Svalbard på langs 2021

26. mars: Camp 1 - 77.39678ᵒN 16.33137ᵒØ 

Nydelig vær, blå himmel, sol og lite vind.
Gruppen ble kjørt ut fra Longyearbyen, og satt av ved nasjonalparkgrensa. De begynte å gå på ski ca klokka 13.00 og de kan rapportere om at det var utrolig deilig å endelig komme i gang! De gikk ca 7 km før de satte opp camp. Fra camp ble det rapportert om at alle er glade for å endelig være ute på tur! Tok en tidlig kveld for å være klar da uværet kommer i natt. Scooterne som kjørte gruppa ut gravde depot til gruppa på doktorbreen. 

De 3 gjestene som er på tur sammen med guiden Morten er ved frisk mot og godt humør. Nico hunden som er med virket litt mer skeptisk til hele opplegget, men Morten satser på at det går seg til.

27. mars: Værfast

I dag er det dårlig vær. Stiv kuling fra øst med vindkast på 22 m/s. Morten kunne rapportere om at det var noen vindkast i 9 tiden som det var trøkk i, men virker som det verste er over nå. Gruppen har ligget værfast i dag, men alle har det fint. 

28. mars: 

I dag var været bedre og gruppa gikk 17 km. Det var litt vint, men mildt og god sikt. Hunden Nico har begynt å trekke og jobbet bra i hele dag. Det er 2 andre grupper her oppe samtidig med vår gruppe og i dag gikk en fransk gruppe forbi oss. Vi gikk ikke bort og sa hei fordi vi ville holde avstand. Den andre gruppen er på vei ut fra Longyearbyen nå.

 

29. mars: Camp 3 - 77.08909ᵒN, 16.86494ᵒØ

I dag gikk gruppa 21 km i fine omgivelser. Før lunsj kunne de melde om sol og skyfri himmel. De slo opp camp på Hornbreen mellom 2 små bresprekker. På dagens middagsmeny sto Real turmat med en ekstra dæsj med smør. 

30. mars:

Tungt føre i dag. Gruppa nærmer seg isbukta, et kritisk punkt for å komme seg helt sør på Spitsbergen og de er spente på forholdene på breen, det er usikkert om det vil være mulig å passere. Dagen i dag bøy på mye snø, lite sikt og vind, men dagens høydepunkt var en isgrotte som ble et fint sted å ta en pause. 

31. mars:

I dag var en spennende dag hvor det ville bli avgjort om det var mulig å gå helt sør eller ikke. Dessverre var det ikke mulig å krysse breen, det var for dårlig lys og for mye spreker til å prøve å krysse, derfor snudde gruppa ved isbukta og har nå startet den lange og flotte turen nordover.

1. april:

Dagen bøy på witheout nesten hele dagen, men den siste arbeidsøkta lysnet det opp. Pulkene er litt lettere nå og gruppa er på vei inn i flyten. 22 km ble tilbakelagt i dag. Det er varslet om mulig dårlig vær til helgen, noe gruppa er spent på hvordan vil utarte seg. 

2. april:

21 km ble tilbakelagt i dag. Det var witheout i dag også og en del vind. Temperaturen har sunket. langfredag byr ikke på noe påskevær på Svalbard i år. Det er nå meldt mulig storm til helgen, så det blir antageligvis nødvendig å ligge værfast noen dager.

3. april:

I dag kom endelig påskeværet! Det var sol og vindstille, den fineste dagen hittil på turen. 23 km ble tilbakelagt i dag. Det er meldt om liten storm i morgen og muligens full storm natt til mandag. Gruppa har forberedt seg godt og gravd levegg.

4. april:

Gruppa ligger værfast, en annen gruppe som går Svalbard på langs måtte i dag hentes ut, men vår gruppe har det fint. 

9. april:

Gruppen er på Svea, her er det mobildekning og vi har fått en del bilder fra gruppa, noen av disse kan du se her. Ellers melder gruppa om at tiden på tur så langt har bydd på mye dårlig vær, spesielt de siste 4 dagene har vært tunge. Guiden Morten forteller: For 4 dager siden var det meldt orkan i kastene igjen, og vi begynte og gå for å komme oss i le av fjellet Ronden. Hadde stiv kuling rett i fleisen og oppoverbakke hele veien, så det gikk tungt. Dagen etter lå vi værfaste, men det har vi fått trening i, så det gikk bra. I går var var en varm dag med våt og tung snø. 1400 lettet det og sola kom, og det passet perfekt da vi virkelig trengte sikt for å komme oss ned passet til Scheelebreen, masse sprekker, det ble en lang dag, for å komme oss langt ned for å kunne slippe isbjørnvakt i dag. I dag har det igjen vært våt og tung snø, mye kladding på fellene, og en lang dag for å unngå å stå isbjørnvakt. 27km på 10 timer, men i morgen skal vi «slappe av» og kun gå 7 økter, noe vi alle gleder oss til.

13. april:

Det står bra til med gjengen, i dag ble de møtt av støtteapparatet på Fimbulisen med forsyninger. Hunden Nico synes turen var lang nok nå og ble byttet ut med en ny hund. Nico hadde blitt litt tynn og trengte hvile. Endelig har gruppa fått litt godvær etter veldig mye dårlig og hardt vær. 

16. april:

Melding fra gruppa: Alt bra med oss! Litt sporadisk dekning. Er på Lomonosovfonna nå, og ligger godt an. Humøret er også bra da vi har hatt veldig bra vær de siste dagene. Den nye hunden i gruppen er en tispe som heter Spotify, hun er rolig og snill og trekker bra. 

Gruppen kan ellers melde om at de kun har sett 3 sett med isbjørnspor så langt på turen. Bildet under viser sporene til en hannbjørn som hadde gått rundt camp og inn i en morene, der inne fant de spor etter ei binne med unge. 

19. april:

Gjengen har nå ligget på Kvitbreen søndag og mandag. De har dessverre igjen hatt nokså rufsete vær. Faktisk så ille at det var opp i orkan styrke vind natt til søndag. Men de brukte mandag på å fikse telt, og i dag er de på tur igjen. Selv om de også i dag har hatt liten kuling, men det er ski-vær for denne gjengen nå.. De har hatt mye tøft vær.

22. april:

Gruppen har godt driv med 22 km per dag, planen er nå å hente de helt i Nord på Svalbard i Verlegenhuken mandag kveld den 26. april.

27. april:

Gruppen er tilbake i Longyearbyen etter en strevende med flott tur. Guide Morten forteller: De siste dagene var hvite og med frisk bris i fjeset. Vi nådde verlegenhuken 11.00 den 26 april på dagstur fra camp. Totalt sett har ikke distansen vært noe problem på turen, kun 4 dager gikk vi mer enn 7 timer per dag. Under press kunne vi ha gått lengre dager. Alle gjestene er med rette stolte av å ha holdt ut været, det har vært veldig tøft til tider, så tøft at vi har måtte stå på skift for å holde teltet oppe når det har vært orkan. Gruppen hadde totalt 6 værfaste dager. 

Den 26. april kom scooterne som skulle ta oss hjem og tirsdag kjørte vi avgårde mot Longyearbyen klokken 04:00. Scooterturen hjem var en stor opptur med veldig fint vær, vi fikk endelig sett alle fjellene vi har gått under i whiteout. Føret var bra og vi var tilbake i Longyearbyen 14:00.

Dette er en krevende, men flott tur, som absolutt kan anbefales til eventyrlystne folk som liker å gå langt på ski! 

  

 

 

Svalbard på langs fra sør til nord

Bli med ut på et arktisk eventyr! Vi går Spitsbergen fra sør til nord med ski og pulk. Dette er en av de tøffeste skiekspedisjoner som finnes, været og terrenget er nådeløst . Samtidig er det også storslagent vakkert. Dette er en tur du aldri glemmer.

Norge Nivå 5

35 dager

Neste avreise: 08.04.2024 Fra Kr. 113 000,-