Aconcagua - Vacasdalen

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 5/6   Risiko 5/6 26 dager 9-14 deltakere Fra Kr. 67 900,-

Det er store sjanser for at Aconcagua blir den mest anstrengede, krevende og råeste naturopplevelsen din noensinne. På denne turen står utfordringene og opplevelsene i kø, og med sine 6962 moh er dette en skikkelig ekspedisjon.

Høydepunkter

 • Toppforsøk på "Dronningen av Andes"
 • Ekspedisjonsliv
 • Sør-Amerikansk natur og kultur
 • Vingårder og biffrestauranter i Mendoza

Dette er det høyeste fjellet utenfor Himalaya, og selv om ikke bestigningen er teknisk utfordrende, er det en lang, hard, og krevende tur. Du er selv med på planleggingen av matinnkjøp og klargjøringen frem mot fjellturen, og du må bære storsekk med opp mot 20-25 kg for å flytte alt utstyr mellom campene. Dette er en skikkelig ekspedisjon. Området er værutsatt, og vinden blir vår største hindring på veien mot toppen. Vi har lagt inn flere reservedager for å kunne ha bedre mulighet til å nå toppen, men vi har ingen garanti for å treffe et ideelt værvindu. Tålmodighet vil derfor være vår viktigste egenskap når vi sakte, men sikkert jobber oss oppover mot målet.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 5

Dette er våre mest krevende turer. Her må du regne med å jobbe hardt over lengre tid for å nå målet. Turene er fysisk og mentalt krevende, og grundige forberedelser må til for å delta. 5-er turene er ofte lange, med mange netter i telt. Turene går gjerne til kaldere strøk og/eller i stor høyde, og du må bære eller dra tungt. Utstyret spiller en viktig rolle, og turen stiller store krav til deg som deltaker. Guiden er ansvarlig for turgjennomførelsen, men du som deltaker er selv ansvarlig for å stille godt nok forberedt slik at du kan ta ansvar for deg selv underveis. På disse turene er deltakerne med på leirrutiner som å sette camp og lage mat. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 5

Aktiviteter/turer med høy risiko. Hendelser skjer, og de kan medføre fare for alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Kontakt oss

Spørsmål? Ta kontakt på info@hvitserk.no | 23213070

Skriv ut

Trening og forberedelser

Dette er en tøff tur, men overkommelig om man forbereder seg godt. Du MÅ ha erfaring fra turer i høye fjell, slik som Kilimanjaro, Island Peak, Elbrus, eller annen ekspedisjonserfaring. Hvis du er i tvil om egen erfaring er det bare å ta kontakt med oss. Få steder vil du ha slitt så mye som i den løse grusen opp til camp 1, eller i den beryktede Canaletaen mot toppen. Dette er en stor utfordring! Inn til Basecamp frakter vi hovedtyngden av bagasjen på muldyr, men fra basecamp og oppover fjellet må vi bære mat og utstyr selv. Det er derfor viktig at alle er forberedt og trent til å gå med stor sekk og opp mot 20-25kg.

Ved godt vær har vi normalt sett en god mulighet til å toppen. Men, når været slår inn har vi også turer uten at noen har nådd toppen. Været er den viktigste årsaken til at folk ikke når helt til topps. Melder du deg på en slik ekspedisjon må du være inneforstått med at sikkerheten kommer i første rekke.

I god tid før avreise samler vi alle påmeldte til en gjennomgang av turen på et gruppemøte i Oslo. Samlingen er ikke obligatorisk, men det er en stor fordel at alle tar seg tid til å møte opp. Vi går gjennom utstyrslisten og snakker om reiserute, høyde og sikkerhet. 

Mye av treningen burde bestå av bæring av sekk over flere timer, og trening med relativ høy puls. I tillegg vil styrketrening bygge et solid fundament for de tunge børene. Du må ha vært mye på tur i fjellet i dårlig vær og over flere dager. For å lykkes må en ha kontroll på følgende;

 • Høyden, tidligere erfaring kreves.
 • God fysisk form, trening med tung ryggsekk er viktig.
 • Trives med å ligge i telt over lengre tid, også i dårlig vær.
 • Ha det gøy på tur.
 • Være fornuftig, gå rolig, følge guidenes råd underveis.

Les mer om sikkerhet og gradering av våre turer her.

Visum, vaksiner og helse

Det er ikke nødvendig med visum for norske statsborgere til Argentina for reiser under 90 dager, men ta med pass og en kopi av passet.

Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema du får av oss, og at dette attesteres av legen. Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniseres til guiden ved turstart. NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Pris inkluderer

 • 2 erfarne ekspedisjonsledere
 • Fly Oslo – Mendoza tur/retur (1 innsjekket kolli inkludert)
 • 3 netter i Mendoza (delt rom) med frokost
 • 2 netter på hotell i Penitentes (delt rom)
 • Muldyrtransport av bagasje tur/retur Basecamp
 • Eget messetelt og service i Basecamp
 • Delt telt og alle måltider mens du er på Aconcagua
 • Retur til Mendoza etter fjellturen
 • Avslutningsmiddag i Mendoza

Pris inkluderer ikke

 • Reiseforsikring som dekker deg helt opp til toppen av Aconcagua. Les mer om forsikring her: https://www.hvitserk.no/info/reiseforsikring 
 • Drikkevarer
 • Måltider ut over det som er oppgitt i programmet
 • Enkeltrom på hotell
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud
 • Ekstra kolli på flyreisen (Må bookes direkte hos flyselskapet etter at billetten er skrevet ut, eventuelt kjøpes direkte på flyplassen. Pris varierer fra flyselskap til flyselskap)
 • Personlig reiseforsikring
 • Parktillatelse: ca. 960 USD  (Må betales kontant i Mendoza)
 • Tips til kokk/hjelpere i Basecamp, lokale guider, mulldyrførere etc.: 170-200 USD
 • Beregn ca. 400 USD i bæring som minimum (til diverse fellesutstyr).
 • Valgfri bæring av personlig utstyr opp/ned fra BC – Camp Colera:
  - BC – Camp 1: ca. 250 USD for 20 kg
  - Camp 1 – Camp 2: ca. 350 USD for 20 kg
  - Camp 2 – Camp 3: ca. 450 USD for 20 kg
  - Camp 3 – Basecamp: ca. 450 USD for 20 kg
 • Opphold og måltider i Basecamp, utover våre programførte dager
 • I tillegg er det lurt å ha med ekstra USD i cash utover det som er oppsumert over. Alt i fjellet betales med cash!
 • Overnatting/-er i Penitentes/Mendoza etter fjellet, ca 110-150 USD per pers/per natt. (Maks 4 netter om vi topper ut på første mulige toppdag)
 • Aktiviteter/severdigheter i Mendoza etter fjellturen

Forbehold og Øvrig informasjon

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Dag for dag

dag

1

Avreise

Vi flyr fra Oslo til Mendoza. Reiseruten kan variere fra år til år og informeres om nærmere avreisedato. Hvis reisruten går via Buenos Aires har vi ofte tid til litt sightseeing her. Da kan det være lurt å ha en shorts og sandaler tilgjengelig i håndbagasjen.

dag

2

Ankomst Mendoza

Overnatting Hotell
Måltid -, -, -

Vel fremme i Mendoza sjekker vi inn på hotellet, spiser middag, eller legger oss avhengig av hvor trøtte vi er. Mendoza er en veldig hyggelig by, og kan blant annet by på god vin og den møreste biffen du kan tenke deg. Selv om de neste dagene går med på å planlegge den kommende ekspedisjonen er det også lov å nyte Mendoza.

dag

3

Matinnkjøp

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

Vi våkner glade og fornøyde etter en god natts søvn og har idag god tid til å ordne innkjøp av alle maten som skal med opp på fjellet. Turen til Aconcagua er lagt opp som en skikkelig ekspedisjon, og deltagerne må være mer delaktige i planleggingen enn på f.eks. Kilimanjaro hvor man hele tiden kommer til dekket bord. Men, dette er gøy, og hvis du i Mendoza har vært med på å kjøpe inn til biffmiddagen kan vi love deg at den smaker ekstra godt på fjellet! Dette blir også en dag hvor du får akklimatisert deg til den nye kulturen, med masse nye inntrykk og sanseopplevelser.

dag

4

Parktillatelse og siste innkjøp

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

Idag skal vi ordne med nasjonalparktillatelser og eventuelt siste innkjøp. Blir det tid kan vi ta en tur rundt i Mendoza og se litt på bylivet. Bybildet er tydelig preget av at dette er siste stopp før fjellturen, og vi møter sikkert andre som nylig har vært på tur og som deler av sine erfaringer. God middag i byen, og siste pakking før avreise imorgen.

dag

5

Mendoza - Penitentes (2600 moh)

Overnatting Hotell
Måltid F, -, M
Transport Minibuss

Etter frokost drar vi med buss til Penitentes som er utgangspunktet for fjellturen vår. Lunsj spiser vi underveis eller fremme ved hotellet. Er vi efffektive rekker vi en liten akklimatiseringtur på ettermiddagen. Middag på hotellet i Penitentes.
Vi ankommer Penitentes hvor vi skal klargjøre siste detaljer før vi begynner fjellturen. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

6

Akklimatiseringstur

Overnatting Hotell
Måltid F, L, M

Etter frokost på hotellet pakker vi resten av utstyret og går eventuelt en akklimatiseringstur. Vi går stille og rolig, men får unnagjort en del høydemeter og begynner å forstå omfanget av turen vi straks skal i gang med. Siste pakking og organisering av utstyr - imorgen begynner moroa!
Teltsjekk i Penitentes Foto: Nikolai Thomassen

dag

7

Fjellturen starter - Pampa de Lenas (2800 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 6 timer
Stigning 400 meter

Vi spiser frokost ved hotellet før vi starter på første etappe mot Aconcagua. Det tunge fjellutstyret vårt sendes med muldyr, mens vi bærer dagstursekk. Vi starter fra Punta De Vacas, som ligger på 2 400 moh. Vi følger Vacasdalen, og snirkler oss oppover et forrevet, men flott landskap som er formet av forhistoriske breer og smeltevannselver. Lunsj spiser vi underveis. Etter ca. 6 timer rolig gange kommer vi til vår første camp: Pampa De Lenas på 2 800 moh. Her registrerer vi oss inn i parken hos parkvokterne. Festmiddag laget av arrieros venter. En flott stjernehimmel for dem som ikke legger seg før det blir mørkt.
Vi starter turen innover Vacasdalen. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

8

Pampa de Lenas - Casa de Piedra (3200 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 7 timer
Stigning 400 meter

I dag går vi til Casa De Piedra på 3 200 moh. Dette er en litt lengre tur på ca. 7 timer. Dette er en flott dagsetappe og det er spennende og endelig få se toppen av fjellet vårt i det fjerne! Vi spiser lunsj underveis. En ny festmiddag fra arrieros venter! Casa De Piedra er en flott camp hvor vi bare koser oss og gleder oss til morgendagens elvevading. Vi går mye på stein så gode fjellstøvler er viktig.
Kanskje får vi første glimt av toppen i dag, om været er klart. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

9

Basecamp: Plaza Argentina (4200 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 8 timer
Stigning 1000 meter

Idag når vi første delmål: Plaza Argentina. Vi spiser en god lunsj underveis. Saltmat, kjeks og noe sjokolade smaker som bare det. Plaza Argentina er basecamp på østsiden av fjellet og ligger rett under foten av fjellet. På veien dit må vi krysse en elv, og er vannstanden høy får vi en liten ridetur på kjøpet. Vi bruker ca. 8 timer opp til Basecamp, og da det er det godt å komme inn i messeteltet. Etter å ha satt opp teltene får vi servert en 3-retters middag servert med en rykende kopp te eller kaffe i hånda. Etterpå kryper vi i soveposen, og nyter den klare fjelluften. Fra denne dag kan programmet bli justert dag for dag avhengig av været og hvordan vi takler høyden.
Vi bruker dagen og kryper sakte oppover mot Plaza Argentina, vår basecamp på fjellet. Foto: Magnus Hendis

dag

10

Hvile- og akklimatiseringsdag i basecamp

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Akklimatiseringsdag med mye innslag av hvile og slarrafenliv. Vi slapper av i Basecamp, leser bok og nyter livet. Vi gjør også forberedelser til morgendagen - dvs. pakking av utstyr, som skal fraktes opp til Camp 1 i morgen. En liten tur opp lia er også lurt, med tanke på morgendagens nye høyder.

dag

11

Bæredag til camp 1 (5000 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 8 timer
Stigning 800 meter
Nedstigning 800 meter

Det er mye utstyr som skal bæres opp for en stor gruppe med god matlyst. Telt, primuser, mat og personlig utstyr som vi trenger høyere opp på fjellet. Vi går rolig, for nå er vi høyt og lufta er tynn, og vi kjenner tyngden vi bærer. Vi skal somle oss oppover i snegletempo for at kroppen gradvis skal tilvenne seg høyden og de ekstreme forholdene. Vel oppe på 5 000 moh, etablerer vi Camp 1. Telt settes opp og alt annet av utstyr legger vi inn i disse teltene. Vi spiser litt her oppe og snuser litt tynn luft før vi returnerer til Basecamp for overnatting. Alt i alt tar turen opp og ned ca. 8 timer. Vel nede igjen venter middagen og soveposen.
Sakte, men sikkert bærer vi første ladning av utstyr opp til camp 1. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

12

Hviledag i basecamp

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

En ekte hviledag i Basecamp. Vi skal spise 3 måltider og pakke personlig utstyr for morgendagens flytting. Ellers går det i soling, boklesing, ivrige samtaler og mental forberedelse til livet over basecamp, som tilsier enklere kår enn her i luksuslivet. De fleste lar være å barbere seg, men de med speil og litt stolthet tar gjerne skjeggstumpene her, men de er det få av! Unnskyld damer.
Litt aktivitet kan man driste seg til på hviledagen. Foto: Nikolai Thomassen

dag

13

Flytting til camp 1 (5000 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 5-6 timer
Stigning 800 meter

Vi forlater messetelt, tre retters middager og pannekaker etter frokost. Nå skal vi klare oss selv, bære alt selv. Vi skal sove i tynnere luft og etablere oss i Camp 1. Turen opp er tøff nok i seg selv, men her har vi vært før. Høyden har vi heldigvis akklimatisert oss godt til etter flere dager med “gå høyt, sove lavt”-prinsippet. Det blir en tidlig kveld etter å ha pustet og drukket seg inn igjen.
Vi flytter til camp 1 og forlater det behagelige basecamplivet. Foto: Magnus Hendis

dag

14

Hviledag i camp 1

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Hviledag i Camp 1. Hvis formen er god, går vi opp til Mellomcamp på 5 350 moh. Været og fysikken vår avgjør alt. Lunsj og middag i Camp 1. Hvis noen ikke føler seg i form til mange nye høydemetere så venter en i Camp 1 eller tar en kortere tur opp traversen. Her gjelder det å akklimatisere og gi kroppen hvile.
Det er viktig å bli god til å hvile! Foto: Nikolai Thomassen

dag

15

Bæredag til camp Guanacos (5400 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Bæredag til Camp Guanacos. Dette er en tung dag og vi bruker ca. 5-6 timer opp og ned. Vi spiser lunsj i camp Guanacos – og prøver å holde ut i tynnere luft en liten stund– det gjør godt når vi kommer ned igjen til Camp 1. Middag i Camp 1.
Alt utstyr skal bæres videre opp fjellet. Denne gangen til camp 3. Foto: Bjørn Stange Ankre

dag

16

Hviledag i camp 1

Overnatting Telt
Måltid F, L, M

Hviledag og ørlite bevegelse holder oss i den nødvendige formen mot toppen. Kortstokk, liggeunderlag og god mat, gjør dette til en god og deilig dag. Vi analyserer værmeldinger og avgjør om vi skal gå videre opp i morgen for et toppstøt et par dager senere. Hviledagen kan bli avlyst hvis godværet er i ferd med å forsvinne, eller vi kan få nok en hviledag her nede, hvis vi venter på godværet.

dag

17

Camp Guanacos (5400 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 4-5 timer
Stigning 400 meter

Flyttedag opp til Camp Guanacos. Vi spiser frokost og lunsj i Camp 1 og drøyer tiden litt, før vi forflytter oss. Forflyttningen tar 3-4 timer. Middag spiser vi i ny camp. Nå begynner værmeldingene å bli avgjørende – go or not go… En lang og spennende natt i teltene.
Guanacos er kanskje den flotteste campen på fjellet! Foto: Nikolai Thomassen

dag

18

Camp Colera (5900 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Tid 3-4 timer
Stigning 500 meter

Her slipper vi å flytte opp bagasje ettersom vi har spist opp mye av den, og går rett på flyttedag opp til Camp Colera. Vi spiser frokost i Guanacos campen og drøyer tiden litt her også. Forflyttningen tar 3 – 4 timer, avhengig av vær og form. Nå kjenner vi at toppen kaller på oss! Vi setter opp teltene og varmer vann, spiser lettere ting til lunsj og kryper ned i soveposene. Etter det, gjøres siste forberedelser før toppnatten – pakking og klargjøring av utstyr. Det blir lite søvn her, for nå er vi spente.
Andesfjellene er verdens lengste fjellkede og strekker seg over 8000km fra det Karibiske hav i nord til Kapp Horn i sør. Foto: Magnus Hendis

dag

19

Toppstøt! (6962 moh)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Stigning 1062 meter

Dette er en tøff dag! Hvis været tillater toppforsøk blir det avmarsj grytidlig på morgenen. Dette er en hard økt så vi går rolig og har pauser jevnlig på vei oppover. Vi går med stegjern om forholdene tilsier dette, men det er ikke en teknisk tur og vi trenger ikke isøks. Toppstøtet har mange delmål på turen opp; Independencia og den nedblåste hytta, den ordentlige tunge og lange traversen og ikke minst den bratte og tøffe canaletan. Vi må kjempe for hvert skritt og hver meter oppover, men kampen krones med en lykke og en utsikt du sent vil glemme! Fra toppen bruker vi ca. 3 – 4 timer ned til Camp Colera. Det blir en god natts søvn. Vi har satt av tre dager til toppforsøk for å gi deg så god sjanse som mulig til å toppe formen og Sør-Amerikas høyeste fjell.
Hvis alt klaffer kryper vi de siste meterne opp mot toppunktet i dag! Foto: Nikolai Thomassen

dag

20

Ned til basecamp (Reservetoppdag)

Overnatting Telt
Måltid F, L M
Tid 5-6 timer
Nedstigning 1700 meter

Hvis vi har gjort toppen, starter vi transporten ned til Basecamp på formiddagen. Vi spiser frokost i Camp Colera, og sparer lunsjen til Camp 1 eller evt. Basecamp. Vi må rydde og bære ned alt utstyr vi har i Camp Colera, Guanacos og Camp 1. En tung seanse, men ned vil vi. Turen ned til Basecamp tar 5-6 timer

dag

21

Pampa de Lenas (Reservetoppdag / Ned til basecamp)

Overnatting Telt
Måltid F, L, M
Nedstigning 1400 meter
Avstand 30 km

Hvis vi toppet første natten, skal vi begynne ferden ut av fjellet idag! Der vi brukte 3 dager på vei inn, skal vi nå bruke halvannen dag på vei ut. En vakker, men hard dag. Vi spiser frokost i Basecamp og starter når det er lyst. Vi går ca 30 kilometer til Pampa de Lenas, den første campen vi overnattet på til veien. Vi pleier gnagsår og nyter den fantastiske utsikten og det at vi nesten er alene i dalen. Siste natten i telt blir god, og nå gleder vi oss til en ordentlig seng, rødvin og en skikkelig biffmiddag.

dag

22

Penitentes, eventuelt tilbake til Mendoza (Ned til basecamp / Pampa de Lenas)

Overnatting Hotell
Måltid F, -, -

Hvis vi toppet første natten, skal vi forlate Andesfjellene i dag. Vi spiser frokost i campen før vi rydder etter oss og går den siste milen ut av fjellet. På lageret i Penitentes vasker vi telt, kokeutstyr, rengjør alt, teller, systematiserer, og får ting på plass til neste tur. Vi overnatter sannsynligvis i Penitentes, alternativt returnerer vi til Mendoza. Det offisielle programmet er slutt etter at vi har kommet tilbake til Mendoza.

dag

23

Mendoza (Pampa de Lenas / Penitentes)

Overnatting Hotell
Måltid -, -, -
Transport Minibuss

Det er godt å spise god mat og nyte varmen igjen. Kanskje frister det med et besøk på en vingård eller et spabesøk.

dag

24

Rolige dager i Mendoza

Overnatting Hotell
Måltid -, -, -

Hvis vi toppet første natten har vi denne dagen til å slappe av, gå på shopping, spiser god mat og drikker god drikke. Mendoza er en veldig hyggelig by og det er bare å nyte tiden her, og samle inn krefter etter en fantastisk ekspedisjon.

dag

25

Hjemreise

Måltid -, -, -
Transport Fly
Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Vi anbefaler ikke å leie utstyr i Argentina. Dette er av varierende kvalitet. Ta med alt fra Norge.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: info@hvitserk.no / 23213070

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Utstyrsliste for Aconcagua from Hvitserk & Eventyrreiser on Vimeo.

 

Undertøy - boksershorts

Vi anbefaler boksershorts/truser i ull for både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull. En boksershorts med windstopper gir ekstra komfort på de kaldeste dagene.

Undertøy – over og under

Brynje Arctic er supert til toppdagen og oppover fjellet om det er ekstra kalde forhold. Man kan også kombinere vanlig ullundertøy med ren netting, for ekstra fleksibilitet. Brynje har ren netting i ull også.

T-skjorte

Ta med tynn(e) t-skjorte(r) i ull til dagene i penitentes og oppover mot basecamp.

Sokker

Vi anbefaler at du tar med flere par ullsokker. Ta gjerne med i varierende tykkelse. Husk å ha et par tykke rene sokker til toppnatten. Smartwool Mountaineering sokken er et godt eksempel på "toppsokker"

Fleecejakke

Ta gjerne med en tynn fleece til dagene innover mot basecamp + en tykkere til dagene over BC. Eventuelt en tynn fleece + primaloft jakke (se neste punkt). 

Dun/primaloft jakke (tynn)

Mange liker å ha en tynn dun/primaloft jakke i tillegg til den tykke dunjakka. Det er ikke nødvendig, men mange synes det er verdt vekten. 

Dunjakke (tykk) Denne er viktig!

Har du det ikke fra før er tiden inne nå. Kjøp den stor nok til at den går utenpå alt annet. Den må ha hette, og gjerne dekke rumpa. 

Primaloftbukse/Dunbukse

Er du frossen er buksen god på toppnatten, og i camp på kveldene. Helst med glidelås hele veien. 

Skalljakke/ytterjakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og snø, og ha god hette med plass til klatrehjelmen.

Skallbukse/ytterbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og snø. Glidelås i sidene og "drop-seat" er smart ved dobesøk.

Vindjakke (tynn)

Det kan være praktisk med en superlett vindjakke med hette til dagene t/r basecamp. Beskyttelse mot både sol og vind.

Turbukse

En lett/sval bukse til starten og slutten av turen. Bør være litt vindtett. Fin å reise med også. 

Shorts

Eventuelt turbukse med avtagbare bein.

Luer

En tykk og god lue til toppdagen og andre kalde dager + en tynnere lue til varmere dager, og for eksempel som lue når man sover.

Caps / turhatt

Ta med et hodeplagg som beskytter godt mot solen! Noen ala dette er best. Tenk nytte/beskyttelse, ikke utseende!

Buff

Dette smarte tøystykket som kan brukes til alt: hals, lue, ansiktsmaske og lignende. Vurder en litt tykkere i ull også, i tillegg til den tynne "klassiske"

Tynne vanter og/eller tynne linere

Linere kan du også bruke inni dunvottene på toppdagen. 

Hansker

Noen gode hansker du kan bruke på dagene før og etter toppstøtet. 

Votter - dun eller primaloft. Disse er viktige!

Tykke, varme og store votter er viktig. Pass på at du har god plass inni, og at de er lange. Det finnes flere gode ekspedisjonsvotter i dun/primaloft. 

Sovepose. Denne er viktig!

God, varm pose som tåler -30°C i komforttemperatur. Dunposer er best. De er lettere, og blir mindre i pakkevolum. Har du en god sovepose fra før, men usikker på om den er varm nok, kan denne "overbaggen" fra Halite være et bra alternativ. NB: Tenk vekt uansett. Husk at denne også veier noen gram.

Liggeunderlag

2 stk. Et lett og komfortabelt oppblåsbart, og et lite og lett av celleplast. Eks: Thermarest Z-lite, og Thermarest NeoAir 

Fjellsko

Trekkingsko av den grove sorten. Gjerne litt høye, med solid såle og gummibeskyttelse på tuppen. De må tåle grus, spisse stein, vannsprut og litt snø. Husk å gå de inn på forhånd. 

Ekspedisjonsstøvler. Disse er viktige!

Store, varme støvler, for eksempel Millet Everest eller La Sportiva Olympus Mons. Uansett skal støvelen være romslig så det er plass til tjukke sokker. 

Sandaler

Brukes i Mendoza, i camp, og ved elvekryssing opp mot basecamp. Crocs er både lett og funksjonelt. 

Stegjern

Sjekk at de passer til støvlene. NB: Kjøp stegjern av stål. Stegjern av aluminium knekker lett når vi går på stein/grus med tung oppakning.

Klatrehjelm

Denne bør være lett, og ha plass til tykk lue under. Det bør også være mulig å feste hodelykt på hjelmen.

Solbriller

Solbriller for høyfjellsbruk med mørkt glass (kategori 4) og som dekker godt.

Slalåmbriller

Det beste i snøvær/sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde. 

Hodelykt

Trengs hver kveld, i teltet, og på toppstøtet. Husk nok batterier/lademuligheter (powerbank).

Dagstursekk

Til flyreisen og dagene inn til basecamp. Her fraktes resten av bagasjen med mulldyr.

Stor ryggsekk

80 liter eller større til herrer og 70 liter eller større til damer. Denne må du være kjent med fra før så du er sikker på at den sitter godt på ryggen med vekt opp mot 20-25 kg. Ta gjerne med noen ekstra stropper til å feste utstyr utenpå sekken. På vei ned fra fjellet blir det real sjauing for å få alt ned igjen.

Flight bag/Airporter/Duffelbag

Osprey sin Airporter eller Fjällräven sin flight bag kan være smart å ha til storsekken, både på flyreisen og t/r basecamp på mulldyrene. NB: Sjekk at den passer på din sekk! Eventuelt kan du sende sekken slik den er, eller pakke alt i en stor duffelbag.

Vandrestaver

Lette! Må kunne pakkes sammen i korte ledd. Enten teleskop, eller sammenleggbar. De med utvendig lås fungerer best på teleskopstavene. 

Vanntette pakkposer

Vanntette pakkposer i ulik størrelse hjelper deg å holde styr på ting, og holder viktig utstyr som sovepose, dunjakke osv. tørt hele veien. 

Lommekniv

Velg en kniv med noe verktøy. En lett Leatherman e.l. Alle trenger ikke ta med dette. Diskuter gjerne internt i gruppa før avreise.

Drikkeflasker/Camelback

2 til 3 litersflasker MED isolasjonstrekk slik at de ikke fryser så lett. Nalgene flasker med stor åpning og Outdoor Research trekk er det beste. (Disse tåler varmt vann så du kan bruke de som varmeflasker i soveposen om natten!). Camelback kan være behagelig på vei innover og litt oppover fjellet, men fryser når det blir for kaldt.

Termos eller thermokopp

Tenk vekt! Drikker du varm drikke kun i camp holder det kanskje med en lett "snyltekopp"

Spisekar med lokk

Det beste og billigste er en rund plastbolle (0,8-1,0 l) med lokk. 

Spiseskje og gaffel

Det er bra om disse får plass i spisekaret. Da har du alt på en plass. 

Topp-godt!

Sjokolade, nøtter, rosiner, Laban, Bamsemums etc. Det kan være lurt å lage seg en liten pose med noe godt du virkelig liker til toppdagen. 250-300g er nok! 

Tisseflaske

Egen Nalgeneflaske i med skrikende farge så du kjenner den igjen. Bør romme 1-1,5 liter. Jenter, det finnes løsninger for dere også. Tissetrakt fås kjøpt ved enkelte sportsbutikker og apotek. Øv hjemme i dusjen før turen!

Toalettrull og en rull med hundeposer

Toalettbesøk på fjellet gjøres utendørs, og på Aconcagua er de strenge med at alt skal ut av fjellet igjen. Vi plukker det opp etter oss og hiver det i søppelposen vi får utlevert av parkvaktene. Kan være deilig med en rull hjemmefra av god kvalitet. Ha den gjerne i en egen vanntett pakkpose.

Solkrem

Husk høy nok faktor! Solen er sterk. Kjøp både solkrem, og en egen stift til lepper/nese. 30-50 i faktor.

Hygienesaker

Tannbørste, antibac og våtservietter etc. 

Personlige medisiner

Ta med Paracet og Ibux, samt personlige medisiner du bruker. Det er også smart å ha med Compeed og sportstape for å forhindre gnagsår. 

Bøker/musikk

Underholdning er viktig. 

Kamera

 

Batterier/powerbank

Husk nok batterier/powerbank til det du har med (kamera, hodelykt etc.) 

Pass, forsikringsbevis og vaksinasjonskort

Du får dyrt stuntpass på Gardermoen, men har du nerver til det? Ha alltid en kopi av pass, vaksinasjonskort og forsikringspapirer med deg et annet sted i bagasjen og kanskje lagret på telefonen eller i en skyløsning. Ta også med en ekstra kopi av passet til parktillatelsen.

Andre fritidsklær

 

Badetøy

Det blir muligheter for bading i Mendoza.

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis
man 2. jan 2023 fre 27. jan 2023
Morten Johansen
Guide: Morten
Ingen ledige plasser
Kr. 67 900,-
tir 2. jan 2024 lør 27. jan 2024
Ledige plasser
Kr. 67 900,-

Trening til Høye Fjell - Tips og triks til deg som skal opp i høyden

Mange lurer på hva som skal til for å dra på tur med Hvitserk til høye fjell. Her gir vi deg våre beste tips til hva du kan gjøre i forkant av turen.

Aconcagua 2020 - gruppe 1: Til topps i Andesfjellene

Følg Hvitserk sin første gruppe denne sesongen mot toppen av Aconcagua, Dronningen av Andes. Her skal Thor, Kristine, Fredrik, Tell, Pierre, Stephanie, Gaute, Inge, Remi-Mikael, Einride, Ida, Mette og Ola, sammen med guidene Magnus og Pablo, sammen jobbe seg mot 6962 moh. Vi krysser fingrene for et godt værvindu, og ønsker dem lykke til!

Til Topps med Martin: Episode 1 - Martin skal til Aconcagua!

I løpet av en liten serie action-fylte episoder så skal vi følge Martin på hans reise mot Sør Amerikas høyeste fjell, Aconcagua!