Høye fjell i Bolivia

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Fysisk 4/6   Risiko 5/6 16 dager 10-14 deltakere Fra Kr. 49 900,-

Bli med på en real fjelltur i spennende Bolivia! Akklimatiseringen starter ved Titicacasjøen før turen går inn i øde dalfører, over fjellpass og på isbreer. Vi skal bestige to fantastiske fjell, det ene er selveste Illimani på 6438 moh!

Høydepunkter

 • La Paz
 • Titicacasjøen med Sun Island
 • Andesfjellene
 • Pequeño Alpamayo 5370 moh
 • Illimani 6438 moh

Bolivia er en skatt som ligger klar til å utforskes, og det er et land ingen kommer uberørt hjem fra. Landet byr på ekstreme naturvariasjoner med både Andesfjellene, Amazonas, Titicacasjøen og verdens største saltørken, Uyuni, innenfor sine landegrenser. Bolivia hadde en betydelig kystlinje mot Stillehavet, men mistet den i krig med Chile i 1884. Navnet Bolivia var en honnør til frihetshelten Simón Bolívar, som bidro til at landet ble uavhengig fra Spania i 1824. Selv om Bolivia har rike tilganger på naturresurser, er landet det fattigste i Sør-Amerika.

Det legendariske Inkariket oppstod her og fortsatt er det mange synlige spor å finne fra denne storhetstiden i landets innholdsrike historie. Omtrent havlparten av befolkningen er urinnvånere. Den andre halvparten er etterkommere etter europeere og mestister (blanding av urinnvåner og europeere). Hvem som tilhører hvilken gruppe er ikke alltid lett å si siden disse skillelinjene ofte går mer på økonomi, kultur og klasse enn etnisitet.

Andesfjellenes hovedkjeder går i retning nord–sør. Den vestlige, Cordillera Occidental, skiller Bolivia fra Chile og har gjennomgående en høyde på 4000–6000 moh. Her ligger landets høyeste fjell, Nevado Sajama, 6542 moh. Øst for denne ligger Cordillera Real med flere topper over 6000 moh, høyeste topp er Illimani ved La Paz, 6438 moh. Mellom de to kjedene ligger høysletta altiplano. På vår reise i Bolivia skal vi bestige to vakre, krevende, topper i fjellkjeden Cordillera Real som ligger øst for den spennende hovedstaden La Paz.

Fysisk nivå og risiko

For å få en god opplevelse er det viktig at du velger en tur som passer ditt nivå. Skalaene for fysisk nivå og risiko er generelle. Det er viktig at du leser mer om turen under turfakta for å få en forståelse for nivået som kreves, og risikoen som er involvert på hver enkelt tur.

Les mer om fysisk nivå og risiko her.

Fysisk: 4

For å delta på en 4-er-tur hos oss må du forberede deg godt og være klar for en skikkelig utfordring! Turene er ofte lengre enn på lavere nivåer, og overnattingen er ofte av enkel standard. Underveis vil det bli både fysisk og mentalt krevende, og det forutsetter at du er forberedt for dette. Du bør drive med målrettet trening i god tid før avreise. Hvis turen inneholder tekniske elemener som kajakk, sykling, klatring, bre, ski/topptur, bør du ha gode ferdigheter i den aktuelle aktiviteten. Les mer om graderingen på våre turer her

Risiko: 5

Aktiviteter/turer med høy risiko. Hendelser skjer, og de kan medføre fare for alvorlige skader. Les mer om graderingen på våre turer her

Hva er inkludert

 • Fly t/r Oslo
 • All overnatting
 • Måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk, erfaren høyfjellsguide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med oss på info@hvitserk.no / 23213070

Skriv ut

Turfakta

Historie

Andesregionen har vært bosatt i om lag 20 000 år. Den første befolkningen vandret over Beringstredet fra Asia og befolket Amerika. I rundt 1450 innlemmet Inkaene det som i dag er Bolivia i sitt rike. Inkaene kontrollerte området frem til 1535, da Spania hærtok og koloniserte området. Bolivia ble en selvstendig stat i 1825. Før den spanske koloniseringen besto det som dag er Bolivia av ulike folkegrupper. Høylandet var en del av inkariket og bebodd av Quechua og Aymara-folkene. I lavlandet bodde ulike mindre folkegrupper. Før spanjolene ankom ble store deler av det som er Bolivia kontrollert av Inkariket, en flere hundre år gammel kultur som på det største omfattet Andesområdet fra Ecuador i nord til Chile og Argentina i sør. Da den spanske erobreren Pizarro ankom var det borgerkrig i Inkariket og det tok kort tid før spanjolene kontrollerte området. I Bolivia var det spesielt funnet av sølv i Potosi som førte til den raske koloniseringen. Fra januar 2006 har Evo Morales og partiet hans MAS styrt landet gjennom noen av de største politiske endringene siden 1952-revolusjonen. Etter over 10 år med Morales ved makten har Boliva en raskt voksende og stabil økonomi.

Bolivia har blant annet befolkningsgruppene quechua (30% av befolkningen), aymara (25%) og afrobolivianere. Befolkningens gjennomsnittsalder er 20,8 år (2002). Gjennomsnittlig levetid er 64,8 år (2003), mens spedbarnsdødeligheten på 5,6 % (2003). I 2003 var om lag 13% av den voksne befolkningen analfabeter.
Religion og naturreligion sameksisterer i Bolovia, det fordeler seg med: katolikker 95%, protestanter 3% og naturreligioner 95% (sterke synkretistiske tendenser mellom katolisismen og de eldre religionene hvor innbyggerne gjerne går i kirken og ofrer til moder jord (Pacha Mama) eller Solguden (Inti) om hverandre).

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur der du må være i meget god fysisk form, og du bør ha erfaring fra turer i høye fjell, slik som Kilimanjaro, Island Peak, Elbrus eller annen ekspedisjonserfaring. Du må trene på forhånd for å ha best utbytte av turen. Vi skal opp på 6438 moh, og toppene krever ferdigheter som bruk av stegjern på variert underlag som is, snø og fjell. Vi blir sikret i taulag, men det kreves at du som deltaker er komfortabel med bruk av klatreutstyr som sele, stegjern og isøks. Flere partier på fjellene er bratte og eksponerte, og vil kreve noe enkel klatring. Du bør ha prøvd deg i høyden før, da vi oppholder oss i høyden helt fra start. Det er krevende å gå i mange timer med stegjern på snø og is i over 5-6000 meters høyde. Vår dyktige høydeguide vil gi deg mange gode råd underveis. Vi bruker god tid til akklimatiseringen slik at alle er best mulig forberedt til å prøve seg på toppen. Forholdene i fjellet kan endre seg fra år til år, og vi reiser til Bolivia når værforholdene normalt er de beste..

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet og vi ønsker at du har erfaring med bruk av isøks og stegjern. Du må være turvant og i meget god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i fjellet eller teltturer i fjellheimen er god oppladning. Vi har en nyttig treningsplan hvis du vil du vil være best mulig forberedt til turen. Husk at det også er viktig å ha det gøy på tur!

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. De som melder seg på turen vil få en utførlig utstyrsliste før avreise. Denne turen foregår på bre, og det kreves personlig utstyr som isøks, stegjern og klatresele i tillegg til vanlig turutstyr som varme klær, gode støvler, dunjakke, dagstursekk og sovepose/liggeunderlag. Utstyr som isøks, stegjern og klatresele kan du leie i La Paz.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

Hotell med twin/dobbeltrom i La Paz og Titicacasjøen. Telt på fjellturene.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Myntenheten i Bolivia er peso boliviano, oftest referert til som bolivianos (BOL).
Bruken av kredittkort som betalingsmiddel er relativt utbredt i de største byene, men mindre butikker, restauranter og hoteller vil ofte ikke akseptere kredittkort, eller det vil påløpe forsinkelser og ekstrakostnader ved bruk av disse. I rurale områder benytter man mer eller mindre utelukkende kontanter.

Tid og tidssoner

Norge minus 5 timer normalt. Hvilket betyr at når klokken er 12:00 i Oslo, så er den 07:00 i La Paz. (6 timer når det er sommertid i Norge.) 

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato).
Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på FHI sine sider om reisevaksiner.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniserer til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfaren fjellguide fra Hvitserk
 • Erfaren lokal guide
 • Fly tur/retur Oslo (be om pris på tilslutning)
 • Landtransport i Bolivia
 • Hotellovernatting i del av dobbeltrom, telt på fjellturene
 • Måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alt fellesutstyr

Pris inkluderer ikke

 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud.
 • Måltider som ikke er nevnt i programmet.
 • Bærehjelp til high camp Illimani, ca 80 USD (hvis du vil bære selv, må du ha med stor nok sekk til personlig utstyr)
 • Enkeltrom der dette er mulig (kr 3.900,-)
 • Personlig reiseforsikring
 • Uforutsett transport
 • Personlig utstyr
 • Tips (Ca 200 USD)

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag for dag

dag

1

Avreise fra Norge

Vi reiser fra Norge og morgenen og er på reisefot hele dagen før vi ankommer flyplassen i La Paz tidlige neste morgen - en av de høyestliggende flyplassene i verden.

dag

2

Ankomst La Paz (3650 moh), sightseeing

Overnatting Hotell
Måltid F/-/-

Vi ankommer La Paz etter en lang reise tidlig på morgenen. Flyplassen ligger på altiplano, det Bolivianske høylandet, og på vei ned til hotellet i sentrum får vi det første synet av denne fascinerende byen. Vi tar det rolig den første dagen, venner oss til å være i høyden og samler krefter etter reisen. Siden La Paz ligger høyt, så er det allerede nå lurt å gå sakte. Vi bruker ettermiddagen til å utforske La Paz sine mange attraksjoner. Vi tar oss tid til å vandre rundt i gatene for å se på folkelivet i Sagárnaga og byens historiske bygninger. En sightseeing i La Paz er ikke komplett uten en tur innom det bisarre heksemarkedet hvor det praktiseres alternative metoder for å kurere de fleste sykdommer og problemer en kan snuble over i livet. 
Fascinerende La Paz ligger på 3600 moh

dag

3

Titicacasjøen (3812 moh)

Overnatting Hotell
Måltid F/L/-
Transport Minibuss

Vi spiser frokost på hotellet i La Paz før vi drar til byen Copacabana ved Titicacasjøen. På veien hit får vi et glimt av de imponerende Andesfjellene som ruver snødekte mot himmelen. Vi stopper underveis for å besøke museet til brødrene Limachi som blant annet har en utstilling som viser frem en fullskala kopi av RA II som Thor Heyerdahl seilte på sin ekspedisjon over Stillehavet. Vi rekker også en liten rusletur i den fargerike landsbyen La Basilica før vi sjekker inn på nattens hotell i Copacabana ved verdens høyestliggende innsjø, Titicacasjøen (3812 moh).
Akklimatiseringstur ved verdens høyestliggende innsjø, Titicacasjøen. Foto: Maria Sellfors

dag

4

Sun Island

Overnatting Hotell
Måltid F/L/-

Vi setter sjøbein og transporterer oss vannveien til Sun Island, en øygruppe i Titicacasjøen som ansees å være et av de viktigste natur- og kulturmonumentene i Bolivias historie. Øyene ligger på sydsiden av Titicacasjøen og var endestasjon for pilegrimer på vandring i Inkariket, og det har bodd mennesker her så langt tilbake som 2000 år f. kr. Fortsatt er det mange ulike folkeslag bosatt på øyene. I tillegg til å være historisk interessant er naturen her ubeskrivelig vakker. Etter lunsj tar vi en fire timers akklimatiseringstur med nydelig utsikt over Titicacasjøen og Andesfjellene i det fjerne.
Vi venner oss til høyden på Sun Island ved Titicacasjøen

dag

5

Mot fjellene! Første camp (4550 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/-/M

Etter en rolig morgen og en tidlig lunsj tar vi båt tilbake til Copacabana og derfra videre på landjorda inn mot fjellkjeden Cordillera Real. Vi kjører til et sted som heter La Rinconada og setter opp vår første camp. Denne campen ligger på 4550 meter over havet og mange av oss vil kjenne høyden påvirke oss. Vi tar det med ro, drikker mye vann, og nyter at fjellturen har startet. Rundt oss vandrer lamaene fritt rundt i det karrige landskapet, og kanskje ser vi kondorer høyt over oss. Vi bruker ettermiddagen til å gå en kort tur i området for å venne oss til høyden mens ekspedisjonskokken vår tryller frem middag til oss.

dag

6

Kondorenes fjell, camp på 4700 moh

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Etter en god frokost pakkes utstyret på hestene. Vi går sakte, sakte, opp til passet på 4900 moh. og ned igjen på den andre siden. Vi ender opp ved bredden av det vakre vannet Jurikhota. Her setter vi camp på 4700 moh. med en utsikt som kan ta pusten fra oss. Vi ser rett mot Condoririmassivet som reiser seg bratt mot himmelen med fryktinngytende isbreer hengende ned over fjellsidene. Vi er ikke langt fra La Paz, men her ute er det stillheten som råder. Når kvelden senker seg får vi en fantastisk vakker stjernehimmel over oss og hverdagen hjemme føles langt unna.
Lamaene gresser rundt oss i fjellene

dag

7

Pequeño Alpamayo Basecamp (4670 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Fortsatt sakte, men i dag også bratt oppover snirkler vi oss nærmere og nærmere fjellene. På toppen av bakken kommer vi til Laguna Congelada, eller på norsk «den fryste innsjøen» som er formet av to isbreer som kalver ned i innsjøens iskalde vann. Laguna Congelada ligger på ca 4900 moh. Vi går videre oppover mot Paso Austria på 5300 moh. før vi fortsetter ned på den andre siden av passet før vi kommer frem til nattens leir, Pequeño Alpamayo Base Camp på 4670 moh. Denne campen brukes også av andre fjellklatrere som skal på toppene i Condoriri-massivet. Kanskje får du noen gode historier over en tekopp under stjernehimmelen.
Basecamp Pequeno Alpamayo

dag

8

Akklimatisering og klatretrening på breen

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Etter en rolig morgen, skal vi bruke dagen til å bli ordentlig kjent med klatreutstyret vårt. Vi går inn til isbreen ved Tarija Peak hvor vi skal trene på å gå i tau, og å bruke stegjern og isøks. Vi trenger disse ferdighetene de neste dagene både på Pequeño Alpamayo og på Illimani. Samtidig får vi god akklimatisering. Begge deler gjør oss godt rustet til å nå toppen. Vi slapper av i campen på ettermiddagen og nyter turlivet i de ville fjellene.

dag

9

Pequeño Alpamayo toppstøt (5370 moh)

Overnatting Hotell
Måltid F/L/-

Denne dagen kjører vi en alpin start, det vil si vi står opp midt på natten, spiser et lett måltid og begynner å gå mot toppen mens det fortsatt er mørkt. Første etappe av dagen går inn til starten av breen, her må vi på med stegjern og sele for å gå i taulag over breen og opp til fortoppen, Tarija (5255 moh). Videre herfra går vi litt ned igjen langs en rygg før vi kommer til den snødekte ryggtraversen som leder til toppen av vakre Pequeño Alpamayo på 5370 moh. Vi følger ryggen hele veien til toppen og har utsikt over Cordillera Real på begge sider av ryggen. Etter å ha nytt utsikten og delt ut toppklemmer følger vi den samme veien ned igjen og går hele veien ut til La Rinconada hvor vi blir hentet og transportert tilbake til La Paz.
Toppstøt på Pequeño Alpamayo, 5370 moh

dag

10

Velfortjent hviledag i La Paz

Overnatting Hotell
Måltid F/-/-

De fleste av oss er antakelig slitne etter en lang dag i går, vi bruker derfor dagen til å samle krefter og lade opp til neste toppstøt. Kanskje har du lyst å drikke varm kakao eller teste den lokale coca-teen. Eller bare ligge på sengen og slappe av med en god bok. De av oss som har lyst, samles for et godt måltid sammen på kvelden.
Vi betrakter hverdagslivet i La Paz. Foto: L.P. Jonassen

dag

11

Ny dag, nytt fjell. Camp på 4500 moh

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Etter en velfortjent hviledag er vi nå klare for et nytt fjelleventyr. Denne gangen er målet Illimani på hele 6438 moh. Vi kjører ca tre timer fra La Paz til den lille landsbyen Pinaya, på veien passerer vi sjelenes dal med nydelige fjellformasjoner. Vel fremme møter vi hester og esler som skal være våre bærere på veien mot denne mektige toppen. Dagens etappe til fots er tre timer fra Pinaya til nattens camp, Puente Roto som ligger på 4500 moh. Underveis i etappen stopper vi for en pust i bakken og for å spise matpakken vi har med i sekken.

dag

12

High camp Illimani (5500 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Dagens utfordring blir å passere de enorme moreneryggene som ligger ved bunnen av Illimani, sanden gjør det tungt å gå. Vi beveger oss sakte oppover mellom moreneryggene og store steiner, terrenget er krevende, men etter hvert som vi beveger oss oppover blir vi belønnet med storslått utsikt. Underveis stopper vi for å spise medbragt lunsj og for å samle krefter til den siste bakken opp mot camp på 5500 moh. Vel oppe møter vi breen som kommer ned fra toppen og akkompagnert av de spennende lydene fra isbreen som sprekker opp, nyter vi solnedgangen over de mektige Andesfjellene. Det er fjell på alle kanter og vi ser lysene fra La Paz langt under oss. Denne kvelden er det viktig å legge seg tidlig for å samle krefter til toppstøtet. De fleste av oss kjenner nok høyden på kroppen.
High camp Illimani og vi er snart klare for å nå toppen! Foto: Alexander Steurenthaler

dag

13

Til toppen av Illimani (6438 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Siste etappe mot toppen starter i ly av mørket midt på natten, vi har en lang og tøff dag foran oss. Vi starter med en lett frokost før vi begynner på traversen over isbreen som fører til toppen, stegjern og isøks er med fra start denne dagen. Solen kommer opp mens vi går, og farger dalen under oss i nydelige rosatoner. Vi puster rolig, og sakte, sakte setter vi en fot fremfor den andre før vi etter ca 8 timer kan juble på toppen, 6438 moh! Etter en kort feiring av å ha nådd toppunktet snur vi og går ned igjen, vi kan nå ha et høyere tempo. Etter ca 4 timer er vi helt nede i camp 1, Puente Roto, igjen. Vi tilbringer natten her, en velfortjent og antakelig etterlengtet hvil før siste etappe tilbake til La Paz.
På vei til toppen av Illimani

dag

14

Mulig ekstra toppdag - Tilbake til La Paz

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M

Hvis været skulle være mot oss på dag 13 har vi mulighet til å gjøre toppstøtet i dag. Vi rekker fint tilbake til La Paz samme dag, selv om vi da ankommer sent.

Ved toppstøt dag 13 nyter vi å rusle rolig tilbake til Pinaya og kjører bil derfra tilbake til La Paz samme vei som vi kjørte opp for tre innholdsrike dager siden. Det er deilig å komme tilbake på hotellet for en dusj før vi spiser en bedre avslutningsmiddag og skåler for turen. 

dag

15

Hjemreise - eller videre?

Måltid F/-/-

Vi reiser hjem til Norge, hektet på Bolivia - og planene om å reise tilbake er kanskje allerede lagt. Vi mellomlander i Lima og får en sightseeing i den Peruvianske hovedstaden før vi flyr hjem til Norge på kvelden.
Eller kanskje du forlenger turen med noen dager, og reiser til saltørkenen i Uyuni eller den spennende Amazonasjungelen?

dag

16

Ankomst Norge

Etter en lang flytur setter vi bena på norsk landjord, fulle av gode minner fra turen.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Vi anbefaler ikke å leie utstyr i Bolivia. Dette er av varierende kvalitet. Ta med alt fra Norge.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23213070 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy - Boksershorts

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Undertøy – over og under

Brynje Arctic er supert til toppdagen og oppover fjellet om det er ekstra kalde forhold. Man kan også kombinere vanlig ullundertøy med ren netting, for ekstra fleksibilitet. Brynje har ren netting i ull også.

T-skjorte

Ta med tynn(e) t-skjorte(r) i ull til dagene i La Paz, ved Lake Titicaca, og de varmeste dagene til fjells.

Sokker

Vi anbefaler at du tar med flere par ullsokker. Ta gjerne med i varierende tykkelse. Husk å ha et par tykke rene sokker til toppnatten. Smartwool Mountaineering sokken er et godt eksempel på "toppsokker"

Fleecejakke

 

Dun/primaloft jakke (tynn)

Mange liker å ha en tynn dun/primaloft jakke i tillegg til den tykke dunjakka. Det er ikke nødvendig, men mange synes det er verdt vekten. 

Dunjakke (tykk) Denne er viktig!

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke som går utenpå alt annet tøy. Den må ha hette og helst gå litt ned over rumpa.

Skalljakke/ytterjakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og snø, og ha god hette med plass til klatrehjelmen.

Skallbukse/ytterbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og snø. Glidelås i sidene og "drop-seat" er smart ved dobesøk.

Vindjakke (tynn)

Det kan være praktisk med en superlett vindjakke med hette til dagene t/r basecamp. Beskyttelse mot både sol og vind.

Turbukse

 

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

Luer

En tykk og god lue til toppdagen og andre kalde dager + en tynnere lue til varmere dager, og for eksempel som lue når man sover.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Hals/buff

Dette smarte tøystykket som kan brukes til alt: hals, lue, ansiktsmaske og lignende. Vurder en litt tykkere i ull også, i tillegg til den tynne "klassiske"

Votter/Hansker

Gode og varme. Gjerne av dun.

Vanter/Hansker

Et par tynnere hansker eller vanter.

Sovepose

Det vil variere fra å være mildt til kaldt på natta underveis på turen. Du bør velge en varm pose som tåler minimum -20°C. Hvis du fryser om natten gir det dårlig akklimatisering.

Liggeunderlag

Oppblåsbart liggeunderlag som gir god komfort, men tenk vekt!

Sandaler

 

Fjellsko/Trekkingsko

Trekkingsko av den grove sorten. Gjerne litt høye, med solid såle og gummibeskyttelse på tuppen. De må tåle grus, spisse stein, vannsprut og litt snø. Husk å gå de inn på forhånd. 

Ekspedisjonsstøvler

Solide fjellstøvler for vinterbruk med god plass til tykke sokker. Det er viktig at sålen er så stiv som mulig slik at stegjernene sitter godt på. Eksempel på ekspedisjonsstøvel kan være Scarpa Phantom 6000 eller lignende.

Stegjern

Kontroller at disse sitter godt på skoene før du reiser.

Klatresele

Vanlig klatresele eller alpinsele. Husk at den skal utenpå alt av tøy.

Isøks

Det er fint med litt lengde slik at du kan støtte deg på den når du går.

Klatrehjelm

 

Skrukarabiner

1 stk. skrukarabin

Vandrestaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i sekken, utvendig lås er mest solid.

Ryggsekk

40-50. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme personlig utstyr opp på fjellet (inkludert sovepose/liggeunderlag på Illimani). Fellesutstyr som telt, mat, brennere osv. bæres av portere.

Solbriller

Solbriller for høyfjellsbruk med mørkt glass (kategori 4) og som dekker godt. Vurder også å ta med et par slalombriller om brillene ikke dekker godt nok. Fint å ha på toppstøt om været blir røft.

Hodelykt

Husk nok batterier/lademuligheter (powerbank).

Drikkeflasker/Camelback

2 til 3 litersflasker MED isolasjonstrekk slik at de ikke fryser så lett. Nalgene flasker med stor åpning og Outdoor Research trekk er det beste. (Disse tåler varmt vann så du kan bruke de som varmeflasker i soveposen om natten!). Camelback kan være behagelig på vei innover og litt oppover fjellet, men fryser når det blir for kaldt.

Termos/termokopp

Hvis man liker noe varmt å drikke i løpet av dagen. Men, tenk vekt!

Skje

Vi spiser drytech på toppcampen på Illimani. Ta med en skje til dette.

Vanntette pakkposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Plastposer med ziplock kan også fungere.

Hygienesaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac. Kan være deilig med en dorull hjemmefra av god kvalitet. Ha den gjerne i en egen vanntett pakkpose.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Ta med Paracet og Ibux, samt personlige medisiner du bruker. Det er også smart å ha med Compeed og sportstape for å forhindre gnagsår. 

Reisedokumenter

Du får dyrt stuntpass på Gardermoen, men har du nerver til det? Ha alltid en kopi av pass, vaksinasjonskort og forsikringspapirer med deg et annet sted i bagasjen og kanskje lagret på telefonen eller i en skyløsning. 

Bøker/musikk

 

Kamera

 

Batterier

Husk nok batterier/powebank til det du har med (kamera, hodelykt etc.) 

Andre fritidsklær

 

 

Hva sier våre kunder?

Datoer og bestilling

Vis

Samarbeidspartnere