Høye fjell i Bolivia

Bilder & Video
Norsk Guide Favoritt
Høye fjell, Klatring Nivå 4 16 dager 10-16 deltakere

Bli med på en real fjelltur i spennende Bolivia! Akklimatiseringen starter ved Titicacasjøen før turen går inn i øde dalfører, over fjellpass og på isbreer. Vi skal bestige to fantastiske fjell, det ene er selveste Illimani på 6438 moh!

Høydepunkter

 • La Paz
 • Titicacasjøen med Sun Island
 • Andesfjellene
 • Pequeño Alpamayo 5370 moh
 • Illimani 6438 moh

Bolivia er en skatt som ligger klar til å utforskes, og det er et land ingen kommer uberørt hjem fra. Landet byr på ekstreme naturvariasjoner med både Andesfjellene, Amazonas, Titicacasjøen og verdens største saltørken, Uyuni, innenfor sine landegrenser. Bolivia hadde en betydelig kystlinje mot Stillehavet, men mistet den i krig med Chile i 1884. Navnet Bolivia var en honnør til frihetshelten Simón Bolívar, som bidro til at landet ble uavhengig fra Spania i 1824. Selv om Bolivia har rike tilganger på naturresurser, er landet det fattigste i Sør-Amerika.

Det legendariske Inkariket oppstod her og fortsatt er det mange synlige spor å finne fra denne storhetstiden i landets innholdsrike historie. Omtrent havlparten av befolkningen er urinnvånere. Den andre halvparten er etterkommere etter europeere og mestister (blanding av urinnvåner og europeere). Hvem som tilhører hvilken gruppe er ikke alltid lett å si siden disse skillelinjene ofte går mer på økonomi, kultur og klasse enn etnisitet.

Andesfjellenes hovedkjeder går i retning nord–sør. Den vestlige, Cordillera Occidental, skiller Bolivia fra Chile og har gjennomgående en høyde på 4000–6000 moh. Her ligger landets høyeste fjell, Nevado Sajama, 6542 moh. Øst for denne ligger Cordillera Real med flere topper over 6000 moh, høyeste topp er Illimani ved La Paz, 6438 moh. Mellom de to kjedene ligger høysletta altiplano. På vår reise i Bolivia skal vi bestige to vakre, krevende, topper i fjellkjeden Cordillera Real som ligger øst for den spennende hovedstaden La Paz.

Hva er inkludert

 • Fly t/r Oslo
 • All overnatting
 • Måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Norsk, erfaren høyfjellsguide
 • All lokal transport tilknyttet turprogrammet

Se fullstendig liste under Turfakta.

Kontakt oss

Spørsmål? Ikke nøl med å ta kontakt med ansvarlig for turen.

Skriv ut

Turfakta

Historie

Andesregionen har vært bosatt i om lag 20 000 år. Den første befolkningen vandret over Beringstredet fra Asia og befolket Amerika. I rundt 1450 innlemmet Inkaene det som i dag er Bolivia i sitt rike. Inkaene kontrollerte området frem til 1535, da Spania hærtok og koloniserte området. Bolivia ble en selvstendig stat i 1825. Før den spanske koloniseringen besto det som dag er Bolivia av ulike folkegrupper. Høylandet var en del av inkariket og bebodd av Quechua og Aymara-folkene. I lavlandet bodde ulike mindre folkegrupper. Før spanjolene ankom ble store deler av det som er Bolivia kontrollert av Inkariket, en flere hundre år gammel kultur som på det største omfattet Andesområdet fra Ecuador i nord til Chile og Argentina i sør. Da den spanske erobreren Pizarro ankom var det borgerkrig i Inkariket og det tok kort tid før spanjolene kontrollerte området. I Bolivia var det spesielt funnet av sølv i Potosi som førte til den raske koloniseringen. Fra januar 2006 har Evo Morales og partiet hans MAS styrt landet gjennom noen av de største politiske endringene siden 1952-revolusjonen. Etter over 10 år med Morales ved makten har Boliva en raskt voksende og stabil økonomi.

Bolivia har blant annet befolkningsgruppene quechua (30% av befolkningen), aymara (25%) og afrobolivianere. Befolkningens gjennomsnittsalder er 20,8 år (2002). Gjennomsnittlig levetid er 64,8 år (2003), mens spedbarnsdødeligheten på 5,6 % (2003). I 2003 var om lag 13% av den voksne befolkningen analfabeter.
Religion og naturreligion sameksisterer i Bolovia, det fordeler seg med: katolikker 95%, protestanter 3% og naturreligioner 95% (sterke synkretistiske tendenser mellom katolisismen og de eldre religionene hvor innbyggerne gjerne går i kirken og ofrer til moder jord (Pacha Mama) eller Solguden (Inti) om hverandre).

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur der du må være i meget god fysisk form. Du må trene på forhånd for å ha best utbytte av turen. Vi skal opp på 6438 moh, og toppene krever ferdigheter som bruk av stegjern på variert underlag som is, snø og fjell. Vi blir sikret i taulag, men det kreves at du som deltaker er komfortabel med bruk av klatreutstyr som sele, stegjern og isøks. Flere partier på fjellene er bratte og eksponerte, og vil kreve noe enkel klatring. Du bør ha prøvd deg i høyden før, da vi oppholder oss i høyden helt fra start. Det er krevende å gå i mange timer med stegjern på snø og is i over 5-6000 meters høyde. Vår dyktige høydeguide vil gi deg mange gode råd underveis. Vi bruker god tid til akklimatiseringen slik at alle er best mulig forberedt til å prøve seg på toppen. Forholdene i fjellet kan endre seg fra år til år, og vi reiser til Bolivia når værforholdene normalt er de beste..

Les mer om graderingen på våre turer her.

Turforberedelser

Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet og vi ønsker at du har erfaring med bruk av isøks og stegjern. Du må være turvant og i meget god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i fjellet eller teltturer i fjellheimen er god oppladning. Vi ønsker også at du har vært på tur i høyden tidligere. Vi har en nyttig treningsplan hvis du vil du vil være best mulig forberedt til turen. Husk at det også er viktig å ha det gøy på tur!

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. De som melder seg på turen vil få en utførlig utstyrsliste før avreise. Denne turen foregår på bre, og det kreves personlig utstyr som isøks, stegjern og klatresele i tillegg til vanlig turutstyr som varme klær, gode støvler, dunjakke, dagstursekk og sovepose/liggeunderlag. Utstyr som isøks, stegjern og klatresele kan du leie i La Paz.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Innkvartering

 Hotell med twin/dobbeltrom i La Paz og Titicacasjøen. Telt på fjellturene.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Myntenheten i Bolivia er peso boliviano, oftest referert til som bolivianos (BOL).
Bruken av kredittkort som betalingsmiddel er relativt utbredt i de største byene, men mindre butikker, restauranter og hoteller vil ofte ikke akseptere kredittkort, eller det vil påløpe forsinkelser og ekstrakostnader ved bruk av disse. I rurale områder benytter man mer eller mindre utelukkende kontanter.

Tid og tidssoner

Norge minus 5 timer normalt. Hvilket betyr at når klokken er 12:00 i Oslo, så er den 07:00 i La Paz. (6 timer når det er sommertid i Norge.) 

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato).
Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. Sidene finner du på www.landsider.no.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal. Se også oversikt på www.vaksine.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Relevante helseopplysninger som kan ha påvirkning for turen skal også kommuniserer til guiden ved turstart.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.
 • Dekker forsikringen din tap av reisens formål?
 • Reisegods
 • Forsinkelser

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfaren fjellguide fra Hvitserk
 • Erfaren lokal guide
 • Fly tur/retur Oslo (be om pris på tilslutning)
 • Landtransport i Bolivia
 • Hotellovernatting i del av dobbeltrom, telt på fjellturene
 • Måltider som beskrevet i dag til dag programmet
 • Alt fellesutstyr

Pris inkluderer ikke

 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud.
 • Måltider som ikke er nevnt i programmet.
 • Bærehjelp til high camp Illimani, ca 80 USD (hvis du vil bære selv, må du ha med stor nok sekk til personlig utstyr)
 • Enkeltrom der dette er mulig (kr 3.900,-)
 • Personlig reiseforsikring
 • Uforutsett transport
 • Personlig utstyr
 • Tips 

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Vil du oppleve mer av Bolivia, som f.eks den spennende saltørkenen Uyuni på altiplano (høylandet) eller Amazonasjungelen? Vi hjelper deg gjerne med dette, ta kontakt!

Dag for dag

dag

1

Avreise fra Norge

Vi reiser fra Norge og morgenen og er på reisefot hele dagen før vi ankommer flyplassen i La Paz tidlige neste morgen - en av de høyestliggende flyplassene i verden.

dag

2

Ankomst La Paz (3650 moh), sightseeing

Overnatting Hotell
Måltid F/-/-

Vi ankommer La Paz etter en lang reise tidlig på morgenen. Flyplassen ligger på altiplano, det Bolivianske høylandet, og på vei ned til hotellet i sentrum får vi det første synet av denne fascinerende byen. Vi tar det rolig den første dagen, venner oss til å være i høyden og samler krefter etter reisen. Siden La Paz ligger høyt, så er det allerede nå lurt å gå sakte. Vi bruker ettermiddagen til å utforske La Paz sine mange attraksjoner og vi starter med å få overblikk over byen fra et utsiktspunkt som heter Killi Killi. Deretter tar vi turen til Jaen Street hvor vi kan besøke gullmuseeet og Kokablad-museet om vi har lyst. Vi tar oss tid til å vandre rundt i gatene for å se på folkelivet i Sagárnaga og byens historiske bygninger. En sightseeing i La Paz er ikke komplett uten en tur innom det bisarre heksemarkedet hvor det praktiseres alternative metoder for å kurere de fleste sykdommer og problemer en kan snuble over i livet. Vi runder av sightseeingen med en liten spasertur i et område som kalles for Moon Valley, her finner vi interessante fjellformasjoner.
Fascinerende La Paz ligger på 3600 moh

dag

3

Titicacasjøen (3812 moh)

Overnatting Hotell
Måltid F/L/-
Transport Minibuss

Vi spiser frokost på hotellet i La Paz før vi drar til byen Copacabana ved Titicacasjøen. På veien hit får vi et glimt av de imponerende Andesfjellene som ruver snødekte mot himmelen. Vi stopper underveis for å besøke museet til brødrene Limachi som blant annet har en utstilling som viser frem en fullskala kopi av RA II som Thor Heyerdahl seilte på sin ekspedisjon over Stillehavet. Vi rekker også en liten rusletur i den fargerike landsbyen La Basilica før vi sjekker inn på nattens hotell i Copacabana ved verdens høyestliggende innsjø, Titicacasjøen (3812 moh).
Akklimatiseringstur ved verdens høyestliggende innsjø, Titicacasjøen. Foto: Maria Sellfors

dag

4

Sun Island

Overnatting Hotell
Måltid F/L/-

Vi setter sjøbein og transporterer oss vannveien til Sun Island, en øygruppe i Titicacasjøen som ansees å være et av de viktigste natur- og kulturmonumentene i Bolivias historie. Øyene ligger på sydsiden av Titicacasjøen og var endestasjon for pilegrimer på vandring i Inkariket, og det har bodd mennesker her så langt tilbake som 2000 år f. kr. Fortsatt er det mange ulike folkeslag bosatt på øyene. I tillegg til å være historisk interessant er naturen her ubeskrivelig vakker. Etter lunsj tar vi en fire timers akklimatiseringstur med nydelig utsikt over Titicacasjøen og Andesfjellene i det fjerne.
Vi venner oss til høyden på Sun Island ved Titicacasjøen

dag

5

Mot fjellene! Første camp (4550 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/-/M

Etter en rolig morgen og en tidlig lunsj tar vi båt tilbake til Copacabana og derfra videre på landjorda inn mot fjellkjeden Cordillera Real. Vi kjører til et sted som heter La Rinconada og setter opp vår første camp. Denne campen ligger på 4550 meter over havet og mange av oss vil kjenne høyden påvirke oss. Vi tar det med ro, drikker mye vann, og nyter at fjellturen har startet. Rundt oss vandrer lamaene fritt rundt i det karrige landskapet, og kanskje ser vi kondorer høyt over oss. Vi bruker ettermiddagen til å gå en kort tur i området for å venne oss til høyden mens ekspedisjonskokken vår tryller frem middag til oss.

dag

6

Kondorenes fjell, camp på 4700 moh

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Etter en god frokost pakkes utstyret på hestene. Vi går sakte, sakte, opp til passet på 4900 moh. og ned igjen på den andre siden. Vi ender opp ved bredden av det vakre vannet Jurikhota. Her setter vi camp på 4700 moh. med en utsikt som kan ta pusten fra oss. Vi ser rett mot Condoririmassivet som reiser seg bratt mot himmelen med fryktinngytende isbreer hengende ned over fjellsidene. Vi er ikke langt fra La Paz, men her ute er det stillheten som råder. Når kvelden senker seg får vi en fantastisk vakker stjernehimmel over oss og hverdagen hjemme føles langt unna.
Lamaene gresser rundt oss i fjellene

dag

7

Pequeño Alpamayo Basecamp (4670 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Fortsatt sakte, men i dag også bratt oppover snirkler vi oss nærmere og nærmere fjellene. På toppen av bakken kommer vi til Laguna Congelada, eller på norsk «den fryste innsjøen» som er formet av to isbreer som kalver ned i innsjøens iskalde vann. Laguna Congelada ligger på ca 4900 moh. Vi går videre oppover mot Paso Austria på 5300 moh. før vi fortsetter ned på den andre siden av passet før vi kommer frem til nattens leir, Pequeño Alpamayo Base Camp på 4670 moh. Denne campen brukes også av andre fjellklatrere som skal på toppene i Condoriri-massivet. Kanskje får du noen gode historier over en tekopp under stjernehimmelen.
Basecamp Pequeno Alpamayo

dag

8

Akklimatisering og klatretrening på breen

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Etter en rolig morgen, skal vi bruke dagen til å bli ordentlig kjent med klatreutstyret vårt. Vi går inn til isbreen ved Tarija Peak hvor vi skal trene på å gå i tau, og å bruke stegjern og isøks. Vi trenger disse ferdighetene de neste dagene både på Pequeño Alpamayo og på Illimani. Samtidig får vi god akklimatisering. Begge deler gjør oss godt rustet til å nå toppen. Vi slapper av i campen på ettermiddagen og nyter turlivet i de ville fjellene.

dag

9

Pequeño Alpamayo toppstøt (5370 moh)

Overnatting Hotell
Måltid F/L/-

Denne dagen kjører vi en alpin start, det vil si vi står opp midt på natten, spiser et lett måltid og begynner å gå mot toppen mens det fortsatt er mørkt. Første etappe av dagen går inn til starten av breen, her må vi på med stegjern og sele for å gå i taulag over breen og opp til toppen av Mount Illusion (5099 moh.) Videre herfra går vi litt ned igjen langs en rygg før vi kommer til den snødekte ryggtraversen som leder til toppen av vakre Pequeño Alpamayo på 5370 moh. Vi følger ryggen hele veien til toppen og har utsikt over Cordillera Real på begge sider av ryggen. Etter å ha nytt utsikten og delt ut toppklemmer følger vi den samme veien ned igjen og går hele veien ut til La Rinconada hvor vi blir hentet og transportert tilbake til La Paz.
Toppstøt på Pequeño Alpamayo, 5370 moh

dag

10

Velfortjent hviledag i La Paz

Overnatting Hotell
Måltid F/-/-

De fleste av oss er antakelig slitne etter en lang dag i går, vi bruker derfor dagen til å samle krefter og lade opp til neste toppstøt. Kanskje har du lyst å drikke varm kakao eller teste den lokale coca-teen. Eller bare ligge på sengen og slappe av med en god bok. De av oss som har lyst, samles for et godt måltid sammen på kvelden.
Vi betrakter hverdagslivet i La Paz. Foto: L.P. Jonassen

dag

11

Ny dag, nytt fjell. Camp på 4500 moh

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Etter en velfortjent hviledag er vi nå klare for et nytt fjelleventyr. Denne gangen er målet Illimani på hele 6438 moh. Vi kjører ca tre timer fra La Paz til den lille landsbyen Pinaya, på veien passerer vi sjelenes dal med nydelige fjellformasjoner. Vel fremme møter vi hester og esler som skal være våre bærere på veien mot denne mektige toppen. Dagens etappe til fots er tre timer fra Pinaya til nattens camp, Puente Roto som ligger på 4500 moh. Underveis i etappen stopper vi for en pust i bakken og for å spise matpakken vi har med i sekken.

dag

12

High camp Illimani (5500 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Dagens utfordring blir å passere de enorme moreneryggene som ligger ved bunnen av Illimani, sanden gjør det tungt å gå. Vi beveger oss sakte oppover mellom moreneryggene og store steiner, terrenget er krevende, men etter hvert som vi beveger oss oppover blir vi belønnet med storslått utsikt. Underveis stopper vi for å spise medbragt lunsj og for å samle krefter til den siste bakken opp mot camp på 5500 moh. Vel oppe møter vi breen som kommer ned fra toppen og akkompagnert av de spennende lydene fra isbreen som sprekker opp, nyter vi solnedgangen over de mektige Andesfjellene. Det er fjell på alle kanter og vi ser lysene fra La Paz langt under oss. Denne kvelden er det viktig å legge seg tidlig for å samle krefter til toppstøtet. De fleste av oss kjenner nok høyden på kroppen.
High camp Illimani og vi er snart klare for å nå toppen! Foto: Alexander Steurenthaler

dag

13

Til toppen av Illimani (6438 moh)

Overnatting Telt
Måltid F/L/M

Siste etappe mot toppen starter i ly av mørket midt på natten, vi har en lang og tøff dag foran oss. Vi starter med en lett frokost før vi begynner på traversen over isbreen som fører til toppen, stegjern og isøks er med fra start denne dagen. Solen kommer opp mens vi går, og farger dalen under oss i nydelige rosatoner. Vi puster rolig, og sakte, sakte setter vi en fot fremfor den andre før vi etter ca 8 timer kan juble på toppen, 6438 moh! Etter en kort feiring av å ha nådd toppunktet snur vi og går ned igjen, vi kan nå ha et høyere tempo. Etter ca 4 timer er vi helt nede i camp 1, Puente Roto, igjen. Vi tilbringer natten her, en velfortjent og antakelig etterlengtet hvil før siste etappe tilbake til La Paz.
På vei til toppen av Illimani

dag

14

Festmiddag i La Paz

Overnatting Hotell
Måltid F/L/M

Vi nyter å rusle rolig tilbake til Pinaya og kjører bil derfra tilbake til La Paz samme vei som vi kjørte opp for tre innholdsrike dager siden. Det er deilig å komme tilbake på hotellet for en dusj før vi i samlet tropp spiser en bedre middag og skåler for turen. Vi deler fjellskrøner og erfaringer med hverandre og kan være stolte over egen innsats.

dag

15

Hjemreise - eller videre?

Måltid F/-/-

Vi reiser hjem til Norge, hektet på Bolivia - og planene om å reise tilbake er kanskje allerede lagt. Vi mellomlander i Lima og får en sightseeing i den Peruvianske hovedstaden før vi flyr hjem til Norge på kvelden.
Eller kanskje du forlenger turen med noen dager, og reiser til saltørkenen i Uyuni eller den spennende Amazonasjungelen?

dag

16

Ankomst Norge

Etter en lang flytur setter vi bena på norsk landjord, fulle av gode minner fra turen.

Skriv ut

Utstyrsliste

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Husk at du også kan få tak i brukt turutstyr som fungerer utmerket.

Ta kontakt hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

TIPS: Vi anbefaler at du har det viktigste turutstyret i håndbagasjen, for eksempel fjellstøvler og gore-tex jakke/bukse.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

2 tynne innersokker, ull eller syntetiske. 2 tykke sokker, jo tykkere jo bedre. De tykke sokkene bør være av ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Dersom du liker superundertøy best kan du bytte ut ett sett, men vi anbefaler ull.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke som går utenpå alt annet tøy. Den må ha hette og gå ned over rumpa.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Til å bruke på de første etappene.

Shorts

Denne kan du få bruk for de første dagene. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-shorte/skjorte

Det kan være varmt de første dagene.

Hals/buff

Det kan stedvis være støvete på ruta, og da kan denne være fin å ha foran munnen. En i ull til toppnatta kan være greit.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

 

Votter/Hansker

Gode og varme. Gjerne av dun.

Hansker/Vanter

Et par tynnere hansker eller vanter.

Ekspedisjonsstøvler

Solide fjellstøvler for vinterbruk med god plass til tykke sokker. Det er viktig at sålen er så stiv som mulig slik at stegjernene sitter godt på. Eksempel på ekspedisjonsstøvel kan være Scarpa Phantom 6000 eller lignende.

Trekkingsko/fjellsko

Til turen ellers og på de lettere dagene med akklimatisering.

Stegjern

Kontroller at disse sitter godt på skoene før du reiser.

Klatresele

Vanlig klatresele eller alpinsele. Husk at den skal utenpå alt av tøy.

Isøks

Det er fint med litt lengde slik at du kan støtte deg på den når du går.

Klatrehjelm

 

Skrukarabiner

1 stk. skrukarabin

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i sekken, utvendig lås er mest solid.

Dagstursekk

40-50. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme personlig utstyr opp på fjellet (inkludert sovepose/liggeunderlag på Illimani). Fellesutstyr som telt, mat, brennere osv. bæres av portere.

Sovepose

Det vil variere fra å være mildt til kaldt på natta underveis på turen. Du bør velge en varm pose som tåler minimum -20°C. Hvis du fryser om natten gir det dårlig akklimatisering.

Liggeunderlag

Vi anbefaler et oppblåsbart liggeunderlag som gir god komfort.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker/Camelback

2-3 stk litersflasker med trekk, slik at de ikke fryser så lett. En tykk ullsokk eller lignende gjør også nytten. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste. Camelback kan være kjekt hvis man er vant til dette. NB: Den fryser lett på toppnettene, så her må man uansett ha egen drikkeflaske.

Termos/termokopp

Hvis man liker noe varmt å drikke i løpet av dagen.

Saft/sportsdrikk

Vi må drikke mye på turen, så hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann, kan det være lurt at du tar med litt sportsdrikk eller saft som kan blandes ut med vann.

Dry tech/Real Turmat

2 poser holder. Hvis du trenger litt ekstra energirik kost i fjellet. Velg favorittrettene dine.

Snacks/godteri

Sjokolade, nøtteblanding eller kjeks er lurt å ha på noen av de litt lengre dagsetappene.

Vanntette pakkposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Plastposer med ziplock kan også være fint å ha.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, 1-2 doruller til å bruke når vi går. I campene får vi papir.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet

Mageregulerende

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort/visum

Det meste er dekt, men du må beregne å ha med penger til tips, visum og diverse utlegg.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Sandaler

Gode sandaler, for eksempel Crocs.

 

Datoer og bestilling

Vis
Denne turen tilbys som skreddersydd privattur. Reis alene, med vennegjengen eller familien når du ønsker. Ta kontakt
tor 18. jun 2020 fre 3. jul 2020
Ledige plasser
Kr. 48 950,-

Samarbeidspartnere