Tilbake til søkeresultater

Aconcagua - Vacasdalen

Det er store sjanser for at Aconcagua blir den mest anstrengede, krevende og råeste naturopplevelsen din noensinne. På denne turen står utfordringene og opplevelsene i kø, og med sine 6962 moh er dette en skikkelig ekspedisjon.

Hei, Jeg vil først bare si takk, takk og tusen takk for en fantastisk tur!! Nå var dette min tredje tur med dere i løpet av siste året og dette var uten tvil den beste - både når det gjaldt forberedelser, opplegg og gjennomføring. Ikke minst gjengen og guidene!!!— Deltager, januar 2014

Fjellet blir kalt en “Mini-Everest”, og det er ikke uten grunn. Dette er det høyeste fjellet utenfor Himalaya, og selv om ikke bestigningen er teknisk krevende i seg selv, er det en lang, hard, og krevende tur. Dette er en skikkelig ekspedisjon. Området er værutsatt, derfor har vi lagt inn muligheten til flere reservedager for å kunne ha bedre mulighet for å nå toppen.

Aconcagua byr på ekte høydekunnskap og ekspedisjonserfaring, hvor du får testet grenser og utfordret deg selv. Du er selv med på planleggingen av matinnkjøp og klargjøringen frem mot fjellturen. Du må selv bære sekk, og flytte bagasje mellom campene. Det er mye å tenke på før vi skal tilbringe over to uker i fjellet. Men når du først er i gang vil du få oppleve vakre soloppganger, utsikter du bare har drømt om og en nattehimmel som tindrer av stjerner.

Ruten til Aconcagua
Vandringen starter ved at vi går inn den vakre Vacasdalen, som går rundt fjellet. Den er lengre enn Normalruta, men naturen er mer spektakulær, omringet av høye fjell fra dag 1, og vi treffer knapt mennesker utenom campene. Etter tre dager kommer vi til Basecamp Argentina som skal være vår base de neste ukene. Vi bygger camper oppe i fjellet, og transporterer bagasje før vi flytter opp. Fra Basecamp til Camp 1 og videre til Guanacos før toppstøtet starter fra Camp Colera. Det er en tøff tur, men toppmulighetene er gode om været og dagsformen står oss bi. Det viktigste er at du lærer å kjempe med, og ikke mot, et stort og høyt fjell. Du lærer tålmodighet og ærlighet ovenfor deg selv, og vi blir et lag som sammen kjemper for å nå toppen. Etter toppstøtet drar vi tilbake til Mendoza for noen dagers avslapping før hjemreise.

Guide/Turleder

Vi reiser i en liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren høydeguide fra Hvitserk.

Turfakta

Historie

Den første bestigningen av Aconcagua ble foretatt av en ekspedisjon ledet av den engelske klatreren Edward Fitz Gerald 1896-1887. Ruten de tok var stien på nordvestsiden, og de fulgte Horcones River. Sveitseren Mathias Zurrbriggen nådde toppen alene den 14. Januar 1887. Noen dager senere nådde flere i ekspedisjonen toppen. I sesongen 2009 var det totalt ca. 5000 personer som prøvde å nå toppen av Aconcagua. Knappe 30 % av disse nådde opp.

Hvitserk har hatt turer til Aconcagua siden selskapet ble stiftet i 1996. Lars Ebbesen og Sjur Mørdre som stiftet Hvitserk i 1996 hadde dessuten flere private turer til Aconcagua før selskapet ble en realitet. Vi brukte den gang Horcones (Normalruten). Siden 2005 har vi valgt å bruke Vacasruten fordi den er mindre trafikkert og byr på frodigere natur. Alt i alt har vi hatt mer enn 25 ekspedisjoner på fjellet.

Vi har flere mulige toppdager og vil ha en real sjanse for å nå toppen om værgudene er på vår side. Men vi har også gjennomført turer uten at noen har nådd toppen på grunn av sterk vind og/eller nedbør. Melder du deg på en slik ekspedisjon må du være inneforstått med at sikkerheten kommer i første rekke.

Vanskelighetsgrad

Dette er en tøff tur, men overkommelig om man forbereder seg godt. Du må ha erfaring fra turer i høye fjell, slik som Kilimanjaro, Island Peak, Elbrus eller annen ekspedisjonserfaring. Hvis du er i tvil om egen erfaring er det bare å ta kontakt med oss. Toppen er nesten 7000 meter høy, og her står utfordringene i kø! Få steder vil du gå saktere enn oppover dette fjellet. Få steder vil du ha slitt så mye som i den løse grusen opp til camp 1, eller i den beryktede Canaletaen mot toppen. Dette er en stor utfordring!
Inn til Basecamp frakter vi hovedtyngden av bagasjen på muldyr, men fra basecamp og oppover fjellet må vi bære mat og utstyr selv. Det er derfor viktig at alle er forberedt og trent til å gå med stor sekk og opp mot 20-25kg.

Toppnatten er lang og hard. Vi skal forsere nesten 1000 høydemeter fra 6000 moh, men med god fysisk form og godt vær er toppen innen rekkevidde. Vil du prøve deg på en 7000 meter, liker utfordringer og liker å være ute når det er mye vær, ja da er Aconcagua noe for deg.

Forberedende gruppemøte

I god tid før avreise samler vi alle påmeldte til en gjennomgang av turen på et gruppemøte i Oslo. Her treffer du dine turvenner og turlederen fra Hvitserk. Vi går gjennom utstyrslisten og snakker om reiserute, høyde og sikkerhet. Råd og tips deles villig vekk.

For ekspedisjoner til Aconcagua legger vi inn en samling med litt sosialt innspill, slik at gruppa blir godt sveiset sammen allerede før avreise. Samlingen er ikke obligatorisk, men det er en stor fordel at alle tar seg tid til å møte opp. Nærmere info vil bli gitt i god tid før gruppemøtet.

Turforberedelser

Mye av treningen burde bestå av bæring av sekk og trening med relativ høy puls. Generelt kan vi si at styrke også er viktig for sekken er tross alt ganske tung. Du trenger ikke timer på treningssentre, men det er smart å trene over flere timer med tung sekk. Du må ha vært mye på tur i fjellet i dårlig vær og over flere timer. For å lykkes må en ha kontroll på følgende;

 • Høyden, tidligere erfaring kreves.
 • God fysisk form, trening med tung ryggsekk er viktig.
 • Trives med å ligge i telt over lengre tid, også i dårlig vær.
 • Ha det gøy på tur.
 • Være fornuftig, gå rolig, følge guidenes råd underveis.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. Her finner du utstyrsliste for turen, og denne går vi nøye gjennom på gruppemøtet før avreise. Husk at utstyrslisten er veiledende og er du usikker eller har spørsmål er det bare å ta kontakt med oss.

Innkvartering

Hotell og telt.

Klima

November-februar er den beste tiden å bestige Aconcagua, men fjellet ligger så nær Stillehavet at uvær kan komme fort, også i denne perioden. De første dagene inn mot Basecamp kan vi ha sol og shorts-vær. Høyere opp er kulda garantert, og snø er ikke uvanlig. Når sola går ned synker temperaturen drastisk, ofte ned mot minus 20-25 grader (noen ganger ned mot 30-40 grader). Når vi er ute av fjellet, blir det sol og sommer i lavlandet.

Penger

Lokal valuta er Argentinske Pesos – det tar vi ut i minibanker i Mendoza. Ta med en del US Dollar i små sedler – disse er veldig gangbare, da spesielt i Basecamp.

Tid og tidssoner

Tidsforskjellen mellom Norge og Argentina er 4 timer. Når klokken er 12 i Norge er klokken 08 i Argentina.

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. Sidene finner du på www.landsider.no

Det er ikke nødvendig med visum for norske statsborgere til Argentina for reiser under 90 dager.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no

Du må ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en ekspedisjon med fysiske anstrengelser og langt utenfor allfarvei. Vi krever at alle utfyller et helseskjema du får av oss, og at dette attesteres av legen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren ekspedisjonsleder
 • Fly Oslo – Mendoza t/r på inkl. flyskatter/avgifter
 • 3 netter i Mendoza (delt rom) med frokost
 • Avslutningsmiddag i Mendoza
 • Middag og 2 netter på hotell i Penitentes (delt rom)
 • Muldyrtransport av bagasje inn/ut til Basecamp
 • Eget messetelt og service i Basecamp – bla. 3 måltider
 • Delt telt og alle måltider mens du er på Aconcagua
 • Retur til Mendoza etter fjellturen

Pris inkluderer ikke

 • Drikkevarer
 • Måltider utover det som er oppgitt i programmet
 • Parktillatelse (ca. 950 USD)
 • Bæring av personlig og/eller fellesutstyr opp/ned fra BC – Camp Colera. Valgfritt om du ønsker å leie bærer, ref dag-til-dag programmet. (1 bærer kan bære 20kilo)
  - BC – Camp 1 ca. 250 USD (og motsatt)
  - BC – Camp 2 ca. 500 USD (og motsatt)
 • Regn med ca 400 USD i bæring som minimum. Vil du ha bærehjelp med mye personlig utstyr må du beregne mer.
 • Tips til kokk/hjelpere i Basecamp, og til eventuelle lokale guider (ca 70 USD)
 • Opphold og måltider i Basecamp, utover våre programførte dager
 • Enkeltrom på hotell
 • Måltider utover frokost på hotell i Penitentes når vi er ute av fjellet
 • Overnatting/-er i Mendoza etter fjellet
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud
 • Avbestillings - og reiseforsikring

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

DAG 1: AVREISE GARDERMOEN

Vi flyr fra Oslo til Mendoza med en mellomlanding i Buenos Aires. Tips: På alle lange flyreiser trenger du en god bok.

DAG 2: ANKOMST MENDOZA

Vi ankommer Mendoza på ettermiddagen.  Før den tid har vi hatt en mellomlanding i Buenos Aires, hvor vi har fått tid til litt seightseeing, et besøk på markedet og lunsj i byen. Vel fremme i Mendoza sjekker vi inn på hotellet, spiser middag eller legger oss avhengig av hvor trøtte vi er. Mendoza er en veldig hyggelig by, og kan blant annet by på god vin. Selv om de neste dagene går med på å planlegge den kommende ekspedisjonen er det også lov å nyte Mendoza. -/-/-

DAG 3: MATINNKJØP

Vi våkner glade og fornøyde etter en god natts søvn og har idag god tid til å ordne innkjøp av alle maten som skal med opp på fjellet. Turen til Aconcagua er lagt opp som en skikkelig ekspedisjon, og deltagerne må være mer delaktige i planleggingen enn på f.eks. Kilimanjaro hvor man hele tiden kommer til dekket bord. Men, dette er gøy, og hvis du i Mendoza har vært med på å kjøpe inn til biffmiddagen kan vi love deg at den smaker ekstra godt på fjellet! Dette blir også en dag hvor du får akklimatisert deg til den nye kulturen, med masse nye inntrykk og sanseopplevelser. F/-/M

DAG 4: NASJONALPARKTILLATELSE OG SISTE ORGANISERING

Idag skal vi ordne med nasjonalparktillatelser og eventuelt siste innkjøp. Blir det tid kan vi ta en tur rundt i Mendoza og se litt på bylivet. Bybildet er tydelig preget av at dette er siste stopp før fjellturen, og vi møter sikkert andre som nylig har vært på tur og som deler av sine erfaringer. God middag i byen, og siste pakking før avreise imorgen. F/-/- 

DAG 5: MENDOZA - PENITENTES (2 600 MOH)

Etter frokost drar vi med buss til Penitentes som er utgangspunktet for fjellturen vår. Lunsj spiser vi underveis eller fremme ved hotellet. Er vi efffektive rekker vi en liten akklimatiseringtur på ettermiddagen. Middag på hotellet i Penitentes. F/L/M 

DAG 6: AKKLIMATISERINGSTUR

Etter frokost på hotellet pakker vi resten av utstyret og går eventuelt en akklimatiseringstur. Vi går stille og rolig, men får unnagjort en del høydemeter og begynner å forstå omfanget av turen vi straks skal i gang med. Siste pakking og organisering av utstyr - imorgen begynner moroa! F/L/M

DAG 7: FJELLTUREN STARTER - PAMPA DE LENAS (2 800 MOH)

Vi spiser frokost ved hotellet før vi starter på første etappe mot Aconcagua. Det tunge fjellutstyret vårt sendes med muldyr, mens vi bærer dagstursekk. Vi starter fra Punta De Vacas, som ligger på 2 400 moh. Vi følger Vacasdalen, og snirkler oss oppover et forrevet, men flott landskap som er formet av forhistoriske breer og smeltevannselver. Lunsj spiser vi underveis. Etter ca. 6 timer rolig gange kommer vi til vår første camp: Pampa De Lenas på 2 800 moh. Her registrerer vi oss inn i parken hos parkvokterne. Festmiddag laget av arrieros venter. En flott stjernehimmel for dem som ikke legger seg før det blir mørkt. F/L/M

DAG 8: FØRSTE SYN AV ACONCAGUA - CASA DE PIEDRA (3 200 MOH)

I dag går vi til Casa De Piedra på 3 200 moh. Dette er en litt lengre tur på ca. 7 timer. Dette er en flott dagsetappe og det er spennende og endelig få se toppen av fjellet vårt i det fjerne! Vi spiser lunsj underveis. En ny festmiddag fra arrieros venter! Casa De Piedra er en flott camp hvor vi bare koser oss og gleder oss til morgendagens elvevading. Vi går mye på stein så gode fjellstøvler er viktig.  F/L/M 

DAG 9: ANKOMST PLAZA ARGENTINA BASECAMP (4 200 MOH)

Idag når vi første delmål: Plaza Argentina. Vi spiser en god lunsj underveis. Saltmat, kjeks og noe sjokolade smaker som bare det. Plaza Argentina er basecamp på østsiden av fjellet og ligger rett under foten av fjellet. På veien dit må vi krysse en elv, og er vannstanden høy får vi en liten ridetur på kjøpet. Vi bruker ca. 8 timer opp til Basecamp, og da det er det godt å komme inn i messeteltet. Etter å ha satt opp teltene får vi servert en 3-retters middag servert med en rykende kopp te eller kaffe i hånda. Etterpå kryper vi i soveposen, og nyter den klare fjelluften. Fra denne dag kan programmet bli justert dag for dag avhengig av været og hvordan vi takler høyden. F/L/M 

DAG 10: AKKLIMATISERING PLAZA ARGENTINA BC (4 200 MOH)

Akklimatiseringsdag med mye innslag av hvile og slarrafenliv. Vi slapper av i Basecamp, leser bok og nyter livet. Vi gjør også forberedelser til morgendagen - dvs. pakking av utstyr, som skal fraktes opp til Camp 1 i morgen. En liten tur opp lia er også lurt, med tanke på morgendagens nye høyder. F/L/M

DAG 11: BÆREDAG TIL CAMP 1 (5 000 MOH)

Det er mye utstyr som skal bæres opp for en stor gruppe med god matlyst. Telt, primuser, mat og personlig utstyr som vi trenger høyere opp på fjellet. Vi går rolig, for nå er vi høyt og lufta er tynn, og vi kjenner tyngden vi bærer. Vi skal somle oss oppover i snegletempo for at kroppen gradvis skal tilvenne seg høyden og de ekstreme forholdene. Vel oppe på 5 000 moh, etablerer vi Camp 1. Telt settes opp og alt annet av utstyr legger vi inn i disse teltene. Vi spiser litt her oppe og snuser litt tynn luft før vi returnerer til Basecamp for overnatting. Alt i alt tar turen opp og ned ca. 8 timer. Vel nede igjen venter middagen og soveposen. F/L/M

DAG 12: HVILEDAG PLAZA ARGENTINA BASECAMP (4 200 MOH)

En ekte hviledag i Basecamp. Vi skal spise 3 måltider og pakke personlig utstyr for morgendagens flytting. Ellers går det i soling, boklesing, ivrige samtaler og mental forberedelse til livet over Basecamp – som tilsier enklere kår enn i base camp. De fleste lar være å barbere seg, men de med speil og litt stolthet tar gjerne skjeggstumpene her – men de er det få av! Unnskyld damer. F/L/M

DAG 13: CAMP 1 (5 000 MOH)

Vi forlater messetelt, tre retters middager og pannekaker etter frokost. Nå skal vi klare oss selv, bære alt selv. Vi skal sove i tynnere luft og etablere oss i Camp 1. Turen opp er tøff nok i seg selv, men her har vi vært før. Høyden har vi heldigvis akklimatisert oss godt til etter flere dager med “gå høyt, sove lavt”-prinsippet. Det blir en tidlig kveld etter å ha pustet og drukket seg inn igjen. F/L/M 

DAG 14: HVILEDAG CAMP 1 (5 000 MOH)

Hviledag i Camp 1. Hvis formen er god, går vi opp til Mellomcamp på 5 350 moh. Været og fysikken vår avgjør alt. Lunsj og middag i Camp 1. Hvis noen ikke føler seg i form til mange nye høydemetere så venter en i Camp 1 eller tar en kortere tur opp traversen. Her gjelder det å akklimatisere og gi kroppen hvile. F/L/M 

DAG 15: BÆREDAG - CAMP GUANACOS (5400 MOH) 

Bæredag til Camp Guanacos. Dette er en tung dag og vi bruker ca. 5-6 timer opp og ned. Vi spiser lunsj i camp Guanacos – og prøver å holde ut i tynnere luft en liten stund– det gjør godt når vi kommer ned igjen til Camp 1. Middag i Camp 1. F/L/M 

DAG 16: HVILEDAG CAMP 1 (5 000 MOH)

Hviledag og ørlite bevegelse holder oss i den nødvendige formen mot toppen. Kortstokk, liggeunderlag og god mat, gjør dette til en god og deilig dag. Vi analyserer værmeldinger og avgjør om vi skal gå videre opp i morgen for et toppstøt et par dager senere. Hviledagen kan bli avlyst hvis godværet er i ferd med å forsvinne, eller vi kan få nok en hviledag her nede, hvis vi venter på godværet. F/L/M

DAG 17: CAMP GUANACOS (5 400 MOH)

Flyttedag opp til Camp Guanacos. Vi spiser frokost og lunsj i Camp 1 og drøyer tiden litt, før vi forflytter oss. Forflyttningen tar 3-4 timer. Middag spiser vi i ny camp. Nå begynner værmeldingene å bli avgjørende – go or not go… En lang og spennende natt i teltene. F/L/M

DAG 18: SISTE CAMP FØR TOPPEN - CAMP COLERA (5 900 MOH)

Her slipper vi å flytte opp bagasje ettersom vi har spist opp mye av den, og går rett på flyttedag opp til Camp Colera. Vi spiser frokost i Guanacos campen og drøyer tiden litt her også. Forflyttningen tar 3 – 4 timer, avhengig av vær og form. Nå kjenner vi at toppen kaller på oss! Vi setter opp teltene og varmer vann, spiser lettere ting til lunsj og kryper ned i soveposene. Etter det, gjøres siste forberedelser før toppnatten – pakking og klargjøring av utstyr. Det blir lite søvn her, for nå er vi spente. F/L/M

DAG 19: TOPPSTØT (6 962 MOH)

Toppdag nr 1. Dette er en tøff dag. Hvis været tillater toppforsøk blir det avmarsj ca 04:00 på morgenen. Dette er en hard økt så vi går rolig og har pauser jevnlig på vei oppover. Vi går med stegjern, men det er ikke teknisk tur og vi trenger ikke isøks. Toppstøtet har mange delmål på turen opp; Independencia og den nedblåste hytta, den ordentlige tunge og lange Traversen og ikke minst den bratte og tøffe Canaletan. Og vips så er du på toppen. For en lykke og for en utsikt! Du kan glede deg. Senest kl 16:00 må vi være oppe for å rekke ned før mørket "tar" oss. Fra toppen bruker vi ca. 3 – 4 timer ned til Camp Colera. Det blir en god natts søvn. Vi har satt av tre dager til toppforsøk for å gi deg så god sjanse som mulig til å toppe formen og Sør-Amerikas høyeste fjell. F/L/M

DAG 20: RESERVE TOPPDAG NR. 2 / NED TIL BASECAMP

Hvis vi har gjort toppen, starter vi transporten ned til Basecamp på formiddagen. Vi spiser frokost i Camp Colera, og sparer lunsjen til Camp 1 eller evt. Basecamp. Vi må rydde og bære ned alt utstyr vi har i Camp Colera, Guanacos og Camp 1. En tung seanse, men ned vil vi. Turen ned til Basecamp tar 5-6 timer. F/L/M

DAG 21: RESERVE TOPPDAG NR. 3 / NED TIL BASECAMP / TIL PAMPA DE LENAS

Hvis vi toppet første natten, skal vi begynne ferden ut av fjellet idag! Der vi brukte 3 dager på vei inn, skal vi nå bruke halvannen dag på vei ut. En vakker, men hard dag. Vi spiser frokost i Basecamp og starter når det er lyst. Vi går ca 30 kilometer til Pampa de Lenas, den første campen vi overnattet på til veien. Vi pleier gnagsår og nyter den fantastiske utsikten og det at vi nesten er alene i dalen. Siste natten i telt blir god, og nå gleder vi oss til en ordentlig seng, rødvin og en skikkelig biffmiddag. F/L/M

DAG 22: NED TIL BASECAMP / TIL PAMPA DE LENAS / PENITENTES / MENDOZA

Hvis vi toppet første natten, skal vi forlate Andesfjellene i dag. Vi spiser frokost i campen før vi rydder etter oss og går den siste milen ut av fjellet. På lageret i Penitentes vasker vi telt, kokeutstyr, rengjør alt, teller, systematiserer, og får ting på plass til neste tur. Vi overnatter sannsynligvis i Penitentes, alternativt returnerer vi til Mendoza. Det offisielle programmet er slutt etter at vi har kommet tilbake til Mendoza. F/-/-

DAG 23: TIL PAMPA DE LENAS / PENITENTES / MENDOZA

Det er godt å spise god mat og nyte varmen igjen. Kanskje frister det med et besøk på en vingård eller et spabesøk. -/-/-

DAG 24: PENITENTES / MENDOZA

Hvis vi toppet første natten har vi denne dagen til å slappe av, gå på shopping, spiser god mat og drikker god drikke. Mendoza er en veldig hyggelig by og det er bare å nyte tiden her, og samle inn krefter etter en fantastisk ekspedisjon. -/-/- 

DAG 25: HJEMREISE

God mat og drikke, før vi nok en gang tar fatt på en lang flyreise – denne gangen hjem! -/-/-

DAG 26: HJEMME

Slitne og lykkelige... -/-/-

 

 

Denne utstyrslisten er det viktig du går nøye gjennom. Aconcagua kan være mildt, varmt og vakkert, men det er grunner til at dette fjellet kalles «Lille Everest». Som alle store fjell skal også dette behandles med respekt. Det vi har satt opp her er ment som en retningslinje for at vi skal ha det vi trenger, uansett hva fjellet måtte by på. Få har vært flere ganger på Aconcagua enn Hvitserk, og vi vet at det er viktig å sette krav til klær og utstyr. Bruk tid på å forberede din personlige bagasje.

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy - boksershorts

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull for både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull. En boksershorts med windstopper gir ekstra komfort på de kaldeste dagene.

Undertøy – over og under

To sammen fungerer kjempebra og gir masse isolasjon. Netting fungerer veldig bra, spesielt i kombinasjon med en «normal» ulltrøye eller ullstilongs. Ha gjerne med et tykt lag til toppnatten. 

Fleecejakke

Fleecejakke er bra å ha på hele turen. 

Primaloftbukse/Dunbukse

Er du frossen er buksen god på toppnatten! Det er kjekt at den er lett å ta av og på (har glidelås hele veien). 

Skalljakke/ytterjakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Her er mye å velge mellom. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjons-glidelås under armene. 

Skallbukse/ytterbukse

Vi liker best selebukse dvs. bukse med elastiske bukseseler. Glidelås i sidene og drop-seat er smart. Gore-Tex eller lignende er tingen. 

Dunjakke (tykk) Denne er viktig!

Har du det ikke fra før er tiden inne nå. Kjøp den stor nok til at den går utenpå alt annet. Den må ha hette, og gjerne dekke rumpa. 

Dun/primaloft jakke (tynn)

Mange liker å ha en tynn dun/primaloft jakke i tillegg til den tykke dunjakka. Det er ikke nødvendig, men mange synes det er verdt vekten. 

Votter - dun eller primaloft. Disse er viktige!

Tykke, varme og store votter.Viktig. Pass på at du har god plass inni, og at de er lange.VIKTIG! På toppnatten må du ha gode votter! Det finnes flere gode ekspedisjonsvotter i dun. 

Hansker

Noen gode hansker du kan bruke i dagene før og etter toppstøtet. 

Vanter, tynne (liner)

Disse kan du bruke inne i dun vottene på toppdagen. De gir også god solbeskyttelse. 

Fjellsko

Trekkingsko av den grove sorten. Gjerne litt høye, med solid såle og gummibeskyttelse på tuppen. De må tåle grus, spisse stein, vannsprut og litt snø. Husk å gå de inn på forhånd. 

Ekspedisjonsstøvler. Disse er viktige!

Store, varme støvler som f.eks Millet Everest og La Sportiva Olympus Mons. Uansett skal støvelen være romslig så det er plass til tjukke sokker. Det kan bli veldig kaldt, så hvis du normalt sett fryser på bena burde du kjøpe varme sko. 

Stegjern

Sjekk at de passer til støvlene (også med gamasje om du bruker dette). NB: Kjøp stegjern av stål. Stegjern av aluminium knekker lett når vi går på stein/grus. 

Klatrehjelm

Denne bør være lett, og ha plass til tykk lue under. Det bør også være mulig å feste hodelykt på hjelmen.

Sokker

Vi anbefaler at du tar med flere par ullsokker. Ta gjerne med i varierende tykkelse. Husk å ha et par tykke rene sokker til toppnatten. 

Sandaler

I camp er det et must å få luftet beina! Bruker de også når vi krysser elver/vader. 

Lue

God og varm lue til toppdagen. Det er også smart å ha med en ekstra lue som er litt tynnere. Den er mer anvendelig og kan for eksempel brukes om natten. 

Buff

Dette smarte tøystykket som kan brukes til alt: hals, lue, ansiktsmaske og lignende. 

Caps / turhatt

Kan være godt å ha for beskyttelse mot sola på dagene inn og ut av fjellet. 

Solbriller

Gode og solide solbriller med mørkt glass. For eksempel brebriller. 

Slalåmbriller

Det beste i snøvær/sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde. 

Hodelykt

Det blir fort mørkt. Trengs hver kveld, i teltet, og på toppstøtet. Husk friske batterier. 

Vandrestaver

Lette, og mulighet til å pakkes sammen i korte ledd. Enten teleskop, eller sammenleggbar. De med utvendig lås fungerer best på teleskopstavene. 

Stor ryggsekk

80+ liter. Denne må du være kjent med fra før, og det viktig at den er god å bære med mye vekt. 

Dagstur sekk

Alternativet er å bruke storsekken hele veien. 

Remmer/stropper

Ned fra fjellet blir det fort plassmangel (i sekken) når fjellet skal ryddes. Med remmer kan du feste mye på utsiden, og de er gode å ha om noe går i stykker. 

Duffelbag

Den burde være stor. Bagene Hvitserk selger er på 140 liter og mange synes de er for små for de lengste turene. Kanskje burde du opp på 170 liter. 

Sovepose. Denne er viktig!

God, varm pose som tåler -30°C i komforttemperatur. Dunposer er best. De er lettere, og blir mindre i pakkevolum. 

Liggeunderlag

2 stk. Et lett og komfortabelt oppblåsbart, og et lite og lett av celleplast. Eks: Thermarest Z-lite, og Thermarest NeoAir 

Lommekniv

Velg en kniv med noe verktøy. Leatherman eller Swiss Army Knife. Pakkes selvsagt IKKE i håndbagasjen. 

Hygienesaker

Tannbørste, antibac og våtservietter etc. 

Toalettrull og en rull med hundeposer

Toalettbesøk på fjellet gjøres utendørs, og på Aconcagua er de strenge med at alt skal ut av fjellet igjen. Vi plukker det opp etter oss og hiver det i søppelposen vi får utlevert av parkvaktene.  

Drikkeflasker

2 til 3 litersflasker MED isolasjonstrekk slik at de ikke fryser så lett. Gjerne en flaske som kan henge på sekken e.l. for lett tilgang på drikke. Nalgene flasker med stor åpning og Outdoor Research trekk er det beste. (Disse tåler varmt vann så du kan bruke de som varmeflasker i soveposen om natten!) 

Camelback

Denne vil du bli glad i – skallebankens verste fiende! Den kan godt være isolert, men vi bruker den IKKE på toppdagen. Da fryser den nesten uansett. 

Tisseflaske, plast, 1-1,5 liter

Den bør romme 1-1,5 liter. Jenter; det finnes løsninger for dere også; for eksempel hos http://jentesport.no/ som du finner i Oslo. 

Personlige medisiner

Ta med Paracet og Ibux, samt personlige medisiner du bruker. Det er også smart å ha med Compeed og sportstape for å forhindre gnagsår. 

Termos eller thermokopp

Denne blir en god venn. Polstres med gaffateip hvis den er av metall. 

Spisekar med lokk

Det beste og billigste er en rund plastbolle (0,8-1,0 l) med lokk. 

Spiseskje og gaffel

Det er bra om disse får plass i spisekaret. Da har du alt på en plass. 

Vanntette pakkposer

Ulike pakkposer hjelper deg å holde styr på ting, og holder viktig utstyr som sovepose, dunjakke osv. tørt hele veien. Plastposer m/Ziplock kan også fungere til noe av utstyret. 

Turbukse

En lett/sval bukse til starten og slutten av turen. Bør være litt vindtett. Fin å reise med også. 

Shorts

Løs og ledig, og ikke for tynn. Eventuelt ha en turbukse som du kan ta av bena på. 

T-Skjorte/skjorte

Det kan bli godt og varmt nederst på fjellet. Lange ermer kan være viktig mot solen. Du får mange fine i tynn ull. Ja, ull anbefales nede i varmen også. 

Badetøy

Det blir muligheter for bading i Mendoza.

Topp-godt!

Sjokolade, nøtter, rosiner, Laban, Bamsemums etc. Det kan være lurt å lage seg en liten pose med noe godt du virkelig liker til toppdagen. 250-300g er nok! 

Andre turistklær

Det er ikke mye du trenger. Og du har ikke mye plass eller vekt å gå på heller, så vær flink! Etter fjellturen er det stort sett shorts, t-skjorte og sandaler, men det er greit å ha en langbukse og genser i bakhånd. 

Pass, forsikringsbevis og vaksinasjonskort

Du får dyrt stuntpass på Gardermoen, men har du nerver til det? Ha alltid en kopi av pass, vaksinasjonskort og forsikringspapirer med deg et annet sted i bagasjen. 

Bøker/musikk

Underholdning er viktig. 

Kamera

Husk stor nok kapasitet på minnebrikken. 

Batterier

Husk nok batterier til det du har med (kamera, hodelykt) 

 

Vi anbefaler at du reiser i fjellstøvlene og med skalljakke og bukse. Dette er vesentlige deler av bekledningen som det er godt å ha dersom bagasjen skulle komme på avveie.

Hvitserk sine gjester kan benytte flere gunstige rabattavtaler i forbindelse med innkjøp av turutstyr. I velkomstbrevet du fikk da du meldte deg på, opplyste vi om disse.

 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss!

Det er desverre ingen ledige plasser igjen på denne turen. Men, vi kan godt sette deg opp på venteliste! Bare send en e-post til info@hvitserk.no eller ring 23 21 30 70.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Argentina

Type:

Ekspedisjon, høye fjell

Grad: