Følg turleder Vegard og de 13 gjestene på Elbrus

Sist oppdatert: 14.06.2013 09:16

Elbrus - Europas høyeste fjell. Med en vakker beliggenhet midt i Kaukasus er det ikke rart nordmenn lokkes til dette fjellet. Et fjell som skapt for nordmenn med snø, is og kulde. Et fantastisk alpelandskap med grønne frodige dalsider og spisse snødekte topper. Og her den høyeste av de alle, Elbrus på 5642 m.oh. Følg oss i dagboken når Fredrik, Tore, Ronny, Håkon, Tone, Marit, Sidsel, Lars Erik, Brage, Martin, Mads, Torbjørn, Gaute og turleder Vegar Brandal steg for steg skal prøve å bestige denne toppen. Det blir mye moro underveis og du kan følge alt her i dagboken. Vi oppdaterer så ofte som mulig!

14.06.13 – avreise

En kort beskjed fra Vegar om at gjengen har møtt fulltalig opp på Gardermoen, spente før avreisen. Om kun kort tid sitter de på flyet mot Moskva, på første steg på veien mot Elbrus. Om et par timer vil de være ankommet hotellet og da blir det enten avslapning eller en liten tur inn til sentrum og den Røde Plass.

15.06.13 – mineralnye vodye

Det ble en opplevelsrik tur i går, da gjengen satte kursen mot den Røde Plass. Selv om de ankom sent, måtte de selvfølgelig få med seg en av Russlands største severdigheter. I dag tidlig fortsatte imidlertid ferden sørover mot Kaukasus.

Vegar forteller at alt er vel og at de nå er på vei mot lodgen i Adyrsu dalen. Det er usedvanlig grønt og frodig til å være juni måned, og da vet vi som har vært der hvor utrolig flott det er, med spisse alpine snødekte topper og grønne enger. På lodgen skal de nå være noen dager for å ta akklimatiseringsturer, og forberede seg på selve Elbrus. Naturen rundt lodgen er fantastisk flott og det er litt av et landskap de skal ut å gå i. Det skal også bli deilig å kunne slappe av litt og endelig få noen dager på et sted.
Vi tipper at det kanskje blir en tidlig kveld med fuglekvitter og elvesus som innsovningsmelodi.

16.06.13 – akklimatisering

Gruppen har fått innlosjert seg og bruker dagen i dag til den første akklimatiseringsturen. I dag vil de prøve å komme seg opp til rundt 3000 meters høyde for å vende kroppen til hvordan det etterhvert kommer til å bli. Det går sakte og rolig for seg, så ikke noe stress her i gården!

Det er dårlig med dekning på satelitt telefonen i dette området, så vi får nok ikke en oppdatert rapport før de er nede igjen på tirsdag ettermiddag. På lodgen kan de derfor enn så lenge nyte full forpleining, og slappe godt av. Det trengs hverken stresse med matlaging eller oppvask. Rett og slett en skikkelig ferie! 

18.06.13 – flotte dager

Etter noen dager til fjells er gjengen nå kommet ned til Cheget. Og her er det bare lykke! De har hatt to dager med nydelig akklimatisering, fint vær og stor stemning i gruppa.

Alle trives med høyden så langt og nå er vi innstallert i luksus på hotellet. Adyr-su dalen viste seg fra sin flotteste side med irrgrønne lier og rhododendron i full blomst! I kveld venter en runde i badstu og god hvile. I morgen setter vi kursen mot selveste Elbrus for en ny akklimatisering. Vi gleder oss!

19.06.13 – endelig på elbrus

Etter en grå hviledag kommer alltid en nydelig arbeidsdag! Endelig fikk vi se den russiske kjempen og såvidt gå litt på foten hans. Etter en omfattende frokost og med, for enkelte påsmurte høye smørbrød medbrakt til lunsj, kunne vi kjøre gondolen oppover de russiske lier.

Vi var og kikket på stedet der vi skal flytte til i morgen, og det ser bra ut. Dette ligger på 3900 m.oh, og alle taklet høyden fint. Så var det klart for Gia`s lynkurs i isøksbruk før vi returnerte til lunsj. Nå venter middag og siste forberedelser før flytting opp på fjellet.

20.06.13 – flytting

En kort beskjed fra Vegar som forteller at gjengen nå har bunkret både mat og kokk, så nå flytter de opp og nærmere drømmen. Det blir en liten akklimatiseringstur i dag, før de flytter inn i hyttene som ble inspisert i går. Alle puster, drikker og smiler!

Det er første dagen med litt skyer, snø i lufta og vind, men det var godt med litt kontrast til all solen. Vi har snust på 4100 m.oh, Marit har sett en isbjørn ved doen og vi har spist godteri både til lunsj og middag. I tillegg tryller Olga frem de lekreste retter på kjøkkenet. Alle er begeistret for den russiske maten og vi spiser mer grønnsaker enn noen gang. I morgen skal vi ut og jobbe ordentlig!

21.06.13 – fantastisk vær

Det er godt at noen får nyte litt påskevær, mens vi her hjemme lurer på hvor sommeren er. Elbrusgjengen har i dag hatt akklimatisering opp til Pastukhov Rocks, et lett gjenkjennelig parti på Elbrus som ligger på rundt 4700 m.oh

Sola skinner, alle smiler og livet er herlig! Det er som Vegar sier, et nydelig påskevær og med ingen plager har hele gruppen det veldig bra. 

22.06.13 – utsettelse av toppstøt

Været endrer seg fort i høyden og vi har besluttet å utsette toppstøtet til natt til mandag. Litt nedtur sånn umiddelbart, men nå har gjengen reetablert den vante stemningen og vitsene sitter løst.

Vi tar en ny hviledag i morgen og fortsetter sosialiseringen i morgen. Aldri har vi hvilt så mye og det virker som gjengen av livsnytere lett kan venne seg til den nye tilværelsen.

23.06.13 – snart i gang

En rastløs kortspillende og boklesende gjeng prøver å få tiden til å gå. Mye vind i natt og vi er glade for at vi ikke startet toppstøtet. Vi pakker sekken på ny og prøver i natt!!

24.06.13 – 12 av 13 på toppen

Det ble nesten storeslem på Elbrusgjengen i dag. 12 av 13 stod på toppen med smil, latter og tårer. Dessverre ble det litt for tungt for Fredrik som fikk kjenne høyden, men han er alikevel godt fornøyd med innsatsen! Nå blir det stor feiring nede på hotellet i Cheget.

Toppstøtet startet klokken 04:30 med snowcat til toppen av Pasthukov Rocks. Her ble vi møtt av grålysningen, så hodelykten pakket vi bort. I løpet av andre økt tittet solen frem fra gnistrende snøføyke. Magisk lys! Her måtte Fredrik dessverre gi seg, men han har lovet å komme sterkere tilbake, og det tror vi på. Det var til tider sterk vind, men god temperatur. På turen inn mot sadelen ble vi vitne til en dame som falt, men som heldigvis stanset 40 meter lengre nede, uskadd. En påminnelse om fullt fokus for hvert skritt!

I sadelen gikk vi i to taulag mot toppen. En krevende oppstigning for mange. De siste 300 meterne mot toppen spaknet vinden og solen strålte fra en blå himmel. Menn gråt og kvinner lo på toppen, sterke øyeblikk! Vi besøkte kjempen i grevens tid, for returen ble snø, vind og tåkefull. En ordentlig arbeidsdag!

Nå går det strake veien ned til hotellet i Cheget, hvor vi skal nyte en rolig dag i morgen før det blir avslutningsfest om kvelden. Detaljer fra den er selvsagt forbeholdt de innvidde. Russland har vist frem sin storhet fra Moskva til Kaukasus. Vi er fulle av opplevelser!
Så da takker vi for følget og håper at noen har blitt inspirert av eventyret vårt til å følge sin turdrøm!