Tilbake til søkeresultater

Everest Basecamp med Island Peak

Bli med på en magisk fjelltur til hjertet av Himalaya med Island Peak på 6189 moh som høydepunkt. Nepal har flere av verdens høyeste fjell og er et "Mekka" for alle fjellentusiaster.

Vi hadde en fantastisk tur med en gruppe som fungerte veldig godt - selv med 40 års aldersspredning - og to veldig trygge og gode guider. Pål var klippen i laget som ga nyttig og fornuftig informasjon samt gode råd underveis - og gjorde så vi deltagerne også følte den roen og tryggheten han formidlet. Han viste også at han hadde god kunnskap om området og om det å være i høyden.Helt fra starten ble tidspunkter for avmarsj mm overholdt og det ga en forutsigbarhet som jeg mener er viktig i forhold til å ikke skape irritasjon i gruppen. Både Pål og Tor Olav viste at de så og fulgte med på deltagerne underveis. De lokale guidene er herlige mennesker som sto på og ikke visste hva godt de kunne gjøre for oss. — Fornøyd deltaker på tidligere tur

Du møter en fjelltradisjon som preger hele befolkningen og deres kultur, og blir tatt med på en reise inn i et majestetisk landskap omringet av hvite tinder og frodige skoger. Noen av høytepunktene er å besøke Everest Basecamp som ligger ved foten av Khumbu-brefallet, å se soloppgangen fra Kala Pattar, og selvfølgelig å stå på toppen av Island Peak. En skikkelig fjelltur, og en reise for livet. 

Lukla og Namche Bazaar
Lukla er utgangspunktet for alle fotturer og ekspedisjoner i Everest-regionen på Nepalsk side. Her begynner eventyret og du får en smak på den utrolige naturen vi befinner oss i med juv og daler og spektakulære hengebroer omringet av bartrær og blomster. Du får oppleve Namche Bazaar: Sherpaenes gamle hovedstad og knutepunktet i Khumbu-dalen. En fantastisk by høyt oppe i fjellene hvor handelsreisende fra Tibet, og alle vandrere og ekspedisjonsfolk møtes i en god miks. 

Everest basecamp og Kala Pattar
Everest Basecamp som ligger ved foten av det mektige Khumbu-isfallet er en spesiell opplevelse både på grunn av alle ekspedisjoner som har hatt utgangspunkt her, men også fordi man står ved foten av verdens høyeste fjell. Besøker du campen på våren syder den av liv, og det er en spennende atmosfære å oppleve. På høsten er den derimot helt tom – og man har fjellet for seg selv. Vi besøker også Ama Dablam basecamp som blir brukt til ekspedisjoner både vår og høst, så du får allikevel smaken på ekspedisjonslivet når vi besøker denne.

Kala Pattar er et annet høydepunkt; et fantasisk utkikkspunkt til Mt. Everest. Her får du 360 graders panoramautsikt over flere snødekte 8000-meters fjell; Pumori, Nuptse, Lhotse og Mt. Everest. Dette blir en liten topptur i seg selv, hvor vi står opp tidlig og kommer til toppen akkurat tidsnok til soloppgangen.

Island Peak
Høydepunktet, og definitivt det mest hårete målet i løpet av turen, er fjellet Island Peak (Imja Tse). Høyden på dette vakre fjellet er 6189 moh. Ruten vi går er ikke teknisk vanskelig eller uoverkommelig for en friluftsinteressert nordmann, men mer enn bratt nok til at vi bruker stegjern, seler, isøks og tauklemmer for å trekke oss opp etter klatretauene.  Det er en luftig topp og vil være fysisk krevende, men hvilken følelse det gir å nå toppen! Er du eventyrlysten og i god hytte-til-hytte form, bør du ikke vurdere om, men når du skal gi deg selv en tur til Nepal og Island Peak.

SKREDDERSY DIN DRØMMETUR

Vil du reise på tur på et annet tidspunkt, alene, med vennegjengen eller familien, kan Hvitserk hjelpe deg med å realisere turen. Vi har 30 års reiseerfaring og har bygget opp et unikt miljø av kunnskap, erfaring og entusiasme. Ønsker du en fantastisk fottur i Himalaya, men uten topptur? Bli med på fjelltur til Everest Basecamp

ANSVARLIG TURISME

Når vi arrangerer reiser til sårbare naturområder, har vi ett ansvar. Turene våre påvirker utvilsomt miljøet og plassene vi besøker. Nettopp av den grunn er vi svært opptatt av å vise respekt for naturen og kulturen – og å begrense fotavtrykket vi etterlater oss. Vi har fokus på å benytte mindre, lokaldrevne hoteller og lokale samarbeidspartnere. Samtidig som vi hjelper til med å skape arbeidsplasser er vi også er opptatt av at bærere og andre involverte blir behandlet godt og har bra utstyr når de er i fjellet.

Guide/Turleder

Vi reiser i en liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren høydeguide fra Hvitserk.

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Det å prøve å nå toppen på et fjell som er over 6000 meter vil alltid være ambisiøst. Toppstøtet er krevende, og det er slett ikke gitt at alle kommer opp. Ama Dablam Base Camp, Everest Base Camp og Kala Pattar er betraktelig lettere å komme frem til, og er i seg selv flotte turmål. Vær klar over at turen krever at du er i god fysisk form, har tålmodighet, godt humør og nysgjerrighet. Dersom du ikke har prøvd deg i høyden før må du være forberedt på noen utmattende overraskelser og gjerne litt hodepine, men vi skal gi deg en masse gode tips underveis.

Ønsker du en kortere og ikke fullt så krevende tur? Da bør du ta en titt på turen "Fjelltur til Everest Basecamp". Her følger vi nesten den samme ruten til Everest Basecamp og Kala Pattar, men returnerer til Namche Bazaar istedenfor å klatre Island Peak. Denne løsningen passer for alle med interesse for Himalaya og relativt god hytte-til-hytte form. Turen varer i 18 dager tur/retur Norge. Les mer om "Fjelltur til Everest Basecamp" HER.

Turforberedelser

Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f. eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning. Viktig er det også å ha det gøy på tur.

Vi anbefaler også at du leser litt om landet og om turen du skal på før avreise. Dette gjør opplevelsen mer komplett. Nomaden i Oslo har meget godt utvalg i reiselitteratur. Hvitserk støtter Norge-Nepalforeningen. Foreningens formål er å fremme samarbeid og forståelse mellom det norske og nepalske folk ved å arbeide for kulturutveksling mellom Norge og Nepal, å utbre kjennskap til Nepals kultur og tradisjoner, og å være et forum for folk med interesse for Nepal. Foreningen har gitt ut et informasjonshefte med nyttig informasjon for deg som skal reise til Nepal. Dette heftet kan du laste ned HER.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Guidene våre har høydeerfaring, og de er opplært i førstehjelp og behandling av høydesyke. Vi stiller alltid med et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet. På turer hvor det ikke er regelmessig telefonforhold har de også med satellittelefon slik at det skal være lett å kommunisere med oss på Hvitserk kontoret.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Vær oppmerksom på at innenriksflyselskapene i Nepal ikke tilfredsstiller EUs krav. Hvitserk har likevel gjennom mange år god erfaring med disse, og vi flyr med selskapene vi oppfatter som mest pålitelig. Vi opplever at fly over lengre strekninger, som for eksempel mellom Kathmandu-Lukla / Kathmandu-Phalplu / Kathmandu-Pokhara er tryggere og mer komfortabelt enn buss/minibuss. Vi er likevel pålagt av pakkereiseloven og EU-direktiver å informere våre gjester om at flyene i Nepal ikke tilfredstiller EUs krav. Nepalesiske myndigheter jobber for å tilfredstille kravene, og ta gjerne kontakt med oss hvis du vil vite mer om dette.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr som telt og liggeunderlag. I Island Peak Base Camp ligger vi to og to i gode og romslige 3-manns telt. Du trenger en god sovepose og en god dunjakke. Det er kaldt om kvelden og desto kaldere på toppnatten. Dunjakka er god å ha når stjernehimmelen skal nytes. Vi går sakte i høyden slik at kulda må kles ute på toppnatten. I tillegg til vanlig fjellutstyr kreves det på denne turen at du har med klatresele, hjelm, jumar, isøks og stegjern dersom du vil bestige Island Peak. Alt av teknisk utstyr kan leies i Nepal for USD 110. (dette inkl. øks, jumar, rapellåtter, tauslynger, karabiner, sele, stegjern).

Attraksjoner

Attraksjonene står i kø på denne turen. Hovedstaden Kathmandu må oppleves. Ama Dablam Basecamp og Everest Basecamp gir alltid sterke inntrykk. Kala Pattar har den beste utsikten til Mount Everest. Finalen for de som vil er toppturen til Island Peak på 6189 meter.

Innkvartering

I Kathmandu bor vi på et sjarmerende hotell i Thamel. På fjellturen bor vi på lokale lodger. De 2 nettene i Island Peak BC ligger vi to og to i gode 3-manns ekspedisjonstelt.

Klima

Vår og høst er de beste tidene av året å reise til Nepal på.

Om våren er det blomstring i dalene, det er lite nedbør i høyden og klarvær. Våren er høysesong for Everest-bestigere fra Nepalsiden, og det er spennende å se Everest Base Camp full av liv. Det er store muligheter for å bestige Island Peak. Temperaturen på kveld/natt kan være noe varmere enn på høsten.

Høsten er det som oftest klarvær, lite nedbør og tørt i Khumbuområdet. Det er sesong for bestigninger av fjell som Island Peak, Cho Oyu og Ama Dablam. Det er lite folk på Nepalsiden av Everest for å bestige fjellet, de fleste går opp fra Tibet på høsten. Vi legger inn besøk i Ama Dablam basecamp (-verdens vakreste fjell) på fotturen inn til Everest Base Camp. Det er spennende å se basecamp full av liv.

Resten av året er generelt for varmt og støvete til at det er behagelig, og monsunen fra midten av juni til september dekker til fjellene med skyer og gjør de tørre veiene om til gjørmehull. På turene i oktober/november ligger dagstemperaturen i Kathmandu på ca +20, og underveis på trekkingen på ca +15. Det betyr at vi stort sett går i en lett fjellbukse, en tynn ulltrøye og lette fjellstøvler + at vi har en fleecejakke/Gore-tex i dagstursekken. Men når sola forsvinner blir det fort kaldere så en dunjakke må man ha.

Penger

Lokal valuta er nepalske rupis. Hvor mye avhenger av forbruk og kjøpelyst, men 40.000 rupis (c.a 3.000 NOK) bør holde til fjellet. Men husk at fristelsene er mange når det gjelder souvenirer og shopping! Vi anbefaler å ta ut lokal valuta i en av de mange minibankene i Kathmandu.

Tid og tidssoner

Tidsforskjellen mellom Norge og Nepal er 3.45 timer (sommer) og 4.45 timer (vinter). Når klokken er 12 i Norge er den i Nepal 15.45 (sommer).

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. Sidene finner du på www.landsider.no

Det er nødvendig med visum for norske statsborgere til Nepal. Du trenger 3 stk passbilder, et til visum og 2 til trekkingtillatelsen. Du må ha med passbildene hjemmefra! Nordmenn kjøper visum ved ankomst flyplassen i Kathmandu. Visum koster pr i dag USD 50.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no Vi anbefaler www.reiseklinikken.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.) 

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Øvrig informasjon

Det finnes mange varianter av trekkingturer og opplevelser i Himalaya. Vi kan også skreddersy turopplegg for deg og din familie/venter. Ta gjerne kontakt for en turprat.

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren turleder + lokal Sirdar, lokale guider, kokker og mannskap, yakokser
 • Fly Oslo - Kathmandu t/r på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter
 • Fly Kathmandu- Lukla t/r på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • Alle frokoster i Kathmandu
 • Alle måltider i fjellet
 • Alle tillatelser og parkavgifter
 • Alle overnattinger (delt rom) og losji på turistklassehotell i Kathmandu, tehus/lodge på trekking, telt i Island Peak BC
 • Alt av fellesutstyr for overnatting på Island Peak BC
 • Avslutningsmiddag i Kathmandu

Pris inkluderer ikke

 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Evt. enkeltrom på hotell
 • Drikkevarer ( inkl. vann på flaske), snacks etc. ca. 40 000 rupis. Tas ut i minibank i Kathmandu.
 • Personlig utstyr
 • Isøks, stegjern, sele, hjelm, slynge, karabinere og taubrems er best å leie på stedet pga. vektbegrensninger på flyet til Lukla. 110 USD totalt
 • Ev. overvekt på fly
 • Måltider i Kathmandu (Med unntak av avslutningsmiddagen)
 • Visum (USD 50)
 • Tips til lokale guider, kokker og bærere på fjellet, ca 150 USD (+ ca USD 20 i Kathmandu til sjåfører, lokale guider etc)
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud

DAG 1: AVREISE FRA OSLO

Vi reiser fra Oslo i løpet av dagen, og flyr samlet til Nepal.

DAG 2: KULTURSJOKK I KATHMANDU (1350 MOH)

Etter en lang flytur ankommer vi hovedstaden Kathmandu. Her blir vi hentet av våre lokale venner på flyplassen og får transport til vårt sentralt beliggende hotell i Kathmandu. Vi sjekker inn, og får oss en liten hvil på hotellet eller en rusletur i nærområdet før vi utforsker Kathmandu nærmere sammen med turlederen. Kathmandu er en eksplosjon av farger, lyder, folk, dyr, fristelser, kultur og opplevelser. Kultursjokket ligger latent, men sansene pirres av dette infernoet. For handleglade er Kathmandu også et shoppingmekka. Alt du trenger, ikke visste at du trenger eller ikke trenger i det hele tatt fås kjøpt i gå-avstand fra hotellet. Få steder rekker pengene lengre, få steder er utvalget mer variert, og få steder er prutingen morsommere! For de som ønsker en roligere start så ligger hotellet ligger rett ved Thamel og handlegatene, men de færreste tilbringer noe særlig tid innenfor rommets fire vegger. Etter at vi har rotet oss bort i de mange bakgatene, og funnet veien tilbake igjen, møtes vi for velkomstmiddag på en lokal restaurant.

DAG 3: KATHMANDU (1350 MOH)

Lat dag, seriøs shopping eller sightseeing? Det er opp til deg. Det legges opp til sightseeing til Boudhanath stupa og Pashputinath tempelet med lokal guide. Dette er inkludert i prisen, men valgfritt. Dersom vi rekker det tar vi også turen innom apetempelet sammen med de som ønsker å se dette. Middag spises på en av Kathmandus mange restauranter.

DAG 4: en spektakulær FLYTUR - LUKLA (2610 MOH)

Vi forlater Kathmandu og tar en spektakulær flytur inn til Lukla (2800 moh). Flyturen tar drøye halvtimen, men tar oss opp til en helt annen verden. Her møter vi vår egen lokale Sirdar ("den lokale hovedguiden"), sherpaene, kokkene, kjøkkenguttene og yakoksene som skal ta seg av bagasjen vår underveis på turen. Etter litt organisering av utstyr og bagasje er vi klare for start. Første etappe er lett gange inn til Phakding. Terrenget er frodig med en blanding av bartrær og frodige blomster. Vi blir ført frem og tilbake over hengebroer og oppover og nedover i terrenget. Dagens mål, landsbyen Phakding, ligger faktisk 200 meter lavere enn Lukla. Vi er allikevel i relativt stor høyde så vi går rolig og bruker dagen til å kose oss. Underveis får vi servert lunsj og vi er fremme ved lodgen på ettermiddagen. Dette gir oss ca. 5 - 6 timers vandring. Får vi tid avlegger vi det gamle klosteret i Phakding et besøk før vi får turens første natt i sovepose.

DAG 5: SHERPAENES HOVEDSTAD - NAMCHE BAZAAR (3440 MOH)

Etter en rolig start med en næringsrik frokost starter vi fotturen. Underveis passerer vi små landsbyer og krysser elven Dudhi Kosi på enda flere spektakulære hengebroer, før vi etter et par timer kommer vi til inngangen til Sagarmatha National Park (Sagarmatha er det nepalesiske navnet på Mt. Everest). Her må vi kvittere oss inn i nasjonalparken før vi går ned til elven igjen og nye hengebroer. Så begynner selve stigningen opp mot Namche Baazar. Her er det rolig tempo som gjelder når 700 høydemetere skal bestiges. Vi går rolig, og stopper utallige ganger for å ta bilder, tisse, drikke eller bare nyte omgivelsene. Underveis på dagens etappe får vi det første glimt av Mt. Everest gjennom tretoppene. Dagens mål, Namche Baazar er sherpaenes hovedstad og knutepunktet i Khumbu-dalen. Denne lille byen med 400 innbyggere klamrer seg fast i fjellsiden med sine fargerike hus. Hit kommer handelsfolk fra Tibet med sine varer etter 9 dagers vandring med sine Yak-okser. Vi bruker kvelden på oppdagelsesferd i Namche Baazar, og flere finner nok veien til bakeriet for nybakt eplekake. Totalt i dag tilbakelegger vi ca. 6 timers vandring.

DAG 6: VERDENS VAKRESTE FJELL

I dag har vi en akklimatiseringsdag. Men vi skal ikke ligge stille i soveposen hele dagen for det. For å få best mulig utbytte av akklimatiseringen skal vi bevege oss høyere for så å returnere til Namche Bazaar på formiddagen. Etter en god frokost begynner vi dagens fottur. Målet er Everest View hotell (3880 moh), en tur på halvannen time. Fra hotellet har man fantastisk utsikt utover Himalaya og får blant annet se Ama Dablam før første gang; fjellet som sies å være verdens vakreste. Er det fint vær tar vi oss tid til en kopp te på terrassen før vi fortsetter tilbake mot Namche. Vi tar også turen innom Sherpa-museét. Det er interessant og lærerikt, og gir oss et godt innblikk i Sherpaenes kultur og dagligliv. Vår egen klatresherpa Kanchha Nuru på bare 25 år har sitt bilde på veggen her for hans bragd med tre ganger toppen av Mt Everest! Tilbake i Namche Bazaar har vi tid til å kose oss litt før kvelden. Byen har mange butikker, internettkafeer og bakerier. Det er siste mulighet for å handle det man eventuelt skulle mangle for resten av turen. På lodgen finnes også et "Hvitserk" bibliotek hvor man kan låne eller donere bort bøker. Til middag samles vi på lodgen for en gjennomgang av dagen i dag, og forberedelser for morgendagens etappe. 

DAG 7: MØTET MED HIMALAYA- TENGBOCHE (3860 MOH)

Nå er vi virkelig på tur, og vi kjenner fjellene lokker. Om morgenen blir vi vekket med te eller kaffe på soveposekanten, noe som gir oss en rolig start før frokost. Så er vi klare for dagens etappe. Vi skal videre til Tengboche.  Det betyr at vi skal 350 høydemeter ned og 750 høydemeter opp i løpet av dagen. Men først skal vi oppover. Videre innover Khumbudalen, og her rett rundt en sving "møter" vi fjellene for første gang. De majestetiske fjelltoppene som vi har drømt om i en årrekke. Synet er overveldende, og kameraet går varmt. Nå, endelig. Vi er i Himalaya!! Vi passerer små landsbyer underveis, før vi tidlig på ettermiddagen skimter klosteret i Tengboche. Klosteret er kjent som det flotteste i hele Khumbudalen. Kan noen andre klostre i verden skimte med bedre utsikt? Lunsj får vi servert nede ved elven, ved dagens laveste punkt. Etter hvile og lunsj venter den tøffe oppstigningen mot Tengboche. Vi tar det rolig, og premien for dagens oppstigning er den enorme utsikten. Det er en ut-av-kroppen opplevelse. Uansett hvor du flytter blikket så er det snødekte topper du ser. Dagens ettappe tar ca. 7 timer. 

DAG 8: GJENNOM EN SKOG AV RHODODENDRON (3950 MOH)

Dette blir en rolig dag med en kort etappe videre opp Khumbudalen. Vi starter med å gå gjennom rhododendron-skogen til Devuche. Her kan man gå innom et nonnekloster på et besøk. Turen tar ca. 2 timer. Fra Pangboche hvor vi skal tilbringe natten, har vi panoramautsikt til Ama Dablam som også kalt verdens vakreste fjell! Lunsj og middag serveres i Pangboche, og det er muligheter for en liten avstikker opp til Upper Pangboche mellom måltidene. Her ligger Khumbudalens eldste kloster som er rundt 500 år gammelt. Her finnes relikvier etter en yetihånd og en yeti hodeskalle. Det er også mulig å avlegge en barneskole et besøk.

DAG 9: AMA DABLAM BASECAMP (4600 MOH)

I dag skal vi avlegge Ama Dablam Basecamp et besøk. Dette er en lang og hard dag, for vi er nesten 10 timer på tur, men opplevelsen i basecampen er vel verdt slitet! Vi starter etter frokost med å bevege oss litt opp fra Pangboche, før vi fortsetter ned i dalen. Det er en flott etappe, og vi avslutter med en bratt stigning på ca. 700 høydemetere før vi når opp til Ama Dablam Basecamp. I tillegg til at denne basecampen har rykte på seg for å være den vakreste i hele Himalaya vil vi også få muligheten til å oppleve ekspedisjonslivet på nært hold. Ama Dablam er et fjell som klatres ofte, særlig på høstsesongen, noe som betyr at det er yrende liv i Basecampen og på fjellet. Middag får vi servert når vi er nede i Pangboche igjen. Turen opp tar rundt 4-5 timer, vi bruker rundt 2 timer i Ama BC og ca. 3 timer ned, så totalt er vi på tur 9-10 timer denne dagen. 

DAG 10: HØYESTE BELIGGENDE BY - DINGBOCHE (4410 MOH)

Vi skal videre opp i Khumbudalen, så vi legger tidlig i vei på dagens ettappe. Målet for dagen er Dingboche, den høyest beliggende byen med helårsbosetning i Khumbu. Underveis har vi nydelig utsikt til Ama Dablam. Vi får også flott utsikt til bla Mt. Everest, Lhotse og Island Peak som ligger der vakre og snøkledde. Dingboche ligger høyt (4410 moh), og her er vegetasjonen mildt sagt sparsom. Her lever de tradisjonelt for-, med- og av poteter i forskjellige varianter. Dingboche er et tettsted som ligger ved foten av dalen som går opp til Island Peak. Dagens etappe gir ca. 3 timers gange. 

DAG 11: AKKLIMATISERINGSDAG I DINGBOCHE

I dag skal vi ha en aktiv akklimatiseringsdag her i potetland. Denne dagen kan brukes til klesvask, lese en god bok, slappe av eller bare utforske nærområdet med utsikt til blant annet Cho Oyu i Tibet. For å akklimatisere oss godt tar vi en liten tur opp på rundt 4800 moh og snuser inn litt tynn luft. Dette vil vi få god utbytte av når vi returnerer til den litt tykkere lufta i Dingboche. "Walk high - sleep low" kalles dette på fagspråket. For de som ønsker enda en liten spasertur i området så anbefales et besøk til sykehuset Himalayan Rescue Center. Dette sykehuset er verdifullt både for turister og nepalesere som får utfordringer på sin vei i Himalaya. Vi nyter kvelden på lodgen, og med dagens rolige tempo har vi krefter til både yatzy og kortspill rundt bordet på kvelden.

DAG 12: SHERPAENES MINNESMERKER

Denne etappen byr på nok en fantastisk dag med vakker utsikt og hyggelig selskap. Vi går via landsbyen Doughla, og herfra passerer vi Chukpilhara hvor vi finner minnesmerkene til alle sherpaene som har mistet livet i Everest regionen. Der møter vi også Khumbu breen (isbreen fra Mt. Everest) og følger i praksis morenekanten av denne hele veien til Gorak Shep. Vi skal ikke helt til Gorak Shep i dag,  og kommer etterhvert til Lobuche (4930moh) hvor vi skal tilbringe natten. Her finner vi rommene på lodgen, og slapper av før det serveres nok en god middag. Dagens etappe gir ca. 7 timers gange.

DAG 13: EVEREST BASECAMP (5350 MOH)

Vi våkner tidlig, for dette blir en lang og stor dag! Vi starter grytidlig fra Lobuche og går først til Gorak Shep for et måltid og en kort hvil. Etter pausen går turen inn til selveste Everest Basecamp. Turen er lang men det føles riktig å komme helt inn til selveste Khumbu isfallet som vi har lest om i all ekspedisjonslitteratur. Isfallet er minst like mektig som vi har forestilt oss, og vi tar en tur opp på morene/brekanten for et bedre inntrykk av den massive Khumbu breen i all sin prakt. Ekspedisjonene som klatrer Mt. Everest bruker Everest Basecamp på Nepalsiden for ekspedisjoner på vårparten, mens de bruker Everest Basecamp på Tibetsiden for ekspedisjoner på høsten. Det vil derfor variere hvor mange ekspedisjoner som befinner seg i Basecamp når vi er der inne. Uansett, besøket i Everest Basecamp er spennende og henger høyt for fjellentusiaster. I basecamp spiser vi lunsj før vi rusler tilbake til lodgen på Gorak Shep. Her får vi servert middag før vi mettet av intrykk finner soveposen. I morgen venter nok et høydepunkt! Dagens etappe gir ca. 7 timers gange.

DAG 14: SOLOPPGANG PÅ KALA PATTAR (5545 MOH)

Gorak Shep er utgangspunktet for to store høydepunkt. I går besøkte vi Everest Basecamp. I dag er det Kala Pattar som er målet. Kala Pattar må være verdens flotteste utkikkspunkt. Selve toppen er en grushaug det tar 3 timer å bestige, så vi starter tidlig på morgnen. Ofte betyr det at vi starter i mørket med hodelykt som lyskilde og dunjakken for å holde varmen, det kan sammenlignes med en liten toppnatt. Høydeforskjellen fra Gorak Shep er på 380 høydemetre, så du må kanskje helt ned i kjelleren for å hente krefter. Men synet som møter deg når du står på toppen er formidabel og kan ikke beskrives med ord. Den kjedelige grushaugen har plutselig forvandlet seg til en fantastisk utkikksplass. Nå har vi 360 graders panoramautsikt over hele Himalaya, og rundt oss ruver 8000-meters toppene Lothse, Nuptse, Ama Dablam og Mt. Everest. Kameraet går varmt og humøret er på topp! Etter en liten stund snur vi og returnerer tilbake til Gorak Shep. Her spiser vi frokost før vi igjen snører støvlene og vandrer hele veien tilbake til Pangboche. I kveld er det nok en sliten men entusiastisk gjeng som samles rundt middagsbordet for å dele opplevelser. Dagens etappe gir ca. 7 timers gange uten toppturen før frokost.

DAG 15: PÅ VEI MOT ISLAND PEAK - CHUKUNG (4730 MOH)

I dag har vi en forholdsvis kort etappe på ca 3 timer. Underveis får vi utsikt til "fjellet vårt" Island Peak, og vi flytter fokuset mer og mer mot toppturen. Underveis har vi en formidabel utsikt rett inn i Lhotseveggen på vår venstre side, og snøkledde Khanglemo på høyre side. Lunsj spiser vi i Chukung hvor vi også skal tilbringe natten, og her legges det inn litt trening for Island Peak. Først justerer vi stegjern til fjellstøvlene, før det er på med klatresele og utstyr. Guidene legger opp tau slik at vi kan simulere bruk av jumar på klatring med faste tau slik at alle er komfortable før turen inn til Island Peak. 

DAG 16: ISLAND PEAK BASECAMP (5050 MOH)

I dag fortsetter vi opp mot Island Peak Basecamp. Etappen er vakker og vi går tett innpå fjellene. Spenningen stiger etterhvert som vi kommer nærmere. Lunsj spiser vi i basecamp ettersom vi bare bruker rundt 3 timer inn. Vel fremme flytter vi inn i teltene og gjør oss klare til nattens og morgendagens strabaser. Middag serveres i messeteltet før vi kryper tidlig i soveposen. 

DAG 17: TOPPDAG ISLAND PEAK (6189 MOH)

Det blir servert "frokost" ca klokken 01:00, og avgang fra basecamp klokken rundt klokka 02:00 på morgenen. Vi starter med hodelykter og bærer lette dagstursekker. Det går sakte oppover, og de første timene er det mørkt hvis ikke månen gir oss litt lys. Etter hvert som vi nærmer oss isbreen titter sola sakte fram og sprer varme og energi i våre småfrosne kropper. De siste timene mot "crampon point" er det lett klyving hvor vi kanskje må benytte hendene for å komme over noen av passasjene. Vi er fremme ved brekanten (ca 5800 moh) rett etter soloppgang, og da er det på med stegjern og sele. Nye krefter kommer i takt med lyset, og vi er godt akklimatiserte for denne høyden. Breen er i konstant bevegelse og vil ikke være lik fra år til år. En av sprekkene passeres ved hjelp av stiger og tau. Etter en times vandring i taulag på breen kobler vi oss ut av taulaget og inn på faste tau for den siste klatringen. Nå ser vi toppen rett foran oss, og sammen jobber vi oss oppover. Dette er kanskje den tøffeste delen av toppdagen. Skritt for skritt. Vi sliter kanskje litt med den uvante teknikken. Men, vel oppe på toppen blir vi belønnet med en formidabel utsikt mot verdens 7- og 8000 metre. Det er slående vakkert og mektig! Vi kan bruke opp mot 8-10 timer mot toppen avhengig av forholdene, og ned igjen til basecamp går det nye 4-5 timer. Det er en stor, krevende og lang dag. 

DAG 18: NED TIL TYKKERE LUFT - PANGBOCHE (3980 MOH)

Vi er slitne og fornøyde etter toppstøtet på Island Peak, og begynner å jobbe oss tilbake nedover Khumbudalen. Skrittene kjennes lettere, selv om de bærer breg av gårsdagens bragd. Det er alltid slik på returer. I Dingboche stopper vi for lunsj, før vi fortsetter videre til Pangboche. Til middag samles vi igjen rundt bordet for å dele erfaringer og oppsummere turen så langt. Dagens etappe er på ca. 6 timer. 

DAG 19: RETUR TIL NAMCHE BAZAAR (3440 MOH)

Jo lavere vi kommer jo enklere vil vi kjenne at det blir å gå. Luften kjennes smørtykk og vi snur oss til stadighet for å suge til oss de siste inntrykkene av denne vanvittige fjellverdenen. Hvor mange bilder kan man egentlig ta av Ama Dablam? Svaret er ukjent, men de fleste vil nok svare mange! Denne turen gjør noe med deg. Og selv om vi gleder oss til pizza og ferske bakevarer i Namche Baazar er det også litt vemodig at fotturen nærmer seg slutten. Vi spiser lunsj underveis, og returnerer til Sherpafolkets hovedstad på ettermiddagen. Her har vi tid til å rusle rundt i butikker, markeder og på bakeriet før vi samles til middag. Dagens etappe gir ca. 6 timers gange.

DAG 20: SISTE DAG I FJELLENE -  LUKLA (2900 MOH)

Vi sier farvel til Namche Bazaar, og legger i vei på turens siste sjarmøretappe. Vi får et siste glimt av de majestetiske fjellene gjennom tretoppene, og fortsetter tilbake samme vei som vi kom. Over hengebroer og gjennom små landsbyer. I Lukla samles hele gjengen med lokale hjelpere og norske vandrere og det blir holdt en avskjedsfest med våre lokale venner. Dette blir siste natten på lodge i sovepose. I morgen venter Kathmandu. Dagens etappe gir ca. 6 timers gange.

DAG 21: TILBAKE I KATHMANDU

Vi er oppe før hanen galer. For flyvninger til og fra Lukla er det morgentimene som gjelder for det beste flyværet. Bagasjen er pakket, vi har sagt farvel til våre lokale venner og vi er på vei tilbake til Kathmandu. Fra den stille rolige fjellverdenen til kaotiske, mystiske Kathmandu. Det er nesten utrolig at det bare skiller en halvtimes flytur mellom disse to verdenene. Resten av dagen er det tid for å utforske denne spennende byen på egenhånd. Kathmandu er lett å bli fascinert av, og du bør ta deg tid til å gå deg bort i bakgatene og følge menneskestrømmen. Kanskje frister det med en fot- eller aromamassasje? Liker du å handle rimelige og morsomme varer så er Kathmandu et eldorado! Hotellivet fører oss sakte, men sikkert tilbake til vante vaner. Dusj, en god seng, TV, butikker og andre banaliteter virker i første omgang som luksus.

DAG 22: KATHMANDU (RESeRVEDAG)

Det er ingen som kjeder seg i Kathmandu, så det er bare å bruke tiden fornuftig for å suge til seg flest mulig intrykk. Er du lei av shopping kan vi kanskje friste med massasje og svømmebasseng? (Dette er en reservedag dersom vi skulle bli forsinket fra Lukla).

DAG 23: KATHMANDU OG AVREISE

Siste dag i Kathmandu.  Vi sier farvel til våre venner og gjør de siste krampeaktige handleturene, før vi får transport til flyplassen for reisen hjem til Norge.

DAG 24: TILBAKE PÅ GARDERMOEN

Snipp, snapp, snute... Alle eventyr har en slutt. Men minnene fra denne turen vil sitte for evig.

Denne listen er ment som en retningslinje for at vi skal ha det vi trenger, uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Du trenger stort sett klær som på en tur i fjellet hjemme.

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Dersom du har utstyr du kan tenke deg å gi bort før eller etter fjellturen er dette mulig. Bærerne og arbeiderne som er med oss på turen blir glade for fjellsko, soveposer, sekker, og klær. Det vil bli samlet inn og fordelt på en rettferdig og hyggelig måte. Det er selvfølgelig ingen tvang, men kun et tilbud dersom du har klær du ikke kommer til å bruke igjen etter turen. Klær og utstyr vi ikke trenger i fjellet kan legges igjen i Kathmandu.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

2 tynne innersokker, ull eller syntetiske. 2 tykke sokker, jo tykkere jo bedre. De tykke sokkene bør være av ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Dersom du liker superundertøy best kan du bytte ut ett sett, men vi anbefaler ull.

Fleecejakke

En varm ullgenser kan også brukes. Har du plass kan du ha med en ekstra fleece/ullgenser til bruk på kvedene. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke som går utenpå alt annet tøy. Den må ha hette og bør gå ned over rumpa.

Turbukse

 Eventuelt med avtagbare bein. En digg bukse til bruk på kveldene på tehusene kan også være godt å ha.

Shorts

Denne kan du få bruk for de første dagene. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-shorte/skjorte

Det kan være varmt de første dagene. Ikke bomull!

Hals/buff

Det kan stedvis være støvete på ruta, og da kan denne være fin å ha foran munnen. En i ull til toppnatta kan være greit.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Godlua! Tjukk nok til å tåle en vinternatt (Eventuelt en egen til toppstøtet)

Votter

Tykke, varme og store votter. Gjerne av dun.

Hansker

Et par tynnere hansker til dagsetappene ellers.

Fjellstøvler

Solide fjellstøvler ment for vinterbruk. For eksempel La Sportiva Nepal EVO eller Scarpa Phantom Guide. Det blir kaldt på toppnatten!

Joggesko/trekkingsko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle. Ved tørt vær kan du bruke disse nesten hele turen utenom toppstøtet.

Gamasjer

Gjerne lave gamasjer som kan kombineres med trekkingskoene. Beskytter mot fuktighet, støv og grus.

Sandaler

 

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen.

Stor bag/ryggsekk

Ca 100-140 liter. Vi anbefaler bag, men ryggsekk fungerer også.

Dagstursekk

30-45 liter. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme 2-3 liter drikke, kamera og klær til dagsetappene.

Sovepose

Det vil variere fra å være mildt til kaldt på natta underveis på turen.  Du bør velge en pose som tåler minimum minus -12°C, men ta helst vinterposen om du er usikker på hvor lett du fryser. Dårlig søvn gir dårlig akklimatisering!

Liggeunderlag

Et lett, oppblåsbart liggeunderlag for ekstra komfort om du trenger dette. Vi sover i senger på tehusene, og i basecamp er det madrasser (riktignok ikke de tykkeste)

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørke glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker

2–3 stk litersflasker med trekk, slik at de ikke fryser så lett. En tykk ullsokk eller lignende gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det å drikke blir lett.

Camelbak

Denne kommer du ikke til å angre på å ta med, vi drikker mye vann for å holde hodepinen unna. Vi anbefaler ikke Camelbak på toppnatten, selv om den er isolert. Den fryser ofte uansett.

Saft/sportsdrikk

Vi må drikke mye på turen, så hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann, kan det være lurt at du tar med litt sportsdrikk eller saft som kan blandes ut med vann.

Snacks/godteri

En liten pose med sjokolade/nøtteblanding er deilig å ha på toppnatten. Vi får kjøpt sjokolade/brus på tehusene innover dalen.

Vanntette pakkposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Plastposer med ziplock kan også være fint å ha.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, litt dopapir.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet

Mageregulerende

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd. Sjekk også www.vaksine.no

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. 3 passbiler til visum etc. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort

Se turfakta for hva som er inkludert/ikke inkludert.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Klatreutstyr

Leies på stedet. Ta med USD 110 til dette formålet.

(Isøks, stegjern, sele, hjelm, slynge, karabinere og taubrems) Ettersom det kun er lov å ha med 15 kg på flyet fra Kathmandu til Lukla tur/retur er det best å leie dette på stedet.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 27.10.2019
Retur: 19.11.2019
Påmeldingsfrist: 01.08.2019
Antall deltakere:9-16
Antall dager:24

Få plasser igjen

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Nepal

Type:

Høye fjell, fottur

Grad: