Tilbake til søkeresultater

Finnmarksvidda på ski

Det er vilt og eksotisk i Finnmark, og skituren over vidda er en fin test hvis du drømmer om en polar ekspedisjon. På Finnmarksvidda får du en smakebit med endeløse vidder, kulden og timer på ski. Men spesielt for denne turen er lyset! I slutten av februar er det mørkt i mange timer av døgnet, og det er nå du finner dramatikken i den fantastiske naturen. De avsidesliggende, hyggelige og tradisjonelle hyttene vi bor på er og ypperlig for å se nordlyset!

Jeg hadde en kjempefin tur som jeg kommer til å leve veldig lenge på! Guidene Alexander og Marit stod til terningkast 6 og opplegget var så og si sømløst. Fjellstuene var hyggelige, og særlig Jotka imponerte med kjempegod mat og utrolig hyggelig service. Denne turen vil jeg anbefale til alle som ønsker å prøve seg på vintertur! — Deltaker, Finnmarksvidda på ski i mars 2018

Arktiske skieventyr er nærmere stuedøra enn du tror. Over Finnmarksvidda på ski i februar kan bli en kald fornøyelse, men også en fantastisk opplevelse! Med nordlyset som veiviser passerer vi samenes hjemtrakter. Vår tur starter i Alta, der vi transporteres ut til Øvre Stilla (30 km) som er startsted for skituren. Herfra følger ruten den gamle vinterveien. Det bærer innover med ski, og vi bor på tre hyggelige fjellstuer som ligger spredt i passe dagsetapper over vidda.

For eventuell overnatting før og etter tur anbefaler vi Bårstua Gjestehus i Alta, som kun ligger 3 km fra flyplassen. Telefon: 78 43 33 33.

Hele turen er på ca. 80 km. Avstanden mellom stedene er en dagsmarsj på fra 25-35 km. Turen krever ikke kondisjon utover det normale, men du bør være i god form og ha gått endel på ski fra før av for å få utbytte av turen. Terrenget i seg selv er forholdsvis lett og flatt. På denne turen vil du lære rutiner og få informasjon og tips for hvordan du best planlegger og gjennomfører en vinterekspedisjon på ski.

NB: Været på Finnmarksvidda kan man aldri stole helt 100 % på. Vi tar derfor værforbehold på denne turen. Dersom det blåser for mye, er dårlig sikt eller andre utfordringer så vil Hvitserks guide alltid sette sikkerheten først. Dette kan bety endringer i dag-til-dag programmet underveis.

Guide/Turleder

Liten gruppe med håndplukket, erfaren turleder fra Hvitserk.

Turfakta

Historie

Som et enormt tak over selve landet strekker den mektige Finnmarksvidda seg utover i en omkrets av flere titalls mil. Her er grunnen like gammel som kloden selv. Den ligger på ca. 300-500 høydemeter. Temperaturen i området kan falle til -40 (den offisielle rekorden lyder på -51,4 C) om natten. Normalt sett ligger temperaturene på 10-20 minusgrader på våre turer. Finnmarksvidda består av lave åser, bjørkeskog, myrer og vann. 

Vanskelighetsgrad

Finnmarksvidda er Norges kaldeste område vinterstid. Det er derfor en fordel om du er glad i å gå på ski og være aktiv. Det viktigste er derimot motivasjon og godt humør. Har du det er du langt på vei!

Sikkerhet

Sikkerhet tillegges stor vekt på denne turen, og legges opp slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. På denne turen vil vi hele tiden ha nærhet til hverandre, og hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme - vil guiden raskt være tilstede. Det vil spesielt bli fokus på kulde/forfrysninger, turrutiner og ferdsel over islagte vann.

Utstyr

Vi stiller med alt av nødvendig fellesutstyr. Vi bor inne på koselige, forholdsvis enkle fjellstuer på vidda. Utstyrslisten finner du under egen fane på denne siden.

Attraksjoner

En klassisk skitur med endeløse vidder, historiske områder, nordlys og den særegne kulturen i Finnmark. Vi følger den gamle skyssruten fra Alta til Karasjok, og vil dermed få den varmende sola i mot oss på vei over vidda. 

Innkvartering

Vi bor på enkle, men koselige fjellstuer - og overnattingen skjer på dobbelt- eller flersengsrom. Vi spiser frokost og middag på fjellstuene, og smører med oss lunsj som vi spiser underveis. Hyttene har ikke dusj, men det er muligheter for å vaske seg. 

Klima

På Finnmarksvidda er det vinter i februar og mars, så dette er en meget relevant tur for den som ønsker kjenne på elementer av ekspedisjon eller gå en av landets klassiske skiturer.

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Transport lokalt i Finnmark
 • All mat på selve skituren
 • Overnatting på fjellstuene med frokost, nistepakke og god middag.
 • Alt av fellesutstyr (som navigasjon, kommunikasjon og satelittelefon)
 • Våre særdeles erfarne guider

Pris inkluderer ikke

 • Personlig utstyr
 • Drikkevarer
 • Ev. overnatting før/etter tur
 • Ev. fly t/r Alta
 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Uforutsette utgifter pga. forsinkelser som skyldes vær- eller sikkerhetsvurderinger

 

(Dag 0: Bor du et sted der du ikke kommer deg til Alta innen kl 12:00 på dag 1, må du komme deg til Alta kvelden før turstart. Denne natten kan vi for eksempel anbefale overnatting på Bårstad Gjestehus. Overnattingen er ikke inkludert)

Dag 1: til historiske øvre stilla

Avreise fra Alta / Alta flyplass ca. kl 12:00. Fra flyplassen går transporten opp til det historisk viktige punktet Øvre Stilla. Utbygningen av vassdraget mellom Alta og Kautokeino skapte grobunn for den kjente Alta-konflikten. Været her oppe på fjellet varierer, og basert på dagens forhold starter vår skitur 20 km, 8 km eller 3,5 km før dagens mål som er Joatkajavri fjellstue. Hvis det blir en sen turstart, kan det bety at det er delvis mørkt når vi følger den gamle postruten. Vi kommer fram til Joatkajavri mot kvelden og spiser nydelig middag her. Joatkajavri er en av tre gjenværende fjellstuer i Finnmark som den norske staten har ansvaret for. Fjellstuene ble etablert i 1840 fordi folk som presten, lensmannen, legen og kemneren skulle ha overnattingsplasser på sine ærender over vidda. Dagsetappene mellom fjellstuene ble da satt til ca tre mil, av hensyn til tiden det tok å vandre til fots eller med hest og kjerre). I motsetning til mye annet i Finnmark, ble ikke Joatkajavri brent under 2. verdenskrig og de eldste husene er fra 1878.

(-/-M)

Dag 2: finnmarks største innsjø

Vi forlater det hyggelige vertskapet på Jotka fjellstue etter en god og solid frokost. Foran oss ligger omtrent 30 kilometer på ski i slakt terreng, blant annet over Finnmarks største innsjø Lesjavri. De få høydemeterne i starten av dagen bringer oss opp i det arktiske viddelandskapet. Du vil nå virkelig få muligheten til å hvile øynene på et landskap som er like enormt som det er vakkert. I godt vær kan vi skimte omrisset av noen små krumminger av fjell i det fjerne, mens vi beveger oss stødig mot dagens mål. Innerst inne på Finnmarksvidda ligger Øvre Mollisjok, fjellstua har vært både hjem og arbeidsplass til vertskapet i generasjoner. Om du ønsker å bli bedre kjent med Margit før ankomst, så kan du lese intervjuet med henne hos Aftenposten her. Hos henne får vi servert middag, og om været er på vår side, er det få om noen plasser i verden hvor du har bedre utgangspunkt for å se nordlyset.

(F/L/M)

Dag 3: den mektige hundevidda

Fra Mollisjok går vi litt over 20 kilometer til Ravnastua, som i likhet med Joatkajavri også er en av fjellstuene staten har ansvar for i Finnmark. På starten av dagen beveger vi oss litt ned i terrenget. Vi er nå på vei inn i et område som er kjent for et bestemt værfenomen. Det er ikke mange gangene den mye omtalte Hundevidda har blitt krysset vindstille. Med hetta over hodet vil du få kjenne på ekspedisjonsfølelsen i det vi beveger oss i retning av Ravnastua. Omkranset av tynn skog ligger fjellstuen flott plassert i vill natur. Her vil vi bli servert en tradisjonell middag, og ikke glem å skrive dere inn i gjesteboka før dere tar kvelden.

(F/L/M)

Dag 4: På enden av finnmarksvidda

Fra Ravnastua legger vi sporene i retning Karasjok. De første 5-6 kilometerne på dagens etappe er i flatt terreng, før vi får lettere terreng på slutten av turen. Når vi ankommer Assebakte befinner vi oss rett utenfor Norges kaldeste sted, Karasjok. Finnmark er Norges desidert største fylke, med et flateinnhold på størrelse med Danmark. Kjøreturen tilbake er på en 2,5 - 3 timer avhengig av været, og på veien kjører vi gjennom et fascinerende stort landskap, med fascinerende små samfunn. Deriblant Lâhpoluoppal, et sted mellom Karasjok og Kautokeino som ikke fikk strøm før 1965. Den første bilveien fikk dette stedet i 1972, og det har vært sted for NRK sitt program Utkant. Vi planlegger å være tilbake i Alta slik at man rekker kveldsfly fra 17:30 og utover. 

(F/L/-)

F = Frokost inkludert
L = Lunsj inkludert (vi smører niste på hyttene)
M = Middag inkludert

 

UTSTYRSLISTE FINNMARKSVIDDA

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Vekten på sekk og utstyr bør ikke overstride mer enn 10kg. 

 

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Overtrekksvotter/
vindvotter

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter

Innervotter

Til å ha innenfor vindvottene (følger ofte med når du kjøper denne typen votter)

Vanter

Tynne vanter som tåler litt.

Ski, skistøvler og staver

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene.

Skifeller

Det eneste aktuelle er korte feller. Vi bruker hovedsakelig skismøring. 

Skismøring

En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.

Gamasjer

De både varmer og beskytter.

Sokker

2 par tykke innersokker og 2

par tykke sokker

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Sandaler/tøfler

Dette er fint å ha på hyttene.

Liggeunderlag

Til å sitte på i lunsjen. 

Bukse

Lett bukse til bruk inne på hyttene, hvis du har plass i sekken, og ikke bare vil gå i stillongs.

Balaklava

Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Hodelykt

Husk friske batterier.

Stor ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-60 liter er passe.

Drikkeflasker

2 1-liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Termos

1 liter. Ståltermos med stor åpning.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår. 

Antibac

 

 

Toalettpapir

Til å ha på dagsturene.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort

Turen dekker det meste, men ta med litt penger til snacks og drikke på hyttene. 

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Ørepropper

Det kan ofte være lytt på hyttene, så ørepropper anbefales.

Badetøy

Til bruk i badstu

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 20.02.2020
Retur: 23.02.2020
Påmeldingsfrist: 06.02.2020
Antall deltakere:4-14
Antall dager:4

Ledige plasser

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur, kultur - natur

Grad: