Tilbake til søkeresultater

Fjelltur i det skotske høylandet

Bli med på en 9-dagers tur til fots gjennom det vakre, skotske høylandet. Vi går store deler av den 154 kilometer lange West Highland Way. Turen starter i Drymen og går videre langs innsjøen Loch Lomond, gjennom vakkert åslandskap til foten av Ben Nevis (1344 moh.). Dette er Skottlands mest berømte fotturrute – og underveis besøker vi naturligvis også et whiskydestilleri.

Turen levde så til de grader opp til mine forventninger. Så mye at jeg nå driver å spekulerer på en ny tur med dere :) Overnattingsstedene var bra, det samme var transport hit og dit. Guiden vår Calle, var helt suveren. Alltid med et smil på lur, tok godt vare på oss alle, svarte tålmodig på alle spørsmål og var en god leder. En kjernekar rett og slett:) Dette var veldig bra og jeg har anbefalt turen til mange av mine venner og kjente.— Vibeke, 2018

Det skotske høylandet er vakkert – og på denne ukesturen går vi fra Drymen til Fort Williams. Dagsetappene er rundt 15-25 kilometer lange og terrenget er snilt og vennlig. Turen går langs West Higland Way, som på grunn av sin flotte natur er en av Storbritannias mest kjente fotturer. Vi får fraktet alt annet enn dagstursekken mellom overnattingsstedene og på tur bærer vi kun med oss det vi trenger til dagens vandring. I løpet av turen opplever vi også Edinburgh, sekkepipekonsert og besøker to whiskydestillerier.

Underveis på de seks turdagene byttes etter hvert de skogkledde liene langs Loch Lomond ut med gylne, gresskledde åssider. På høsten er fjellene gylne, og temperaturen er behagelig å gå i. Terrenget er vennlig, og det høyeste partiet på ruta er ikke mer enn 550 meter over havet - men det føles likevel som på høyfjellet i Norge. Etter å ha nådd Fort Williams, som ligger ved foten av Storbritannias høyeste fjell, reiser vi tilbake til Edinburgh. Her har vi to netter i skottenes hyggelige og livlige hovedstad - og siste kvelden har vi en hyggelig avslutningsmiddag.

Vil du oppleve det skotske høylandet til fots - er dette en tur du absolutt må få med deg!

Turfakta

Historie

Det skotske høylandet er det området som utgjør den barske nordlige delen av det skotske fastlandet, der hvor de sagnomsuste «highlanders» kommer fra. Skottland består tradisjonelt av tre hoveddeler: lavlandet, høylandet og øyene. Mesteparten av befolkningen bor i lavlandet hvor byene Edinburgh (hovedstaden) og Glasgow (den største byen) ligger. Det skotske høylandet er tynt befolket, og har fortsatt en helt annen kultur enn lavlandet. Inverness blir regnet som "hovedstaden" for høylandet. Tradisjonelt skiller man det skotske høylandet fra lavlandet ved å dra en nordvestlig linje fra Dumbarton til Stonehaven. Noen av øyene, som Hebridene, blir regnet med til høylandet, mens Orknøyene og Shetland ikke blir det.

Det skotske høylandet er kjent for at de gamle, skotske tradisjonene har holdt seg best her. Det skotske klansystemet ble opprettholdt frem til 1700-tallet. I høylandet snakker fortsatt en del mennesker skotsk gælisk, selv om høylandengelsk også blir brukt, men stadig flere benytter engelsk som førstespråk. Husdyr har tilpasset seg det harde klimaet i høylandet, og en del husdyrraser er oppkalt etter omgivelsene, som høylandskyr og highlandponnier.

Den mest dramatiske perioden i høylandets historie blir kalt for The Highland Clearance. Denne hendelsen var en del av en generell endringsprosess i hele det britiske jordbruket, som førte til at de fleste småbøndene ble fordrevet fra bygdene ettersom godseierne ikke trengte dem lengre. I det skotske høylandet kom denne prosessen senere enn i resten av landet, hovedsakelig på 1800-tallet, den var bråere og enda mer brutal. Folks bosteder ble brent ned og mange, særlig barn og eldre, døde av sult og sykdom. Mange måtte utvandre eller flytte sørover.  

Ennå idag er det flere sauer enn mennesker i høylandet. Noen mener at det som skjedde også var en form for tidlig etnisk rensning, og hvor hensikten var å kvitte seg med det gamle klan-systemet sammen med den gæliske kulturen. Godseierne lyktes, med militær støtte fra styresmaktene, i å redusere folkemengden og svekke den gæliske kulturen i området. Fortsatt er det folkelig bitterhet på grunn av disse hendelsene.  

Vanskelighetsgrad

Alle som er glade i å gå tur, kan fint være med på denne turen. Vi har god tid på etappene, vi går i rolig tempo og nyter naturen underveis. Vi får fraktet all annen bagasje enn det vi trenger på dagens etappe mellom overnattingsstedene. Du går derfor kun med en lett dagstursekk. De fleste etappene er mellom 15 og 22 kilometer, men den ene dagen er det mulig å gå lenger (33 kilometer). Terrenget er forholdsvis enkelt og det er ingen veldig lange motbakker.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. Se utstyrsliste for hva du selv må medbringe.

sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Vaksinasjoner og helse

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Attraksjoner

 • West Highland Way - Skottlands mest berømte turrute
 • Den vakre naturen i det skotske høylandet
 • Edinburgh

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en avbestillingsforsikring i tillegg som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tap av reisens formål. (For eksempel kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser

Pris inkluderer

 • Fly Oslo - Edinburgh (t/r)
 • Norsk turleder fra Hvitserk
 • Bagasjetransport mellom overnattingstedene
 • Overnatting i twin-/dobbeltrom
 • Måltider som spesifisert i dag til dag program
 • All lokaltransport i Skotland
 • Inngang og omvisning på whiskey-destilleri og vandresightseeing i Edinburgh

Pris inkluderer ikke

 • Lunsj og flere av middagene (se dag til dag-program for detaljer)
 • Drikke til måltidene
 • Utgifter av personlig art
 • Enkeltromstillegg (ca. 5000 kroner - gi beskjed hvis du evt ønsker dette)
 • Reiseforsikring

 

Dag 1: Avreise fra Norge

Vi reiser fra Oslo og lander i Edinburgh på kvelden. Her blir vi hentet og kjørt til Drymen hvor vi skal overnatte. Vi får en sandwich ved ankomst og tar en kjapp gjennomgang med guiden og gjør oss klar til de neste dagene på tur!
(-/-/-)

Dag 2: ANDRE etappe av West Highland Way

Vi våkner opp til en skikkelig ”english breakfast” med egg, bacon og bønner på overnattingsstedet før vi gjør oss klare for dagens etappe til Rowerdennan. Etappen er 25 kilometer, og gir oss en veldig fin smakebit på hva som venter oss i det skotske høylandet.
Utpå ettermiddagen kommer vi fram til Rowardennan, som ligger ved bredden av Loch Lomond.
(F/-/-)

Dag 3: Langs Loch Lomond til Inverarnan

Vi går i de skogkledde liene langs Storbritannias største innsjø, Loch Lomond. Dagens etappe er omtrent 25 kilometer lang og tar omtrent seks timer. Turen går stedvis helt i vannkanten, og for de tøffeste er det muligheter for å bade. I den vakre eikeskogen er det gode muligheter for å se rådyr, og etter seks timer ankommer vi Inverarnan. Kanskje rekker vi en øl på Drovers Inn, der spøkelsene visstnok går igjen i gangene, før vi tar bussen til Tyndrum og overnatter der. 
(F/-/-)

Dag 4: OBAN og Bridge of Orchy

I dag skal vi ikke gå så langt, vi skal bryte opp turen med en vakker togtur til Oban som er kjent for å ha den beste sjømaten i hele Skottland. Toglinjen mellom Tyndrum og Oban ble åpnet allerede i 1880 og er en historisk reise med masse spennende å se utenfor togvinduet. Fremme i den koselige byen med utallige restauranter, gallerier og hyggelige kaféer vandrer vi rundt i et par timer på egen hånd eller sammen. På ettermiddagen går vi ca. 11,5 km fra Tyndrum til Bridge of Orchy hvor vi overnatter. 
(F/-/-)

Dag 5: Bridge of Orchy til KINLOCHLEVEN

Etter en god frokost på hotellet har vi to muligheter: de som vil gå langt kan begynne å gå den 34 kilometer lange etappen til Kinlochleven, mens de som vil gå kortere tar buss det første stykket og går siste del av turen (14 km).
Fra Bridge of Orchy er det en vakker etappe med gylne åssider, små elver og vann og stedvis går stien på gamle, steinlagte ferdselsveier. Starter man i stedet fra Kingshouse, venter en forholdsvis kort etappe på omtrent tre timer (14 kilometer) til Kinlochleven. Turen går over ”The Devils Staircase” som høres mer skremmende ut enn den 300 høydemeter lange motbakken egentlig er. Toppen av passet er det høyeste punktet på hele West Higland Way – omtremt 550 meter over havet. 
Kinlochleven er en gammel industriby som i sin tid hadde ett av verdens største aluminiumsverk. I de gamle smelteverkshallene er det i dag museum, mikrobryggeri og muligheter for innendørs isklatring.
(F/-/-)

Dag 6: Den siste etappen

Den siste etappen av West Higland Way går fra Kinlochleven til Fort William. Dette blir en av våre lengste etapper (24 kilometer) og tar omtrent 5 timer. Etter å ha steget et par hundre høydemeter opp fra Kinlochleven går vi i vakre dalfører mellom fjellene – her er vi midt i Highlands med vakker utsikt store deler av turen. Er vi heldige, får vi med oss en sekkepipekonsert før vi tilslutt ankommer Fort William, der bronsestatuen i hovedgaten er det offisielle målpunktet for West Higland Way. Her spiser vi en trivelig fellesmiddag.
(F/-/M)

Dag 7: WHiskY + EDINBURGH

Vi kjører fra Fort William etter frokost og underveis til Edinburg stopper vi på et tradisjonsrikt whiskydestilleri for en omvisning og smaksprøve. Deretter ankommer vi hotellet i Edinburgh og får en liten omvisning rundt i byen. På kvelden er det fritt frem for å spise der man ønsker. Kanskje noen vil teste en hyggelig restaurant vi har gått forbi på den guidede turen?
(F/-/-) 

Dag 8: Edinburgh

Dagen er til fri disposisjon for utforskning av sjarmerende Edinburgh som blant annet står på UNESCOs verdensarvliste. Opplev gamlebyen, se de historiske slottene og nyt byens vibrerende gode stemning. På kvelden samles vi for en felles avskjedsmiddag.
(F/-/M)

Dag 9: hjemreise

I dag våkner vi opp i Edinburgh med hodet fullt av minner og kanskje litt slitne i bena etter mange dager på tur. Vi drar til flyplassen etter frokost for å reise hjem til Norge. 
(F/-/-)

F = Frokost inkludert
M = Middag inkludert

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

 

Undertøy

 

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. Har du en poncho kommer denne godt med ved regnvær.

Lett dunjakke

Veldig god å ha, selv på svale sommerkvelder.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Lett turbukse.

Shorts

Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte/skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull.

Hals/buff

Kan brukes som hals og på hodet.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hansker

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.

Fjellstøvler

Fjellstøvler som du ville brukt på en tur i Norge.

 

Joggesko

Solide, gjerne litt høye, med solid såle. Er det meldt regn før avreise, kan det være lurt å ha med to par joggesko så man alltid har et tørt par.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

Dagstursekk

35-45 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker

Ha med drikkeflasker så du får plass til ca. 3 liter.

Camelbak

Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Termos 

Om du liker å ha varm drikke underveis tar deu med denne, men det er opp til deg. 

Kompresjonsposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, litt toalettpapir i sekken til å bruke når vi går.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet og Ibux

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Adapter 

om du trenger å lade noe underveis må du kjøpe adapter til 3 pins støpsel 

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Sandaler

Dette kan være fint å på kveldene.

Ekstra skift

Rene klær og sko til byliv.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 29.09.2019
Retur: 07.10.2019
Påmeldingsfrist: 01.08.2019
Antall deltakere:9-16
Antall dager:9

Få plasser igjen

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Skottland

Type:

Fottur

Grad: