Tilbake til søkeresultater

Skitur Folgefonna på langs

Norges tredje største isbre byr på en av vårens vakreste skiturer. Med start og avslutning i vakre Rosendal blir skituren Folgefonna på langs den perfekte avslutningen på årets skisesong.

Landemerket Folgefonna i Hordaland er Norges tredje største isbre, kun slått av Jostedalsbreen og Svartisen. Breen strekker seg 36km, og er hele 14 km bred. Det høyeste punktet på Folgefonna er 1635 moh. Isbreer har vært et myteomspunnet fenomen i lang tid, og de enorme massene av is har lenge vært en viktig ferdselsåre for folk i de omkringliggende bygder og grender. Våren og tidlig sommer er den perfekte tidspunkt for å oppleve den majestetiske Folgefonna på ski.

Nedenfor isbreen i Hardanger finnes noe av det mest spektakulære Norge å har å by på. Blomstringen i Hardanger, Hardangerfele, nasjonalromantikken, og eplesider for å nevne noe. Kulturen i Hardanger og områdene rundt Folgefonna har kjente tradisjoner som strekker seg tilbake til tidlig 1300-tallet. Det er noe særegent med følelsen av å komme ned fra isbreen med ski på beina, til en blomstring så vakker at folk fra hele verden kommer for å oppleve den.  

Vår tur starer og slutter i vakre Rosendal i utgangen av Hardangerfjorden. Rosendal er omkranset av gresskledte og vakre alpine fjell - et reisemål verdt turen i seg selv. Den vakre bygda ligger lett tilgjengelig med bil og båt, og turen vår både starter og slutter ved det trivelige og tradisjonsrike hotellet Rosendal Turisthotell. 

Turfakta

VANSKELIGHETSGRAD

 Folgefonna på langs er en skitur som passer best for folk som er glad i å langt gå på ski. Dagsetappene er lange, så vi anbefaler at du har gått aktivt på ski tidligere i sesongen, og at man helst har erfaring med andre skiturer over flere dager. Pass på vekten på sekken! 

TURFORBEREDELSER

Du bør ha gått endel på fjellskiturer tidligere og beherske dagsetapper på drøyt ca. 20 kilometer med tung sekk. I tillegg er det en fordel at knær og ankler fungerer godt ettersom enkelte nedstigninger kan være bratte. 

SIKKERHET

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

UTSTYR

Utstyrsliste er vedlagt under hver spesifikke tur. Det er muligheter for å legge igjen utstyr på overnattingsstedet vi benytter før og etter tur. 

ATTRAKSJONER

 • Klassikeren Folgefonna på langs - en av Norges flotteste skiturer
 • Overnatting to netter på trivelige Rosendal Turisthotell
 • Avslutningsmiddag i Rosendal
 • Blomstringen i Hardanger

INNKVARTERING

 Vi bor på Rosendal Turisthotell i Rosendal før og etter turen. Underveis bor vi på Fonnabu ved brekanten til Folgefonna. 

KLIMA

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

FORSIKRING

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

FORBEHOLD

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

PRIS INKLUDERER

 • Overnatting to netter på Rosendal Turisthotell
 • Måltider som spesifisert i dag for dag program
 • Lokalkjent guide
 • Taxi til startpunktet første dag

PRIS INKLUDERER IKKE

 • Transport til Rosendal
 • Eventuelt enkeltromstillegg; 600 kroner per natt
 • Drikke til maten

ØVRIG INFORMASJON

Rosendal er lett å nå med både bil og og båt. Det er daglige avganger med båt til og fra Rosendal til Bergen og/eller Flesland (Bergen flyplass). 

DAG 1: Rosendal

Det er lett å nå Rosendal fra både Øst og Vestlandet, og vi møtes på Rosendal Turisthotell på kvelden. Det er noe spesielt med å møte den vakre blomstringen i Hardanger og vite at man dagen etter skal på skitur på en av Norges største isbreer. På hotellet blir vi servert et lett måltid og tar en rask gjennomgang av skituren. 

(Måltider: middag inkludert)

DAG 2: første dag på folgefonna

Tidlig start fra Rosendal Turisthotell, og det blir en kjøretur til turens startsted ved Folgefonna Sommerskisenter. Normalt vil veien være åpen hele veien, og vi kan starte vår skitur over Folgefonnna. fra 1200moh. Fra skisenteret bruker vi ca 1 og 1 halv time til toppen av Nordre Folgefonna (1664moh). På denne etappen er det lurt å bruke skifeller da stigningen er ganske bratt. Fra toppen av breen er det halvannen times kose etappe. Med smurte ski går vi sørover og ned mot Svartedalshorga der en flott men litt bratt snørenne venter på oss. Vi tar oss god tid ned ned til Kvitnodalsvatnet (980moh). Her tar vi en god og fin pause med muligheter for å fylle opp vannflaskene. Etter lunsj starter den tyngste etappen. I starten kan det være lurt å ha på skifeller, men er det bra snø, går det fin med smørning her og. Turen går videre opp mot Hundsøyra og Holmaskjær (1550moh). På Holmaskjær tar vi en liten pause før siste etappe til Fonnabu. Mange beskriver den siste delen av dagens etappe som den aller vakreste. Vel fremme på Fonnabu tar vi oss en kopp kaffe, nyter utsikten og venter på at middagen blir varm. Dagen blir 8-9 timer lang i rolig tempo og variert terreng. 

(Måltider: frokost, nistepakke og middag inkludert)

DAG 3: Fra Fonnabu til Rosendal

Vi har en tidlig start på dagen med havregrøt og utrydning av hytta, og klokka 6 er vi avgårde. Fra Fonnabu går vi sørover inn mot dalen som skiller de største breene på Folgefonna, Buerbreen og Bondhusbreen. Første delen kan det være lurt å benytte seg av skifeller. Dagens høyeste punkt ligger rundt 1610 moh, og vi får øye på den alpine fjellkjeden Ulvanosi i Uskedalen - glatt og utfordrende granitt som har fristet klatrere i lang tid. Videre kommer vi inn i ett mer krevende terreng, noen bratte bakker net mot Volarusti. Her er det en del opp og ned så det er best å smøre skiene. Volarusti er en flott rygg midt mellom to dalfører. Toppunktet er 895moh. Som oftest må skiene av beina i disse bakkene da sola og vinden sørger for å smelte vekk snøen.  Destod nærmere vi kommer Rosendal, jo våtere blir snøen. Det er tross alt vår, og sola biter godt fra seg her oppe på breen. På slutten av en lang dag kommer vi ned til grusveien i Rosendal, herifra er det rundt 3 kilometer med gange på veien før vi kommer ned til den lille bygda - vi har krysset Folgefonna på ski! Dagen blir 10-14timer lang i rolig og tempo og variert terreng. 

Vel fremme i Rosendal tar vi inn igjen på hotellet og nyter en god avslutningsmiddag i hotellets egen restaurant. Kanskje noen feirer med et glass lokal sider? 

(Måltider: frokost, nistepakke og middag inkludert)

DAG 4: Rosendal

Vi våkner i vakre Rosendal, og nyter frokosten i hotellets egen restaurant. Kanskje vil du være igjen en dag ekstra og ta en tur på Baroniet i Rosendal? Rett utenfor hotelldøra går båten til Bergen flyplass (Flesland) eller Bergen sentrum. 

UTSTYRSLISTE Folgefonna på langs

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten - så undersøk værforholdene som er meldt først. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Hvitserk stiller med nødvendig fellesutstyr for denne turen. 

 

Undertøy

 

1 sett ullundertøy

Velg undertøy ut i fra værmeldingen. 

Fleecejakke

God å ha om det er spådd kaldt. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Dunjakke er godt om man sitter ute på kvelden

Overtrekksvotter/
vindvotter

 

Vanter

 

Ski, skistøvler og staver

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene.

Skifeller

Ta med lange og korte. Det kan være hard snø!

Gamasjer

Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

Sokker

2 par tykke innersokker og 2

par tykke sokker

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Rent skift med tøy

Det kan du legge igjen på Rosendal

Ullsokker/tøfler

Hvis du ønsker å ha det på Fonnabu

Sovepose/lakenpose

På Rosendal bor vi på hotellet, men på Fonnabu trenger vi sovepose/lakenpose.

Du trenger ikke den største og tykkeste, vi fyrer godt i hytta. 

Liggeunderlag

Til å sitte på i pausene

Lue

Fint om den er vindtett

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

Slalåmbriller

Alternativt om det er spådd dårlig vær

Hodelykt

Husk friske batterier.

Ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-65 liter med muligheter for å feste skiene er anbefalt.

Drikkeflasker

2 en liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Termos/termoskopp

Liten. Om du liker å ha noe varmt å drikke på turen.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, solkrem, våtservietter, antibac etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Toalettpapir

Pakk denne tørt.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Penger/kort

 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Ørepropper

Det kan ofte være lytt på hytta, så ørepropper anbefales.

Snacks Litt ekstra rasjonerer med nøtter, sjokolade etc.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 23.05.2019
Retur: 26.05.2019
Påmeldingsfrist: 01.05.2019
Antall deltakere:4-12
Antall dager:4

Få plasser igjen

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur

Grad: