Tilbake til søkeresultater

Førstehjelpskurs i Romsdalsfjellene

Søk ut i naturen! Men sørg for å komme hjem igjen, like hel. Vi tror alle kjenner på usikkerhet når det kommer til skader og uforutsette hendelser. Hva gjør jeg? Kan jeg dette? Vi tror terskelen for å ta grep kjennes høy, dette ønsker vi gjøre noe med!

Nordmenn elsker å være ute. Fordi vi bor i et vakkert land, fordi det er sjelsettende og herlig å søke ut i naturen, fordi det gir oss sterke friluftslivsopplevelser, er helsebringende og føles meningsfyllt. Det gir mestring, fordi friluftsliv inviterer til mentale og fysiske utfordringer.

Men det kan også gå galt. Uhellet kan være ute. Det må vi forberede oss på. Små grep du kan lære å gjøre, små ting du velger å ta med i sekken – det kan redde liv dersom du tilegner deg ferdighetene og kunnskapen på forhånd. Våre instruktører er lege Erling Rosenstrøm og redningsmann Jonas Langseth.

Mange har kanskje vært på tur med Erling før, han har vært guide og ekspedisjonsleder for Hvitserk siden 2004, og han har bred erfaring fra mange ekspedisjoner i høye fjell, store vidder og fjerne himmelstrøk. Erling er fjellmedisiner med utdanning fra Norge og Sveits, samt friluftsveileder fra Norges Idrettshøgskole. Jonas er en erfaren klatrer, turmann og førstehjelper. Han har jobbet mange år i ambulansen og som sykepleier på intensivmedisinsk avdeling. I dag jobber han som redningsmann i helikopter. Han er også aktiv medlem i Langfjella alpine redningsgruppe. 

Hjelpen er ikke alltid nære når vi er langt inne i naturen. Det er jo noe tiltrekkende i det. Det er ikke alltid flyvær, ikke alltid bilvei i nærheten. Vi må ikke glemme det, som friluftsfolk og turkamerater. Ta grep for å bli tryggere på uventede situasjoner. Derfor kombinerer Hvitserk kurs og praktiske øvelser på og rundt Grøtta gård i vakre Isfjorden, med noen gode turer i Romsdalsfjella, der vi tenker førstehjelp og sikkerhet fortløpende. Dette synes vi er en skikkelig stilig pakke. Romsdalseggen er en av de virkelige perlene på Nordvestlandet, med stupbratte sider ned mot Romsdalen, majestetisk utsikt rett inn i Trollveggen, og storhavet rett vest.  Vi må selvsagt ta hensyn til værforhold, men både Romsdalseggen, Bispen og Stabbeskaret på toppen av Trollveggen er tilgjengelige og spektakulære turmål.

Formålet med kurset er å gi en grunnleggende forståelse for skader, ulykker og andre medisinske situasjoner som kan oppstå i fjellet eller utenfor allfarvei. I kurset arbeider man med medisinske grunnferdigheter, som f.eks. livreddende førstehjelp, men har hele tiden fokus på hvordan krevende omgivelser kan medføre andre prioriteringer og handlinger enn i urbane områder. Kursdeltakeren skal lære å benytte de begrensede ressursene som er til rådighet, og hvordan man kan utføre førstehjelp i ulike miljø.

Den førstehjelpsfaglige bolken av helga strekker seg over totalt 18 timer spredd over hele helga, og gir en bredbent og trygg grunnferdighet for førstehjelp i fjell og natur. Det er ment for alle som ferdes i fjellet, enten som utøvere, entusiaster eller som har naturen som arbeidsplass.

Turfakta

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og vi bruker de med mest erfaring og best forståelse av våre produkter. 

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. Liste over personlig utstyr finner du i fanen utstyrsliste over.

Attraksjoner

  • Noen av landets mest rutinerte fjellfolk med særdeles stor kompetanse innenfor førstehjelp og fjellmedisin
  • Enormt flott natur i fjellene rundt Romsdalen
  • Overnatting i et hyggelig gammelt tømmerhus

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

INNKVARTERING

Vi bor i Isfjorden, derfra er det kort vei til de fleste aktuelle turmålene. Vi bor i en gammel, nyrestaurert tømmerbygning - og sover i dobbelt- og flersengsrom. Det er ikke dusj/toalett på hvert rom, men nyoppusset dusjrom og eget tørkerom for turutstyr. Standarden er enkel, men svært hyggelig. Vi spiser solid frokost, lager matpakke til å ta med på tur og på kvelden spiser vi lang og hyggelig middag.

Til og fra tur bruker vi egne biler og organiserer felles transport med privatbiler. Kommer du med fly til Molde tar du buss til Isfjorden/Åndalsnes, men fra Oslo er det nesten like raskt å ta toget. Privatbilene brukes også som transport til startstedet for turene, og gruppen deler utgiftene for bensin

Pris inkluderer

  • Overnatting på dobbelt-/flersengsrom i tre netter
  • Enkel middag ankomstkvelden. Frokost, nistepakke og middag de øvrige dagene (ikke middag avreisedagen)
  • Lokalkjente instruktører med den beste kompetansen

Til og fra tur bruker vi egne biler og organiserer felles transport med privatbiler. Privatbilene brukes også som transport til startstedet for turene, og gruppen deler utgiftene for bensin.

PRIS INKLUDERER IKKE

  • Transport t/r Isfjorden
  • Alkoholholdige drikkevarer
  • Personlig turutstyr

DAG 1: velkommen til vakre romsdalen

Ikke vært i Romsdalen før? Kom gjerne   vi bruker tiden til å bli bedre kjent med hverandre og hvilke læringsmål den enkelte har for helgen. Vi avslutter kvelden med en kort introduksjon til ABC (air, bleeding, cold). Grunnleggende og helt avgjørende kunnskap for og kunne yte god førstehjelp.

-/-/M

DAG 2: HLR, situasjonsvurdering og Romsdalseggen

Dagen starter med frokost, og når vi er gode og mette starter vi på dagens første tema. Vi skal gå igjennom hjerte-lungeredning, samt ha mye praksis og refleksjon om hvordan HLR brukes i fjellmedisin. Det blir en felles demo av primærundersøkelse, samt øvelse på situasjonsvurdering og egen sikkert. Den andre halvdelen av dagen skal vi ha i Vengedalen, og vi går en tur på vakre Romsdalseggen, samtidig som vi har en felles refleksjon rundt førstehjelp. Om været tillater det, så legger vi inn noen små scenarier og øvelser underveis på turen. Lunchen nyter vi utendørs, og middagen får vi servert på Grøtta. 

På kvelden blir det foredrag om "Marginer på tur". 

F/L/M

Romsdalseggen

Vakre Romsdalseggen Photo: Mattias Fredriksson

DAG 3: 

Dagen skal bruke til fedighetsstrening. ABC i ulike situasjoner (vind, vær og adkomst), luftveier, stanse blødninger, hypotermi, brudd/luksasjoner, nakke/ryggskader, transport av skadde, sårbehandling og førstehjelpsutstyr står på agendaen. 

Etter middag blir det et miniforedrag om varsling og redningstjeneste, frostskader, brannskader, CO-forgiftning og smertebehandling. Instruktørene har lang turerfaring, og det er naturlig å knytte fordragene opp mot en av de mange turene og ekspedisjonene foreleseren har vært på. 

F/L/M

Dag 4: bispen - en luftig klasikker i romsdalen

I dag tar vi en tur til Bispen, en av de klassiske fjellene i Romsdalen, der er vi også på vår Klatretur i Romsdalen. Om du ikke har alt for mye erfaring med alpine fjell, vil Bispen være en fin introduksjon til litt luftigere opplevelser. Utsikten fra toppen er nydelig, og du ser store deler av vakre Romsdalen, samt rett ned i Trollstigen. 

Photo: Matti Bernitz

F/L/M

F = Frokost inkludert
L = Lunsj inkludert (vanligvis nistepakke)
M = Middag inkludert

UTSTYRSLISTE førstehjelpskurs

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Ta med klær som tåler å slites litt, og se nøye på værmeldingen før dere drar. 

Undertøy

Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 

2 sett ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 

Dun- eller primaloftjakke 

Kan være god å ha på toppen.

Tynne hansker 

Til å bruke når vi går oppover.

Sokker

Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 

 

Noe til å hvile beina i på kvelden

Vindsekk

Alfa og omega i fjellmedisin

Dagstursekk

Ca. 40 liter eller mer. 

Drikkeflasker/camelbak

Du bør kunne ta med deg et par liter vann.

Sitteunderlag  
 Termos  Liten.
Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol.

Ørepropper  
Snacks

Nøtter, sjokolade, kjeks e.l.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Kurs

Grad: