Tilbake til søkeresultater

Ørkenvandring i Sahara

Bli med oss på en ny og eksotisk fottur! Vi kombinerer ørkenvandring i gyldne Sahara med 1001 natt-magi i Marrakech. Marokko er Nord-Afrikas juvel og vi stortrives i det fargerike og vennlige landet. Vi tror du vil gjøre det samme!

Dette var et eventyr fullpakket med inntrykk. Det var eksotisk og annerledes... og jeg har allerede anbefalt turen videre til mange. Terningkast 6! — Gjest på første ørkenvandring, november 2017

Vi starter turen i fargerike Marrakech som er en fascinerende heksegryte av en by. Medinaen (gamlebyen) står oppført på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sine vakre bygninger, moskeer, synagoger og andre severdigheter. Vi møter et sydende folkeliv, spesielt på det store, sagnomsuste torget Djemaa El-Fna, som regnes å være det travleste markedet i Afrika. Ta en tur i soukene og bazaarene, i disse trange labyrintene finnes alt mellom himmel og jord. I Marrakech får vi en smakebit på den spennende kulturen vi skal oppleve videre på turen.

Saharas villmark og bølgende sanddyner
En vandretur i Saharaørkenen gir deg så mye mer enn sanddyner og fargerike solnedganger. Vi skal sove under en funklende stjernehimmel fylt av en million stjerner. Vi skal våkne til oransjerøde soloppganger som nærmest setter sanden i brann. Vi kommer til villmarken langt, langt utenfor turiststedene, vandrer både i fjellandskap og i den gyldne sandørkenen og møter en eksotisk kultur og natur helt utenom det vanlige. Marokko som ligger som en fargerik juvel helt nord i Afrika, har mange spennende turområder å by på. På denne vandringen tar vi turen til den mest imponerende delen av Sahara-ørkenen i Marokko, hvor vi skal leve på nomaders vis og forflytte oss fra camp til camp på nesten en ukes ørken-ekspedisjon. Vi utforsker Saharas bølgende landskap med de høye Atlasfjellene som kulisse. 

Ørkenvandringen byr på en helt annen verden enn vinteren her hjemme med snø, slaps og kuldegrader. Vi får gullfarget sand, grønne oaser, okerfargede berberlandsbyer, uttørkede elveleier, rødfarget canyon, fjellplatåer, akasietrær, de vakreste solnedganger, leirbål og gnistrende stjernehimmel. Du puster inn lukten av tamarind-trær og villmark, og av de deilige måltidene kokken vår tryller frem. Kanskje møter vi nomader underveis, med sine dromedarer og flokker med geiter. 
Vi vil oppleve et land med vennlige folk og et landskap fylt av kontraster. På kjøreturen fra Marrakech til startstedet for ørkenvandingen, kan du oppleve alt fra knallgrønne avlinger til høyalpine fjellterreng og knusktørr ørken på én og samme dag. 
Berberne er Marokkos urbefolkning, og i løpet av turen vil vi komme i kontakt med dette stolte folkets kultur og tradisjoner. 

Mystiske Marrakech
Vi starter og avslutter turen i sydende Marrakech. Byen er ikke den største i Marokko, men utvilsomt den mest eksotiske og afrikanske. Hvis du ikke har besøkt en arabiskinfluert storby før, vil du antakelig få et kraftig kultursjokk når du ankommer Marrakech. Byen er hektisk og fargerik, og på det travle torget, Djemaa El-Fna, vil dine forventninger til en eksotisk reiseopplevelse bli oppfylt. Det er ikke uten grunn at gamlebyen står på UNESCOs Verdensarvliste. Du finner moskeer, vakre bygninger og trange labyrintgater der basarene ligger. Her kan du få kjøpt alt mellom himmel og jord. Ønsker du å nyte noe mer stille og vakkert, besøker du parken Jardin Majorelle. Den siste dagen blir det tid til å besøke en ekte hammam med bad, sauna, skrubb, rens og kroppspleie - noe som kan smake etter dagene i ørkenen!    

Her kan du lese Mariannes blogg da hun testet turen: En uke som ørkennomade i Sahara

Guide/Turleder

Vi reiser i en liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren turleder fra Hvitserk.

Turfakta

Historie

Marokko er et monarki i Nord-Afrika. Landet har en lang kyststripe mot Atlanterhavet, som bøyer av ved Gibraltarstredet og inn i Middelhavet. Mot øst grenser landet mot Algerie. Landets grenser er omstridt. Marokko hevder herredømme over Ceuta, Melilla, men mer omstridt også Vest-Sahara. Marokko har reelt sett administrert nesten hele av sistnevnte territorium siden 1975. Hovedstaden Rabat og landets finansielle sentrum og største byområde, Casablanca, ligger begge ved Atlanterhavskysten.

Sahara er verdens største varme ørken, og har et areal på over 9 065 000 km². Sahara-ørkenen dekker det meste av Nord-Afrika, og er nesten på størrelse med land som Kina og USA. Sahara-ørkenen strekker seg fra Rødehavet, inkluderer deler av middelhavskysten, og strekker seg til områder i nærheten av Atlanterhavskysten. 
I Sahara bor omkring 2,5 millioner mennesker, de fleste i Mauritania, Marokko og Algerie. Berbere og tuareger er blant de dominerende folkegruppene i den marokkanske delen av Sahara.

Marokko er det eneste nord-afrikanske landet som for tiden ikke er medlem av Den afrikanske union. Det er medlem av Den arabiske liga, Maghreb-unionen, Den Islamske konferanse , Middelhavsdialoggruppen, Group of 77 og viktige ikke-NATO allierte av USA. 

Vanskelighetsgrad

Dette er en fottur som man med normal god form klarer å gjennomføre uten større problemer. Har du gått lange dager til fots før, så klarer du dette. Vi skal gå i ørkenlandskap, tidvis med bare sand under føttene. Vi går opp og ned i sanddyner med løs sand, noe som er tungt. Den første dagen går vi over et pass i fjellet med stein og grus, og nede i en canyon på fast fjell. Vi skal gå på et enormt fjellplatå, og underlaget vil være grus, stein, og hardpakket sand. Det blir også noe bratt terreng med løs stein.
Vandringene er på 6-7 timer pr dag. Vi skal gå omtrent 70 km tilsammen på ørkenvandringens 4 dager.
Du bærer kun dagstursekk, vi har kameler som bærer det meste av bagasjen.
Vi sover i enkle tomannstelt i Sahara og på riad (hotell) i Marrakech. 

SIKKERHET

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. Det er kameler som bærer bagasjen vår. Du går kun med dagstursekk med vann, kamera, etc. De som melder seg på turen vil få en utførlig utstyrsliste før avreise.

Attraksjoner

 • Marrakech og Djemaa el Fna-plassen 
 • Atlasfjellenes storslagne natur
 • Berber-landsbyer
 • Saharas gylne sanddyner
 • Erg Chegaga som er den høyeste sanddynen i Marokko, 300 meter høy
 • Oaser
 • Ørkennomader

Innkvartering

To netter på riad (hotell) i medinaen i Marrakech. I enkle telt på ørkenvandringen.  

Klima

Vi reiser til Saharaørkenen når det er vinter i Norge. Da er det normalt behagelige dagtemperaturer på 20-25 grader og om natten er det ned mot 8-10 grader.
Sahara har ørkenklima som dannes av det subtropiske høytrykksbeltet som finnes over området. Over de sentrale delene er det gjennomgående tørke. Nedbør fra nordvest stoppes av Atlasfjellene. De sentrale delene av Sahara har over 4 300 soltimer årlig, som er nært opp mot det maksimalt mulige (4 450 timer).
Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Du kan ta ut marokkanske dirham på minibanker på flyplassen og i de større byene med Visa eller Mastercard. Disse kortene kan også brukes som betaling på dyrere hoteller og restauranter, og større og eksklusive butikker, men generelt betales alt annet i kontanter.

Tid & tidssoner

Marokko ligger en time bak norsk tid. Når klokken er 12 i Norge, er den 11 i Marokko.

Pass og visum

Norske statsborgere trenger ikke visum for å komme inn i Marokko. Passet må være gyldig i minst seks måneder etter utreise fra Marokko.  

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no. Vi anbefaler www.reiseklinikken.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (F.eks. kan du fint reise til Marokko selv om du vrikker ankelen rett før avreise. Men det vil ikke la seg gjøre å vandre i ørkenen i flere dager. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Fly fra Gardermoen til Marrakech tur/retur
 • Norsk erfaren turleder
 • All lokal transport
 • Lokal engelsktalende guide
 • Kokk, samt kameler med fører
 • Hotell to netter i dobbeltrom og frokost i Marrakech
 • Overnatting i tomannstelt og alle måltider under vandringen
 • Velkomst- og avskjedsmiddag i Marrakech

Pris inkluderer ikke

 • Drikke
 • Reise- og avbestillingsforsikring
 • Tips til lokale guider og hjelpere (ca 350 dirham/300 kr totalt pr pers)
 • Lunsj dag 8
 • Enkeltromstillegg i Marrakech: 1800 kr - på forespørsel

DAG 1: (TUSEN OG) ÉN NATT I MARRAKECH

Vi flyr direkte fra Gardermoen til Marrakech. Vi blir møtt av våre marokkanske venner og kjørt til byens medina hvor vi skal bo på en riad, et tradisjonelt marokkansk hus, den første natten. På det enorme torget Djemaa el-Fna, De Dødes Plass, som ligger midt i medinaen får du følelsen av å spasere rett inn i tusen og én natt. Dette er et av de største, travleste og mest eksotiske torgene i Afrika, og syder konstant av liv. Her vrimler det med slangetemmere, akrobater, turister, fresende grillplater, musikere, spådamer, gatetannleger og hennatatovører. Dette torget har i århundrer vært åsted for slavemarkeder, halshogginger og handel. På kvelden har vi velkomstmiddag og blir bedre kjent. (M)

DAG 2: kjøretur over atlasfjellene til sahara

Vi spiser tidlig frokost på riaden vår, før vi setter oss i minibussen og setter kursen sørøstover mot de høye Atlasfjellene. Kjøreturen går over Tizi'n Tichka-passet, som er det høyeste kjørbare passet i Høye Atlas, på 2260 moh. Her er det vakkert! Mektige fjell, frodige daler og okerfargede berberlandsbyer så langt øyet kan se. Vi stopper for lunsj like etter ørkenbyen Ouarzazate. Dette er Marokkos svar på Hollywood, med flere store filmstudioer. Her er filmer som Prinsen av Persia, Troja og scener fra  Game of Thrones blitt spilt inn. Vi fortsetter turen over Ait Saouné-passet og den lange nedstigningen mot den berømte Drâa-dalen kjent for alle sine daddelpalmer. Vi stopper i den lille byen Zagora hvor den store ørkenen starter. Her kan vi kjøpe hamla, det tradisjonelle hodetørkleet, og nyte en siste kald drikke før vi starter på ørkenvandringen. Vi møter våre uvurderlige venner med kameler for den kommende uken og slår leir ved foten av fjellet Jebel Bani. (F, L, M)
Kjøretur på 400 km idag.

DAG 3: ørkenvandringen starter

Vi blir vekket til tidlig frokost, og er klare for det store ørkeneventyret. Vi pakker sammen leiren og bagasjen lastes på kamelene før vi legger i vei opp i skaret på Jebel Bani. Vi går over passet og videre til det steinete Faija-platået, hvor sandørkenen starter. Nede fra platået følger vi parallelt med de karakteristiske Saghro-fjellene og kommer frem til en grønn oase med høye palmer. Her pleier nomader å holde til med sine geiter og dromedarer. Vi spiser lunsj, og fortsetter inn i en øde dal i ørkenen. Denne dalen følger vi videre - en fascinerende canyon med fjellformasjoner på begge sider. Vi går på store, svarte steinblokker av kalkstein. De er erodert av vind og varme og ser ut som utskåret fjell. Vi ankommer leiren på ettermiddagen. Campen ligger i nærheten av en vannkilde og vi slår opp teltene ved foten av fjellet Jbel Abbes. Kokken disker opp med velsmakende middag og kvelden tilbringes ved leirbålet.
Dagens etappe er relativt rolig vandring på rundt 18 kilometer som tar cirka 7 timer inkludert lunsjpause. (F, L, M)

DAG 4: de mektige Chegaga-dynene

I dag blir en intens dag, da vi skal både opp og ned, og du vil kjenne at det er tungt å sette den ene foten foran den andre i sanddynene. Etter frokost forlater vi dalen, og fortsetter å gå ved bredden av en tørr elv og kaster oss deretter videre ut på platået, før de store sanddynene i Sahara-ørkenen. Det begynner med et stort, steinete platå like etter at vi har passert El Abbes-passet. Vi har enorm panoramautsikt over ørkenen og nå kan vi endelig se de mektige Chegaga-dynene. Vi følger en sti som brukes av nomader med kameler, og det er en utfordring å gå under den stekende solen. Under et akasietre finner vi skygge, spiser lunsj og slapper av. Videre fortsetter vi fra den steinete ørkenen til de glatte, fascinerende sanddynene. Vi akselerer i sanden og når de fantastiske sanddynene i Chegaga som er de største i Marokko, 300 meter høye. Vi går til toppen av de enorme dynene i det som må være verdens vakreste solnedgang. Magisk! Vi spiser middag i campen og deler dagens opplevelser ved leirbålet.
Dagens vandringsetappe er på ca 20 km og tar rundt 8 timer.  (F, L, M)

DAG 5: store og små sanddyner

Vi står opp straks det blir lyst, og får med oss soloppgangen fra toppen av den høyeste sanddynen. Utsikten er formidabel. Etter frokost fortsetter vi vandringen i de flotte Chegaga-sanddynene og vandrer øst for Jbel Abbes i retning M'hamid. Det er tungt å gå i sanddynene, så vi fortsetter på platået i den brede Drâa-dalen, og finner nødvendig skygge under tamarind-trærne. Spiser lunsj og fyller opp vannflaskene våre. Deretter går vi mot de store sanddynene i Bougarne. Vi går opp og ned i flere små sanddyner og klynger med tamarind-trær. Vandringen er tøff, støvlene fylles av sand og vi synker ned i sanden mens vi går. Vi er i ville og vakre områder av ørkenen som er lite besøkt, og ved den største av Bougarn-dynene setter vi camp. Stjernehimmelen er enorm over oss og vi slapper av rundt bålet med trommer og sang.
Vandringsetappen i dag er på ca 18 km og tar omtrent 8 timer. (F, L, M)

DAG 6: soloppgang og siste natt i telt

Vi våkner tidlig og starter vandringen når sola står opp. Soloppgangen er vakker over de gyldne dynene i Bougarne. Sanddynene er som et bølgende hav så langt øyet kan se. Vi vandrer opp og ned i de fascinerende og urørte sanddynene. Underveis passerer vi et grønt belte av tamarind-trær og akasiekratt. Skoene fylles igjen av sand, og når sola står høyt på himmelen fortsetter vi på platået hvor det er enklere å gå. Kamelene går en flatere vei langs platået, og litt ut på dagen møtes vi til lunsj. Nå smaker det godt med energipåfyll og en hvil. Vi går videre i de små sanddynene til Oued Naam hvor vi slår leir. Her er det et vannhull og det går an å få tatt en etterlengtet vask. Vi nyter den siste kvelden i Saharasanden ved leirbålet - og siste natten i telt for denne gang.
I dag går vi ca 16 km som tar 5-6 timer. (F, L, M)

DAG 7: tilbake til marrakech

Ørkeneventyret i Sahara er over, og etter frokost tar vi farvel med kamelene og våre gode hjelpere.  Vi setter oss i minibussen og kjører vestover gjennom Drâa-dalen, videre til eksotiske Ouarzazate, over Tizi'n Tichka-passet i Atlasfjellene og blir igjen fascinert av de majestetiske fjellene og de røde og okerfargede berberlandsbyene. Vi spiser lunsj underveis, og tidlig på ettermiddagen er vi fremme på riaden vår i Marrakech. Her nyter vi en velfortjent dusj! Resten av ettermiddagen er til fri disposisjon og du kan slappe av på takterrassen, rusle rundt i basarene eller se det spennende sceneskiftet fra dag til kveld på Djemaa el-Fna-plassen. På kvelden samles vi for en trivelig avskjedsmiddag på en av byens gode restauranter. (F, L, M)
Kjøreavstand: 500 km

DAG 8: marrakech - hjemreise

Formiddagen er til fri disposisjon og denne siste dagen vil du kanskje besøke en ekte marokkansk hammam med bad, sauna, skrubb, rens og kroppspleie. Eller rusle rundt i byens medina som står på UNESCOs Verdensarvliste, og besøke basarene og de trange gatene som er vel verdt å få med seg. Her finner du mange morsomme suvenirer og du kan shoppe med deg det siste før vi reiser hjem. Vi blir kjørt til flyplassen midt på dagen og er hjemme i Norge sent på kvelden. (F)

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før.
Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy

Unngå bomull, velg noe som tørker lett. Ull fungerer fint også i varmen.

Sokker

Vi anbefaler at du bruker sokker i ull /syntetisk materiale som tørker lett.

Ullundertøy, både oppe og nede

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, fryser du lett kan du heller ha med to lag. 

Fleecejakke

Denne må med, det blir ofte kjølig på kvelden. En varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gjerne Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn, gjerne med god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Lett dunjakke

Uvuderlig. Det blir kjølig i ørkenen på kvelden.

Skallbukse

Gjerne Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind og regn. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse og turshorts

Lett turbukse og -shorts som tørker lett. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-skjorte /skjorte

Vi anbefaler at du bruker t-skjorte i tynn ull og / eller i syntetisk materiale som tørker lett. 

Langermet skjorte /lett trøye

Vi anbefaler skjorte /langermet trøye i lett materiale som tørker lett. Er god beskyttelse mot solen.

Hals/buff /tørkle eller lett skjerf

Kan brukes som hals og for å beskytte hodet.

Caps/bredbremmet solhatt

Til beskyttelse mot solen. Den kan være nådeløs.

Lue

En tynn lue til kjølige kvelder. Også god hvis du skal sove under åpen himmel.

Hansker

Trenger ikke være tykke, men det er godt å ha hvis det blir litt kjølig.

Fjellstøvler/fjellsko

Fjellstøvler som du ville brukt på en tur i Norge. De to første dagene går vi i fjell og stein.

Joggesko

Skal være gode å gå i. Gjerne med solid såle.

Teleskopstaver

Hvis du ønsker og er vant til å bruke det. 

Dagstursekk

30-40 liter. Her må du få plass til alt du ønsker å ha med på dagsetappene.  

Solbriller

Gode, og solide solbriller, gjerne med med mørkt glass.

Slalåmbriller

I tilfelle sterk vind og mye sand i luften.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker/Camelbak

Ha med drikkeflasker så du får plass til ca. 2-3 liter. Camelbak er fint hvis du er vant til å bruke det.

Pakkposer

Det er veldig greit å pakke i tette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og så fritt for sand som mulig, og for å redusere volumet på f.eks dunjakka.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite turhåndkle som tørker lett, våtservietter til hver dag, antibac, 1-2 doruller.

Solkrem

Høy faktor, 30-50. Små tuber er mest praktisk. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster, compeed, sportstape ol.
Ørepropper
Halspastiller
Nesedråper /-spray – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse
Paracet og Ibux
Immodioum i tilfelle diaré
GEM pulver til mixtur eller tilsvarende, for å erstatte evt væsketap i tilfelle akutt diaré
Zinksalve i tilfelle du blir solbrent. 
Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint i løpet av turen. 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier, lader, power bank

Til kamera, mobiltelefon, hodelykt etc. Vi har ikke strøm i Sahara, så power bank /solcellepanel må med.

Sandaler

Dette kan være fint å ha i camp og på bilturen fra/til Marrakech. Og til å gå i sanddynene med.

Sovepose

2-3 sesongs med komforttemperatur ned til 0 grader.

Tursnacks

Nøtter, kjeks etc. Lurt å ta med grovt knekkebrød hjemmefra.

Turpute

Til teltnettene i Saharaørkenen.

Skrivesaker, bok

En god bok når du skal slappe av. Alltid hyggelig å skrive dagbok på tur.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss!

Det er desverre ingen ledige plasser igjen på denne turen. Men, vi kan godt sette deg opp på venteliste! Bare send en e-post til info@hvitserk.no eller ring 23 21 30 70.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Marokko

Type:

Fottur, kultur - natur

Grad: