Tilbake til søkeresultater

Fottur på Svalbard

Opplev fantastisk utsikt, rikt dyreliv og historiske landemerker når vi går Nordenskiöld land på langs.

På denne turen vil dagsetappene være mellom 15 og 20 kilometer, med nydelig utsikt mot kyst, fjell og isbreer varierer terrenget mellom lett og kuppert. Underveis på turen vil vi bevege oss i områder med mye reinsdyr, et litt mer sjeldent syn er polarreven, men kanskje får vi også se denne i isbjørnens rike. Den arktiske tundraen på Svalbard er ypperlig for å bevare gamle installasjoner og bygninger. Deltakerne på turen vil få muligheten til å se forlatte bygninger, og hele samfunn på kloss hold når vi besøker Grumant og Coles Bay. De store forlatte bygningene har stått tomme i flere tiår, og forteller en brutal historie om overlevelse i den arktiske villmarken. 

De to første nettene overnatter vi i vakre omgivelser i telt, mens vi på dag tre søker ly i den russiske gruvebyen Barentsburg. På grunn av den tidlige fangstaktiviteten på Svalbard, har områdene rundt Barentsburg vært aktive i nærmere 400 år. Her er menneskene gjestmilde, innflytelsen fra det tidligere Sovjetunionen tydelig, og i tradisjonen tro står en statue av Lenin tronende midt i byen. Vi pakker ned sekken, og tar med oss inntrykkene fra Barentsburg videre til Isfjord Radio. Midt i der du minst forventer det, ligger en av de råeste overnattingsstedene vi vet om. Isfjord Radio byr på nydelig mat, og omgivelser i verdensklasse. 

Størstedelen av dagene på denne turen brukes til vandring, men vi har et rolig tempo og tar pauser underveis. Vi legger opp ruta i forhold til været, og minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Når vi skal sove i telt så hjelper alle til med å slå opp leir. Samvær, refleksjon og utveksling av erfaringer vil stå i sentrum før natta tar oss.

Er det behov sitter vi isbjørnvakt om natta. Dette er typisk en time annenhver natt, og går ikke nevneverdig ut over nattesøvnen til den enkelte. For noen kan dette kanskje virke skummelt, men for mange er dette de vakrestene minnene de har fra dagene på Svalbard.

GUIDE/TURLEDER

Vi reiser i en liten gruppe med håndplukket, erfaren guide.

Turfakta

Historie

Svalbard består av alle øyer, holmer og skjær mellom 74° og 81° nordlig bredde og 10° og 35° østlig lengde. Den største øya er Spitsbergen, og administrasjonssenteret på øygruppen ligger i byen Longyearbyen. Andre bosettinger er det russiske gruvesamfunnet Barentsburg, forskningssamfunnet i Ny-Ålesund og bosettinger i forbindelse med gruvedrivt i gruven Svea. Barentsburg ligger plassert ved Grønfjorden, et område som på grunn av den tidlige hvalfangsten har vært område for menneskelig aktivitet i nærmere 400 år. Det var derimot kull som skapte de virkelige mulighetene for fastboende, og i sin storhetstid på 70-tallet hadde Barentsburg nærmere 1000 innbyggere. Siden den gang har folketallet sunket, og i dag bor det omtrent 435 personer i Barentsburg. 

Svalbardtraktaten av 9. februar 1920 anerkjenner norsk suverenitet, og med Svalbardloven av 1925 ble øygruppen en fullstendig del av kongeriket Norge. Grunnlaget for innlemmelsen av Svalbard i Norge var de mangeårige ekspedisjonene til øygruppen, ledet av Adolf Hoel. Svalbard har vært utgangspunkt for en rekke polare ekspedisjoner og flere av våre store helter har tråkket sine skisko rundt i øyriket. Langs kysten av Svalbard finner vi flere rester etter vitenskapelige ekspedisjoner og utforskning.

Til sammen har 35 anlegg fått betegnelsen ekspedisjonsminner, og disse er de meste berømte av Svalbards kulturminner. Særlig kjent er basene for de mange forsøkene på å nå Nordpolen. I Virgohamna ligger rester igjen etter Andrées forsøk med ballong i 1896 og -97. På samme sted ligger restene etter Walter Wellmans forsøk med luftskip i 1906, -07 og -09. I Ny-Ålesund står fortøyningsmasten etter Amundsen Ellsworth og Nobiles luftskip. Og i Isfjorden, Mosselbukta, Sorgfjorden og Murchinsonfjorden ligger restene tilbake etter svenskenes vitenskapelige ekspedisjoner på Svalbard, for å nevne noen. (kilde: Polarinstituttet) 

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur som passer for de med erfaring fra dagsmarsjer med sekk i den norske fjellheimen. Vi går ca. 8 timer hver dag, med dagsmarsjer på 15-20 km i kuppert terreng. Vi har et par dager i telt underveis, og når vi forlater Longyearbyen har vi med oss ryggsekk og utstyr for alle dagene, og det er en fordel å pakke smart for å unngå for tung ryggsekk. 

Turforberedelser

Om du har ny sekk eller støvler, så anbefaler vi at du prøver ut dette før turstart.

Du finner digitale kart over Svalbard på Norsk Polarinstitutt sine hjemmesider

UTSTYR

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr på turen. Av personlig utstyr må man ha med klær som egner seg til norsk høyfjell. 

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Vi har med våpen, navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon, div. medisiner, og øvrig sikringsutstyr i forhold til de krav en slik tur måtte stille. I tillegg har vi de nødvendige tillatelser der er pålagt f.eks. søk-og redningsforsikring som dekker uthenting ved alvorlig skade/sykdom.

Vi legger opp våre turer slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. På denne turen vil vi hele tiden ha nærhet til hverandre, og hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme – vil vi raskt være tilstede.

ATTRAKSJONER

 • Fjordutsikten hele veien
 • Historiske omgivelser
 • Teltliv
 • Barentsburg
 • Isfjord Radio
 • Fjordsafari

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Pass og visum

Du må ha med pass til Svalbard.

Vaksinasjoner og helse

Det er viktig at du gir oss beskjed om det er noe ved din helse som vi må vite. Dette gjelder også eventuelle allergier.

FORSIKRING

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Unike overnattinger underveis*
 • Måltider i henhold til program
 • Lokalkjent guide

*To av dagene overnatter vi innendørs, først i den ekte russiske utposten Barentsburg. Før vi avslutter på Isfjord Radio, definitivt en av de råeste overnattingstedene som finnes på Norsk sokkel. 

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter
 • Drikke til måltider
 • Singelrom
 • Overnatting i Longyearbyen før og etter tur

Vi hjelper deg gjerne med å ordne overnatting før og etter turen på Svalbard om dette er ønskelig. 

Øvrig informasjon

Dette er en tur i samarbeid med vår nære samarbeidspartner Basecamp Explorer. De står for den praktiske gjennomføringen av turen. Alle som er med på turen har bestilt tur gjennom Hvitserk og Basecamp. Noen av gjestene kan være internasjonale, og i løpet av turen vil du bli godt kjent med både Hvitserk og Basecamp Explorer. 

Programmet er veiledende og vil endres etter vær og forhold, men det gir en indikasjon på hvordan dagene vil se ut. 

Dag 1: Longyearbyen

Vi møter guiden klokken 16:00 på hotellet, og vi går igjennom ukens program. Her snakker vi litt om pakking av utstyr og tips til dette. Om noen av dere trenger å gjøre noen siste innkjøp, så er sportsbutikkene i byen fortsatt oppe. Overnatting og middag på eget intiativ. 

DAG 2: Bjørndalen

Dagen starter kl. 08:00 i resepsjonen på Basecamp Hotel hvor gruppen samles sammen med guiden. Vi legger bylivet bak oss, og vandrer inn dalen. Turen går så opp Bjørndalen, og de siste sporene av bebyggelse forsvinner fort bak oss. Etter en passe lang dag setter vi camp ovenfor den forlatte russiske gruvebyen «Grumant». En kan kun forestille seg hvordan det må ha vært å leve her for 100 år siden. Har vi fortsatt litt futt i beina, så tar vi turen nedom for en nærmere kikk på de forlatte bygningene i den lille byen. 

(F/L/M) 

DAG 3: I historiske omgivelser

Frokost med utsikt! Vi pakker leir, og fortsetter turen vestover. Noen høydemeter ekstra, men så er det ned i lavlandet igjen. Nok en gang passer vi gammel russisk gruvehistorie. I dag er det litt større samfunnet «Coles Bay» vi passerer, her finner vi en rekke forlatte bygninger som en gang i tiden fungerte sammen med Grumant, og det går til og med en liten jernbane i mellom de to stedene. Videre finner vi en passende lunsjstopp og lar omgivelsene styre historiefortellingen. Etter lunsj skal vi rundt Colesbukta, og over Colesdalen, med vide bekker og elver. Deretter går vi langs sjøen til enden av bukta, og til «Kapp Laila». Her gjør vi camp for natten, og du kan legge deg i teltåpningen å nyte synet av reinsdyr som beiter i området.

(F/L/M)

DAG 4: "Mother russia"

Vi legger på noen ekstra kilometer fra gårsdagen. Målet for i dag er den Russiske bosetningen i «Barentsburg». Turen går langs fjorden med formidabel utsikt, forbi «Hollenderdalen og rundt «Kapp Heer» odden som blant annet har rester etter et norsk kanonbatteri fra den andre verdenskrig. I det vakre landskapet finner vi en passende lunsjstopp, før vi ankommer Barentsburg. I Russland sin arktiske utpost venter oss en varm dusj på byens eneste hotell, før vi siden skåler for vel gjennomført etappe og varm middag. Midt i byen troner en statue av Lenin, og de av dere som har sett den norske filmen Supervention vil kjenne igjen fler av filmens kulisser. Selvom det er i den siste fasen av midnattsolen, byder fortsatt kvelden på ypperlige muligheter for å se seg rundt i dette litt annerledes samfunnet. 

(F/L/M)

DAG 5: Isfjord radio

På igjen med fjellskoa! Hotellfrokost og en litt annerledes start enn tidligere. Vi begynner med en båttur over Grønnfjorden, og går i land på Kokerineset, hvor det ennå finnes rester av den tidlige hvalfangsten på Svalbard. Her får vi høre gammel historie, og er vi heldig, er det også mulig å få øye på hvalross som ofte ligger på strendene her. På klare dager kan vi se over Isfjorden til Oscar II land, og vi følger den nydelige utsikten og det enkle terrenget frem til «Kapp Linne, og Isfjord Radio. Dette overnattingsstedet er virkelig noe for selg selv, beliggenheten, bespisningen og den samlede totaliteten gjør at dette overnattingsstedet ligger i den absolutte toppklassen av norske overnattingsteder. Her får vi servert nydelig middag på kvelden, og det er muligheter for en sauna om du trenger litt varme.

(F/L/M)

DAG 6: med båt til longyearbyen

Vi tar en rolig start, med sen frokost. Deretter blir det båttur tilbake til Longyearbyen, en etappe som virkelig kompliterer vår reise langs Nordienskiöld land. På båtturen vil du kunne se mesteparten av den lange strekningen vi har tilbakelagt, og ved stille hav er det få ting som er vakrere enn å se Svalbard fra havet. Sjøveien byr også på gode muligheter for å se hval. Nyt turen! Vi beregner ankomst i byen før lunsj, og siden blir det transport til hotellet eller flyplassen.

(F/-/-)

F = Frokost inkludert
L = Lunsj inkludert (vanligvis ferdig nistepakke)
M = Middag inkludert

 

UTSTYRSLISTE fottur svalbard

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Hvitserk stiller med nødvendig fellesutstyr for denne turen.

 

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Overtrekksvotter/
vindvotter

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter

Vanter

Tynne vanter som tåler litt.

Fjellsko

Gode fjellsko som går over anklene

Overtrekk

På turen vil vi krysse noe vått terreng. Vi anbefaler et vanntett overtrekk til dine fjellsko. 

Sokker

2 par tykke innersokker og 2

par tykke sokker

Sokker med god «spenst», som vil si at de ikke skal være gått flate. Velg varme sokker du trives med å gå langt i, sjekk at det er minst 80% ull. Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Rent skift med tøy

Godt å ha til etter turen.

Sovepose

Bør tåle -10, da det lett blir minusgrader om natta. Pass på at du har noe vanntett å pakke den i.

Liggeunderlag

Oppblåsbart. Det er viktig å ligge godt, men du trenger ikke toppmodellen.

Balaklava

Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Stor ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 65-85 liter anbefales.

Drikkeflasker

En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Termos

1 liter. Ståltermos med stor åpning.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, solkrem etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Antibac

 

 

Toalettpapir

Pakk denne tørt.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort/pass

Du må vise frem pass på reise til Svalbard.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

 

Spiseskje, bolle og kopp

Ta med deg en spiseskje som passer i spisebollen (ca. 5dl). Koppen trenger du til varmt og kaldt drikke.

Snacks Litt ekstra rasjonerer med nøtter, sjokolade etc.
Innesko/tøfler Det er vanlig å ta av seg på beina innendørs på Svalbard. 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 14.08.2019
Retur: 19.08.2019
Påmeldingsfrist: 01.08.2019
Antall deltakere:4-12
Antall dager:6

Ledige plasser

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge, Svalbard

Type:

Fottur

Grad: