Grønlandskryssing 2018 - Vårens vakreste eventyr

Sist oppdatert: 22.04.2018 09:37

Vårens vakreste eventyr er i gang for Henriette, Anne Kristine, Solfrid, Marianne, Anne Kathrine, Eirik, og guidene Morten og Bjørn.

21.4.18: Camp 4

Overskyet, -5 grader og blikkstille. I dag blir det varmt og det er bare å kle seg for påskeføre. Etter bare én økt har vi snø nok til at det gir mening å få på skia! Endelig. Fra nå av går det unna. Fortsatt går vi oppover i et stadig mer minimalistisk bølgelandskap og overalt rundt oss er det små topper med blåis blant store frosne innsjøer av fjorårets smeltevann.

Føret er knallhardt og det tydelig at det er lenge siden det har falt snø. Vi finner mye rart her oppe på isen og i går fant vi en gammel Madshus ski og i dag finner vi rester av noen gamle bomullstelt og pakkposer, fryst i isen. Antikviteter som synger en stille sang fra tidligere ekspedisjoner.

Etter syv økter er vi fremme ved det som blir Camp 4. Vi har kommet oss 2mil videre og har nå 14,4mil igjen til DYE2, vårt første mål.

Dagens gode innsats blir feiret i middagsteltet med hjemmelagde pannekaker med Nutella! Det smaker himmelsk.

20.4.18: Ut av brefallet

I løpet av natten har vi fått besøk av lett bris og vi våkner til vinden som rusker i teltet. Men solen skinner og det er mer en varmt nok når vi drar avgårde for å komme oss helt igjennom brefallet. Selv om vi navigerer med GPS må det stadig vekk sendes en i forkant for å finne fram til beste veien gjennom små høyder og daler i dette kuperte landskapet. Sånn unngår vi å måtte snu hele laget om vi tar en feil sving.

Lunsjen nytes på en liten høyde hvor vi har god oversikt over siste etappene. Det ser lovende ut! Tørt, fint og grei skuring. Og sant nok, etter to etapper er vi ute på blank, flat, blå is, og får dermed satt opp farten betraktelig. Det går fortsatt i motbakke men så flater det ut og vi finner et passende sted for camp. Det er en sliten, men gira gjeng som samles for middag i kveld. Selv om dagens distanse måles til rundt 9km i luftlinje er den nærmere 16km i gangavstand på grunn av svinger og ujevnheter. Men vi gratulerer oss selv og vet at herfra blir det andre boller.

19.4.18: Opp Brefallet

Solen skinner på Grønland. Vi trer inn i våre brodder og begir oss ut i gedigent brefall. Naturen rundt oss er spektakulær! Vi befinner oss i en verden av is og snø og landskapet minner om et kaotisk hav fryst i tiden.

Morten går i front og gjør en kjempeinnsats med å finne veien i denne forfrosne labyrint. Her går det opp og ned og fram og tilbake hele dagen og det er til tider svært glatt. Det gjelder å holde tunga rett i munn og ta det rolig og pent for å unngå skade på kropp og utstyr!

Grønland viser seg fra sin beste side og solen steker når vi stopper for lunsj. Solkremen påføres i tykke lag og solide skalljakker får vike for lette vindjakker.

6 økter går vi før vi finner en fin teltplass med nok snø til å feste plugger og bygge latrine. I den fine ettermiddagssolen går de daglige rutinene lekende lett.

I dag er det Bjørn og Morten som inviterer til tre-retters middag og vi hygger oss sammen inntil Henriette proklamerer at der er leggetid (19:30...).

En fantastisk start for turfølget, akkurat slik vi ønsket oss.

En hilsen sendes i dag til Kai Andre, som også skulle ha vært med på tur. Vi håper det går bra med kneet ditt!

18.4.18: Kangerlussuaq - Camp 1

Vi våkner til vårt organiserte kaos i friarealet på hotellet, Old Camp. Frokosten i Kangerlussuaq er enkel og grei og vi morer oss med en veldig festlig "ostehøvel", og Bjørn ender opp med å spise seg kvalm på dansk gulost, som overhodet ikke smaker som vår kjære Jarlsberg.

Etter frokosten gjør vi klare telt, som vi ruller sammen og putter i skibagger. Dette vil gjøre livet mye enklere når det er på tide å slå opp camp i kveld og vi unngår brytekamp med flagrende teltduker om det skulle blåse opp. På grunn av grensesprengende effektivitet og særdeles god planlegging fra lederskapet, står vi klare hele tre timer før transport. Da er det helt naturlig å sluke enda en Moskusburger på lufthavna, og vi går gjennom lett snøvær mot "sentrum". Gårsdagens solskinn er byttet ut med hvitt, flatt lys og en lett bris surrer gjennom fjorden.

Vår barske sjåfør henter oss klokken 14 og vi begir oss ut på en særdeles humpete og begivenhetsrik tur på vei opp til brekanten.  Både hare, reinsdyr og moskus får vi se på denne Grønlandssafarien. Vel framme ved breen møter vi noen turister som er mer enn imponert over prosjektet vårt og ender med å donere både boller og en hel kake til oss. Kaken er sånn passe god, men vi spiser nok til ikke å virke uhøflige.

Vi pakker pulkene, utfører en kontrollveiing og klapper oss selv på skuldrene for bra innsats.

Vi blir overveldet og ydmyke da breen åpenbarer seg for oss - for et mektig syn! Vi går et par kilometer innover før vi slår leir og har fellesmiddag i palasset til Eirik og Solfrid hvor konversasjonen handler om det eldgamle rustne målehjulet som Bjørn fant på veien.

Alle er enige om at det har vært en knall start på turen og vi gleder oss til å fortsette oppover brefallet.

17.4.18: Oslo - Kangerlussuaq

Årets ekspedisjon over Grønland starter grytidlig på Gardemoen, 06.00, og vi flyr avsted til København hvor vi skal videre med Air Greenland til Kangerlussaq. I Køben møter vi også siste deltaker, Anne Katrine, og vi er nå fulltallig. På Kastrup får vi tiden til å gå med store mengder maskinkaffe, eksotiske omeletter og sprudlende Ramlösa. I tillegg fikk vi markert bursdagen til Anne med passende drikkevarer. Livets goder må nytes før verdenen plutselig består av REAL Turmat og andre kaloribomber.

Air Greenland viser seg fra sin beste side og vi er alle imponert over kundeservice og oppvartning. Flyet er gigantisk, og stappfullt. Vel fremme i Kangerlussuaq venter transport til Old Camp, som ligger i utkanten av bebyggelsen. Det er ca. -7 grader, strålende sol og nesten vindstille.

Årets gruppe framme i Kangerlussuaq, 2018

I Kangerlussuaq fullfører vi raskt by-sightseeing og bestemmer oss for å hive innpå en Moskus-burger på flyplassen. Den faller stort sett i smak, men Henriette mener den smaker av sau. Ikke så rart, mener Morten, siden moskus er nærmere sau enn kyr.

I forkant av turen har vi sent rikelig med proviant og utstyr. Dette må nå hentes, sorteres og pakkes, før avreise fra Kangerlussuaq. Vi pakker ut og lager egne dagsrasjoner for 25 dager, med frokost, lunsj, snacks og middag. Et raskt og enkelt system som holder orden i sakene. Fellesutstyr blir fordelt og alt pakkes ned i pulkbagger. Sammen jobber vi på spreng hele kvelden, og kommer nesten i mål! Heldigvis har vi litt tid i morgen til å ordne med resten.