Grønlandskryssing 2019 - Hvitserk gruppe 3

Sist oppdatert: 31.05.2019 08:03

I år har vi 3 grupper over isen. Denne gruppen er en privat gruppe bestående av Christian N, Gard, Tore, Nils Thomas, Edgar, Lars, Harald, Reidar, Bjørn Atle, Christian W, Per Christian, og Hermann. Sammen med guidene Sjur Mørdre og Erling Rosenstrøm vil de legge ut på sin ekspedisjon 16. mai. Her kan vi følge deres ferd over isen.

30.5.19.

En utrolig flott dag. Rask fart, men lange og varme pauser med mye prat. 34 km gikk som en drøm, og vi kom fram til Turnpoint der vi camper. Planen var å gå ned breen i løpet av natten, men her vi står nå ser vi et tåkehav nede ved kysten. Værmeldingene melder det samme, derfor har vi besluttet å gjøre transporten tilbake til Tasiilaq herfra. Litt dumt å bevege seg ned i tåka, for så å bli sittende værfast der nede.

29.5.19.

En trist start på dagen. Per Christian var for syk til å fortsette, og alle tre Wessel ble hentet ut. Vi savner dem her på isen og ønsker god bedring til Per Christian!

Etter en morgen med logistikk og telefoner hadde vi en flott skitur på 49 km på 8 times økter! Føret ble bedre, og utpå kvelden bar skaren og ga god fart. Det er fagert her oppe!!

Nå er planen å ta en sen start i morgen, for så å gjøre siste etappen ned og ut ev breen på en lang dag/kveld/natt.

28.5.19. "Hviledag"

Magisk vær på en “hviledag”. 40 km i strålende sol. Tungt føre første del av dagen, men så fant vi et gammelt tråkk som ga mer feste. Vi slo camp i varmt og stille vær. Deilig med litt komfort og varme i teltet. En del vonter og luftveisinfeksjon nå før innspurten. Turen kjennes på kroppen hos de fleste, men vi er i rute fram mot mål.

27.5.19. brøyting og ny dagsrekord

Litt av en dag. Et silketeppe å gå på med bare blå himmel. Vakrere blir ikke Grønland! Men, silketeppet holdt ikke oss, så det ble brøyting hele dagen. Skikkelig tungt, men vi klarte 47 km og ny rekord. Det skal koste å krysse Grønland! Vi er inne i et område med mye løs snø som trenger en storm for å stivne. Men vi brøyter heller og håper på fint vær i innspurten.

26.5.19. nedover?

For en dag! Fra vindfull og kald start til vindstille og “varmt” utover dagen. 46 km på 10 timer. Vi vet det går nedover men merker det ikke!

25.5.19. 80 år!

Toppen er nådd! 33 km på 8 økter i sur motvind. Men klart og kaldt og brukbart føre. Deilig med litt sen start. Blir en lang dag i morgen.

Fra Sjur: Gratulerer til Modern som blir 80 lørdag! Håper festen blir topp!

24.5.19 Samhold

41 km i sterk motvind. Sterkt! Det ble 10 økter. Blå himmel og snødrift. Vakkert, men vi gleder oss til å passere toppen! Alle står på og vi er en dag unna “toppen” på Grønland, 2500 meter. Pulkene har blitt lettere, heldigvis. Det har vært et slit, men vi har holdt motet oppe. Nå gleder vi oss til resten av turen. Samholdet i gruppa er særdeles bra. Alle har tunge dager, men alle hjelpsomme. Bjørn Atle og Reidar

23.5.19. rutiner

Nok en strålende dag i sur og sterk vind, men blå himmel, snødrift og godt føre. 40 km utgått etter besøk på Dye. Like ryddig og pent : ) 

Tempo og lange dagsetapper tar på og folk er slitne i camp. Humøret er uansett på topp og kun blide fjes er å se. Nå er vi kommet godt igang og rutinene har satt seg. I morgen er vi halvveis, og derfra er det visstnok bare nedoverbakke. Vi må nok forvente litt motstand uansett. Håper alt er bra med dere, Martha, Ulrik, Truls og Trude, savner dere. Hilsen Nils Thomas.

Hei Kari og alle barna++. Livet på tur på Grønland begynner å komme inn i en slags rutine. Lange dager og mye slit, men en fantastisk fin gjeng. Formen er ok med noen vonter, men det kan vi ta senere. Gleder meg til å se dere om en drøy uke hvis været blir ok. Christian

22.5.19. DYE ii

Camp på Dye etter en strevsom skimarsj i sterk motvind 15 m/s. Men 34 km gjort. Ellers blå himmel og vakker snødrift. Nå reorganiserer vi, og i morgen starter vi med tur inn på Dye før vi sklir på ski uten feller. Det blir godt! Neste mål er Summit. 

05.30 starter dagene, i dag med is på innerteltet – festlig. Rutinene i Eikeli/Andersen teltet sitter dog perfekt etter 6 dager. Noen blemmer og såre lepper, ellers er alle friske, raske og ved godt mot!. Gard hilser så mye til Golsa gjengen og melder at han fortsatt lever. Vindstille og varme hilsener fra Tore & Harald til alle nære og kjære som følger oss over isen.

21.5.19. bursdagsfeiring

Nok en bra dag med 41 km på 10 økter. Litt krevende føre med skavler og motvind, men mye sol og god stemning. En slik tur kjennes på kroppen, men alle hjelper hverandre der det trengs. I morgen skal vi til Dye. Skifeller er allerede slitt ut så vi håper på blå xtra føre derfra.

Wessel Sr. hadde bursdag på Grønland, noe som ikke er å forakte. Real turmat med biff og risotto stod på menyen, og i presang fikk han et glass med trøffelsmør - ett herremåltid!  – 3 x Wessel hilser til alle hjemme! Vi savner dere.

20.5.19. nydelige vidder

Etter noen tøffe dager opp breen har vi i dag hatt 11 timer over nydelige vidder. Flott dag! Fremdeles en del opp igjen til toppen om ca 4 dager. Gutta er i form, men også slitne. Målet er å øke dagsøktene – blir spennende. Noen gnagsår og vonde tær – men alle har det bra. Savner de hjemme. Alle hilser.

En spesiell hilsen til gutta mine Moritz og Francis – og min elskede Camilla. Lars

19.5.19. 50/15

Ny fin dag! Litt vind og masse is gjorde starten tøff, men vi kom etterhvert over på hardt fint underlag. 35 km utgått. Vi går 50 min og 15 min pause. Ski på pulk er en vinner! Vi går fra 07 til 17,30.

18.5.19. Tung start

27 km utgått i strålende vær! Først var det tungt med en del vann og mye opp og ned. Men etter 2 timer flatet det ut og vi kunne skli litt på ski. Fortsatt en del bekker, men det var is nok til å komme seg over. Nå monteres ski på pulkene, og håper det gir god framdrift. Går et par timer øst før vi dreier mot Dye. Alle i fin form, og hilser hjem! 

17.5.19. En annerledes 17. mai

17. mai i år ble en skikkelig fysisk arbeidsøkt for gjengen og Sjur melder inn på InReachen: "Alt vel! 15 km - 17.mai! Har hatt en lang og tung dag med en del vann. Men nydelig vær. Alle hilser!"

Årets 17. Maitog har dermed sett omtrent slik ut (Bildet er fra en tidligere ekspedisjon):

16.5.19. Litt startvansker

Gruppa møtte på utfordringer allerede på Gardermoen. SAS nektet å sjekke inn bagasjen for hele distansen, enda de visstnok skal ha et bagasjesamarbeid med Air Greenland. Dette hadde i alle fall blitt sjekket opp og bekreftet av de vi har booket billettene gjennom. Men, etter mye om og men, en ekstra runde med bagasje ut og inn igjen i København, og en bagg som selvsagt gikk direkte hele veien(!), ankom gjengen Kangerlussuaq litt utpå dagen.

Her var det selvsagt Sjur som fikk problemer. Den ene av hans 2 bagger kom ikke med flyet! I tillegg til all annen pakking og organisering måtte han skaffe liggeunderlag, en bukse, og litt andre småting som nå var savnet. Det ble rapporterter om noen hektiske timer med mye armer og bein, men til slutt kunne de ringe og melde om at:

"Nå er vi hele gjengen lesset om bord i bussen på vei til 660! - Alle hilser og ønsker dere der hjemme en god 17. mai i morgen!"