18.04 - 18.05 - Team Alexander og Marie over Grønland

Sist oppdatert: 18.05.2017 11:34

18. april starter Frida, Kristin, Knut, Thomas, John, William, Ola, Ingvild sammen med guidene Alexander og Marie på eventyret over innlandsisen på Grønland. Dette er dagboken som følger gruppen over isen.

Fikk du lyst ut på skitur du også? Her kan du lese mer om turen: Grønlandskryssing med ski og pulk

15.05.2017 - MÅLET ER NÅDD

Reveljen skrangler klokken 02 om natten. Med hard-rock på høyttaleren i teltet blir oppvåkningen brå og effektiv, og klokken 03 setter vi i gang med de siste 34 km mot mål. Det er en perfekt natt, med klar sikt og null vind, og vi drar av fellene på skiene og får for første gang fartsfølelsen vi har gått i 25 dager og ventet på. Det føles som verdens lengste randonéetur, noe det kanskje også er. Kilometrene suser av gårde like fort som kiloene har rast av både pulker og kropper den siste måneden. Utover morgenkvisten ser vi endelig Isortoq-fjorden, som er vår endelige endestasjon. Den har vi kjempet hardt for og gruppens energi når et klimaks. Det går i både hockey-stilling og stakeøkter inntil vi klokken 10 er fremme! Grønlandskrysningen er et faktum!

Vi tar en rast på turens varmeste dag i bar overkropp (gutta, vel og merke) med sigarer og akevitt, og føler oss stolte. De fem siste dagene ga oss 200 km på ski. Alexander og William drar på rekognosering ned til fjorden og finner ut at vi kan komme oss helt til Isortoq, som er et lite fangstsamfunn på en øy. Vi blir hentet i båt av en smilende inuitt med verdens største hender. Ingvild, Jon, Kristin, Frida og Knut drar med første båt, mens Alexander, Ola, Thomas og William venter til neste tur. De sistnevnte blir etterlatt med et brett med etterlengtet øl, og ikke lenge etterpå havner både Thomas og Ola frivillig i vannet. Vel fremme i Isortoq venter solid grunn, elektrisitet, fersk mat og en varm natt. Til i morgen har vi sikret oss både isbjørnkjøtt og en jakttur med båt, så dette eventyret fortsetter å levere på det høyest tenkelige eksotiske nivå. Vi er glade, fornøyde, brisne, trøtte og slitne. Alle skjønt enige om at det å krysse Grønland - det sitter i hodet.

Jeg vil sende masse kjærleik til alle de der hjemme jeg bryr meg om. En spesiell takk til Jan-Tore for hans koordinering av brev fra mine kjære venner, som gjorde et par økter litt enklere og med en liten krokodilletåre i øyekroken. Jeg vil også takke Alexander for hans formidable innsats som gruppens tydelige, sterke og trygge leder, som også har vært en fryd å dele "dobbelseng" med. Du lærte meg blant annet å like Bob Dylan på morgenkvisten. Siste natten tok du forresten feil av fyringsvakten, det var egentlig min tur, men jeg lot være å si noe. Sorry.

Takk for verdens flotteste, råeste og tøffeste eventyr (til nå).

Med hilsen William, og resten av denne fantastiske gjengen. 

14.05.2017 - Siste teltnatt 

Vi starter dagen med å avlegge våre vante ærend på turens til nå flotteste latrine. Den stod Thomas og John for, som sjelden gjør noe halvveis. Det er en forrykende whiteout og alle går med en viss frykt for at uværet nok en gang skal stikke kjepper i vår uovertrufne marsj på vei mot den forgjettede østkyst. I løpet av dagen finner vinden og skyene ut at de skal plage noen andre og vi får etterhvert en vindstille og sval avslutning på dagens økt. I dag er det overraskelsen fra Ingvild som står for tur. Lunsjen når derfor ny høyder da den består av nydelig tørket reinsdyrhjerte med tilhørende akevitt. Tusen taķk! Føret er nesten bare is, så de siste fire økter unnagjøres på brodder i kappgangtempo. Det var uvante bevegelser for våre ski-optimaliserte armer og ben. Vel fremme setter vi leir vel vitende om at dette blir vår (antagelig) siste natt i telt, med et snev av vemod men samtidig også entusiasme. Vår store helt Alexander holder et brekurs og orienterer oss om den kommende nattmarsj som skal føre oss helt til isens sluttpunkt. 

12.05.2017 - Dikt om Piteraq

Kristin beviser at hun er en magiker med ord og serverer oss et dikt om Piteraq. Diktet er basert på egen frykt og følelser rundt fenomenet.

Piteraq - Dødsvinden

(Må leses med stor teatralsk innlevelse)

Vi kunne nærmest lukte Grønlands østerlige kyster,
men glem aldri, vi styres av naturens lyster.

Etter tre stormer var vi ganske lei,
men vent, Piteraq er på vei!

Den sinteste, mest grusomme storm av dem alle,
skulle vi leve, eller døde om falle?

Etter ni økter bygde vi våre fort,
men Piteraq ville rive vekk alt som var vårt.

Med natten kom stormen, rasende, gal,
skulle den oss sluke, som Noas hval?

Piteraq river i barduner, telt og plugger.
Vi skjelver i posen, og grunnen under rugger!

Piteraq knuser latrine og murer, vi klamrer oss fast,
hva skjedde med godværet urettferdig?

Vi sloss mot stormen i mange timer,
ser for oss sørgende klokker som limer.

Men selv en illsint storm går over til slutt,
og det er bra, vi var tomme for krutt .  

Dagen derpå, vi graver oss frem,
tenker som så, vi kommer oss hjem.

Vi stod opp mot Piteraq, Grønlands slemmeste sønn,
måtte vi aldri igjen møtes, det er vår inderligste bønn.

11.05.2017 - motivasjonsfaktor

Vi er 117 km fra vårt store mål og motivasjonen er høy. 11 økter er dagens mål. Med høy fart blir det en mega dag. Vi tar igjen en ekspedisjon på 2 personer som har ligget mellom 2-3 døgn foran oss. . Fasit blir 43.8 km og 73 km igjen når dagen omme.

10.05.2017 - Ny rekord

For første gang ble vi forsinket iht planlagt avreise. Vi våknet til sol og en nokså forsiktig men kjølig nordvind. Da vi tittet ut, så vi at Piteraqen som hadde hjeret i over 1 døgn hadde bygd opp meterhøye skavler rundt teltene og tiden gikk fort da vi måtte grave dypt etter både plugger, pulker, ski og staver. Likevel starte vi bare 20 min etter skjema.

Planen til sjefen, Alex, vår å gå 10 økter. Men han foreslo tidlig å øke til 11 økter ettersom det var gode forhold. Innen lunsj hadde han funnet ut at 12 økter va perfekt, og slik ble det 43.8 km unnagjort og kun 117 km igjen til østkysten. Lang og slitsom, men knallbra dag men ny rekord.

PS! Thomas ønsker å takke sine barn, FAO og Sverre for flotte brev og sender samtidig et slengkyss over Nordsjøen til sin vakre kone som har bursdag i dag.

09.05.2017 - Piteraq

Ettersom vi visste at Piteraq var på vei hadde vi gjort oss ekstra flid med leirplassen kvelden før. Teltene var forsterket med ekstra stenger og solide levegger satt opp. Vinden økte kraftig om natten og skulle nå sitt høydepunkt kl. 12:00 på formiddagen. Vi lå alle i beredskap og håpet at vinden skulle stilne nok utover dagen til at vi kunne få gått noen økter på ettermiddagen, men dengang ei. Da leveggene begynte å gi etter i det kraftige uværet og vi måtte it og forsterke så forstod vi at det ikke ble noen økter denne dagen. I tillegg dreide vindrerningen og skapte store utfordringer med snødrift som stadig bygget seg opp rundt teltene. Selv om et par av oss ble litt bekymret en stund så gikk natten i uværet veldig fint. Utrolig hva teltene tåler når alt er perfekt satt opp. Takk til vår dyktige guide Alex for det.

08.05.2017 - dag 19 & 20

Våknet  endelig opp til en solfylt magisk og vindstille dag. Vi kom oss over summit til lunsj det ble feiret med en Gin skål og dikt. Hovedsamtaletema var hva vi har lyst til å spise når vi kommer hjem. Vi begynner å bli lei Real turmat og alle har lyst på en kald pils. Dag 20 fortsatte med stekende sol. Folk har gått bare i ulltrøyer og det er en del rosa ører i gjengen. Vi har feller og kjenner at skier glir. Nå har vi satt camp og har fått melding om ny uvær som er på vei. Begynner å bli ganske drevene på å håndtere stormen. Alex er veldig fornøyd med oss.

Hilsninger til de hjemme: 

Stor klem til Joao, og familien Kork. Hilsen Ingvild

Kristin hilser til gjengen på Haslum, og Havgløtt.

Gratulerer med ny president Tristan!

Til Hannah: Lykke med Masterendspurten. Dette kommer til å gå så bra! Jeg er stolt av deg.

Kjære P.: Ekte kjærlighet er når man finner motparten av sin sjel i en annens. Har mye tid til å tenke, og har skjønt mye.  Savner deg. Håper å få se deg snart.

 

 

06. - 07.05.2017 - været bestemmer 

Dag 17

Værfast pga 3'dje storm vi opplever. Kl. 14:30 kommer hærfører Alex og gir beskjed om at vi går kl. 15:15. Søvn tørkes ut av øyene, lunsj fortæres og alle vi er klare til mars i "liten storm". Etter 2 økter kommer godværet og vi gjennomfører 8 økter. Solnedgangen er utrolig vakker og vi etablerer camp kl. 23:30.

Dag 18

Starter kl. 11 i nydelig vær. 10 "lette" økter gjennomføres. 30,8km tilbakelegges. Flott dag!

Tanja, Sofie og Sem fire hjerter for alltid knyttet sammen.

John

05.05.2017 - Chorizo, bacon, og mer vær

Dag 14, 15, & 16

Vi satter kurs mot summit og fikk pers på antall kilometer med 29 på 9 økter. Men med den siste økta kom enda mer møkkavær. Vi skålte i Akvavitt over halv gått antall kilometer. Det skulle vi ikke gjort. Våknet opp til mye vind og melding om sterk storm på følgende natt. Vi navigerte i whiteout og drittvær i 5 økter før vi slo leir som minner om en festning. Alt bortsett fra en snøplugg var på sin rette plass da vi våknet i morges. Vinden var fremdeles sterk, men vi prøvde likevel. Det ble fiskebein på flatmark og både Kristin og Frida ble blåst over ende til John sin store fornøyelse.

Når ligger vi trygt i teltene og har akkurat fått servert John og Thomas sin overaskelse. Nystekt chorizo med bacon på spyd og Underberg til desert.

Dagens hilsener fra isen:

Masse lykke til med endspurten på stilen din Gøril. Hilsen, Ingvild

Tusen takk til Tea for di fantastiske kortene. Vi koser oss hver dag. Hilsen, Kristin
Og jeg hilser deg kjære Kristian. Savner deg. Kristin

En hilsen til kjære Daniel fra Frida. Jeg savner deg og gleder meg til å se deg så snart.

03.05.2017 - Mot vinden

Det har vært noen litt strevsomme dager værmessig ute på isen. Det har blitt noen forkortede dager i det siste på grunn av sterk vind,  og vi har fått god tid til restituering i teltet. Nå har vi kommet oss nesten helt frem til rutens høyeste punkt. Gleder oss til nedoverbakke og medvind. 

01.05.2017 - Pop-up bar 

Dag 13

Kun noen kilometer fra DYE II. Vi er framme til lunsj og får en spennende omvisning av Alex. Lunsj på balkongen.

I dag vil jeg også gratulere min kone, Agathe som har bursdag. Kyss og klem, savner familien min!!!

Dag 12

9 økter i nydelig vær.

Vi tar igjen på gruppa til Robert og er forundret når vi ser de har satt camp før lunsj.
Men, det er faktisk en pop-up Akvavitt- og cognacbar som står klar og venter. Det lønnte seg å dele pølser med dem når de kom forbi i går! 

29.04.2017 - Dag 11 Besøk i leiren 

I dag bygget vi en skikkelig levegg og Alex (guiden) dro frem overraskelsen sin. Han hadde med pølser og lompe. Det ble rene 17.mai stemningen i leiren når vi i tillegg fikk uventet besøk fra gruppen bak oss der hovedguiden hadde bursdag. Vi måtte selvfølgelig by på pølser til bursdagsbarnet.  Etter lunsj ble det desverre bare to økter før det begynte å blåse så mye at vi måtte slå opp camp. 

26.04.2017 - Dag 7 & 8

Dag 8

Kjempe føre dag 8,  fikk tilbake lagt 24 km i retning DYE II. Knut hilser masse til kjære Anita. Takk for at du tar vare på hundene! Også sir Frida: Gratulerer så mye med 86 årsdagen mormor. Håper dere har en fim feiring med mye akvavitt. Sender masse bursdagsklemmer. Kristin hilser til Kristian og Bart. Jeg savner dere.

Dag 7

Vi stå av stormen og hadde noen fine økter i påskevær før vi slå leir og bygget en formidabel latrine. Avsluttet dag 7 med fellesmiddag og quiz.

24.4.17. Dag 6

Vi ligger værfast. Musik, mat, lydbok, Netflix, kryssord, sove litt og spa vekk når det legger seg opp for mye snø rund teltet. Det er godt å hvile, men håper at vi kan fortsette å gå i morgen.

23.4.17. Dag 5

Vi har hadd flat lys og jobbet med kompasskurs hele dagen. Det merkserves også at det går oppover. Enda har vi mange høydemeter igjen til summit. Desto deiligere derfor at Ola og William brakte fram sin turoveraskelse på kvelden; fransk pop-up restaurant som serverte andeconfit og linseragout med rødvin til. Nice

22.4.17. DAg 3-4

Dag 3: Dagen startet med bursdagssang for William, som fylte 31 år - Hurra! Endelig ferdig med brefallet. Brefallet var mektig og tungt. Dagen ble avsluttet med hyggelig fellesmiddag og quiz i teltet til John og Thomas.
Dag 4: Første hele dag på ski. Tidvis snøvær og dårlig sikt. 7 økter i dag. Alt vel og camp er satt for kvelden. Neste delmål; Stasjon DYE II.

20.4.17. Camp 2

Nå er vi kommet oss i leir på dag 2 allerede. Det hele begynte i går med at riflen ikke bestod testen ved avreise, men vi fikk et splitter nytt gevær på butikken ganske raskt. Alt i orden! Etter det ble det en værmessig drømmestart med 2,5 økter opp brefallet i knallsol og lite vind. Godværet holder stand utover dagen i dag også, så vi er alle ved godt mot. Det er mye snø i brefallet i år, noe som gjør at vi kan legge ruten ned i mellom issvulene der det ellers er vann. Litt snø til knærne blir det innimellom, og ikke like god gli som på blåisen, men vi klarer oss godt.

19.4.17. Klare til start. 

Denne blide gjengen er nå klare til å bli fraktet ut til startpunktet for turen! Etter mange måneders trening, planlegging, pakking og organisering, er det godt å endelig komme i gang.

Det blir spennende å følge med dem i dagene fremover.

Transporten ut til startpunktet gikk fint, og gruppa er nå i gang med turen. De meldte i går kveld om ankomst til camp 1.