Tilbake til søkeresultater

Haute Route - den klassiske skituren i Alpene

Haute Route er navnet på toppturklassikeren fra Chamonix til Zermatt. Vi reiser sammen i en liten gruppe med erfaren turleder til Alpene for å nyte gode snøforhold og fantastisk natur.

Takk for flott tur og ikke minst en suveren fjellfører, som satt på mye kunnskap som han delte med oss og sto på for at vi skulle få så mye ut av turen som mulig. Takk for en topp tur!— Webjørn, april 2015

Haute Route er toppturklassikeren over alle toppturklassikere og vi tilbyr turen med erfarne fjellguider/tindevegledere som er turleder for en liten, norsk gruppe. Turen kobler sammen de to alpebyene Chamonix i Frankrike og Zermatt i Sveits, og er en av verdens mest kjente alpine skiturer. Vi starter i Chamonix og vi bruker seks dager på turen til Zermatt.  

Det er flere forskjellige rutevarianter underveis, og vi vil hele tiden vurdere etappene ut i fra vær og forhold for å gi deg den beste skiopplevelsen og kjøreforholdene. Vi bor på  fjellhytter underveis, og første og siste natten bor vi på et hyggelig hotell i Chamonix.

Turen byr på mange høydemeter fin skikjøring, men det er totalopplevelsen som gjør turen virkelig spesiell; historien, stemningen, atmosfæren på fjellhyttene underveis, den alpine karakteren, de mektige toppene og den storslåtte naturen.

Turen krever god fysisk form, gode skiferdigheter og generell fjellerfaring. Deltakerne må ha med stegjern og isøks og ha erfaring med å bruke dette. Er du usikker på om du har nok erfaring til å delta vil vi anbefale å være med på Toppturkurset på Vatnahalsen! Her vil du få gode råd og tilbakemelding på hva du eventuelt må jobbe videre med før du begir deg ut på Haute Route. I tillegg gir Toppturer i Romsdalen og Toppturer på Sunnmøre  god erfaring før en tur til Alpene og Haute Route. I likhet med alle andre toppturer er det også nødvendig med skredsøker, spade og søkestang, og helst erfaring med å bruke dette. Alt man trenger på skituren har man med i sekken underveis på hele turen.

Dersom du ønsker det, er det mulig å reise ned i forkant eller bli igjen i Chamonix etter Haute Route-turen. Vi anbefaler at du reiser ned noen dager før og gjør noen lette turer opp i høyden hvis du er usikker på hvordan kroppen din akklimatiserer seg til dette.

Er du klar for verdens mest berømte topptur? 

Turfakta

Historie

Haute Route startet som en vandrerute sommerstid og ble gått av medlemmer av den britiske Alpine Club på midten av 1800-tallet. I 1911 ble den for første gang gått på ski av en fransk ekspedisjon og etter det har det franske navnet "Haute Route" blitt værende.  

Turen kobler sammen de to alpelandsbyene Chamonix i Frankrike og Zermatt i Sveits, og er en av de mest kjente alpine skiturene i verden. Turen, som starter like under Mont Blanc og ender ved foten av Matterhorn, tar deg gjennom noe av det mektigste og mest dramatiske landskapet i Alpene.

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur som krever god fysisk form, gode skiferdigheter, og fjellerfaring. Vi har god fremdrift og går mange høydemeter hver dag. Du må beherske nedkjøringer i varierende snøforhold og terreng, og med bratthet på ca 40 grader i enkelte partier. I tillegg må du beherske bruken av stegjern og isøks i bratt lende, og det å skifte/rigge om fra skikjøring til oppstigning i flere runder hver dag. 

Er du usikkert på om Haute Route er noe for deg vil vi anbefale å bli med på Toppturkurs på Vatnahalsen. Her får du gode tilbakemeldinger på hva du eventuelt må jobbe videre med før en tur på Haute Route. I tillegg gir Toppturer i Romsdalen og Toppturer på Sunnmøre  god erfaring før en tur til Alpene og Haute Route.

Det kan være lurt å dra ned noen dager tidligere og tilbringe litt tid i høyden for å akklimatisere, om du er usikker på hvordan kroppen responderer.

Underveis på turen går du med sekk med alt du trenger av utstyr for alle dagene.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg for å få sikre nedkjøringer. Alle deltakerne må ha skredutstyr og være kjent med bruken av dette. Grunnet vær eller føreforhold kan ruten endres fra det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. De som melder seg på turen vil få en utførlig utstyrsliste før avreise..

Attraksjoner

 • Chamonix -alpehovedstaden
 • Noen av de flotteste nedkjøringene i Alpene
 • Utsikt mot Mt Blanc, Matterhorn og flere 4000-meters topper
 • Turen avsluttes med nedkjøring til vakre Zermatt

Innkvartering

 Vi bor på dobbeltrom i Chamonix og på flersengsrom på fjellhyttene.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

 Euro og Sveitsiske Franc.

Tid & tidssoner

 Ingen tidsforskjell.

Pass og visum

 Du trenger pass når du reiser til Sveits/Frankrike.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no Vi anbefaler www.reiseklinikken.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte orsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • UIAGM guide / Tindevegleder
 • To netter i dobbeltrom i Chamonix
 • Fem netter på fjellhytter
 • Måltider underveis på skituren
 • Transport fra Zermatt til Chamonix

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter tur/retur Oslo - Genève
 • Transport fra Genève til Chamonix
 • Måltider utenom skituren
 • Lokaltransport utover det som er nevnt i programmet

Øvrig informasjon

Dette er en tur for deg med gode skiferdigheter. Hvis du er i tvil om du kan være med på turen, ta kontakt med oss for en prat.

DAG 1 - ankomst chamonix

Avreisedag fra Norge. Du kan fly med Norwegian, Swiss eller SAS til Genève. Transport fra Genève til Chamonix går enklest med minibusstaxier, f.eks. Alpybuss. Vær ute i god tid med booking. Oppmøte på hotellet i Chamonix for introduksjon til turen og møte med resten av gruppa. Vi spiser middag, ordner det siste utstyret og gjør oss klar for en fantastisk uke i fjellheimen.

Dag 2 - turen begynner

Planen er Verbier-varianten av Haute Route. Dette er den mest populære ruta og gir de beste nedkjøringene, men føre- og værforhold kan gjøre at det blir endringer underveis. I dag spiser vi frokost på hotellet, handler inn til lunsj og tar så skiheisen opp til Grande Monte hvor selve Haute Route-turen starter. Vi starter rolig og tar en kort etappe til Argentier hytta. På ettermiddagen tar vi en økt med Sender/Mottaker utstyret slik at alle er kjent med dette.

F/-/M

Dag 3 - Col du passot

Idag starter vi med å krysse Argentiere-breen og starter oppstigningen mot passet. Hvis det er klarvær har vi fantastisk utsikt til Chamonix og kan nøye studere vårt første mål, Col Du Passot. Her venter en travers som tar oss til Trient-hytta på 3168 moh.

F/L/M

dag 4 - fjellhytter og fjellpass

Vi krysser Trient-breen og ender opp i Val d'Arpette. Her venter 1300 meter nedkjøring til den sveitsiske byen Champex. Herfra tar vi buss/taxi til Verbier. Vi fortsetter opp mot Col du Momin og opp på Grand Desert-breen, før nedkjøringen til Prafleuri-hytta. Hytta er utgangspunkt for en rekke kortere, flotte turer.

F/L/M

dag 5 - utsikt, utsikt, utsikt

Vi begynner nå å få litt rutine på dagene. Tidlig frokost, klargjøring av utstyr og så feller på. Vi starter tidlig og går opp til Col des Roux, og begynner så en slakt skrånende travers over Lac du Dix. Hvis snøforholdene er gode kan vi komme langt på kort tid. Fra enden av Lac du Dix begynner vi oppstigningen mot Dix-hytta. På vei oppover har vi fantastisk utsikt til Mont Blanc de Cheilon (3869 moh), og hytta har kanskje den beste utsikten på turen, rett ovenfor nordveggen av Mont Blanc de Cheilon.

F/L/M

Dag 6 - Over til sveits

Idag er det en av de lengre klatreetappene. Vi skal ca fire timer opp til Col de Brenay (3639 moh) og å over til Pigne d'Arolla Col (alternativt kan vi gå via Col du Chevre som er mer skjermet og med en litt slakere nedkjøring). Derfra skal vi videre til Vignettes-hytta. På avstand kan nedkjøringen se skummel ut, men etter å ha kikket litt nærmere finner vi de fine linjene i snøen. Dette er en av de mer strabasiøse dagene på turen, så det blir en velfortjent middag idet vi kommer frem til hytta som ligger helt på kanten av Viubebreen.

F/L/M

dag 7 - grand finale

Den siste dagen er også den lengste, men for en avslutning! Vi starter tidlig, for det vil ta oss ca 8 timer å komme til Zermatt, men innen vi kommer dit venter 2100 meter
nedkjøring med fantastisk utsikt til Matterhorn, Zinalrothorn, Monte Rosa, Breithorn og mange av de andre mest kjente toppene i Zermatt-området! En fantastisk avslutning på en fantastisk uke i Alpene. I Zermatt samler vi sakene våre og tar toget til Täsch (Zermatt er bilfritt!) der minibussen vår venter på å ta oss tilbake til hotellet i Chamonix. Her blir det en velfortjent dusj før avslutningsmiddag.

F/L/-

Dag 8 - hjemreise

Etter frokost er det tid for retur til Norge. Eller kanskje du ikke vil hjem enda, men har utsatt returen noen dager for enda mere skikjøring?


F = Frokost inkludert
L = Lunsj inkludert (vanligvis ferdig nistepakke)
M = Middag inkludert

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Sekken bør ikke være tyngre enn 10-12 kg.

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy

Bruk truse/bokser i ull!

Ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 

Dun- eller primaloftjakke 

 

Varme votter / hansker

Gode, varme skihansker

Tynne hansker 

 

Sokker

Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 

Lue

 

Skibriller og solbriller

Skibriller som ikke dugger, og gode solbriller som dekker for refleksjoner fra snøen

Skistøvler 

Randone eller telemark.

Ski

Ski med gode kjøreegenskaper. ca 90-100 under midten og ikke av de letteste modellene. Randone eller telemark, ikke splitboard.

Hjelm

Lett skihjelm. 

Staver

Vi anbefaler teleskopstaver. 

Skifeller

Det kan vært lurt å ta med fellevoks, hvis du har. 

Skarejern

Ta med skarejern, det er veldig fint å ha hvis forholdene er krevende (skare/is). 

Spade

Liten, lett og i aluminium. Plastspader holder ikke for å grave i skred. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Skredsøker

Husk å sjekke batteriene! Kan eventuelt leies i Chamonix.

Søkestang

Denne skal også være med. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Isøks

Kan Eventuelt leies i Chamonix.

Stegjern

Kan eventuelt leies i Chamonix.

Karabiner

2 stk. skrukarabiner og 1 vanlig karabin. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Klemknuteslynge

1 stk. 6 mm tau. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Slynge

120 cm. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Sele

Alpin/randosele. Vanlig klatresele fungerer også, men selen brukes hele tiden så det er en fordel om den er lett i vekt og enkel å ta av/på med ski og stegjen på beina. Kan eventuelt leies i Chamonix.

Dagstursekk

Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks. 

Drikkeflasker/camelbak

Du bør kunne ta med deg 2-3 liter vann. 

Termos /Termokopp

Ta gjerne med termos eller termokopp om du er glad i noe varmt å drikke i løpet av dagen, men tenk vekt!

Solkrem

Husk sunblock for leppene. 

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol. 

Våtservietter og noe dopapir

 

Lakenpose

Til bruk på fjellhyttene.

Lite håndkle

Til bruk på fjellhyttene.

Kamera

Gjerne med ekstra batteri(er). Det er begrenset med lademuligheter underveis.

Hodelykt

Husk nye batterier. 

Ørepropper

Vi sover på sovesaler underveis.

Snacks

Nøtter, sjokolade, kjeks e.l. 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 18.03.2020
Retur: 25.03.2020
Påmeldingsfrist: 22.09.2019
Antall deltakere:4-6
Antall dager:8

Ledige plasser

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Frankrike

Type:

Topptur, skitur

Grad: