Tilbake til søkeresultater

Toppturer rundt Hjørundfjorden

Toppturuken vår rundt Hjørundfjorden på Sunnmøre er en tur som definitivt matcher Alpenes berømte Haute Route mellom Chamonix og Zermatt. Vi går på skitur i vakker natur og har mektig hav- og fjordutsikt på tur. Underveis bor vi på særegne og sjarmerende overnattingssteder.

Hvitserk ønsker å være med på å etablere denne toppturuken rundt Hjørundfjorden som et norsk svar på Alpenes berømte Haute Route som går mellom Chamonix og Zermatt. Sammen med en lokalkjent tindevegleder, brukte vi i 2014 tid på å rekognosere en rute rundt den vakre fjorden på Sunnmøre. Konklusjonen var klar; Dette er en tur med stort potensial.
Naturen er svært vakker, utsikten spektakulær og turalternativene mange.  
 
I 2015 hadde vi tilsammen tre grupper med skiturister som gikk hele eller deler av ruta. Alle hadde flotte turopplevelser!

Turen rundt Hjørundfjorden er en topptur der vi går på ski fra bygd til bygd med forholdsvis lett sekk og besøker topper, utforsker daler og turmål underveis. Vi har med oss alt vi trenger for ukesturen i sekken, og etappene rundt fjorden er forholdsvis tøffe, med stigning på inntil 12-1300 høydemeter. Underveis bor vi på overnattingssteder med høy kvalitet og særpreg, blant annet i den veiløse bygda Trandal, på sjarmerende Villa Norangdal og på flotte Sagafjord Hotel i Sæbø. Det er med på å løfte opplevelsen! Et par steder bruker vi taxi, ferge eller skyssbåt, men hovedsakelig beveger vi oss rundt fjorden med ski på beina.

Rundt Hjørundfjorden er det er fantastiske turmuligheter. Været og forholdene avgjør den endelige ruta, men det er mange muligheter for varierte etapper ut fra rådende forhold.  Langs hele ruta har vi fjord- og havutsikt, og på enkelte av etappene kjører vi helt ned til fjæresteinene. Nærmere rutebeskrivelse finnes i dag til dag-programmet. Dag til dag-programmet viser en av turmulighetene, men deltagerene på turen må være innstilt på endringer.

Dersom forholdene ligger til rette for det, legger vi turen opp til noen av Sunnmøres mest klassiske skitopper – blant annet er Slogen, Blåbretind, Kolåstind og Skårasalen alternative turmål langs ruta.

Toppene rundt Hjørundfjorden har alltid vært populære turmål, men som rundtur representerer denne ukesturen noe nytt. I 2016 har vi to turer, og begge ledes av lokalkjente tindevegledere som gikk turen i 2015.

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Etappene på denne turen er på inntil 12-1300 høydemeter. Vær og føreforhold avgjør eksakt rute. Vi går med sekk og har pakket med oss alt utstyret vi trenger for ukesturen i den. Skarejern og stegjern vil være nødvendig på enkelte av etappene.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. På denne turen er guiden sertifisert tindevegleder. Skredsøker, søkestang og spade er obligatorisk på alle Hvitserks toppturer. Vi bruker også tid underveis på turen for å forsikre oss om at alle kan håndtere dette utstyret.

Utstyr

De som melder seg på turen vil få en utførlig utstyrsliste før avreise.

Attraksjoner

 •  Fantastiske toppturer rundt en av Norges vakreste fjorder
 • Skikjøring helt ned til fjorden
 • Sjarmerende overnattingssteder av høy kvalitet

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte orsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

 

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 •  All overnatting og mat i henhold til dag for dag program
 • Lokalkjent tindevegleder som har med inntil seks gjester
 • Transport underveis i henhold til dag for dag program (all transport t/r Solavågen)

Pris inkluderer ikke

 •  Kostnader av personlig art
 • Transport t/r startstedet på Solavågen utenfor Ålesund
 • Forsikring
 • Eventuell drikke til middagene

Øvrig informasjon

Hvitserk fikk i 2013 støtte til å se på potensialet for Hjørundfjorden rundt som Norges svar på Haute Route. Vi gjennomførte en testtur i april 2014 med stor suksess, og har fått hjelp av lokalkjent tindevegleder til å utarbeide en mulig rute.  I 2015 hadde vi tre grupper på tur rundt fjorden. Vær- og føreforhold avgjør endelig rute, så gjestene som deltar på være forberedt på at dag til dag-programmet kun er veiledende.

DAG 1: FØRSTE ETAPPE TIL TRANDAL

Vi møtes tidlig om morgenen på fergekaia på Solavågen utenfor Ålesund. Herfra tar vi ferge over til Hundeidvik og starter dagens etappe med en kort taxitur opp til snøgrensen. Dagens etappe er omtrent 13 kilometer og 1200 høydemeter. Er forholdene gode, kan vi legge turen opp til toppen av Blåbretinden. Opp det siste stykket mot toppen kan det være nødvendig med stegjern, isøks og tau. Fra Blåbretind (1476 moh) går turen ned til den veiløse bygda Trandal (fem-seks innbyggere). Her overnatter vi på Christian Gard. Selv om Trandal bare har en håndfull innbyggere, er puben på Christian Gard populær og til middag får vi sannsynligvis servert fersk fisk fra fjorden.

dag 2: Råna-etappen / TIL URKE

Denne dagen starter vi tidlig og går inn Lissjedalen til Råna (1586 moh). Stedvis er etappen bratt og krevende, men går i spektakulære omgivelser. Går turen helt oppom Råna, har etappen drøyt 1500 høydemter med stigning.Fra Råna kjører vi ned Nordkopen til Urke. Forhåpentligvis rekker vi en tur innom butikken på Urke før den stenger og vi overnatter på Urke.

Dag 3: Slogen-etappen / TIL VILLA NORANGDAL

Slogen er turmålet denne dagen, og den 1564 meter høye toppen er en av de største klassikerne på Sunnmøre. Fra toppen kjører vi helt ned til Norangsdalen og ankommer Villa Norangdal. Dette er et særegent og vakkert overnattingssted hvor hvert enkelt rom er unikt innredet etter tidsepoker, og hvor norsk fjellsporthistorie sitter i veggene. Det er få ting som er deiligere enn å senke seg ned i det oppvarmede utendørs boblebadet med magisk utsikt til fjellene etter en lang dag på ski. Opplevelsen toppes med en bedre middag, før vi avslutter kvelden med planlegging av neste dag foran peisen i Slingsbystuen.

dag 4: OVER BLæja og Kårdalstindane og ned til fjorden

Vi går på ski rett fra hotelltrappa og over Blæja og Kårdalstindene. Er det god sikt, har vi flott utsikt utover store deler av Hjørundfjorden og helt ut i havet. Vi får flott skikjøring ned Kårdalen og ned til fjorden. Vi tar fergen over fjorden og overnatter på Sagafjord Hotell i Sæbø. 

DAg 5: Skårasalen-etappen

Har vi forholdene med oss, står nok en klassiker på programmet denne dagen; 1542 meter høye Skårasalen. Fra toppen kjører vi ned til Skår, en gård ved Hjørundfjorden. Herfra tar vi taxibåt eller ferge til Sæbø og overnatter på Sagafjord Hotel.

dag 6: Dalegubben-etappen til Standalseidet

Etter en god frokost på Sagafjord, tar vi taxi et lite stykke opp til Litledalen og starter stigningen mot Dalegubben (1344 moh). Det siste stykket opp mot toppunktet er det ofte nødvendig med stegjern og isøks, og fra toppen har vi igjen gode muligheter for spektakulær utsikt. Suveren nedkjøring ned den nesten 800 meter høye flanken fra Dalegubben ned til Nøvedalen. Overnatting på Standaleidet (400 moh).

dag 7: siste turdag - Kolåstind-etappen

Siste etappe av Hjørundfjorden rundt starter på Standaleidet (ca 400 moh) og vi går oppom Kolåstind og / eller Svinetind, før vi avslutter med å kjøre ned til Ytre Standal eller ned til Molladalen og Barstadvik.
Herfra er det en kort taxitur til Festøya, hvor vi tar fergen tilbake til Solavågen.
Turen avsluttes tidsnok til at det er mulig å fly videre fra Ålesund denne kvelden.

 

UTSTYRSLISTE TOPPTUR

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. 

Undertøy

Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 

2 sett ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 

Dun- eller primaloftjakke 

Kan være god å ha på toppen.

Varme votter 

Vi anbefaler vindvott med innervott.

Tynne hansker 

Til å bruke når vi går oppover.

Sokker

Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 

Skibriller og solbriller

Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint. 

Skistøvler 

Randone eller telemark.

Ski

Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. 

Hjelm

Skihjelm. 

Staver

Vi anbefaler teleskopstaver. 

Skifeller

Det kan vært lurt å ta med fellevoks, hvis du har. 

Skarejern

Viktig at de passer bindingene. Nødvendig hvis forholdene er krevende (skare/is). 

Spade

Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred. 

Skredsøker

Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%. 

Søkestang

Denne skal også være med. 

Isøks

Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 

Stegjern

Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 

Dagstursekk

Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks.

Drikkeflasker/camelbak

Du bør kunne ta med deg tre liter vann.

Sitteunderlag  
 Termos  Liten.
Solkrem

Husk sunblock for leppene.

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Ørepropper  
Snacks

Nøtter, sjokolade, kjeks e.l.

 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur, topptur, kurs

Grad: