Tilbake til søkeresultater

Høgruta Jotunheimen

Bli med på en 5 etapper lang topptur i hjertet av Jotunheimen på noen av de flotteste toppene Norge har å by på. Dette er Norges svar på alpenes klassiker. Hver dag går vi på minst en 2000 meters topp. Vi sover på betjente hytter og spiser tre retters middag hver dag.

Turen var fantastisk og jeg er meget fornøyd. Guidene gjorde en kjempejobb. De er flinke til å kommunisere samt at de virker veldig trygge. Overnattingsstedene var bra. Dette er en tur jeg absolutt skal anbefale til andre!— Arvid, april 2016

Vi starter turen på Gjendesheim og går igjennom flotte Jotunheimen til Krossbu i løpet av de neste dagene. Underveis på turen bor vi på fine turisthytter hvor vi får god mat og hvile. Hver morgen får vi en god frokost og vi smører matpakke og fyller termosen.

Hvis være og føre ligger til rette for det går vi på minst en 2000-meter topp hver dag og spektakulær utsikt innover et snøkledd Jotunheimen. Turen har noen lange etapper, hvis vær, føre, og gruppas overskudd tilsier det skal vi til og med prøve oss på Norges høyeste fjell – Galdhøpiggen. Dette krever at deltakerne har god form og både har gått og stått en del på ski fra før.  

Turen starter på Gjendesheim hvor vi rekker å bli litt kjent før toppturen starter neste dag. Underveis på turen overnatter vi på turisthytter i Jotunheimen som sørger for at vi får en god natts søvn, og god mat og drikke mellom etappene. Vi overnatter på Memurubu, Glitterheim, Spiterstulen og Leirvassbu underveis. Toppene vi legger opp ruta etter er Besshø, Surtningssue, Glittertind, Bukkeholsbandet (eventuelt Galdhøpiggen) og Storebjørn, som alle er flotte toppturtopper med fine nedkjøringer. Alle toppene har vært klassiske toppturer i mange år, men få har gått de som vi gjør på denne turen! 

Denne ruta ble satt sammen i 2013, og har siden det blitt gått av flere og flere hvert år, den er i ferd med å bli Norges nye toppturklassiker. Den er inspirert av Haute Route i alpene, men i følge mange som har gått Høgruta er denne turen enda flottere enn hva man finner i Alpene. 

Turfakta

Historie

Denne turen ble gått av Stian Hagen med gode venner i 2013 og turen har allerede blitt en klassiker. Du kan lese mer om hvordan turen ble laget på www.høgruta.no

Vanskelighetsgrad

Du må ha solide skiegenskaper for å være med på denne turen. Du bør være komfortabel med å kjøre ned svart løype i alpinanlegg og off-piste under varierende forhold. Du må kjenne eget utstyr godt, og være i generelt god form. Denne turen er lang med solide etapper hver dag, så du må ha gått en del på topptur før, og være vant til lange dager på tur for å kunne være med på denne turen. 

Turforberedelser

 Du bør ha noen toppturer i beina for sesongen og trene litt kondisjon før denne turen.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Vi bruker erfarne, lokalkjente guider på denne turen, og har maks 6 deltakere per guide. Det er påkrevet at du har med skredsøker, spade og sondestang i tillegg til riktig klær og skiutstyr.

Utstyr

Du må ha med skredutstyr (søkestang, spade og skredsøker), isøks og stegjern er obligatorisk, og du bør vite hvordan du bruker det. Skarejern kan også være en fordel, hvis du har tilgang på det. 

Vi har med fellesutstyr som førstehjelpssutstyr og vindsekk.

Innkvartering

 Vi bor på betjente hytter hele veien i 3-4 mannsrom. Du får sengetøy på hver hytte, så du trenger ikke ta med lakenpose eller lignende. På hyttene får vi servert middag hver dag, frokost og vi smører matpakke og fyller termosen. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Overnatting på turisthytter på 3-4 sengsrom
 • Tre-retters middag, frokost og niste.
 • Sengetøy på hyttene.
 • Lokalkjent guide med maksimalt seks gjester.
 • Transport fra Otta til Gjendesheim ankomstdagen og fra Sognefjellet til Otta avreisedagen.

Pris inkluderer ikke

 • Transport t/r Otta.
 • Alkoholholdige drikkevarer.
 • Personlig turutstyr.

 

Dag 1: Ankomst Gjendesheim

Du møter guiden på Otta stasjon klokken 17:40, rett etter at toget fra Oslo ankommer (det er også er tog fra Trondheim som ankommer en time tidligere). Vi reiser sammen til Gjendesheim og vi spiser middag og snakker sammen om dagene vi har foran oss. Vi får oss en god natts søvn før eventyret starter.

(-/-M)

Dag 2: Gjendesheim - Memurubu 

Etter en god frokost på Gjendesheim gjør vi oss klare til å endelig starte turen gjennom Jotunheimen. Denne første dagen er en solid etappe, over Besshø og ned til Memurubu. Vi følger den merkede viterløypa fra Gjendesheim til Glitterheim til østenden av Bessvatn, herifra følger vi ryggen opp til Bukkehø og videre opp til toppen av Besshø 2258 moh. Nedkjøringen avgjøres ut ifra forholdene, enten vestrenna eventuelt vestryggen hvis det er skredfarlig, eller ned mot Gjende og over isen bort til Memurubu. I dårlig vær går vi direkte over Gjende til Memurubu langs merket løype.

Dagens etappe: ca 17 km, 1.258 høydemeter. Høyeste punkt: Besshø 2.258 moh

(F/L/M)

Dag 3: Memurubu - Glitterheim

Denne etappen er relativt lang, og i dag kan vi plukke flere 2000 meter topper hvis været er med oss. Vi føler sommerruta over Raudhamarn til toppen av Surtningssue 2368 moh. Herfra følger vi ryggen nordover hvor vi kan sanke 2000 metertopper, før vi ender på Søre Veotinden. Det er flere alternativer til nedkjøring, en av de er ned Styggehøbrean ned i Veodalen og ned til Glitterheim. I dårlig vær følger vi kvistet rute fra Memurubu til Glitterheim. Dette er en av de tyngste etappene på turen hvor vi går på flere topper og vi tar fellene av og på noen ganger i løpet av dagen.

Dagens etappe: ca 19 km, 1.400 høydemeter. Høyeste punkt: Surtningssue: 2.368 moh.

(F/L/M)

Dag 4: Glitterheim - Spiterstulen

I dag er vi kanskje litt slitne etter gårsdagens tur, da passer det bra at vi har en kortere etappe foran oss. Vi bestiger Glittertind 2465 moh, norges nest høyeste fjell. Vi går opp normalruten til toppen, her har vi flott utsikt, og vi kan blant annet se bort på morgendagens mål, Galdhøpiggen. Nedover kjører vi ned mot Spiterstulen i vest, ned ryggen til bunnen av Steindalen, herfra over Skautkampen og ned til Spiterstulen. I dårlig vær følger vi kvistet rute.

Dagens etappe: ca 15 km, 1.100 høydemeter. Høyeste punkt: Glittertind: 2.465 moh

(F/L/M)

Dag 5: Spiterstulen – Leirvassbu   

I dag går vi på Bukkeholsbandet - en fantastisk tur med utsikt til noen av Jotunheimens mest ikoniske topper. Dersom vær, føre og gruppas fysiske forutsetninger tilsier det er det også en mulighet å bestige Norges høyeste fjell denne dagen. Da er det eventuelt en av de lengste etappene og det blir en lang og fin dag på tur. Vi følger i så fall normalveien opp til Galdhøpiggen 2469 moh. Fra toppen kjører vi ned en sørvendt renne rett vest for Keilhaustopp til Svellnosbrean. Her må vi være obs på bresprekker. Videre går vi opp til Midtre Tverråtinden og kjører ned sydrenna til Tverråbreen. Herfra går vi opp på Bukkeholstinden. Så kjører vi ned på sørvestsiden, ned på Søre Illåbrean, og videre ned på Tverrbytende. Så bører det opp på Søre Tverrbottinden, og ned i sørlig retning til Leirvatnet før vi endelig er nede på Leirvassbu. 

Dagens etappe: ca 25 km, 1.800 høydemeter. Høyeste punkt: Galdhøpiggen: 2.469 moh.

(F/L/M)

Dag 6: Leirvassbu - Krossbu

Vi våkner på fantastiske Leirvassbu, nyter utsikten og vi vet at dette er siste dag på tur. Det er litt trist, men samtidig deilig. Vi skal ta siste flotte tur opp til Storebjørn 2222 moh. Vi følger normalruta fra Leirvassbu opp, og videre gjennom Bjørnskaret og ned på Leirbrean og videre til Krossbu. Dersom det er dårlig vær følger vi dalen fra Leirvassbu ut til veien. Ved Krossbu blir vi hentet av minibussen som tar oss tilbake til Otta Stasjon, der ankommer vi før siste tog til Oslo og Trondheim går.

Dagens etappe: ca 14 km, 1.200 høydemeter. Høyeste punkt: Storebjørn: 2.222 moh.

(F/L/-)


F = Frokost inkludert
L = Lunsj inkludert (vanligvis ferdig nistepakke)
M = Middag inkludert

utstyrsliste Høgruta jotunheimen

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Sekken bør ikke være tyngre enn 10-12 kg.

Undertøy

Vi blir svette av å gå mye oppover, så styr unna bomull. Ull og syntet fungerer bra. 

2 sett ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best, ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene. 

Dun- eller primaloftjakke 

Kan være god å ha på toppen.

Varme votter 

Vi anbefaler vindvott med innervott.

Tynne hansker 

Til å bruke når vi går, to par er lurt.

Sokker

Husk tørre sokker i reserve, da forebygger du gnagsår. 

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. Lurt å ta med en ekstra lue. 

Skibriller og solbriller

Skibriller som ikke dugger og solbriller som er solide, plast går fint. 

Skistøvler 

Randone eller telemark.

Ski

Ski med gode kjøreegenskaper. Randone eller telemark. 

Hjelm

Skihjelm. 

Staver

Vi anbefaler teleskopstaver. 

Skifeller

Ta med fellevoks. 

Skarejern

Ta med skarejern, det er veldig fint å ha hvis forholdene er krevende (skare/is). 

Spade

Liten, lett og i aluminium, plastspader holder ikke for å grave i skred. 

Skredsøker

Dette er en investering du forhåpentligvis ikke får bruk for. Denne skal være med på fjellet. Husk å sjekke batteriene, må være over 80%. NB: Ta med ekstra batterier! 

Søkestang

Denne skal også være med. 

Isøks

Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 

Stegjern

Vi anbefaler lette stegjern. Kan leies, gi eventuelt beskjed i god tid. 

Karabiner

2 stk. skrukarabiner og 1 vanlig karabin. 

Klemknuteslynge

1 stk. 6 mm tau. 

Slynge

120 cm. 

Sele

Sittesele, vi anbefaler en liten og lett alpinsele. F.eks Petzl Altitude eller Tour eller Black Diamond Colouir.

Dagstursekk

Ca. 40 liter eller mer. Sekken må ha festeanordninger for ski og isøks. 

Drikkeflasker/camelbak

Du bør kunne ta med deg tre liter vann. 

Termos

Liten. 

Solkrem

Husk sunblock for leppene. 

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol. 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken. 

Hodelykt

Husk nye batterier. 

Ørepropper

  

Snacks

Nøtter, sjokolade, kjeks e.l. 

Balaclava/buff

Ta gjerne med begge deler.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur, topptur, kurs

Grad: