Tilbake til søkeresultater

Rundt magiske Manaslu

Fotturen rundt Manaslu er definitivt en av de flotteste vandreturene i vårt program! Dette er en av Nepals best bevarte hemmeligheter og gjemmer en kulturell skatt av de sjeldne. Manaslu ligger øst for det populære Annapurnaområdet, men skiller seg ut ved å være mindre utviklet og tilsvarende mer øde. På denne turen vil du oppleve et vilt og urørt Himalaya. Fotturen gir deg en mengde flotte naturopplevelser, fra tropisk regnskog og opp til alpint høyfjellsområde med isbreer og noen av verdens høyeste fjell på alle kanter. Vi besøker flere forskjellige etniske befolkningsgrupper og beveger oss helt opp mot det tibetanske grenseområdet. Fotturens høyeste punkt, Larkya La passet på rundt 5.200 meters høyde gir fantastisk utsikt til fjell som Himal Chuli, Manaslu, Himlung Himal og topper i Annapurnamassivet.

Eg har hatt ein fantastisk tur til Nepal! Vi hadde med oss Thor som er ein klippe, ta godt vare på han, betre leiar finn de ikkje. Dei lokale guidane bidrog godt og det mobile «samanleggbare» kokkelaget imponerte stort, varm lunsj servert med bord og duk(!) samt tre rettars middag, til og med servert i teltet då værforhalda krevde det. Sherpaene gjorde ein formidabel jobb, særleg den dagen vi gjekk over passet i meir snø enn forventa. Vurdering: Ein fantastisk tur med profesjonelt opplegg. Eg kjende meg trygg og godt ivaretatt heile vegen.— Deltager, oktober 2014

Vi starter og avslutter turen i magiske Kathmandu. Fra Kathmandu kjører vi gode 4-hjuls drevne biler til Arughat Bazaar og videre til Soti Khola som er startpunktet for selve vandreturen og hvor første overnatting blir. Derfra beveger vi oss opp langs Bhuri Gandaki elven gjennom trange daler og over lange hengebroer. Underveis passerer vi små koselige landsbyer hvor tiden føles som den har stått stille de siste hundre årene. Overalt rundt oss er det grønt og frodig og langt oppe i åssidene ligger små hus med sine risterrasser og med bønneflagg vaiende i vinden. På vei opp mot Samagaon og Samdo ser vi tydelig innflytelse fra den tibetanske kulturen.  

GUIDE/TURLEDER

Liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren høydeguide fra Hvitserk.

Turfakta

Historie

Himalaya er det høyeste og yngste fjellsystemet i verden. For 40 millioner år siden møttes landmassivene fra India og Asia hverandre - resultatet ser vi klart i dag - Himalaya og Det tibetanske platå. Himalaya vokser fortsatt 1 cm pr. år. Nepal som stat ble opprettet i 1768. Før det bestod landet av mange små kongeriker. Nepal er en av de få statene som aldri har blitt hærtatt eller blitt styrt av andre land noensinne!

Nepal var totalt stengt for utlendinger helt frem til vår tid. Noen spesialtillatelser ble imidlertid gitt til utvalgte ekspedisjoner tidlig på 1900 - tallet. I 1949 åpnet Nepal for den første trekkingtillatelsen i landets historie. Klatretillatelsene resulterte blant annet til at Annapurna I ble besteget i 1950, som den første 8000-meter toppen i historien! I 1953 nådde Tenzing Norgay Sherpa og Sir Edmund Hillary toppen av verdens tak - Mount Everest.

Manasluområdet ble åpnet for turisme så sent som i 1992, og selv om det blir mer og mer populært er området fortsatt nesten fritt for turisme sammenlignet med de store trekkingrutene til Annapurna og Everest BC. Det er kun litt over 2000 turister som fullfører Manaslu rundt hvert år. Innbyggerne i øvre Buri Ghandaki, en region kjent som Nupri (de vestlige fjellene) er direkte etterkommere av tibetanske immigranter som slo seg ned her på 1600 tallet. I øvre Nupri er språket, klesdrakten og skikkene nesten utelukkende tibetansk. Vi er gjester i et annet land og på denne turen respekterer vi de lokale skikkene. Derfor går vi blant annet på venstre side av Mani (hellige) veggene vi passerer. 

Vanskelighetsgrad

Trekkingturen rundt Manaslu er en tildels hard fottur. Vi er på beina i over to uker i strekk og har dagsetapper på i snitt rundt 6-7 timer hver dag. Store deler av turen går i tropisk jungel og kulturlandskap på rundt 2500 - 3500 m.oh, men forvent også kuldegrader og vinterføre. Det går mye oppover og høydepunktet og toppunktet vil være kryssingen av Larkya La passet på rundt 5200 m.oh. Denne dagen vil være tung. Deretter går det mye nedover slik at gode knær og god form er en forutsetning. Vi bærer kun lette dagstursekker selv. Turen rundt Manaslu foregår i et av verdens fattigste land og i et tildels lite besøkt område. Du må derfor forvente at standarden både på overnatting og mat ikke vil være slik som her hjemme, selv om våre lokale medhjelpere vil gjøre alt som står i sin makt for å gi deg en fantastisk opplevelse. På denne turen er det den storslagne naturen og menneskene vi møter på vår vei som vil være i fokus.  

Turforberedelser

Det er en stor fordel å ha vært mye på fjelltur fra før, og være vant til lange dagsetapper. Du burde også trene litt med å gå med en lett dagstursekk et par uker før avreise. Det er også viktig å ha det gøy på tur. Vi anbefaler at du leser litt om landet og om turen du skal på før avreise. Nomaden i Oslo har meget godt utvalg i reiselitteratur. Her er noen titler som du kan prøve å få tak i:

 • Trekking in Manaslu Region & Tsum Valley - Sonam Lama
 • Nepal Trekking & The Great Himalaya Trail - Trailblazer
 • Trekking in the Nepal Himalaya - Lonely Planet Walking guide
 • Trekking in Nepal - A traveler`s guide
 • Hvitserk støtter Norge-Nepalforeningen. Foreningens formål er å fremme samarbeid og forståelse mellom det norske og nepalske folk ved å arbeide for kulturutveksling mellom Norge og Nepal, å utbre kjennskap til Nepals kultur og tradisjoner, og å være et forum for folk med interesse for Nepal. Foreningen har gitt ut et informasjonshefte med nyttig informasjon for deg som skal reise til Nepal. Dette heftet kan du laste ned HER.

Sikkerhet

Vi legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute har vi et 24t sikkerhetssystem system ved sykdom og ulykker. Vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og vi bruker de med mest erfaring og best forståelse av våre produkter.

Utstyr

Du trenger en god sovepose som må tåle rundt 10-15 minusgrader (komfortsone) Liggeunderlag kan være lurt å ha med selv om man bor på tehus. De første dagene av turen vil normalt være varme med gode sommertemperaturer mens det kan være småkaldt om kveldene i de øverste landsbyene, så fleece og dunjakke er godt å ha når stjernehimmelen skal nytes. Vanlig fjellutstyr kreves på denne turen.

Attraksjoner

 • Hovedstaden Kathmandu med Thamel-distriktets spennende restauranter og butikker.
 • Fantastisk grønn og frodig natur krydret med snødekte topper.
 • En fin blanding av hinduistisk og buddhistisk kultur.
 • Orkesterplass til verdens 8 høyeste fjell, Manaslu på 8.163 m.oh
 • Larkya La passet på ca. 5200 m.oh. 
 • Flotte fjell, breer, fossefall, hengebroer og koselige små landsbyer.

Innkvartering

Vi bor på et fint hotell i Kathmandu. På vandreturen overnatter vi i koselige tehus/lodger, men husk at turen foregår i et forholdsvis lite besøkt turistområde, og standarden på tehusene vil derfor variere litt fra sted til sted. 

Klima

Klimatiske forhold er avgjørende for når en vil besøke Nepal. Slutten av september til november, starten på tørketiden og februar-april, slutten av tørketiden, er de beste periodene å dra på.  Resten av året er generelt for varmt og støvete til at det er behagelig, og monsunen fra slutten av mai til midten av september dekker til fjellene med skyer og gjør de tørre veiene om til gjørmehull.Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Lokal valuta er nepalske rupi. 100 rupi tilsvarer ca 7 norske kroner. Hvor mye du bruker avhenger selvfølgelig av forbruk og kjøpelyst.Men siden det meste er inkludert i reisens pris, trenger du ikke regne så mye til vanlige tilleggsutgifter. 20 000 rupis er nok til å kjøpe drikke og snacks underveis. Derimot er fristelsene mange når det gjelder suvenirer og shopping. Vi anbefaler å ta ut lokal valuta i minibanker i Kathmandu. I tillegg kommer USD 40 til visum samt USD 125 til tips.

Tid & tidssoner

Tidsforskjellen mellom Norge og Nepal er 3.45 timer (sommer) og 4.45 timer (vinter). Når klokken er 12 i Norge er den i Nepal 15.45 (sommer).

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (med gyldighet minimum 6 mnd. etter hjemkomstdato). Det er nødvendig med visum for norske statsborgere til Nepal, og det kjøpes på flyplassen i Kathmandu.

Vaksinasjoner og helse

Vi anbefaler at du tar kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal.

På enkelte av våre turer krever vi helseattest, og det er ditt ansvar å returnere helseattest innen 2 uker (3 uker der legeattest er påkrevet) etter påmelding på tur. Merk; det er ikke alle turer det er nødvendig med helseskjema. Får du ikke helseskjema tilsendt sammen påmeldingsbekreftelsen, så vil det ikke være nødvendig på din tur.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte orsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren turleder + lokal sirdar, lokale guider og bærere
 • Fly Oslo - Kathmandu t/r (inkl. flyskatter/avgifter)
 • Halv dags sightseeing i Kathmandu
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • Alle tillatelser og parkavgifter
 • Alle overnattinger. Delt rom på hotell i Kathmandu.
 • Overnatting i telt og i dobbeltrom/flersengsrom på fjellet.
 • Alle måltider utenom i Kathmandu.
 • Alt av fellesutstyr

Pris inkluderer ikke

 • Drikkevarer fra flasker eller kokt/renset vann på flaske
 • Måltider i Kathmandu 
 • Utgifter av personlig art
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Evt. enkeltrom på hotell
 • Visum (husk 3 stk. passbilder)
 • Tips til lokale guider og bærere på fjellet, ca 125 USD
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud

Øvrig informasjon

 Er det tett opp til avreise eller ønsker du avreise en annen dag, så ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel!

DAG 1: AVREISE GARDERMOEN

Vi møtes forventningsfulle på Gardermoen og hilser på reisefølget vårt for de neste innholdsrike dagene.

DAG 2: ANKOMST KATHMANDU

Vel fremme i Kathmandu blir vi møtt av våre lokale venner på flyplassen og transportert inn til hotellet vårt. Vi bruker formiddagen og resten av ettermiddagen til fri disposisjon. På kvelden spiser vi en felles middag sammen og har en brief om de neste dagene.

DAG 3: KATHMANDU - ARUGHAT BAZAAR - SOTI KHOLA (700 MOH)

Etter frokost blir det tidlig avreise til Soti Khola. Vi kjører gode 4 hjuls drevne biler som er tryggere enn buss når man etterhvert forsvinner ut av Kathmandu og beveger seg på veier ute på landsbygda. Allerede kort tid etter avreise kan vi skimte Himalayafjellene med Ganesh Himal i det fjerne. Dette er en lang transportdag, men vi tar pauser underveis og dette gir jo også en god anledning til å oppleve litt av livet langs landeveien. Etter ca. 8 timer (de siste på forholdsvis tøff vei) ankommer vi Soti Khola.

DAG 4: SOTI KHOLA - MACCHA KHOLA (930 MOH)

Vi krysser broen og går igjennom den vakre Salskogen, opp over åskammer og har de store elvestrykene til Buri Ghandaki under oss. Vi stopper for lunsj underveis før den steinete stien fortsetter opp og ned, og videre inn i dalføret. Vi passerer små risterrasser og over oss på begge sider langt opp i fjellsiden ser vi mindre landsbyer. Vi krysser elven før vi ankommer Maccha Khola hvor vi overnatter.  6-7 timers gåtur.

DAG 5: MACCHA KHOLA - JAGAT (1410 MOH)

Stien tar oss i dag til mer interessante gårdslandsbyer og vi ser en sakte forandring i landskapet. Vi beveger oss først nå inn i selve Manaslu nasjonalpark. Fortsatt må vi over store og mindre hengebroer før vi kommer til den lille landsbyen Kholabesi og de varme kildene i den koselige landsbyen Tatopani. Bønnemerker av stein, flere mani (hellige) vegger med steintavler og velbygde steinhus med hellelagte gater møter oss nå. Nede ved elven ligger den lille landsbyen Jagat hvor vi overnatter, Ca. 6 timers gange.

DAG 6: JAGAT - PEWA (1710 MOH) 

Etter frokost fortsetter vi opp fjellryggen til vi når Dovan, vi krysser enda en spektakulær hengebro over Yaru Khola og fortsetter opp steintrappene til Tharo Bhanjyang. Turen tar oss videre gjennom små landsbyer før vi ankommer det bitte lille stedet Pewa for overnatting. Ca. 7 timers gange.

DAG 7: PEWA - GHAP (2050 MOH)

Etter endel dager på beina har vi kommet inn i en god rytme, og morgenrutinene sitter som de skal. Vi befinner oss fortsatt i mye skogsterreng selv om hvite topper kan skimtes nærmere og nærmere. Morgenene og kveldene er også begynt å bli litt kjølige, så det merkes nå at vi stiger i høyden. Stien fortsetter oppover Shringidalen til vi når Ghap hvor vi overnatter. Ca. 6 timers gange.

DAG 8: GHAP - LHO (3200 MOH)

I dag går vi forbi små hus og dyrket mark og passerer også en kontrollpost hvor våre tillatelser blir sjekket. Utover dagen får vi glimt av selveste Manaslu, verdens 8 høyeste fjell på 8.163 m.oh. Vi passer litt ekstra godt på i dag ettersom vi passerer 3000 meters høyden. Rolig gange, mye væske og godt humør er en sikker vinner mot høydesyken. Ca. 6 timers gange.

DAG 9: LHO - SAMAGAON (3500 MOH)

De grønnkledde åssidene og har nå gitt plass til et noe mer karrig landskap og spisse Himalayatinder. Vi er så tett på Manaslu som vi kan komme, og den tynne luften gjør nå at det er litt tyngre å gå. Kanskje ligger det også enkelte snøflekker her og der, enkelte perioder kan det faktisk være nesten full vinter her oppe. Samagaon er den største landsbyen i denne regionen, og ettermiddagen kan brukes til å spasere rundt i de trange gatene. Ca. 5 timers gange.

DAG 10: HVILEDAG I SAMAGAON

Endelig en rolig dag hvor vi kan sove litt lengre og la utstyret kanskje få luftet og tørket seg litt. Vi utforsker området med en tur til det nærliggende klosteret eller kanskje en spasertur til den flotte Birendra Kund innsjøen som ligger et par timers gange unna. 

DAG 11: SAMAGAON - SAMDO (3860 MOH)

En relativt snill etappe i dag, mye flatt videre innover dalen mot Samdo. Vi får en stigning på slutten rett før vi ankommer den tibetanske landsbyen som ble bygd av flyktninger på 60 tallet. Samdo er et fint sted å spasere litt rundt i, eller bare nyte utsikten videre opp mot Larkya La passet. Ca. 4 timers gange.

DAG 12: SAMDO - DHARAMSALA (4460 MOH)

Vi krysser nok en gang Buri Ghandaki elven og fortsetter oppover mot Dharamsala. Dette stedet består egentlig bare av to steinhus og overnattingen her er ganske spartansk. Men dette er siste bebyggelse før vi begir oss ut på den lange etappen over Larkya La passet og ned på andre siden. Ca. 5 timers gange.

DAG 13: DHARAMSALA - LARKYA LA (5135 MOH) - BHIMTANG (3590 MOH)

Dette er en lang og tøff dag. Vi starter grytidlig med en frokost før vi setter avgårde i skumringen rundt kl. 04-05:00. Hodelyktene er på og det meste av klær sitter allerede på kroppen. Larkya La passet beskrives ofte som en av de mest dramatiske fjellpassene i Himalaya. Det er ikke av de høyeste kryssbare passene i Nepal, men har definitivt sine egne utfordringer, ikke minst ved at man må forberede seg på  en 10-12 timers dag med minst 4-5 timer i stor høyde i relativt tøft og eksponert terreng. En lang nedstigning på 1700 høydemetre tar oss ned på Annapurna siden, gjennom moreneavsetninger og tilslutt ned til den lange flate sletten hvor vi finner Bhimtang.

DAG 14: BHIMTANG - DHARAPANI (1800 MOH)

Ruten blir lettere nå ettersom vi er nede i lavlandet igjen hvor temperaturen igjen er god og varm og vi kan legge fra oss vinterklærne. Vi passerer fiken,- og rhododendrontrær og følger elven nedstrøms til vi ankommer Dharapani. Her er tehusene av høyere kvalitet enn vi kanskje har opplevd tidligere og vi kan sitte ute og slappe av med noe godt å drikke. Ca. 6 timers gange.

DAG 15: DHARAPANI - TAL (1700 MOH)

En flott tur tar oss videre nedover i lavlandet og gjennom en spektakulær canyon med hengebroer og fine fossefall. Tal er et koselig sted med brolagte gater og fine tehus og her har vi vår avslutning for alle de flotte folkene som har vært med oss og bidratt til å gjøre turen til en storslagen opplevelse. Ca. 5 timers gange.

DAG 16: TAL - CHYAMCHE (1430 MOH) - KATHMANDU (1325 MOH)

Etter en fin avslutning i går for alle våre bærere og lokale guider, tar vi bena fatt etter frokost for den siste etappen. Vi følger nå etterhvert stien videre nedover til vi møter våre biler igjen som trygt vil ta oss tilbake til Kathmandu utpå ettermiddagen. Endelig en god dusj, skifte av klær og en deilig middag!

DAG 17: KATHMANDU

Etter en god og lang frokost på hotellet tar vi en halv dags sightseeing i Kathmandu hvor vi besøker flere av de største severdighetene som blant annet står på UNESCO's verdensarvliste. Vi avlegger både Boudanath (en av de største buddhistiske stupaene i verden) og Pashputinath (Nepals mest hellige hindutempel) et besøk. Ettermiddagen til fri disposisjon.

DAG 18: KATHMANDU - OSLO

Nok en rolig dag og tid til å gå seg litt bort i de mange bakgatene i Thamel, gjøre unna siste shopping eller rett og slett bare slappe av på hotellet. Kanskje er dette dagen hvor alle julegavene skal handles inn? På ettermiddagen blir det transport til flyplassen for hjemreisen.

DAG 19: ANKOMST OSLO

Etter noen nattetimer på fly er vi tilbake på Gardermoen på formiddagen. Vel - alle eventyr tar en slutt. Minnene sitter som spikret og vår kjærlighet til Nepal vil alltid forbli sterk. Før eller senere må vi tilbake.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Nepal

Type:

Fottur, høye fjell, kultur - natur

Grad: