Nordvestpassasjen 2018 - Dagbok

Sist oppdatert: 20.04.2018 16:58

Nordvestpassasjen er navnet på sjøveien fra Atlanterhavet til Stillehavet, langs nordkysten av Canada. De 400 kilometrene mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven er en polar drømmetur i historiske omgivelser.

I år tar Alexander med seg Sigmund, Trond, Rune, Silje, Bjørn og Roger for å utforske Canadas nordkyst. Alexander har allerede dratt over for å forberede logistikken, mens resten av gruppe drar fra Norge den 11. april. Her kan dere følge med gruppa på sin ferd gjennom isen.

19.4.18: Camp 7

Vi får daglige oppdateringer fra gjengen, men de har vært ordknappe de siste dagene. I korte trekk har meldingene basert seg på at føret har bydd på noe motstand med løssnø og sastrugi. Det hører selvsagt med på en slik tur, når man skal bevege seg utenfor skiforeningen sine trikkeskinner her til lands.

En annen faktor på denne turen er isbjørn. Gruppa har hatt sin første kontakt, men den holdt seg på avstand. De er godt rustet for å håndtere isbjørnproblematikken og meldingene har ikke vært bekymringsfulle.

Progresjonen går etter planen med camp 7 på Jenny Lind. Alt bra, en kjempetur! Er siste melding.

Camp 7, Jenny Lind, Nordvestpassasjen 2018

Og for de som lurer på hvor i verden vi befinner oss er det her:

Nordvestpassasjen 2018

16.04.2018 Dag 4

Etter en kald natt med temperatur med mot -30 grader våknet vi til strålende sol fra skyfri himmel. Dagen i dag har gitt oss en forsmak på skruis med forsering av en del pressrygger. Et innslag med dyreliv ble det også med 3 nysgjerrige ryper tett på oss.

Med temperatur rundt -20 grader og svak vind bakfra har vi tilbakelagt 22.5 km som vi er fornøyd med. I morgen venter første dag med 8 timers økt. God stemning i gjengen.

En liten hilsen til Kristoffer og Sebastian: Til stor munterhet har jeg fortalt om deres aprilspøk, og "jeg er på tur i 2018!"

Roger

15.4.18: TUREN ER I GANG!

Gjengen ble samlet i Yellowknife til frokost. Turen gikk så videre til Cambridge Bay. Etter litt småshopping og vandring i sentrum traff vi Alex. Mye pakking og rasjonering av mat stod på agendaen.

Dagen etter pakket vi resten og spiste vårt siste måltid i sivilisasjonen. Vi spente skiene på og satte kursen mot Gjøa Havn. Vi ble et bra fotomotiv for lokalbefolkningen og fikk mange lykkeønskninger ut av sentrum. Etter 7km satte vi opp telt på havisen i fantastisk solnedgang. Felles middag før alle hadde hver sin økt med isbjørnvakt gjennom nattens mange timer. -26 grader.

I dag våknet vi til nydelig vær, telt ble pakket sammen og 6 økter stod på planen. Dessverre ble finværet byttet ut med vind og litt snø. 16km i dag, en rolig start på ekspedisjonen er bra. Nå venter felles middag.

Silje hilser til alle hjemme. Alt er fint : )

13.4.18: siste forberedelser!

Etter noen dager med logistikk, pakking av mat og utstyr, og nye hyggelige bekjentskaper for Alex i Cambridge Bay, ankom resten av gruppa til dekka bord! Det er en laang flyreise fra Oslo til Cambridge Bay, så alle er nok mer enn klare for å sette igang så de får strukket litt på beina. På siste melkerute til CB kunne man skimte ned på ruta som de neste dagene skal nytes på ski. Det har vært ganske kaldt i det siste, men forholdene ellers er gode. Det gjelder å passe på seg selv og hverandre fra dag 1 så man unngår frostskader eller andre problemer. 

Vi ønsker gruppa GOD TUR!

Siste klargjøring for Nordvestpassasjen

Klare for avgang nvpa2018