Nordvestpassasjen 2019 med Hvitserk - Dagbok

Sist oppdatert: 21.04.2019 08:32

Nordvestpassasjen er navnet på sjøveien fra Atlanterhavet til Stillehavet, langs nordkysten av Canada. De 400 kilometrene mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven er en polar drømmetur i historiske omgivelser.

mye skruis, men vakre dager og god framdrift

Kjære alle hjemme. Vi har forsert Jenny Lind og kommet oss nesten gjennom en snill skruis. Været har også vært ganske bra og vi får unna kilometere. Vi har sett en del bjørnespor, revespor og steggen flakser rundt oss. Skruisen er majestetisk og vakker, og termometeret er ødelagt av kulde! Bjørnevaktene kan nyte fullmåne og nordlys. Vi har dessverre hatt en udramatisk uthenting av Morten Ø og Torhild, håper de får noen fine påskedager med familien.

I dag feirer vi påskeaften i gutteteltet med whisky og ostekake. Ingvild hilser til familien Kork og Joao. Elin hilser til alle der hjemme, Morten hilser gjengen på Trevatn. Siv hilser til Martin og familien og Kristin sier tusen takk til Tea for verdens beste gave og hilser gutta i Colletts gate. Alex takker alle lesere av denne bloggen.

Og for dere som lurer på hvor i verden vi egentlig befinner oss:

Nordvestpassasjen i Canada - Hvitserk 2019

Nordvestpassasjen 2019 med hvitserkgruppa er nå utenfor jenny lind i nordvestpassasjen - hvitserk 2019

Kulda sliter på både mannskap og utstyr

Kulda er jo noe av det som gjør Nordvestpassasjen ekstra utfordrende. Den setter seg i beina, og tærer på utstyret. Primusene trenger ekstra omsorg, og det blir mye fiksing på utstyr. Gruppa melder også om mer snø på isen enn vanlig, noe som senker framdriften noe. Flere isbjørnspor er observert, men de holder seg på avstand.

Polhavet

Føret har blitt litt bedre, men fortsatt variert og tungt. Sola skinner og nettene er klare. Gårsdagens isbjørnvakt ble holdt under nordlys og 31 kalde grader.

De første dagene på tur

Det har vært en uvanlig tung start på årets tur gjennom Nordvestpassasjen. Meldingene fra gruppa går på; "Tung første dag med mye vind og løssnø", "Knalltøff dag med tungt føre og ekstrem kulde", "Mye vind og to knekte teltstenger". Gruppa må virkelig trå til fra start og jobbe som et lag!

Cambridge Bay

Morten&Morten tar en 24 timers reise via Reykjavik og Edmonton, før den ble avsluttet i Yellowknife sent mandag kveld. Jetlagen blir heldigvis utlignet på grunn av mangel på søvn under all flyingen og bagasjestress. Alt er fritert så både magen og kroppen sier; GÅ Å LEGG DEG! Siste etappe med fly gjøres tirsdag morgen til Cambridge Bay......phuuu— all bagasjen er fremme og like hel????.

Mer fritert mat.

Alex er allerede blitt «innfødt» og hilser oss hjertelig velkommen før pisken svinges for matpakking og utstyrskontroll:) Aircondition i Cambridge=full fyr, innendørs svetting blir din venn.

Utpå onsdagen ankommer Elin, Ingvild, Siv, Torild og Kristin med dertil tilhørende lettende sukk, en god miks av jetlag og glede over at bagasje er tipptopp og destinasjon er nådd!

Det spises fritert.

Nå veier alle minimum tre kg ekstra og det er vel og bra, siden butikkløping og en siste innsats på pakking og forberedelser ikke tar unna så veldig mange kalorier. ........alltids plass til en kake vel!

I morgen tidlig starter eventyret vårt!