Nordvestpassasjen 2019 med Hvitserk - Dagbok

Sist oppdatert: 08.05.2019 17:06

Nordvestpassasjen er navnet på sjøveien fra Atlanterhavet til Stillehavet, langs nordkysten av Canada. De 400 kilometrene mellom Cambridge Bay og Gjoa Haven er en polar drømmetur i historiske omgivelser.

NB: Det er ikke sikkert dagboken blir oppdatert hver dag. Noen ganger kan det ta flere dager, gjerne hvis det er helg og vi på kontoret er på tur selv.

7.5.19. Eventyret er over

En fornøyd (liten) gjeng hilser fra Taolyoak og kan med vemod melde om at en fantastisk tur er over!

6.5.19.

Vi er på nordøstkanten av fastlands Canada. Taloyoak er det Nordligste Inuit samfunn i landet (på fastland). Det er helt magisk å ligge her i Spence Bayen. Vi nyter panorama og gleder oss til sjamøretappen i morgen.

5.5.19. kakedag

Camp 23 og vi har sett sel og en flokk moskus ønsket oss velkommen. Været har vært vekslende, med både sol og snø. Vi har kommet ut på isen igjen etter Å ha passert over land. Kakedag i dag, så stemningen er god!

4.5.19. balfour bay

Camp 22. Gikk over Balfour Bay i dag og så flere sel. Når vi satt fot på Bothia Peninsula ble vi hilst av reinsdyr og rev. Går nå på kurs mot Willersted Inlet. Har det bra og koser oss på tur.

3.5.19. Isbjørn og dunskjørt

I dag våknet vi ikke før klokken åtte. Dagens alarmsignal var en forvillet Harstadværing som gikk rett i snubleblusset!!

Litt vind førte til at de mannlige utøvere prøvde dunskjørt en økt eller to, men det ble for varmt. Ja, også så vi en isbjørn på ca 250 meters avstand, ca 4 km fra posisjonen vi har camp. Den holdt seg på 250 m avstand og observerte oss. Virket ikke veldig interessert og  fulgte heldigvis ikke etter oss.

PS: Endelig ble det teltfred, da alle fikk 200gram jordbærostekake til dessert! I morgen tidlig vanker det nytraktet kaffe.

2.5.19. DJ Alex - one with the people

Akevitten har endelig tint og vi har hatt ullskjorteføre! Vi har begynt å gå over isen til Boothia Peninsula, og har sett turens første isbjørnspor. Mangel på kake gir veldig dårlig teltstemning, men vi står han av til i morgen når vi skal spise 600 gr kake. Det spises mengder ost og Konstateres at turlivet er helt ok. På morgenene styrer DJ Alex musikken, det er viktig at han som guide er One With The People (sa Kanye)

Denne gjengen er altså på vei til Taloyoak fra Gjoa:

1.5.19. Camp 20 - Pappa Børge

Første hele dag for trekløveret på vei til Taloyoak. “Altfor” varmt da teltet skapte regnvær i dag morges. Herlig vær med sol og medvind! En liten rev har vi også hilst på. Nå vanker det sjokoladekake og inuitt-te. Alle hilser til “pappa Børge”.

30.4.19. eventyret er over, men festen fortsetter for noen

Da er vi vel fremme i Gjøa og er innlosjerte i et hus med alle fasiliteter. Vi har laget monsterposjon med spagetti, og med en tørrlagt by blir det skålt i cola og alkoholfritt ingefærøl. Nesten like bra!

Gruppen har hatt en fantastisk tur, og er fulle av inntrykk. Noen stikkord om alle:
Siv- laget latrine på hver eneste bjørnevakt - makeløst!!
Morten - slang sammen en deig og stekte rundstykker til trollene i gjoa, for en mann!!
Elin - kanskje den hyggeligste overraskelsen, custom made shotteglass til gjengen!
Ingvild- ekspert på å sette opp telt, aldri sett et så tight telt!
Kristin - ikke en brenner som kan finte ut henne, ikke en brann på kokeplate som vipper henne av pinnen, stabilt!
Alex - tysk ingeniørkunst, vår store helt!

Nå har halvparten startet turen mot taloyoak, måtte den bli veldig fin. Resten av gjengen har starter hjemreisen, og ønsker de andre en magisk forlengelse.

Takk til alle som har vært med på fantastiske naturopplevelser med en fantastisk gjeng!

28.4.19. Gjoa i sikte!

En lang prosess nærmer seg slutten, folk meldte seg på turen for over et år siden og i dag har vi sett radarstasjon på Gjoa! Gikk på en ny gruppe moskus i går og det er ulike dyrespor overalt. Morten gikk først noen økter i dag og ble nesten sperret av noen nysgjerrige ryper som måtte husjes avgårde. Kristin møtte på to ryper inne i campen under bjørnevakten og de ville nærmest inn i teltet. Merkelige fugler. Brenneren er lunefull i kulden og noen mistet besinnelsen sin i går før Alex kom til unnsetning. Takker for det!

Hvis noen lurer på hvordan det lukter på Nordvestpassasjen nå, så er det ikke bra, og vi gleder oss til en dusj og til å ligge i en seng. Vi gleder oss til å se igjen de der hjemme. For Morten, Siv og Alex fortsetter turen til Taloyoak og det blir nok veldig bra! Vi har det fint på tur!

Ps: i kveld frøs akevitten så vi må drikke ratzeput

27.4.19. Storebror ser deg

Vi er av sjøisen! Kom endelig til Gladman radarstasjon, lite visste Ingvild og Kristin om videoovervåking da de dro ned buksene og latet vannet, mulig det Kommer på YouTube.. I det vi kommer på King William Island møtes vi av en stor flokk med moskus, men de løp heldigvis avgårde. Ikke lenger etter spretter to harer avgårde og ravner flyr over hodet på oss! Mye som skjer på King William altså.

I går var det såpass med vind at vi måtte sette opp et telt til lunsj, vinden gjør det veldig, veldig kaldt. Men nå lukter vi snart Gjoa og er ved godt mot!

25.4.19. Siste dag på isen

"I dag var det dritkaldt med vind fra nordvest. Gikk med flere balaklava, dunvest, arctic dobbel ull og pelslue. Det blåste hele dagen med 9-12 ms. Ble skikkelig kald på rumpa! Neste gang skal vi høre på deg og kjøpe dunskjørt : ) Ellers går alt ok. Er nå rett før King William Island. Akkurat som planlagt. Men, sitter og skruer sammen sålen til Morten sine støvler som knakk i dag… Utstyret får høy belastning og pumpene til primusen må tines før bruk. I morgen forlater vi havisen og går på land." - Alex

24.4.19. dagens - hvor er vi i verden?

23.4.19. Bursdagsfeiring

Hei alle der hjemme. Vi feirer Morten L's bursdag i dag med kake, Freia melkesjokolade og aquavit i gutteteltet. Kulden gir mange utfordringer for utstyret, særlig primusene er kranglete og krever en del dulling for å virke. Vi har gått gjennom mer skruis i dag og sett spor etter bjørn. I går var det så varmt (-18 og vindstille) så flere kastet jakken og gikk kun i nettingtrøye, vi er i alle fall aklimstisert! Vi spiser alt vi kommer over og tenker alltid på neste måltid, kulden gjør også noe med forbrenningen i tillegg til lange dager på ski. Nå er dagens avsnitt ferdig, vi må ut på ski!

21.4.19. Yoga i isen

Nok en fin dag med 28 unnagjort på 9×55 min. Ble ferdig med skruis i dag. Det var godt under -20 hele dagen og blåste i 7 ms fra west. Krysset noen ferske isbjørnspor, men så ingen dyr og det var mindre sporer her enn på westsiden av Jenny Lind. Det blir nå sent på kveldene til vi er ferdige med spising snøsmelting og alt. Vanlig legetid er rund 22. Så står vi opp om natten for 75 min bjørnevakt og står på ski igjen 9:30. Hvis været tillater det tar vi 10 min med yoga og tøying før vi legger ut. 

20.4.19. mye skruis, men vakre dager og god framdrift

Kjære alle hjemme. Vi har forsert Jenny Lind og kommet oss nesten gjennom en snill skruis. Været har også vært ganske bra og vi får unna kilometere. Vi har sett en del bjørnespor, revespor og steggen flakser rundt oss. Skruisen er majestetisk og vakker, og termometeret er ødelagt av kulde! Bjørnevaktene kan nyte fullmåne og nordlys. Vi har dessverre hatt en udramatisk uthenting av Morten Ø og Torhild, håper de får noen fine påskedager med familien.

I dag feirer vi påskeaften i gutteteltet med whisky og ostekake. Ingvild hilser til familien Kork og Joao. Elin hilser til alle der hjemme, Morten hilser gjengen på Trevatn. Siv hilser til Martin og familien og Kristin sier tusen takk til Tea for verdens beste gave og hilser gutta i Colletts gate. Alex takker alle lesere av denne bloggen.

Og for dere som lurer på hvor i verden vi egentlig befinner oss:

Nordvestpassasjen i Canada - Hvitserk 2019

Nordvestpassasjen 2019 med hvitserkgruppa er nå utenfor jenny lind i nordvestpassasjen - hvitserk 2019

17.4.19. Kulda sliter på både mannskap og utstyr

Kulda er jo noe av det som gjør Nordvestpassasjen ekstra utfordrende. Den setter seg i beina, og tærer på utstyret. Primusene trenger ekstra omsorg, og det blir mye fiksing på utstyr. Gruppa melder også om mer snø på isen enn vanlig, noe som senker framdriften noe. Flere isbjørnspor er observert, men de holder seg på avstand.

14.4.19. Polhavet

Føret har blitt litt bedre, men fortsatt variert og tungt. Sola skinner og nettene er klare. Gårsdagens isbjørnvakt ble holdt under nordlys og 31 kalde grader.

13.4.19. De første dagene på tur

Det har vært en uvanlig tung start på årets tur gjennom Nordvestpassasjen. Meldingene fra gruppa går på; "Tung første dag med mye vind og løssnø", "Knalltøff dag med tungt føre og ekstrem kulde", "Mye vind og to knekte teltstenger". Gruppa må virkelig trå til fra start og jobbe som et lag!

11.4.19. Cambridge Bay

Morten&Morten tar en 24 timers reise via Reykjavik og Edmonton, før den ble avsluttet i Yellowknife sent mandag kveld. Jetlagen blir heldigvis utlignet på grunn av mangel på søvn under all flyingen og bagasjestress. Alt er fritert så både magen og kroppen sier; GÅ Å LEGG DEG! Siste etappe med fly gjøres tirsdag morgen til Cambridge Bay......phuuu— all bagasjen er fremme og like hel????.

Mer fritert mat.

Alex er allerede blitt «innfødt» og hilser oss hjertelig velkommen før pisken svinges for matpakking og utstyrskontroll:) Aircondition i Cambridge=full fyr, innendørs svetting blir din venn.

Utpå onsdagen ankommer Elin, Ingvild, Siv, Torild og Kristin med dertil tilhørende lettende sukk, en god miks av jetlag og glede over at bagasje er tipptopp og destinasjon er nådd!

Det spises fritert.

Nå veier alle minimum tre kg ekstra og det er vel og bra, siden butikkløping og en siste innsats på pakking og forberedelser ikke tar unna så veldig mange kalorier. ........alltids plass til en kake vel!

I morgen tidlig starter eventyret vårt!