Tilbake til søkeresultater

Sykkeltur i Albania

Bli med på en ukes sykkeltur hvor vi opplever UNESCO-vernede steder, snødekte fjelltopper, vakre strender langs den albanske riviera, en genuint urørt kultur og usedvanlig vennlige mennesker!

VELDIG ENKELT : skyhøyt over forventningene på absolutt alle punkter. Særdeles godt organisert. Alt funket. Jeg jamret litt i starten over at vi ble kjørt oppover, men innser at det nok var fornuftig for gruppen og med tanke på grov asfalt de første dagene. Gode overnattinger og sjeldent god mat. Flott landskap og perfekt temperatur. Sykkelguiden, Dimo, imponerer. Hvitserkguide Atle likeså.— Arild, deltager på aprilturen 2018

De som har besøkt Albania sier at dette er det nærmeste du kommer til en tidsreise. Inntil Folkerepublikken Albania ble oppløst i 1991, var det sjeldent at utlendinger fikk muligheten til å besøke dette landet som fortsatt har et mystikkens slør over seg. Men etter at grensene åpnet, innså besøkende raskt at årtier med isolasjon hadde gjort Albania til et meget spesielt sted.

I motsetning til nabolandene Hellas i syd og Kroatia i nord, er Albania fortsatt uoppdaget og skånet for masseturismen, til tross for at de kan by på like vakre strender langs den samme kystlinjen, lignende matkultur og et prisnivå mange hakk under. Men dette vil nok ikke vare evig, så vi synes du bør benytte anledningen til å oppdage Albania før alle andre gjør det!

Vi flyr til og fra hovedstaden Tirana, men starter syklingen fra den lille byen Pogradec, beliggende ved Ohridsjøen, som en en av Europas dypeste og eldste innsjøer. Her finnes det endemiske fisk som vi selvsagt kan prøve til middag. Vi fortsetter sørover over fjellandskap, gjennom furuskoger, overnatter i fjellhytter og på små familiedrevne hoteller. Underveis passerer vi geitegjetere og eldre damer med skaut og esel, glade barn som vinker og smiler, og enkelte dager kan vi antagelig telle antall passerende biler på en hånd.

Etterhvert kommer vi ned til Albanias kyst, som er like vakker som sine greske og kroatiske naboers riviera. Her sykler vi med turkist hav på venstre side og 2000 meter høye fjell på høyre side. Vi får selvfølgelig også anledning til å dyppe slitne kropper i Det Joniske Hav.

Guide/Turleder

Vi reiser i en liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren guide fra Hvitserk.

Turfakta

Historie

Det området dagens Albania dekker, var tidligere en del av de romerske provinsene Dalmatia (det sørlige Illyricum), Makedonia (og da særlig området Epirus Nova), og Moesia. Den moderne republikken Albania oppnådde uavhengighet etter Det osmanske rikes kollaps i Europa, etterfulgt av Balkankrigene. Albania var fyrstedømme, republikk og kongerike, før det i det i 1939, som en del av andre verdenskrig, ble invadert i 1939 av Italia, som var under fascistisk styre, og igjen i 1943 av Nazi-Tyskland i 1943. I 1946 ble landet en kommunistisk folkerepublikk, et styresett etablert og ledet av Enver Hoxha og Arbeidets parti. I 1991 ble landets kommunistiske styresett avviklet, og Republikken Albania ble etablert. 

Vanskelighetsgrad

Dette er en middels fysisk krevende tur med dagsetapper på mellom 50 og 70 kilometer på sykkel. Veiene er hovedsakelig asfalt, men perfekt for sykling. Det er minimalt med trafikk, og det er stort sett bare èn vei å følge. Vi har imidlertid med følgebuss hele veien så det er ingen fare dersom du av en eller annen grunn ønsker å ta det med ro; men vi antar at du er med for å sykle mest mulig.

Turforberedelser

Med sykkeletapper på rundt 50-70 km, er det veldig lurt at du har syklet en del i forkant av turen. Dette for å unngå skader og sår bak! Vi har med oss følgebuss under hele sykkelturen.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr, og du får låne sykkelhjelm, drikkeflaske og sykkelveske om du ønsker.

Attraksjoner

 • Ohridsjøen
 • Den romerske ruinbyen Butrint
 • Gjirokaster
 • Den albanske riviera
 • Kystbyene Sarande og Himare
 • Vennlige mennesker

Innkvartering

Vi bruker overnattingssteder av den beste standarden som er å oppdrive i Albania for tiden. Det vil stort sett si 3* hoteller med eget bad i byene, og familiedrevne gjestehus på de mer avsidesliggende stedene. Noen av de er såpass små at det er ikke garantert at alle som ønsker det kan få enkeltrom - og derfor er det lurt å bestille så tidlig som mulig om enkeltrom er viktig for deg!

Klima

Albania har et temperert Middelhavsklima. April og oktober er fortsatt mildt, men du vil nok merke solen godt utover dagen. En liten regnskur må vi nok regne med, men vanligvis er både april og oktober perfekt for sykkeltur. Temperaturene vil antagelig ligge mellom 15 og 24 grader på dagtid - på natten kan det synke ned mot 5-6 grader oppe i fjellene, og 12-15 ved kysten.

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Albanske lek. Minibanker er tilgjengelige på flyplassen og i byene.  

Tid & tidssoner

Albania ligger på samme tidssone som Norge.

Pass og visum

Du trenger ikke annet enn et gyldig norsk pass. Dette må være gyldig i minst seks måneder etter utreise!  

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no Vi anbefaler www.reiseklinikken.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (F.eks kan du fint reise til Albania selv du vrikker foten rett før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å sykle 70 kilometer om dagen. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

PRISEN INKLUDERER

 • Flyreise Oslo - Tirana (inkl. flyskatter/avgifter)
 • Norsk erfaren turleder
 • Engelsktalende lokal guide
 • Følgebiler som transporterer bagasjen vår
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • Alle tillatelser og parkavgifter
 • Alle overnattinger i tomannsrom
 • ALLE MÅLTIDER (Vegetarmåltider er tilgjengelig om ønskelig!)
 • Alt av fellesutstyr
 • Gode moderne sykler (lettvekts 30-girs Giant hybrid)
 • Sykkelhjelm, sykkelveske, drikkeflaske.

Pris inkluderer ikke

 • Utgifter av personlig art
 • Drikke til måltidene
 • Avbestillings- og reiseforsikring
 • Evt. enkeltrom på hotell (kr 2300,-) På forespørsel.
 • Tips til lokale guider og hjelpere
 • Inngangsbillett til attraksjonene (80-100 kr)
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel, selv om påmeldingsfristen har gått ut.

Dag 1: ankomst og til ohridsjøen

Vi samles på Gardermoen, hilser på reisefølget for den neste uka, og setter oss på flyet sørover. Vi ankommer Tiranas flyplass på ettermiddagen, hvor vi blir møtt av våre albanske venner. Vi kjører minibuss (ca 2,5 timer) østover til Ohridsjøen og sjekker inn på et hotell ved innsjøens bredder. Velkomstmiddag på hotellet på kvelden - her kan du jo prøve Ohridsjøens endemiske type ørret!

Dag 2: fra ohridsjøen til germenje (70 km)

Er du riktig morgenfugl, kan du starte dagen med en dukkert i en av Europas eldste og dypeste innsjøer! Etter frokost på hotellet kjører vi bussen vår til Korce (ca 45 min), og herifra starter vi syklingen for alvor. Vi forlater Korces flate åkere og klatrer gradvis opp i fjellene gjennom et nakent landskap med klipper og stein med spredt vegetasjon her og der. Vi forserer juv og daler, inn i hjertet av Grammoz-fjellene og over Barmash-passet på 1159 moh før vi når idylliske Germenj i sin egen sedate dal. Her bor vi på en liten gård, i tømmerhytter med to soverom og ett bad i hver hytte, og spiser nytrukket fiskemiddag ved peisen i storstua. (Sykling ca 70 km og 1000 høydemeter)

dag 3: sykling til permet (60 km)

Vi sykler opp fra Germenj-dalen til et flatt høyplatå omringet av høye fjelltopper før vi når kilden for Vjosa-elven, og suser deretter ned gjennom det spektakulære juvet til Leskovik. Vi fortsetter nedover til Carshove og følger deretter en rute langs elven til Benje, beliggende på en bratt ås ved elven. Stedet her er kjent i lokalområdet for sine måltider og for sin raki. Etter lunsj sykler vi en svipptur bort til de varme kildene, som ligger like ved en eldgammel pittoresk steinbro. Vi kan bade i elven eller i kildene, og mudderet fra bunnen her regnes som svært rensende og bra for huden - men særlig delikat er det ikke. Tilbake til gjestehuset til solnedgang for en bedre middag ved langbordet på terrassen. (Sykling ca 60 km og 615 høydemeter)

dag 4: sykling til telepene (46 km) og videre til gjirokaster

Etter en bedre frokost fortsetter vi gjennom dalen mot Kelcyra, med de spisse fjelltoppene i det fjerne. Vi sykler mellom fjellsidene til Drinos og videre langs enda et elvejuv. Etter lunsj ved fossen i Telepene setter vi oss i bussen den siste halvtimen over de brede slettene til byen Gjirokaster, De 1000 Trappers By, beliggende høyt oppe i fjellsiden til høyre. På ettermiddagen tar vi en rusletur gjennom byen og besøker festningen, utforsker de trange brosteinsgatene og de gamle ottomanske husene fra 1700-tallet. Middag på en lokal restaurant.  (Sykling ca 46 km og 200 høydemeter)

dag 5: sykling til den albanske riviera (70 km)

Vi bruker bussen til å komme oss ut av Gjirokaster og opp til Muzina-passet, som er inngangsporten til det sørlige Albania. Målet vårt i dag er Saranda, beliggende ved den joniske kysten, inneklemt mellom blått hav og høye fjell, men underveis stopper vi og spiser lunsj og besøker den UNESCO-listede ruinbyen Butrint. Dette er en av Europas viktigste arkeologiske steder, med røtter tilbake til både romertiden og den greske antikken. Den siste sykkeletappen er forholdsvis kort og enkel. Vel fremme i Saranda frister kanskje en dukkert i havet før vi har middag på hotellet. (Sykling ca 70 km og 720 høydemeter)

dag 6: sykkel til himare (54 km)

I dag skal vi få kjørt oss, på en forrykende sykkeltur opp og ned - bratt ut av Saranda til et klippefylt fjellplatå, før vi suser ned mot idylliske havbukter og gjennom små landsbyer, alltid med et blendende blått hav til venstre og fantastiske fjell ruvende til høyre. Noen mil unna kan vi se den greske ferieøya Korfu. Til slutt flater det ut til den lange stranden ved Himare-bukta. På ettermiddagen er det bare oss og Det Joniske Hav! (Sykling ca 54 km og 1060 høydemeter)

dag 7: sykling til vlore (65 km)

Dagens sykkeletappe er like spektakulær som den er utfordrende. Vi klatrer fra havnivå og opp til Llogara-passet 1000 meter over det knallblå Joniske havet. Her er det krappe svinger mens vi fortsetter oppover, oppover, oppover! Nasjonalparken her er hjem for svartfuru, eurasisk oter og kongeørn. I klarvær er det mulig å skimte det syd-italienske fastlandet i det fjerne. Etter et lunchstopp på toppen cruiser vi nedover mot byen Vlora, og til hotellet vårt like før byen. Her parkerer vi syklene våre for godt. Den beste belønningen for dagens strabaser er å slappe av med en kald forfriskning på hotellets private strand. (Sykling ca 65 km og 1600 høydemeter)

dag 8: til tirana og hjemover 

Etter frokost er det på tide å dra til flyplassen og sette nesa hjemover. Vi kjører fra Vlore på et par timer, og er hjemme i Norge sent på kveld.

 

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no 

Fleecejakke

Denne må med, en varm ullgenser kan også brukes.

Vanntett jakke og bukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle vind, regn og helst ha en god hette. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene e.l. for ventilering når man sykler. 

Langbukse, vind/jogge

En lett/sval bukse, bør være litt vindtett, og av et materiale som tørker raskt. Fin å reise med også.

Sykkelbukse/ - shorts

Med "padding" på baken

Joggesko

Sko med godt feste som er gode å gå i og å sykle med.

Sandaler

Greit å ha på kveldene, og ved kysten.

T-skjorter/ langarmet skjorte

Lange ermer kan være viktig mot solen.

Sykkelhjelm 

Du får låne gratis i Albania, men kanskje foretrekker du din egen. 

Drikkeflaske

Igjen, du får låne gratis i Albania, men kanskje foretrekker du din egen. 

Sykkelsko / klikkpedaler

Hvis du ønsker å sykle med klikkpedaler, må du ta med dette selv. Du får hjelp til å montere de. 
Hvis du ikke er vant til å sykle med klikkpedaler, så dropp det! 

Sykkelhansker

Hendene blir møre av å holde rundt styret - og stekt av sola!

Polstring til sykkelsetet

Kan komme veldig godt med - man blir lett mørbanket bak de første dagene!

Duffelbag eller myk sekk

Denne pakker du alt i, og den transporteres mellom overnattingsstedene. Syklene har flaskeholdere og sidevesker som du kan ha noen småting i - en jakke, solkrem, kamera osv. 

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Solbriller 

Gode, og solide solbriller med mørkt glass

Badetøy

Det blir flere muligheter for en dukkert!

Håndkle/ vaskeklut

Bør være av et materiale som tørker raskt.

Skjerf/ tørkle

På enkelte støvete sykkelstrekninger kan det komme godt med 

Et forsiktig utvalg av hygienesaker

Uunnværlig!

Undertøy og sokker 

Sier seg selv!

Ekstra skift

Behagelige klær å bruke på kvelden. Joggedress e.l. ? 

Myggspray

 

Kikkert

 

Pengebelte

 

Smakstilsetning/ Sportsdrikk

Smakstilsetninger til vannet kan være godt til en forandring. Råsaft, sportsdrikk e.l.

Snacks 

Noen tursjokolader og/eller poser med nøtteblandinger kommer du aldri til å angre på at du dro med deg fra Norge! Kommer til å smake himmelsk som energitilskudd  når det blir litt lenge til lunch!

Kompresjonsposer

Det er veldig kjekt å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet.

Ørepropper

Om du sover lett. Kanskje får du en romkamerat som snorker!? 

Antibac

Antibac eller andre desinfiserende midler. For hygienens skyld. Dårlig håndhygiene er hyppigste årsak til magetrøbbel.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet og Ibux

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter og forsikringsbevis. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Kontanter og kort

Turen dekker det meste, men det er rart med det. Drikke, suvenirer, enkelte middager og luncher, tips osv går av egen lomme.  Albanske Lek kan tas ut i minibank i alle byene. 

Hodetelefoner + MP3/iPod

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Lesestoff

Noe lettlest - ikke dra deg med den tokilos mursteinsromanen. Du er heller neppe opplagt til tungfordøyelig faglitteratur etter en lang dags sykkeltur. Reiselitteratur, krimroman eller albansk ordbok? Det er opp til deg!

Ha det viktigste i håndbagasjen på flyet; Linser/briller, eventuelle personlige medisiner eller annet som du ikke uten videre kan få erstattet i Albania om innsjekket bagasje skulle bli borte. Av samme grunn anbefaler vi at du reiser med det mest relevante sykkelutstyret på, eller i håndbagasjen. 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 12.10.2019
Retur: 19.10.2019
Påmeldingsfrist: 31.07.2019
Antall deltakere:8-16
Antall dager:8

Få plasser igjen

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Albania

Type:

Sykkel, kultur - natur

Grad: