Tilbake til søkeresultater

Kajakkpadling på Helgeland

Ikke uten grunn er det mange som kaller Helgelandskysten «Det perfekte padleparadiset». Tusenvis av øyer, krystallklart vann, kritthvite strender og trivelige fiskevær gir en fantastisk ramme rundt denne firedagersturen. Vi bor og spiser på små, særegne utvær og avslutter turen i verdens-arv området Vega.

Gleder meg til neste padletur, og kommer helt sikkert til å reise til Helgelandskysten igjen. Utrolig vakkert sted!— Deltaker kajakkpadling på Helgeland i 2016

Selv om det er kaldt i vannet, er Helgelandskysten Norges heiteste padledestinasjon! 12.000 små og store øyer skjermer for bølger og vind, og mellom mange av dem er det så grunt at kajakk er eneste framkomstmiddel. Her er det i tillegg lange, hvite strender for enkel ilandstigning, midnattssol og sjarmerende fiskevær.   

Turen starter i Sandnessjøen, og herifra reiser vi sammen med hurtigbåt til Sandvær. Her spiser vi lunsj, og tar en spennende natur- og kulturhistorisk vandretur på øya. Det blir også tid til å teste kajakkene denne dagen.

I løpet av dagene padler vi mellom de flotte øyene Sandvær, Lånan, Hysvær og ikke minst Vega. Lånan er det største egg- og dunværet på Helgelandskysten. De siste helårsboende flyttet fra øya høsten 1980, men hvert år når våren kommer vender fuglevokterne tilbake for å ta vare på ærfuglene og vi får en omvisning på utværet der den gamle tradisjonen med ærfugldrift holdes i hevd. I 2004 ble Lånan innskrevet på UNESCOs prestisjefulle liste over verdens kultur- og naturarv. Her får vi servert en god middag, og det blir god tid til å utforske øya.

Dagen etter starter «padlelabyrinten» mellom små øyer og skjær til Hysvær. Vi bruker hele dagen og spiser på en strand eller holme underveis til Hysvær. Hysvær består av et par hundre øyer, og ligger nordvest for Vega. Tretten av øyene har vært bebodd, oftest med bare en familie på hver øy. Her har det vært butikk, fiskemottak, posthus og dampskipsekspedisjon. På det meste bodde rundt 120 mennesker i Hysvær, og den gamle skolen på øyværet er i dag «Gåkkå Mathus». Her spiser vi middag og får noen gode historier om livet på øyværet i gamle dager.

Den siste dagen starter vi med å utforske Hysværøyene, før padleturen går inn til Nes på Vega. Her leverer vi fra oss utstyret og spiser middag før vi reiser til Sandnessjøen som er et fint knutepunkt for å reise hjem igjen, eller fortsette turen i området for de som ønsker det.  

Turfakta

Vanskelighetsgrad

 Du må være i god fysisk form og ha tidligere padleerfaring. Det kan blåse opp, så du må være komfortabel med å være i vann, og mestre kajakk i bølger og vind.

Sikkerhet

Vi tar forbehold med tanke på været, og ruten kan endres hvis værforholdene tilsier det.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. De som melder seg på turen vil få en utførlig utstyrsliste før avreise. Det benyttes singel- og toerkajakker, som vi bytter på underveis på turen.

Attraksjoner

 • Vegaøyene
 • Hysværøyan
 • Labyrintpadling i Lånan

Innkvartering

Vi overnatter i lavvo, uthus og rorbuer underveis.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte orsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Leie av havkajakk
 • Tørrdrakt
 • Sikkerhetsutstyr
 • Guiding
 • Alle måltider fra lunsj torsdag til middag søndag
 • Overnatting
 • Transport med ferger 

Pris inkluderer ikke

 • Reise til Sandnessjøen og fra Brønnøysund
 • Mat utover måltider i programmet og øl/vin/mineralvann

DAG 1: Sandnessjøen - Sandvær

Dette padleeventyret starter i Sandnessjøen. Her møtes vi ved kaien kl. 13:30 og kl. 15:15 går det hurtigbåt til Sandvær.  Det går direktefly med Widerøe fra Oslo, til Sandnessjøen. Og så er det en fem minutters taxitur fra flyplassen til ferjekaia. Når vi ankommer Sandvær begynner vi med et planleggingsmøte. Vi klargjør kajakkene og tar en tasttur i vannet. På kvelden tar vi en spennende natur- og kulturhistorisk vandring på øya. 

(-/L/M)  

DAG 2: Sandvær-LÅNAN

Etter frokost og matpakkesmøring på Sandvær, starter vi dagens padlestrekning – som er 15 kilometer til Lånan. Mellom de 12.000 lysebrune flekkene på kartet over Helgelandskysten, er det noen steder så grunt at kajakk er eneste fremkomstmiddel – og dette gjelder definitivt på veien ut mot Lånan. På noen av de lave, forblåste øyene vi padler langs står forlatte, ensomme hus og som regel er det bare et hus eller to på hver holme før det følger noen kilometer til neste husklynge. Vi får omvisning på dun- og utværet lånan før vi padler videre mot Hysvær. Her blir vi innlosjert på Gåkka Mathus. 

(F/L/M)

Dag 3: hysvær

Vi spiser frokost og smører matpakke på Lånan, før vi setter oss i kajakkene for en dag med labyrintpadling i vakre Hysvær. Turen i dag er ca. 20 kilometer. Vega ble for elleve år siden innskrevet på UNESCOs prestisjefulle liste over verdens kultur- og naturarv på grunn av ærfulgdriften – og både Hysvær og Lånan inngår i verneområdet. Vi spiser lunsj underveis og den vakre dagen er ferdig en gang utpå kvelden. På kvelden overnatter vi hos Gåkkå Mathus, hvor vi også blir servert en god middag. 

(F/L/M)

Dag 4: Hysvær-Vega

I dag får vi en flott avslutningstur fra Hysværøyene til Vega. Igjen padler vi mellom vakre øyer og tilpasser ruta og farten etter gruppas ønsker og værforholdene. Dagens padlestrekning er 13 kilometer, på Vega leverer vi fra oss utstyret. Så spiser vi en god middag sammen før vi tar hurtigbåt fra Vega til Sandnessjøen (ankomst 19:00). Dersom man heller ønsker ta seg til Brønnøysund er dette mulig, men det er ikke inkludert i prisen. Da tar man taxi fra Nes til Igerøy på Vega, og ferge derifra til Horn i Brønnøysund. For å komme til Brønnøysund sentrum/havn/flyplass må man ta taxi fra fergekaja. Du kan regne med ankomst ca klokken 16:00 i Brønnøysund.

(F/L/M)

 (F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag inkludert)

forleng turen:

Vi anbefaler alle som skal være med på padleturen på Helgelandskysten å legge inn noen ekstra dager til å oppleve dette vakre øyriket.

Det går daglig hurtigbåt fra Bodø til Sandnesjøen (Det er rimeligere å fly til og fra Bodø enn til og fra Sandnessjøen og Brønnøysund), og reiser man med den bør man legge inn en avstikker til Træna eller Lovund og gå fjellturer der. Svartisen er også innenfor rekkevidde. Rundt Sandnessjøen er tinderekka «De syv søstre» et flott turmål og på øya Dønna utenfor Sandnessjøen er Dønnamannen en svært fin fjelltur. Ingen bør heller reise til Helgeland uten å gå gjennom Torghatten ved Brønnøysund! Padleturen avsluttes på Vega, og der er det også flott å legge inn noen ekstra dager med sykling eller fotturer. Fra Brønnøysund seiler Hurtigruten sørover hver ettermiddag, og bruker en natt til Trondheim. Det er rimeligere å fly fra Trondheim enn Brønnøysund, så dette kan være en svært flott avslutning på Norgesferien.

 

UTSTYRSLISTE KAJAKKPADLING PÅ HELGELAND

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Hvitserk står for nødvendig fellesutstyr på denne turen.

 

Undertøy

Unngå bomull, velg noe som tørker lett.

2 sett ullundertøy

Bruk det du trives best med selv, ull eller syntet.

Fleecejakke

Til å ha under tørrdrakta på kalde dager.

Skalljakke

Til bruk utenfor kajakken. Alle får tørrdrakt til å padle med. 

Skallbukse

Alternativt kan du ta med regnbukse. 

Dunjakke

Fint å ha når vi går i land på kvelden. Primaloftjakke eller en tykk ullgenser kan også brukes. 

Hansker/votter

 

Sokker

Ullsokker, bnåde tykke og tynne. Tynne bomullsokker passer bra til våtskoene.

Lue

En varm lue.

Caps og sydvest.

Mot sol og regn.

Pakksekker

Vanntette i størrelsene små, medium og stor. Alle får låne en 55l pakksekk til å bruke på turen, i tillegg deles det ut ulike plastsekker/poser etter behov.

Sitteunderlag/plate

 

Sovepose

3-sesongers.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Snor er anbefalt så de kan henge rundt halsen. 

Liggeunderlag

 

Turbukse

 

Shorts, badetøy og sandaler

Bare om du selv ønsker.

Håndkle

 

Drikkeflaske/camelbak

Du trenger å kunne ta med deg en 2-3 liter vann.

Termos

 

Matboks, bestikk, kopp tallerken

Til drikke og lunch på tur.

Hygieneartikler

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, solkrem, såpe, myggmiddel etc.

Personlige medisiner

Plaster, paracet etc.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Antibac

 

Toalettpapir

Alltid greit å ha tilgjengelig

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort

Turen dekker det meste, men ta med litt penger til snacks og drikke på hyttene.

Kikkert

Dyrelivet og landskapet er verdt det

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Ørepropper

Det kan ofte være lytt på hyttene, så ørepropper anbefales.

Snacks

Nøtter, sjokolade etc.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 18.07.2019
Retur: 21.07.2019
Påmeldingsfrist: 04.07.2019
Antall deltakere:8-12
Antall dager:4

Få plasser igjen

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Kajakk, kultur - natur

Grad: