Tilbake til søkeresultater

Klatretur i Romsdalen

Klatretur til Romsdalen der du får en introduksjon til klatring, og besteget Romsdalshorn og Bispen.

Tusen takk for en svært vellykket helg med Romsdalseventyret! Dette har vært et eventyr! Magisk vakre fjell, et godt valg! Dyktige turledere med godt humør og høy teknisk kompetanse. De ga oss den nødvendige tryggheten. Det fungerte svært fint å bo sammen på Romsdal Lodge, det skapte fellesskap og latter om kveldene. Flotte måltider. Det er med stor glede og takknemlighet jeg kan anbefale denne turen på det varmeste! — Siv, juli 2015

Denne turen er en kombinasjon av innføring i klatring på treningsfelt i lavlandet, og klatring i høyfjellet på klassikerne Romsdalshorn (1550 moh) og Bispen (1462 moh), så langt vær og forhold tillater det. Vi starter turen med et introduksjon i klatre- og sikringsteknikker på et klatrefelt i Romsdalen. Dette er ikke et fullstendig klatrekurs, men en fin innføring til fjellklatring som gir det grunnlaget vi behøver for resten av turhelgen. Du vil lære mye av det samme som du gjør på et nybegynnerkurs i klatring, men det er ikke et kvalifiserende klatrekurs som gir kompetansebevis. Du vil kunne oppleve å sette dine egne grenser for høyden på prøve, men det er gjerne litt utenfor komfortsonen man lærer noe nytt, og alt foregår i trygge rammer.

Klatrefeltene i Romsdalen byr på utallige ruter med varierende vanskelighetsgrad, fra det enkle til det komplekse. Vi har mulighet til å tilrettelegge for nivåforskjell, og er du fersk i klatresporten vil vi ta hensyn til det.

På dag tre satser vi på en bestigning av Romsdalshorn. Romsdalshorn står som et monument midt i Romsdalen og vi bruker hele dagen på å klatre denne klassikeren. Vi starter grytidlig og møter motbakken fra start! I Romsdalen går alt oppover, gjerne bratt, og det er noe uvant for de som kommer fra flatere områder i landet. Er det gode forhold og lite folk i klatrer vi nordveggen. Her får vi virkelig kjenne på høydefølelsen der vi henger på standplass og nyter utsikten helt ned i bunnen av Romsdalen. Trollveggen ligger der i all sin prakt og mystikk, rett på andre siden av dalbunnen. Hvis forholdene tilsier det tar vi en annen, enda mer spennende rute opp til toppen. 
  
Hvis været er med oss, og alt går etter planen med Romsdalshorn står Bispen på programmet for dag fire. Vi følger sydryggen oppover og avslutter med en kort, men luftig egg før vi klyver de siste meterne til toppen. Bispen byr også på flott utsikt og vi får se Romsdalsfjellene fra en litt annen kant en dagen før.

Kanskje nettopp dette er starten for et nytt klatrekapittel i ditt turliv?

I tillegg til å være en fantastisk tur i norsk natur, får du en grunnleggende innføring i klatring i løpet av turen. Vi går igjennom:

 •     Klatring
 •     Sikring
 •     Rappellering
 •     Klatreteknikker

Utstyr

 •     Valg og bruk av sele, sko og hjelm
 •     Knuter og bruk av tau
 •     Bruk av taubrems, karabinere, slynger og sikringsmidler 

Generelt

 •     Taulagsrutiner
 •     Klatrerutiner i høyfjellet
 •     Lokal klatrehistorie
 •     Topo (klatrefører) introduksjon

NB: Vær oppmerksom på at dag-til-dag programmet kan bli endret ut i fra gruppens ferdigheter og værforhold. 

GUIDE/TURLEDER

Vi reiser i en liten gruppe med håndplukket, erfaren klatreguide fra Hvitserk.

Turfakta

Historie

Romsdalen blir i klatremiljøet betegnet som klatresportens vugge i Norge. På 1870-tallet var spesielt det engelske adelskapet sterkt til stede for førstebestigninger av topper & tinder i Romsdalen. William Cecil Slingsby var kanskje den mest kjente. Også dansk overklasse var representert ved Carl Hall.

Romsdalshorn ble etter sagnet besteget første gang i 1828 av 2 lokale smeder!  Kristen Hoel og Hans Bjærmeland inngikk ett veddemål i nokså beruset tilstand, om å nå toppen på Romsdalshorn. I ettertid var det mange som hadde vanskelig for å tro på at de virkelig hadde vært på toppen. Da Carl Hall endelig lyktes i sitt 7.forsøk på å nå toppen i 1881, fikk han se den over 50 år gamle varden som talte sitt tydelige språk. Varden kunne (kan fortsatt) for øvrig sees nede fra dalen. Siden den gang har mange vært på toppen av Hornet, og mange ulike ruter har blitt klatret. Den mest kjente klatreren på Hornet er Arne Randers Heen - han var bla. på Romsdalshorn 233 ganger!

Romsdalshorn er en av klassikerne i Norge, sammen med Stetind og Store Skagastølstind.

Vanskelighetsgrad

Klatringen på Romsdalshorn ligger i gradering fra 2 til 4+. Dvs. mye enkelt og gode tak, men med enkelte bratte opptak. Vi er hele tiden i eksponert terreng og føler høyden på kroppen. Bispen er et fjell på toppen av Trollstigen med fantastisk utsikt til "Kongen" og "Dronninga", like ved. Alt i Romsdalen er bratt, også anmarsjen til klatreturene. Du må derfor være i god form, og kunne gå i bratt terreng både opp og ned. Dårlige knær er ikke noe for denne turen.

Turforberedelser

Forberedelser til turen øker utvilsomt utbyttet. Det finnes masse god litteratur om Romsdalen og områdene rundt. Finner du litteratur om Arne Randers Heen er det bare å dykke inn i denne mannens klatreliv. "Klatring i Romsdalen" av Bjarte Bø og Anne Grethe Nebell anbefales om du vil sette deg inn i klatreruter og muligheter i Romsdalen.

Sikkerhet

Guidene på turen er sertifiserte klatreinstruktører og aktive klatrere, og har alltid sikkerhet i tankene. Dette gjør også at programmet kan endres underveis. Toppene vil kunne bli erstattet med andre flotte topper i Romsdalsalpene, om situasjonen og gruppens ferdigheter skulle tilsi det. Ved for mange personer på et fjell, er det større sjanse for steinsprang og ulykker, men dette tas det en fortløpende vurdering på av våre turledere.

Utstyr

Du trenger klær til norske fjellforhold i høyden sommerstid. Dvs. alt fra lette klær til skallbekledning med lue og votter. Du trenger gode fjellstøvler, sele, slynge, karabiner og hjelm. Utstyr kan leies i Romsdalen. Ta kontakt på forhånd hvis du ønsker å leie utstyr. Du får en detaljert utstyrsliste når du har meldt deg på. Vi holder alt av fellesutstyr til matlagning.

Attraksjoner

 • Romsdalshorn
 • Bispen
 • Trollveggen
 • Trollstigen
 • Norsk Tindemuseum

Innkvartering

Vi bor på sjarmerende Romsdal Lodge, øverst i Isfjorden i Rauma kommune. Her vil vi bo på dobbelt/flersengshytter med god standard. All mat er kjøpt inn på forhånd, og klatrerne lager denne sammen etter endt dag. 

Klima

Det er store variasjoner i været, med raske skiftninger. Vindretningen er ofte bestemmende for været. Østlig vind gir normalt pent vær. Sydlig/sydvestlige vinder gir ofte brukbart vær, mens vestlig/nordvestlig vind gir tradisjonelt mye nedbør og kaldt vær. Det kan komme snø i høyfjellet så sent som i mai/juni. Juli til september er den beste perioden for klatring i høyfjellet.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke- og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

 

 

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfaren turleder fra Hvitserk (+ eventuelle lokale fjellguider/instruktører)
 • Alle måltider fra og med kveldsmat dag 1 til og med lunsj dag 4
 • Felles sikringsmidler og tauverk til klatring
 • Overnatting jvf programmet
 • Transport i minibuss når vi skal ut på tur

Pris inkluderer ikke

 • Transport til/fra Åndalsnes
 • Avbestilling- og reiseforsikring
 • Drikkevarer
 • Måltider og overnatting utover program
 • Personlig tur- og klatreutstyr

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

DAG 1: Oppmøte PÅ ROMSDAL LODGE

Det går jernbane (Raumabanen) med forbindelse fra bla. Oslo og Trondheim til Åndalsnes. Du kan også fly til Molde/Årø Flyhavn, og ta buss derfra til Åndalsnes. Veiforbindelsen er også meget bra, med Europaveier hele strekningen. Det tar ca. 6-7 timer fra Oslo med bil.

Oppmøte blir når det passer på dag 1. Alt fra formiddag til kveld, men jo før du kommer, jo mer får du oppleve. (Seneste oppmøte kl 20:00.) Kanskje blir det et besøk på Norsk Tindemuseum før turen starter, hvis du ønsker det? Det blir fellesmiddag på kvelden.

(-/-/M) (kveldsmat)

DAG 2: Innføring i klatring på klatrefelt

Etter en god frokost setter vi kurset mot et klatrefelt. Her blir det mulighet for å prøve ut enkle klatreruter. 

Vi lærer grunnleggende ferdigheter mht utstyr og utstyrbehandling: Sette på seg sele, sko, kunnskap om/og bruk av hjelpemidler, og å sette topptau. Vi lærer grunnleggende ferdigheter mht klatring: Sikring, rappellering, klatreteknikker, etc. Vi spiser lunsj på feltet.

Etter klatringen bærer det tilbake til huset. Her spiser vi middag, og snakker om morgendagen.

(F/L/M)

DAG 3: KLATRING PÅ EN av Romsdals mektige topper

Etter en tidlig frokost i basecamp, setter vi kursen for dagens klatremål:  Turen bestemmes av gruppa sammen med guidene, slik at nivået passer med dagens forhold og gruppas forutsetninger. Mulige turmål er klassikeren Romsdalshorn, Nyheitinds luftige og eventyrlige vestegg, Romsdalseggens «ekstremrute» med selve Romsdalen 1300 meter under vår venstre fot, den flotte og spisse Svartvasstinden eller en annen av Romsdals MMT (mange mektige tinder...).

Etter endt klatring drar vi tilbake til Romsdal Lodge for felles middag.

(F/L/M)

Dag 4: Bispen

Etter frokost setter vi kursen for Bispen. Vi avslutter ca klokken 16 

Det har vært en lang helg med masse inntrykk. Og alt har sin slutt, også dette eventyret - på gjensyn!

(F/L/-)

Dag-for-dag-programmet kan rokkeres hvis vær eller andre forhold tilsier det. Aktiviteter på klippe kan flyttes til alternative steder, hvis forholdene tilsier det.

F = Frokost inkludert
L = Lunsj (matpakke) inkludert
M = Middag inkludert

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før.

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Ull-/superundertøy

Bruk det du synes er best; ull, netting eller syntet.

Fleecejakke

Vi anbefaler en på 200-300g.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dun- eller primaloftjakke

Kan være god å ha på toppen. Trenger ikke være tykk.

Fjellbukse eller tights

Bør være en bukse som tørker raskt. Tights går også fint, så lenge du har skallbukse hvis det skulle blåse opp eller regne litt.

Hansker

Godt å ha i tilfelle det blir kaldt.

Sokker

 Ull

Lue

 

Solbriller

 

Fjellstøvler

Sålene bør ha god friksjon mot fjellet.

Klatresko

Frivillig, du må ikke ha klatresko, det går fint å klatre med fjellstøvler også.

Klatresele

 (Kan leies. Ta kontakt!)

Klatrehjelm

Må være klatrehjelm. (Kan leies. Ta kontakt!)

3 karabiner

2 skrukarabiner og 1 vanlig karabiner. (Kan leies. Ta kontakt!)

1 slynge

120 cm lang. (Kan leies. Ta kontakt!)

1 klemknute

6mm tau, 115-130 cm lang uknytta. (Kan leies. Ta kontakt!)

1 taubrems

Ikke mekanisk (Grigri el.). (Kan leies. Ta kontakt!)

Dagstursekk

Ca. 20 – 40 liter.

Sengetøy

Vi sover innendørs.

Solkrem

 

Hygiene

Håndkle, toalettsaker osv.

Personlig førstehjelpsutstyr

Sportstape, compeed ol.

Drikkeflasker/camelback

1 – 2 liter.

Vanntett pakkpose

 

Kamera

 

 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Klatring, topptur

Grad: