Tilbake til søkeresultater

Seiltur- og klatring på Stetinden

Bli med å seile og klatre blant Norges nasjonalskatter! Vi seiler fra øy til fjell for å oppleve, se og lære. Vi leker oss i vinden, i vannet, på fjorden, i skjærgården og i høyden i fjella

Denne turen byr på noen av de barskeste og flotteste naturopplevelsene Norge har å by på! Fra seilbåten i fjæra kan du beundre Norges nasjonalfjell, Stetinden, vel vitende om at du skal stå på toppen innen turen er omme! Vi har lenge ønsket å tilby en tur der vi seiler fra fjell til fjell, og klatrer noen av de flotteste toppene i området. Vi kaster nå loss og legger til kai ved innstegene til noen av Norges mest spektakulære klatreturer! Er du klar for ditt livs seil- og klatreeventyr?!

Vi starter turen i Bodø og seiler til Steigen og innom Manshausen, paradisøya til Børge Ousland. Her går vi Nordskottraversen, som er en luftig, men overkommelig tur, som vil gi oss en god smakebit på det vi kommer til å oppleve til fjells senere i uka.

I løpet av kvelden seiler vi videre mot Hamarøyskaftet, som er neste stopp på turen. Fra Hamarøy går turen nordover til Tranøy Fyr, og vi slapper av på båten mellom slagene i fjellet. Det er en behagelig måte å reise på, og de fleste sover godt der de blir vugget i søvn etter en lang dag på tur.

Selve hovedmålet for turen er Stetinden, Norges nasjonalfjell! Som en ambolt i granitt ruver det over Tysfjorden, og selv ateister kan bli religiøse av synet av den mektige kjempen. Vi har med oss flinke guider på tur, og de skal ta oss trygt til topps på alle toppene.

Skal du oppleve det beste dette området har å by på, så er dette turen for deg! Dette blir en herlig kombinasjon av hyggelige kvelder i båten, og heftige fjellopplevelser på dagtid!

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Seilmessig er ikke denne turen særlig vanskelig, og du er velkommen med uansett! Vi har med folk som aldri har seilt før, og erfarne seilere. Er du nybegynner ønsker vi å gjøre deg til sjømann/kvinne så fort som mulig, og er du erfaren vil du få ansvar og større utfordringer. Du må ønske å bidra i seilinga, matlagingen og drift av båten. Selve klatringen på turen er ikke teknisk utfordrende, men det er svært luftige partier underveis, og disse kan få hjertet til å banke litt raskere. Klatring er gradert fra 3 (som er svært lett) til 9 - 10 (som er svært, svært vanskelig), og klatringen vi skal begi oss ut på i løpet av denne turen ligger på 4-tallet. Har du klatret litt før, eventuelt er fjellvant med en stødig fot og ikke er høyderedd, så vil du klare denne turen.

Sikkerhet

Vi tar sikkerheten på alvor og på våre turer trener vi på håndtering av ulike situasjoner som kan oppstå på havet. Mann-over-bord, brann, forlat fartøy, mastehavari, grunnstøting er noen av disse. Å bygge deltakernes kompetanse på hvordan å håndtere kritiske situasjoner er viktige elementer for bedre sikkerhet om bord. Om bord båt og på tur må alle vite hva de skal gjøre i potensielt farlige situasjoner. For oss er det viktig at du som gjest læres opp raskt nok til å kunne være deltager om bord og ikke passasjer. Det bidrar til læring, mestring og økt sikkerhet for båt og mannskap. Det er også derfor våre turer er for seilkurs å regne og ikke en tur der man er en passiv passasjer.

Guidene på turen er sertifiserte klatreinstruktører og aktive klatrere, og har alltid sikkerhet i tankene. Dette gjør også at programmet kan endres underveis. Toppene vil kunne bli erstattet med andre flotte topper i området vi ferdes i, om situasjonen skulle tilsi det. Vær og forhold kan gjøre at vi må endre turplanen underveis, men programmet er fleksibelt, og vi gjør alt for at vi kommer innom de planlagte toppene. Våre turledere vil gjøre en fortløpende vurdering av sikkerheten underveis.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. De som melder seg på turen vil få en utførlig utstyrsliste før avreise, og denne går vi nøye gjennom på gruppemøtet før avreise.

Attraksjoner

 • Vi seiler i Norges flotteste kystområder.
 • Majestetiske fjellturer
 • Våre skippere er både instruktører om bord og lokalkjente guider når vi kommer i land. 
 • En unik opplevelse og kombinasjon av læring og tur.

Innkvartering

Vi bor om bord seilbåter i køyer i salongen eller i lugarer. Det vil ikke alltid være mulig å dusje hver dag pga. begrenset feskvannskapasitet, men stort sett hver dag er vi enten i en havn med nok ferskvann eller så seiler vi innom et sted hvor vi kan låne dusj.

På turene bidrar alle i driften av båten, og matlagingen går på rundgang. I forkant av tur setter vi opp en meny etter innspill fra deltagerne og handler inn det som trengs. Si ifra hvis du har allergier, så tar vi hensyn til det. I løpet av turen seiler vi også innom noen av områdets beste restauranter i havgapet.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte orsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Erfaren skipper/instruktør ombord.
 • Overnatting ombord båtene.
 • All mat som vi spiser ombord båtene i løpet av turen.
 • Lån av fellesutstyr, lettbåter og underveis.
 • Råd, veiledning og praktisk trening mot eksamen i Båtførerprøven.

Pris inkluderer ikke

 • Eventuelle restaurantbesøk underveis.
 • Drikkevarer.
 • Reisen til der du mønstrer på båten.

Øvrig informasjon

 

Betingelser for fjell/klatreturene: Vi tar forbehold om skader/vær/andre forhold som ikke tillater å gjennomføre turene, vi tar sikkerhet veldig alvorlig. Deltakelse på eget ansvar. Betaling for tur refunderes ikke som følge av uforusette hendelser, skader/vær eller andre forhold. Men vi har en hel uke til rådighet og skal leke i et område rikt på natur og muligheter for alternative aktiviteter.

Dag 1: Ankomstdag

Oppmøte i Bodø klokken 16:00. Vel ombord i båten blir vi kjent med de andre deltagerene og mannskapet. Før vi starter seilingen går vi gjennom båten og utstyret om bord, og vi går gjennom grunnleggende seilteori og håndtering av seil. Vi ser også på planen for uka og tilpasser denne ift. værmelding og forventede forhold. Etterhvert kaster vi loss og begynner turen med seilas nordover mot Kjerringøy hvor vi legger til for natten. 

(-/-/M)

Dag 2: Seilas til Nordskot og Mannshausen

Etter frokost seiler vi videre nordover og inn i Steigen til Manshausen og Nordskot. I løpet av dagen stopper vi å fisker fersk fisk til middag, og fremme på Mannshausen går vi en tur på land og strekker litt på bena. 

(F/L/M)

Dag 3: heftige Nordskot-traversen og kveldsseilas til Hamarøy

Etter frokost tar vi på oss fjellskoene og går Nordskottraversen. Turen tar 6-8 timer og går fra Nordskot opp til Sørskottind, og derfra videre ut på ryggen. Det er en kort, men loddrett rappell på 4-5 meter før man kommer ut på selve ryggen som forbinder sør- og nordskot-tindende. Ned fra fjellet kan vi gå Skotsdalen tilbake eller ned på den andre siden, mot Lundvatnet. Etter turen får vi i oss litt varm mat i båten før vi seiler videre til Hamarøy samme kveld. Her ankrer vi opp i skjærgården ved foten av fjellet og gjør klar til ny fjelltur neste morgen.

(F/L/M)

Dag 4: Hamarøyskaftet 613 m.o.h.

På morgenen går vi på land på Hamarøy med lettbåten, og begynner turen mot toppen av det spektakulære landemerket Hamarøyskaftet. Turen tar 6-8 timer, og byr på litt mer klatring enn gårsdagen. Dette er en nok en fint tur som vil gjøre oss godt forberedt på utfordringene på Stetind. Etter turen fyrer vi bål i fjæra og koser oss uten å haste videre denne kvelden.

(F/L/M)

Dag 5: Seilas nordover

Seilas videre nordover til Tranøy Fyr og inn i Tysfjord mot Stetinden. Denne dagen tar vi det rolig etter to dager på fjellet. Dette er også en reservedag som kan brukes til fjelltur, dersom vær og værmelding har gjort det vanskelig å gjennomføre en av turene dag 3 og 4. På veien mot Stetinden vil vi passere Tranøy Fyr. Her går vi i land for en kaffe og for å høre litt lokalhistorie fra livet på Tranøy. Det ble bevilget penger til bygging av fyr her i 1863, og stedet har en spennende historie.

(F/L/M)

Dag 6 – "the ugliest mountain i ever saw" - Stetinden

Det var fjellklatreren William Cecil Slingsby som brukt disse etter hvert ganske kjente ordene om Norges nasjonalfeil. Dette er selve rosinen i pølse på turen, da det blir en full fjell- og klatredag på Stetinden. Turen kan ta alt fra 10-18 timer, avhengig av vær, forhold og gruppe-dynamikk. Men etter en snau uke på tur kommer vi til å være et velfungerende turfølge godt forberedt for Stetind. Fjellet ble besteget første gang i 1910 av et norsk turfølge på 3 personer ledet av Ferdinand Schjelderup. Da Stetinden i 2002 ble kåret til Norges Nasjonalfjell sa Arne Næss følgende om fjellet: «Stetinden er en fabelaktig reisning. Fjellet kommer rett opp av sjøen, blir brattere på en helt nydelig måte. Stetind er deilig granitt, hard, god stein å holde i. Det er som om fjellet er på din side». Dersom været ikke skulle tillatte Stetinden denne dagen, så finner vi på noe annet gøy. Antagelig vil vi vite dette litt på forhånd og kan planlegge utifra det. Denne dagen spiser vi både lunsj og middag i fjellet.

(F/L/M) 

Dag 7 – Seilas til Bodø (reservedag for Stetind) 

Etter en lang dag på tur igår skal vi nå bare nyte siste seilasen ut på Vestfjorden og tilbake til Bodø. Det blir en del timer seiling idag, og vi ankommer Bodø sent om kvelden. Idag er også en reservedag for Stetinden hvis vi ikke fikk gått turen igår. Hvis vi går Stetinden idag vil det bli en lang og krevende nattseilas tilbake til Bodø, men det vil ha vært verdt det!

(F/L/M)

Dag 8 - Farvel for denne gang!

Etter en hyggelig frokost på båten avslutter vi turen klokken 09:00 i Bodø. Du kan enten forsette turen, ta gjerne kontakt for tips om hva du kan gjøre, ellers kan du enkelt komme deg til flyplassen i Bodø fra kaja.

(F/-/-)

UTSTYRSLISTE Seiltur- og klatring på stetinden

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Hvitserk stiller med nødvendig fellesutstyr for denne turen.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Regntøy/Goretex

Gjerne to sett, ett tyngre til bruk ombord og et lettere for fotturene. Gore-tex fungerer også fint til fotturene.

Turrsko/joggesko/lave fjellstøvler

Gode fjellsko, terrengsko eller anmarsjsko med god såle og passform. Sko til bruk ombord må ikke ha svart gummisåle som setter merker. 

Dun/primaloft-jakke

Fint å ha når vi går i land og på kvelden.

Vanter

Tynne vanter som tåler litt.

2 par tynne innersokker og 2 par tykke sokker

Ull, kombiner gjerne med ullsåler. 

Rent skift med tøy

Godt å ha til etter turen.

Sjøstøvler

Gummistøvler fungerer fint

Hansker

Gjerne seilehansker om du har dette

Lue

2 stk, i tilfelle du mister en. Den må være vindtett og varm.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Gjerne med snor så de kan henge rundt halsen.

Liten ryggsekk

Til dagsturer (40 - 50 L). Den må ha plass til klatreutstyr, mat og vann for en 12-timers tur.

Drikkeflasker

 

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle (gjerne teknisk), våtservietter, solkrem, antibac etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Kikkert

For å se på den fantastiske naturen og dyrelivet

Ørepropper

Til soving

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne.

Penger/kort

 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Hodelykt

Selv om det er lyst det meste av døgnet er denne lur å pakke i sekken

Batterier

 

Gåstaver

Vil du spare knær og krefter er gåstaver lurt, spesielt på vei ned fra Stetind

Snacks

Litt ekstra nøtter, komablanding, sjokolade etc. til de lange turene

Klatreutstyr

Vi stiller med fellesutstyr, men du må ha personlig klatreutstyr:

-  Klatrehjelm

-  Klatresele

-  Skrukarabin

-  Taubrems/rappellåtter

-  2 stk prusik/klemknuter

 

Hvis du ikke kan skaffe deg utstyret før avreise kan du leie utstyrspakken for 500,- per uke.

 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss!

Det er desverre ingen ledige plasser igjen på denne turen. Men, vi kan godt sette deg opp på venteliste! Bare send en e-post til info@hvitserk.no eller ring 23 21 30 70.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Klatring, seiling

Grad: