Tilbake til søkeresultater

Svalbard på tvers

Å krysse Spitsbergen vil for mange være den ultimate måten å oppleve den storslåtte Svalbardnaturen på og være en innføring i ekspedisjonslivet i Arktis. Med isdekte fjorder, snødekte fjell og et spennende dyreliv er dette en fantastisk tur som bare må oppleves!

Turen over Spitsbergen var fantastisk fin, og eg har berre lovord å kome med! Informasjon og organisering på førehand var svært bra, alle tre guidane gjorde ein kjempejobb, dei var tydelege, informative, hyggelige og omtenksomme! Maten var kjempegod; luksus med lokal mat! Eg anbefalar turen på det varmaste!— Therese, april 2015

Å krysse Spitsbergen vil for mange være den ultimate måten å oppleve den storslåtte Svalbardnaturen på og være en innføring i ekspedisjonslivet i Arktis. Med isdekte fjorder, snødekte fjell og et spennende dyreliv er dette en fantastisk tur som bare må oppleves!

Vi møtes i Longyearbyen på ettermiddagen for et informasjonsmøte og planlegging av siste detaljer. Vi pakker våre egne pulker sammen og får dermed en fin introduksjon til hvordan slike ekspedisjoner planlegges og gjennomføres. Har vi husket nok Real? Og sjokolade? Vi spiser en felles middag, og går spente i seng - klare for de neste dagers utfordringer og opplevelser.
Tidlig dagen etter setter vi kursen østover med beltebil eller scooter. Turen tar noen timer, men det blir de siste timene med stillesitting på en uke. Ute ved Agardhbukten samler vi utstyret, og avhengig av værforhold begynner vi skigåingen allerede samme dag, eller vi slår opp leir og nyter å være midt i isbjørnens rike.
Vi legger opp til dagsetapper på mellom 15 og 25 kilometer og etablerer leir hver kveld. Størstedelen av dagen brukes til skigåing, men vi har et rolig tempo og tar pauser underveis. Vi legger opp ruta i forhold til været, og minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Ved ankomst leirplassen hjelper alle til med å slå opp leir, grave levegger og kuldegroper. Samvær, refleksjon og utveksling av erfaringer vil stå i sentrum før natta tar oss.

Er det behov sitter vi isbjørnvakt om natta. Dette er typisk en eller to timer annenhver natt, og går ikke nevneverdig ut over nattesøvnen til den enkelte. Etter en uke på tur er det fantastisk å ankomme Barentsburg hvor en båt venter på oss og tar oss tilbake til Longyearbyen for en dusj og hyggelig avslutningsmiddag sammen.

Guide/Turleder

Vi reiser i en liten gruppe med håndplukket, erfaren guide.

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Turen krever at deltageren har erfaring med å gå på ski utenfor preparerte løyper. Forkunnskap om arktiske ekspedisjoner ikke nødvendig, men du nå noe erfaring med å sove i telt vinterstid. Tidligere pulkerfaring er ikke nødvendig, men noe spesifikk trening er anbefalt. I sommerhalvåret anbefales dekktrekking som treningsform. Pulken veier mellom 30 - 40 kg.

Deltagere som er usikre på  om deres personlig kompetanse er tilstrekkelig, anbefales å være med på vårt sitt vinterkurs på Finse.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Vi planlegger og gjennomfører turdagene ut i fra været, forholdene og gruppa. Fokuset vårt er å ta vare på hverandre og jobbe sammen i et lag. Guiden vil være den fremste blant likemenn i gruppa, der beslutningsprosessene er transparente og gjestene involvert. På turen skal guiden jobbe for å ha en god sikkerhetsmargin. Vi har med våpen, navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon, div. medisiner, tau og sikkerhetsutstyr som turer av denne typen krever. I tillegg har vi de nødvendige tillatelser som er pålagt f.eks. søk-og redningsforsikring som dekker uthenting ved alvorlig skade/sykdom.

Vi legger opp våre turer slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. På denne turen vil vi hele tiden ha nærhet til hverandre, og hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme – vil guiden raskt være tilstede.

Innkvartering

Vi sover alle netter i telt på selve turen. Dagen før selve turen starter og den siste dagen i Longyearbyen er ikke inkludert. Ta gjerne kontakt med oss for anbefalinger.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Pris inkluderer

  • Erfarne guider
  • Transport under turen
  • Nødvendig fellesutstyr, pulk og pulkpose, se spesifisert under utstyrsliste
  • Måltider i henhold til program
  • Search and rescue forsikring

Pris inkluderer ikke

  • Flybilletter (SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo Gardermoen)
  • Drikke til måltider og måltider utover det som er beskrevet i programmet
  • Overnatting første og siste natt i Longyearbyen

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til  våre generelle reisebetingelser.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag 1 - Ankomst Longyearbyen

Kl 15:00 møter du guiden din på lageret vårt i Longyearbyen sentrum for pakking av utstyr og gjennomgang av de siste detaljene før kvelden avsluttes. Ta med alt utstyr til oppmøtestedet. Du kan legge igjen personlige eiendeler, men begrens hvor mye du har med ekstra. Det blir muligheter til å ta en tur innom byens sportsbutikker for en siste utvidelse av nødvendig turutstyr. Om du vil ha med deg kart på turen, så anbefaler vi å kjøpe dette på museet på universitet, eller i byens matbutikk. Pakkingen kan gjerne ta noen timer, så ta med litt mat og drikke til denne hyggelige seansen.

Middagen og overnatting ordnes på individuell basis, men vi Stationen anbefales som et uformelt sted med god mat til å bli mett av.  

-/-/-

Dag 2 - Avreise fra Longyearbyen

Vi møtes på avtalt sted i Longyearbyen for en siste brief. Etter det kjører vi mot Østkysten med beltevogn eller snøscooter. Startpunktet for turen er nær Agardhbukta. Scooterne blir fraktet tilbake til Longyearbyen og guidene våre avgjør nå om været tillater at vi begynner å gå på ski allerede nå, eller om vi må slå opp camp for natten. Da blir det i tilfelle en kveld der vi etablerer camp-livet og holder utkikk etter isbjørn.

F/L/M

Dag 3 - Opp første brefall

Vi starter dagen med kaffe etter en spennende natt, hvor du kanskje for første gang har vært isbjørnvakt? Dette er dagen vi tar sikte på å bestige den første breen på turen. Breen har en «snill» stigning, så det er en myk start på ekspedisjonen. Vi må allikevel være obs på farlige sprekker. Undervegs spiser vi den daglige ekspedisjonslunsjen, tempoet tilpasser vi etter gruppen, og vi bruker den tiden vi trenger til rekognosering og undersøkelser av terrenget. Målet for dagen er å sette opp camp i Lundstrømdalen.

F/L/M

Dag 4 - Gjennom Reindalen

Ikke alle dager er like når man er ute på lang skitur. Kanskje har vi gått 25 kilometer i går, noen ganger er snøen tyngre, og vi nøyer oss med 20. Vi fortsetter videre inn i i Reindalen. Her får vi virkelig oppleve en av de klassiske store vide dalene på Svalbard. Som i går vil vi hele denne dagen gå i et område som er forbudt for scooterferdsel, så her får vi gå i fred.

F/L/M

Dag 5-6 - inn i mindre sidedaler og over små pass mot vest

Det blir på nytt havregrøt til frokost, og nå når du har skjønt at pulktrekking tar på sier du garantert ikke nei til en ekstra sleiv med grøt. Vi fortsetter lmot vest i Reindalen og tar etter hvert av inn en av de mindre sidedalene. Nå endrer terrenget seg. Fjellene kommer tettere på. Litt stigning blir det opp Bromalen før vi kommer ned Medalen og ut i Skiferdalen. Kanskje tar vi en leir i skiferdalen før vi fortsetter videre inn Istrjørndalen og opp mot Passfjellbreen. Når vi kommer frem gjør vi camp-rutinene som vi etter hvert har blitt så vant med.

F/L/M

Dag 7 - sjarmøretappe, brefront og arktisk villmark

Øverst på Passfjellbreen kan vi ane vestkysten i det fjerne. Dagens etappe går videre ned mot Hollenderdalen og utover mot Isfjorden og vestkysten. Etter hvert som vi nærmer oss kysten ligger turens mål, Barentsburg bare en liten fjellrygg unna. Men siste leir vil vi fortsatt ha for oss selv i den arktiske villmarka. Så vi finner oss et fint leirsted for oss selv, med utsikt mot havet og fjellene rundt oss. Den siste natta med bjørnevakt, det vil nok bli rift vaktene denne natta.

F/L/M

Dag 8 - PÅ TIDE MED EN DUSJ?

Etter mer enn en uke på tur forflytter vi oss videre i retning Barentsburg. I Barentsburg går vi på båten som tar oss tilbake til Longyearbyen. Denne turen tar ca. 4 timer. Vel tilbake i Longyearbyen er det tid for en dusj før vi møtes kl 21:00 for avslutningsmiddag. Etterpå venter en god natts søvn i en myk seng. 

F/L/M

dag 9 - Hjemreise eller bli lenger på Svalbard?

I dag er det tid for hjemreise med mindre du har lyst til å bli lenger på Svalbard. Det er mye spennende å gjøre i Longyearbyen og vi hjelper deg gjerne med å finne aktiviteter å gjøre dersom du ønsker det.

-/-/-

F = Frokost inkludert
L = Lunsj inkludert 
M = Middag inkludert

UTSTYRSLISTE Svalbard på tvers

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Til tross for Svalbards nordlige beliggenhet, har øygruppen et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. Vinterstid ligger middeltemperaturen i Longyearbyen fra -14°C. Det er likevel ikke uvanlig at man vinterstid har lengre perioder med temperaturer mellom -20 og -35 grader. Er det vind i tillegg den effektive temperaturen svært lav. Men vi opplever også hver vinter at vi får inn lavtrykk fra sørvest so kan gi dager med varmegrader og regn. Været på Svalbard kan skifte svært hurtig, og de lokale variasjonene kan være store.

Periodene med polarnatt og midnattssol varierer avhengig av breddegraden man befinner seg på. Longyearbyen har midnattssol fra 19. april til 23. august, mens i perioden fra slutten av oktober til midten av februar er solen aldri over horisonten. Mørketiden varer fra midten av november til slutten av januar. 

 

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Dun-/fiberbukse 

Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa.

Overtrekksvotter/vindvotter 

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter

Vanter 

Tynne vanter/hansker som tåler litt.

Balaklava

Eventuelt ansiktsmaske.

Lue

2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.

Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Ski, skistøvler og staver 

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skisko. Skiskoene bør være litt store, slik at det er plass til tykke sokker eller kartanker. Skoene må være gått skikkelig inn for å unngå gnagsår.

Skifeller 

Korte og eventuelt lange.

Skismøring

En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.

Gamasjer

Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

Fotposer og campsko

Slik at du alltid har et skikkelig varmt og godt fottøy i nødsfall dersom du er svært kald på beina og så er de svaært behagelige å bruke i leir.

Sovepose

Bør tåle minst -20°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.

Det er mulig å leie sovepose, da får du også låne nyvasket liner. Ta kontakt hvis du ønsker å leie.

Liggeunderlag

 

Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer.

Det er mulig å leie liggeunderlag, Ajungilak Bamse og Thermarest Z Lite sammen (disse er ikke oppblåsbare). Ta kontakt dersom du ønsker å leie.

Arctic Bedding 

Dette er ikke noe du må ha, men hvis du har lyst til å investere i dette kan det være en fin anledning. Les mer om Arctic Bedding HER.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse.

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Solkrem

Og kuldekrem (ikke vannbasert).

Hodelykt

Husk ekstra batterier. Lithium batterier er bra i kulda. (Kun nødvendig på mars turen).

Matutstyr

Matskål, bestikk, kopp, 2 termoser og 1 drikkeflaske. Ha tre liter vann for dagen, bruk en form for trekk for å unngå at flasker fryser. 

Reparasjonsutstyr

Leatherman el., nål og tråd til små reparasjoner og ekstra skolisser.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.

Pass og førerkort

Man må ha med seg pass eller nasjonalt ID-kort for innreise til Svalbard. Førerkort trenger du til scooterturen, dersom du ikke har dette er det ikke noe problem, da sitter på bare på med noen andre

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Ørepropper

Mot snorking og blafring i teltduken.

Sovemaske

Kan være lurt hvis du skal på tur når det er lyst om natta.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett.
-  Pulkene vil veie 30 – 40 kg.
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne.
-  Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre.
-  Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.

Vi stiller med utstyr:
-  Hillebergtelt
-  Pulk og drag (pariserpulk) til hver av deltagerne
-  Pulkpose til bruk i pulken
-  Signalpistol
-  Rifle
-  Satellitt telefon
-  Førstehjelp
-  Snøspader
-  Varselsskudd
-  Primus
-  Brennstoff
-  GPS
-  Kart og kompass
-  Gryter og bestikk
-  Snublebluss
-  Mat og drikke
-  Breutstyr
-  Toalettpapir

Mat og drikke:
Mat er inkludert, og du plukker selv det du vil ha med deg av mat – Brød/grøt til frokost, drytech til lunsj, drikke (kaffe/te/saft), sjokolade (100 gram pr dag), nøtter, kjeks og vakuumpakket middag og dessert. Dersom du gjerne vil ha mer sjokolade/snacks må du ta med dette selv.

NB: Skal du være med på den første turen som går i mars er det ekstra viktig at du har med godt med varme klær, da det ofte kan være litt kaldere på denne tiden. Det kan være lurt å ta med ekstra varme ullsokker og ullundertøy.

Dette er en tur i samarbeid med Basecamp Explorer. De står for den praktiske gjennomføringen av turen på Svalbard. Alle som er med på turen har bestilt tur gjennom Hvitserk, og vi har et tett samarbeid med Basecamp Explorer. I løpet av turen vil du bli godt kjent med både Hvitserk og Basecamp Explorer.

 

 

 Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 05.04.2020
Retur: 13.04.2020
Påmeldingsfrist: 15.03.2020
Antall deltakere:6-12
Antall dager:9

Ledige plasser

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Ja takk, jeg ønsker å kjøpe Hvitserk-bag
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur, ekspedisjon, kurs

Grad: