Tilbake til søkeresultater

Svalbard på tvers

Å krysse Spitsbergen vil for mange være den ultimate måten å oppleve den storslåtte Svalbardnaturen på og være en innføring i ekspedisjonslivet i Arktis. Med isdekte fjorder, snødekte fjell og et spennende dyreliv er dette en fantastisk tur som bare må oppleves!

Turen over Spitsbergen var fantastisk fin, og eg har berre lovord å kome med! Informasjon og organisering på førehand var svært bra, alle tre guidane gjorde ein kjempejobb, dei var tydelege, informative, hyggelige og omtenksomme! Maten var kjempegod; luksus med lokal mat! Basecamp Hotel var ein flott plass å bu, og ikkje minst Isfjord Radio! Eg anbefalar turen på det varmaste!— Therese, april 2015

Vi møtes på Basecamp Hotell i Longyearbyen for et informasjonsmøte og planlegging av siste detaljer. Vi hjelper guidene med å pakke pulker og får dermed en fin introduksjon til hvordan slike ekspedisjoner planlegges og gjennomføres. Har du husket nok Real? Og sjokolade? Vi spiser en felles middag, og går spente i seng - klare for de neste dagers utfordringer og opplevelser.

Tidlig dagen etter setter vi kursen østover med beltebil eller scooter. Turen tar noen timer, men det blir de siste timene med stillesitting på en uke. Ute ved Agardhbukten samler vi utstyret, og avhengig av værforhold begynner vi skigåingen allerede samme dag, eller vi slår opp leir og nyter å være midt i isbjørnens rike.

Vi legger opp til dagsetapper på mellom 15 og 25 kilometer og etablerer leir hver kveld. Størstedelen av dagen brukes til skigåing, men vi har et rolig tempo og tar pauser underveis. Vi legger opp ruta i forhold til været, og minste motstands vei er ingen dårlig vei - vi ønsker å få det beste ut av turen, og ruta kan bli justert flere ganger underveis. Ved ankomst leirplassen hjelper alle til med å slå opp leir, grave levegger og kuldegroper. Samvær, refleksjon og utveksling av erfaringer vil stå i sentrum før natta tar oss.

Er det behov sitter vi isbjørnvakt om natta. Dette er typisk en time annenhver natt, og går ikke nevneverdig ut over nattesøvnen til den enkelte. Etter en uke på tur er det fantastisk å se den nedlagt radiostasjonen i det fjerne, og vite at en varm dusj nå er innenfor rekkevidde. På Isfjord Radio venter sjarmerende omgivelser og førsteklasses mat, og det blir en hyggelig avslutning på turen.

Guide/Turleder

Vi reiser i en liten gruppe med håndplukket, erfaren guide.

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Turen krever at deltageren har erfaring med å gå på ski utenfor preparerte løyper. Forkunnskap om arktiske ekspedisjoner ikke nødvendig, men du nå noe erfaring med å sove i telt vinterstid. Tidligere pulkerfaring er ikke nødvendig, men noe spesifikk trening er anbefalt. I sommerhalvåret anbefales dekktrekking som treningsform. Pulken veier mellom 30 - 40 kg.

Deltagere som er usikre på  om deres personlig kompetanse er tilstrekkelig, anbefales å være med på Hvitserk sitt vinterkurs på Finse.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Vi har med våpen, navigasjonsutstyr, nødpeilesender, satellitt-telefon, div. medisiner, tau og sikringsutstyr i forhold til de krav en slik tur måtte stille. I tillegg har vi de nødvendige tillatelser der er pålagt f.eks. søk-og redningsforsikring som dekker uthenting ved alvorlig skade/sykdom.

Vi legger opp våre turer slik at vi ikke utsetter oss for uønsket risiko. På denne turen vil vi hele tiden ha nærhet til hverandre, og hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme – vil vi raskt være tilstede.

Innkvartering

Vi sover alle netter i telt, for utenom den siste natten på Isfjord Radio - som er et fantastisk flott overnattingssted. Sannsynligvis er det Norges mest avsidesliggende hotell, og ett av få steder som betjeningen må ha våpen når de går utenfor husveggene! Det er et sterkt begrenset antall enkeltrom på Isfjord Radio. Enkeltromstillegget er på 1200,- NOK. 

Overnatting i Longyearbyen er ikke inkludert. Vi anbefaler Basecamp Hotel, som er et sjarmerende hotell i sentrum. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på.

Pris inkluderer

  • Aktiviteter
  • Transport
  • Nødvendig fellesutstyr, pulk og pulkpose, se spesifisert under utstyrsliste
  • Overnatting og måltider i henhold til program
  • 250,- til Basecamps CO2-investering
  • Search and rescue forsikring

Pris inkluderer ikke

  • Flybilletter (SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo Gardermoen)
  • Drikke til måltider og måltider utover det som er beskrevet i programmet
  • Første og siste natt på Basecamp Hotel/ annen overnatting i Longyearbyen

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til  våre generelle reisebetingelser.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

Dag 1 - Ankomst Longyearbyen

Oppmøte kl. 16:00 med guiden din på Basecamp Hotel midt i Longyearbyen sentrum for pakking av utstyr og gjennomgang av de siste detaljene før kvelden avsluttes. Vi tar med oss alt av turutstyr til hotellet, hvor vi sammen drar til Ekspedisjonslokalene. Du kan legge igjen personlige eiendeler, men begrens hvor mye du har med ekstra. Det blir muligheter til å ta en tur innom byens sportsbutikker for en siste utvidelse av nødvendig turutstyr. Om du vil ha med deg kart på turen, så anbefaler vi å kjøpe dette på museumet på universitet, eller i byens matbutikk. Pakkingen kan gjerne ta noen timer, så ta med litt mat og drikke til denne hyggelige seansen. 

Middagen og overnatting ordnes på individuell basis, men naborestauranten KROA anbefales som et uformelt sted med god mat til å bli mett av. -/-/-

Dag 2 - Avreise fra Longyearbyen

Vi møtes på Basecamp Hotel for en siste brief. Etter det kjører vi mot Østkysten med beltevogn eller snøscooter. Startpunktet for turen er nær Agardhbukta. Scooterne blir fraktet tilbake til Longyearbyen og guidene våre avgjør nå om været tillater at vi begynner å gå på ski allerede nå, eller om vi må slå opp camp for natten. Da blir det i tilfelle en kveld der vi etablerer camp-livet og holder utkikk etter isbjørn.

F/L/M

Dag 3 - Opp første brefall

Vi starter dagen med kaffe etter en spennende natt, hvor du kanskje for første gang har vært isbjørnvakt?  Dette er dagen vi tar sikte på å bestige den første breen på turen. Breen har en «snill» stigning, så det er en myk start på ekspedisjonen. Vi må allikevel være obs på farlige sprekker. Undervegs spiser vi den daglige ekspedisjonslunsjen, tempoet tilpasser vi etter gruppen, og vi bruker den tiden vi trenger til rekognisernig og undersøkelser av terrenget. Målet for dagen er å sette opp camp i Kjellstrømdalen. 

F/L/M

Dag 4 - Forbi SVEA

Ikke alle dager er like når man er ute på lang skitur. Kanskje har vi gått 25 kilometer i går, noen ganger er snøen tyngre, og vi nøyer oss med 20. Vi fortsetter gjennom Kjellstrømdalen og går forbi gruvesamfunnet Svea. Her er det fortsatt norsk gruveaktivitet og flyturen til Longyearbyen tar 12 – 15 minutter. Scooterrekorden for samme distanse er 19 minutter… Vi legger oss til ved Kapp Amsterdam, og har forhåpentligvis utsikt til de flotte fjellene som omkranser fjorden.

F/L/M

Dag 5-6 - Langs kysten og over kaldbukta

Det blir på nytt havregrøt til frokost, og nå når du har skjønt at pulktrekking tar på sier du garantert ikke nei til en ekstra sleiv med grøt. Vi fortsetter langs kysten av Van Mijenfjorden til vi kommer til Stormyra og Kaldbukta. Om forholdene tillatter det så tar vi lunsj ved en gammel fraflyttet hytte i Arktis. Vi ser ofte mye reinsdyr på disse etappene, er det is på fjorden fortsetter vi rett frem og legger leir på andre siden. Når vi kommer frem gjør vi camp-rutinene som vi etter hvert har blitt så vant med. 

F/L/M

Dag 7-8 - sjarmøretappe, brefront og arktisk villmark

Etter en god rast er vi nå på de lengste etappene på turen. Vi håper på godt vær mens sakte men sikkert går opp Fritjofbreen og det høyeste punktet på turen. Fra toppen av breen er utsikten fantastisk, og vi kan se langt vestover i storhavet og andre veien til den russiske bosetningen Barentsburg. Herfra går i nedoverbakke, vi setter camp for kvelden på egnet sted. Neste morgen pakker vi ned camp og legger nye mil med ski og pulk bak oss.

F/L/M

Dag 9 - PÅ TIDE MED EN DUSJ?

Etter mer enn en uke på tur forflytter vi oss videre i retning Isfjord Radio. På dag 9 kan vi skimte Isfjord Radio i det fjerne, og dermed turens endestasjon. Vi går langs stranda, og er vi heldige ser vi hvalross på vår vei. Ved ankomst Isfjord Radio blir vi tatt imot som kongelige, og de koselige omgivelsene på hotellet er helt unike. Etter en dusj er det tid for en staselig middag, og det blir en god natt søvn i seng.

F/L/M

dag 10 - Isfjord radio til longyearbyen

Vi våkner opp på Isfjord Radio, og på formiddagen transporteres vi med båt eller scooter og returnerer til Longyearbyen og sivilisasjonen på ettermiddagen. Middag og overnatting på eget initiativ da dette ikke er inkludert i prisen. 

F/L/-

DAG 11 - Longyearbyen - hjem

Flybillettene har du bestilt selv fra Longyearbyen, og det går flere daglige avganger. Du vil ha tid til å utforske Longyearbyen, og spør oss gjerne om du ønsker tips til hva du kan gjøre i disse timene. 

F = Frokost inkludert
L = Lunsj inkludert 
M = Middag inkludert

UTSTYRSLISTE Svalbard på tvers

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Til tross for Svalbards nordlige beliggenhet, har øygruppen et relativt mildt klima sammenlignet med områder på samme breddegrad. Vinterstid ligger middeltemperaturen i Longyearbyen fra -14°C. Det er likevel ikke uvanlig at man vinterstid har lengre perioder med temperaturer mellom -20 og -30 grader. Er det vind i tillegg den effektive temperaturen svært lav. Været på Svalbard kan skifte svært hurtig, og de lokale variasjonene kan være store.

Periodene med polarnatt og midnattssol varierer avhengig av breddegraden man befinner seg på. Longyearbyen har midnattssol fra 19. april til 23. august, mens i perioden fra slutten av oktober til midten av februar er solen aldri over horisonten. Mørketiden varer fra midten av november til slutten av januar. 

 

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Dun-/fiberbukse 

Romslig, slik at du kan ta den utenpå skallbuksa.

Overtrekksvotter/vindvotter 

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter

Vanter 

Tynne vanter/hansker som tåler litt.

Balaklava

Eventuelt ansiktsmaske.

Lue

2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.

Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Ski, skistøvler og staver 

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene. Varme skisko.

Skifeller 

Korte og eventuelt lange.

Skismøring

En blå ekstra og grønn, ikke hele smørekofferten.

Gamasjer

Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

Fotposer

Til bruk i teltet.

Sovepose

Bør tåle minst -20°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.

Det er mulig å leie sovepose (Helsport Tempelfjord), da får du også låne nyvasket liner. Ta kontakt hvis du ønsker å leie.

Liggeunderlag

 

Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer.

Det er mulig å leie liggeunderlag, Ajungilak Bamse og Thermarest Z Lite sammen (disse er ikke oppblåsbare). Ta kontakt dersom du ønsker å leie.

Arctic Bedding 

Dette er ikke noe du må ha, men hvis du har lyst til å investere i dette kan det være en fin anledning. Les mer om Arctic Bedding HER.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse.

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Solkrem

Og kuldekrem (ikke vannbasert).

Hodelykt

Husk ekstra batterier. Lithium batterier er bra i kulda. (Kun nødvendig på mars turen).

Matutstyr

Matskål, bestikk, kopp, 2 termoser og 1 drikkeflaske. Ha tre liter vann for dagen, bruk en form for trekk for å unngå at flasker fryser. 

Reparasjonsutstyr

Leatherman el., nål og tråd til små reparasjoner og ekstra skolisser.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.

Pass

Man må ha med seg pass eller nasjonalt ID-kort for innreise til Svalbard.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Ørepropper

Mot snorking og blafring i teltduken.

Sovemaske

Kan være lurt hvis du skal på tur når det er lyst om natta.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett.
-  Pulkene vil veie 30 – 40 kg.
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne.
-  Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre.
-  Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.

Vi stiller med utstyr:
-  Hillebergtelt
-  Pulk og drag (pariserpulk) til hver av deltagerne
-  Pulkpose til bruk i pulken
-  Signalpistol
-  Rifle
-  Satellitt telefon
-  Førstehjelp
-  Snøspader
-  Varselsskudd
-  Primus
-  Brennstoff
-  GPS
-  Kart og kompass
-  Gryter og bestikk
-  Snublebluss
-  Mat og drikke
-  Breutstyr
-  Toalettpapir

Mat og drikke:
Mat er inkludert, og du plukker selv det du vil ha med deg av mat – Brød/grøt til frokost, drytech til lunsj, drikke (kaffe/te/saft), sjokolade (Ritter sport 100 gram pr dag), nøtter, kjeks og vakuumpakket middag og dessert. Dersom du gjerne vil ha mer sjokolade/snacks må du ta med dette selv.

NB: Skal du være med på den første turen som går i mars er det ekstra viktig at du har med godt med varme klær, da det ofte kan være litt kaldere på denne tiden. Det kan være lurt å ta med ekstra varme ullsokker og ullundertøy.

Dette er en tur i samarbeid med Basecamp Explorer. De står for den praktiske gjennomføringen av turen på Svalbard. Alle som er med på turen har bestilt tur gjennom Hvitserk, og vi har et tett samarbeid med Basecamp Explorer. I løpet av turen vil du bli godt kjent med både Hvitserk og Basecamp Explorer.

 

 

 Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur, ekspedisjon, kurs

Grad: