Tilbake til søkeresultater

Fjelltur til Everest Basecamp

Drømmer du om en vandretur til hjertet av Himalaya? På denne fotturen i Nepal blir du tatt med på en reise inn i et majestetisk landskap omringet av verdens høyeste fjell og en unik kultur.

Dette var en flott tur! Meget bra opplegg med aklimatisering i forhold til høyde og god oppfølging/ gode råd fra turleder. De lokale guidene var også helt topp. Ekstremt serviceinnstilte, hjelpsomme og hyggelige. Passe stor gruppe. Må si jeg er imponert over proft opplegg med Hvitserk som turarrangør. Alt praktisk rundt reise, overnatting, mat, bagasje etc gikk helt problemfritt. Vil gjerne dra på tur med dere igjen!— Deltaker på turen våren 2016

Du får oppleve sherpaenes fjelltradisjoner og blir kjent med et fantastisk folkeslag. Noen av høydepunktene er å besøke Everest Basecamp som ligger ved foten av Khumbu-brefallet, og å se soloppgangen fra Kala Pattar. Dette er en reise for livet.

Kathmandu, Lukla og Namche Bazaar
Vi passerer gjennom Kathmandu både på begynnelsen og slutten av turen og her kan du forberede deg på et lite kultursjokk. Ikke bare er det verdens høyfjellshovedstad, men det er også en smeltedigel av lukter, lyder, farger, folk, dyr, religion og mystikk. Her kan du finne mange skjulte skatter, og det blir tid til å gå litt på oppdagelsesferd på egenhånd.

Lukla er utgangspunktet for alle fotturer og ekspedisjoner i Everest-regionen på Nepalsk side. Det er her det virkelige eventyret begynner, og du får en smak på den utrolige naturen vi befinner oss i med juv og daler og spektakulære hengebroer omringet av bartrær og blomster. Du får oppleve Namche Bazaar: Sherpaenes gamle hovedstad og knutepunktet i Khumbu-dalen. En fantastisk by høyt oppe hvor handelsreisende fra Tibet, og alle vandrere og ekspedisjonsfolk møtes i en god miks.  

Everest basecamp og Kala Pattar
Den siste bebyggelsen før Everest Basecamp; Gorak Shep er utgangspunktet for to av turens største høydepunkt. Everest Basecamp som ligger ved foten av det mektige Khumbu-isfallet er en spesiell opplevelse både på grunn av alle ekspedisjoner som har hatt utgangspunkt her, men også fordi man står ved foten av verdens høyeste fjell. Besøker du campen på våren syder den av liv, og det er en spennende atmosfære å oppleve. På høsten er den derimot helt tom – og man har fjellet for seg selv. Vi besøker også Ama Dablam basecamp som blir brukt til ekspedisjoner både vår og høst, så du får allikevel smaken på ekspedisjonslivet når vi besøker denne campen.

Kala Pattar er et annet høydepunkt; et fantastisk utkikkspunkt mot til Mt. Everest. Her får du 360 graders panoramautsikt over flere snødekte 8000-meters fjell; Pumori, Nuptse, Lhotse og Mt. Everest. Dette blir en liten topptur i seg selv, hvor vi står opp tidlig og kommer til toppen akkurat tidsnok til soloppgangen. De fleste panoramabilder er tatt herfra, og vi kan garantere deg et fullt minnekort.

Vil du også oppleve en luftig topptur på din reise til Himalaya? Bli med på tur til Everest Basecamp med Island Peak

Guide/Turleder

Vi reiser en liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren høydeguide fra Hvitserk, i tillegg til lokale guider og hjelpere. Turen passer for alle som er i relativt god turform. Du trenger ikke å ha noen erfaring fra turer i høyden. 

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Turen passer for alle som er i relativt god turform. Du trenger ikke å ha noen erfaring fra turer i høyden. Vi reiser i små grupper med nordmenn og norsk turleder, i tillegg til lokale guider og hjelpere.

Ønsker du en litt lenger eller litt mer krevende tur? Da bør du ta en titt på turen "Everest Basecamp med Island Peak". Mange av dagene er lik som på denne turen, men i tillegg så legger inn bestigningen av toppen Island Peak (6189 moh.). En krevende topp, men som allikevel er oppnåelig for de fleste friluftsinteresserte nordmenn. Turen varer i 24 dager tur/retur Norge. Les mer om "Everest Basecamp med Island Peak" HER

Turforberedelser

Denne turen krever ikke mye erfaring, men du bør være i generelt god grunnform og glad i å gå på tur. Lengre fotturer i marka og "hytte til hytte i fjellheimen er god oppladning. Vi anbefaler også at du leser litt om landet og om turen du skal på før avreise. Nomaden i Oslo har meget godt utvalg i reiselitteratur. Her er noen titler som du kan prøve å få tak i: Insight Guide "Nepal" og Lonely Planet "Kathmandu and the kingdom of Nepal". Turleder vil også ta en ringerunde til alle før avreise.

Hvitserk støtter Norge-Nepalforeningen. Foreningens formål er å fremme samarbeid og forståelse mellom det norske og nepalske folk ved å arbeide for kulturutveksling mellom Norge og Nepal, å utbre kjennskap til Nepals kultur og tradisjoner, og å være et forum for folk med interesse for Nepal. Foreningen har gitt ut et informasjonshefte med nyttig informasjon for deg som skal reise til Nepal. Dette heftet kan du laste ned HER.

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter. 

På turer til høye fjell bruker vi god tid for å få best mulig akklimatisering. Vi holder gruppen samlet og vil raskt være tilstede hvis en uforutsett situasjon skulle forekomme. Ved alvorlige høydeproblemer vil man bli evakuert til lavere høyder – den beste behandlingen mot høydesyke.

Hvitserk har et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning, både knyttet til høyde og til andre medisinske problemstillinger.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

Vær oppmerksom på at innenriksflyselskapene i Nepal ikke tilfredsstiller EUs krav. Hvitserk har likevel gjennom mange år god erfaring med disse, og vi flyr med selskapene vi oppfatter som mest pålitelig. Vi opplever at fly over lengre strekninger, som for eksempel mellom Kathmandu-Lukla / Kathmandu-Phalplu / Kathmandu-Pokhara er tryggere og mer komfortabelt enn buss/minibuss. Vi er likevel pålagt av pakkereiseloven og EU-direktiver å informere våre gjester om at flyene i Nepal ikke har tilfredstiller EUs krav. Nepalesiske myndigheter jobber for å tilfredstille kravene.

Utstyr

Du trenger en god sovepose og en god dunjakke. Det er kaldt om kvelden, og dunjakka er god å ha når stjernehimmelen skal nytes. Se for øvrig utstyrsliste for detaljer.

Attraksjoner

 • Kathmandu
 • Namche Bazaar
 • Kala Pattar
 • Everest Basecamp
 • Majestetiske snødekte fjell så langt øye kan se

Innkvartering

I Kathmandu bor vi på to-mannsrom på et sjarmerende hotell i Thamel. På fjellturen bor vi to-og-to på lokale lodger.

Klima

Klimatiske forhold er avgjørende for når en vil besøke Nepal. Oktober til tidlig desember er starten på tørketiden, og er på mange måter den beste tiden å dra på. Februar til april er slutten av tørketiden, og er den nest beste tiden å dra på.

På våren er det blomstring i dalene, det er lite nedbør i høyden og klarvær. Våren er høysesong for Everest-bestigere fra Nepalsiden, og det er spennende å se Everest Basecamp full av liv.

På høsten er det som oftest klarvær, lite nedbør og tørt i Khumbuområdet. Det er sesong for bestigninger av fjell som Island Peak, Cho Oyu og Ama Dablam. Det er lite folk på Nepalsiden av Everest for å bestige fjellet, de fleste går opp fra Tibet på høsten.

Resten av året er generelt for varmt og støvete til at det er behagelig, og monsunen fra midten av juni til september dekker til fjellene med skyer og gjør de tørre veiene om til gjørmehull. Hvitserk velger å reise i høysesong på høsten eller våren. Da ligger dagstemperaturen i Kathmandu på ca +20, og underveis på trekkingen på ca +15. Det betyr at vi stort sett går i en lett fjellbukse, en tynn ulltrøye og fjellstøvler + at vi har en fleecejakke/Gore-tex i dagstursekken. Men når sola forsvinner blir det fort kaldere så en god dunjakke og varm sovepose må man ha.

Penger

Lokal valuta er nepalske rupis. Hvor mye avhenger av forbruk og kjøpelyst, men 40000 rupis (c.a 2500 NOK) bør holde til fjellet. Men husk at fristelsene er mange når det gjelder souvenirer og shopping! Vi anbefaler å ta ut lokal valuta i en av de mange minibankene i Kathmandu. I Kathmandu kan du betale med kort i stort sett alle butikker.

Tid og tidssoner

Tidsforskjellen mellom Norge og Nepal er 3,45 timer (sommer) og 4,45 timer (vinter). Når klokken er 12:00 i Norge er den i Nepal 15:45 (sommertid).

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Sidene finner du på www.landsider.no

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal.

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet.
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser

Øvrig informasjon

Ønsker du en litt lenger eller litt mer krevende tur? Da bør du ta en titt på turen "Everest Basecamp og Island Peak". Mange av dagene er lik som på denne turen, men i tillegg så legger inn bestigningen av toppen Island Peak (6189 moh.). En krevende topp, men som allikevel er oppnåelig for de fleste friluftsinteresserte nordmenn. Turen varer i 24 dager tur/retur Norge. Les mer om "Everest Basecamp med Island Peak" HER

Pris inkluderer

 • Norsk erfaren turleder + lokal Sirdar, lokale guider, kokker, mannskap og yakokser
 • Fly Oslo - Kathmandu t/r på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter
 • Fly Kathmandu- Lukla t/r på turistklasse inkl. flyskatter/avgifter
 • All innlandstransport ifølge programmet
 • Alle måltider på fotturen og frokost på hotell før og etter.
 • Velkomstmiddag
 • Alle tillatelser og parkavgifter
 • Alle overnattinger (delt dobbeltrom) og losji på turistklassehotell i Kathmandu, tehus/lodge på trekking
 • Avskjedmiddag
 • Sightseeing med guide i Kathmandu

 Pris inkluderer ikke

 • Avbestillings - og reiseforsikring
 • Evt. enkeltrom på hotell
 • Drikkevarer inkl vann på flaske og snacks i fjellet. Beregn ca. 40 000 rupis (NOK 2500)
 • Personlig utstyr
 • Evt. overvekt på fly
 • Alle måltider utenom fottur, frokost og velkomst/avskjedsmiddag
 • Visum USD 40
 • Tips til lokale guider, kokker og bærere på fjellet, ca 120 USD (og ca USD 20 i tips til sjåfører, lokal  guide i Kathmandu)
 • Tilslutningsfly fra andre byer i Norge: Be om tilbud 

DAG 1: AVREISE FRA OSLO

Vi reiser fra Oslo i løpet av dagen, og flyr samlet til Nepal. 

DAG 2: KULTURSJOKK I KATHMANDU (1350 MOH)

Etter en lang flytur ankommer vi hovedstaden Kathmandu. Her blir vi hentet av våre lokale venner på flyplassen og får transport til vårt sentralt beliggende hotell i Kathmandu. Vi sjekker inn, og får oss en liten hvil på hotellet eller en rusletur i nærområdet før vi utforsker Kathmandu nærmere sammen med turlederen. Kathmandu er en eksplosjon av farger, lyder, folk, dyr, fristelser, kultur og opplevelser. Kultursjokket ligger latent, men sansene pirres av dette infernoet. For handleglade er Kathmandu også et shoppingmekka. Alt du trenger, ikke visste at du trenger eller ikke trenger i det hele tatt fås kjøpt i gå-avstand fra hotellet. Få steder rekker pengene lengre, få steder er utvalget mer variert, og få steder er prutingen morsommere! For de som ønsker en roligere start så ligger hotellet ligger rett ved Thamel og handlegatene, men de færreste tilbringer noe særlig tid innenfor rommets fire vegger. Etter at vi har rotet oss bort i de mange bakgatene, og funnet veien tilbake igjen, møtes vi for velkomstmiddag på en lokal restaurant.

DAG 3: en spektakulær FLYTUR - LUKLA (2610 MOH)

Vi forlater Kathmandu og tar en spektakulær flytur inn til Lukla (2800 moh). Flyturen tar drøye halvtimen, men tar oss opp til en helt annen verden. Her møter vi vår egen lokale Sirdar ("den lokale hovedguiden"), sherpaene, kokkene, kjøkkenguttene og yakoksene som skal ta seg av bagasjen vår underveis på turen. Etter litt organisering av utstyr og bagasje er vi klare for start. Første etappe er lett gange inn til Phakding. Terrenget er frodig med en blanding av bartrær og frodige blomster. Vi blir ført frem og tilbake over hengebroer og oppover og nedover i terrenget. Dagens mål, landsbyen Phakding, ligger faktisk 200 meter lavere enn Lukla. Vi er allikevel i relativt stor høyde så vi går rolig og bruker dagen til å kose oss. Underveis får vi servert lunsj og vi er fremme ved lodgen på ettermiddagen. Dette gir oss ca. 5 - 6 timers vandring. Får vi tid avlegger vi det gamle klosteret i Phakding et besøk før vi får turens første natt i sovepose. 

DAG 4: SHERPAENES HOVEDSTAD - NAMCHE BAZAAR (3440MOH)

Etter en rolig start med en næringsrik frokost starter vi fotturen. Underveis passerer vi små landsbyer og krysser elven Dudhi Kosi på enda flere spektakulære hengebroer, før vi etter et par timer kommer vi til inngangen til Sagarmatha National Park (Sagarmatha er det nepalesiske navnet på Mt. Everest). Her må vi kvittere oss inn i nasjonalparken før vi går ned til elven igjen og nye hengebroer. Så begynner selve stigningen opp mot Namche Baazar. Her er det rolig tempo som gjelder når 700 høydemetere skal bestiges. Vi går rolig, og stopper utallige ganger for å ta bilder, tisse, drikke eller bare nyte omgivelsene. Underveis på dagens etappe får vi det første glimt av Mt. Everest gjennom tretoppene. Dagens mål, Namche Baazar er sherpaenes hovedstad og knutepunktet i Khumbu-dalen. Denne lille byen med 400 innbyggere klamrer seg fast i fjellsiden med sine fargerike hus. Hit kommer handelsfolk fra Tibet med sine varer etter 9 dagers vandring med sine Yak-okser. Vi bruker kvelden på oppdagelsesferd i Namche Baazar, og flere finner nok veien til bakeriet for nybakt eplekake. Totalt i dag tilbakelegger vi ca. 6 timers vandring. 

DAG 5: VERDENS VAKRESTE FJELL

I dag har vi en akklimatiseringsdag. Men vi skal ikke ligge stille i soveposen hele dagen for det. For å få best mulig utbytte av akklimatiseringen skal vi bevege oss høyere for så å returnere til Namche Bazaar på formiddagen. Etter en god frokost begynner vi dagens fottur. Målet er Everest View hotell (3880 moh), en tur på halvannen time. Fra hotellet har man fantastisk utsikt utover Himalaya og får blant annet se Ama Dablam før første gang; fjellet som sies å være verdens vakreste. Er det fint vær tar vi oss tid til en kopp te på terrassen før vi fortsetter tilbake mot Namche. Vi tar også turen innom Sherpa-museét. Det er interessant og lærerikt, og gir oss et godt innblikk i Sherpaenes kultur og dagligliv. Vår egen klatresherpa Kanchha Nuru på bare 25 år har sitt bilde på veggen her for hans bragd med tre ganger toppen av Mt Everest! Tilbake i Namche Bazaar har vi tid til å kose oss litt før kvelden. Byen har mange butikker, internettkafeer og bakerier. Det er siste mulighet for å handle det man eventuelt skulle mangle for resten av turen. På lodgen finnes også et "Hvitserk" bibliotek hvor man kan låne eller donere bort bøker. Til middag samles vi på lodgen for en gjennomgang av dagen i dag, og forberedelser for morgendagens etappe.

DAG 6: MØTET MED HIMALAYA- TENGBOCHE (3860MOH)

Nå er vi virkelig på tur, og vi kjenner fjellene lokker. Om morgenen blir vi vekket med te eller kaffe på soveposekanten, noe som gir oss en rolig start før frokost. Så er vi klare for dagens etappe. Vi skal videre til Tengboche.  Det betyr at vi skal 350 høydemeter ned og 750 høydemeter opp i løpet av dagen. Men først skal vi oppover. Videre innover Khumbudalen, og her rett rundt en sving "møter" vi fjellene for første gang. De majestetiske fjelltoppene som vi har drømt om i en årrekke. Synet er overveldende, og kameraet går varmt. Nå, endelig. Vi er i Himalaya!! Vi passerer små landsbyer underveis, før vi tidlig på ettermiddagen skimter klosteret i Tengboche. Klosteret er kjent som det flotteste i hele Khumbudalen. Kan noen andre klostre i verden skimte med bedre utsikt? Lunsj får vi servert nede ved elven, ved dagens laveste punkt. Etter hvile og lunsj venter den tøffe oppstigningen mot Tengboche. Vi tar det rolig, og premien for dagens oppstigning er den enorme utsikten. Det er en ut-av-kroppen opplevelse. Uansett hvor du flytter blikket så er det snødekte topper du ser. Dagens ettappe tar ca. 7 timer. 

DAG 7: GJENNOM EN SKOG AV RHODODENDRON (3950MOH)

Dette blir en rolig dag med en kort etappe videre opp Khumbudalen. Vi starter med å gå gjennom rhododendron-skogen til Devuche. Her kan man gå innom et nonnekloster på et besøk. Turen tar ca. 2 timer. Fra Pangboche hvor vi skal tilbringe natten, har vi panoramautsikt til Ama Dablam som også kalt verdens vakreste fjell! Lunsj og middag serveres i Pangboche, og det er muligheter for en liten avstikker opp til Upper Pangboche mellom måltidene. Her ligger Khumbudalens eldste kloster som er rundt 500 år gammelt. Her finnes relikvier etter en yetihånd og en yeti hodeskalle. Det er også mulig å avlegge en barneskole et besøk. 

DAG 8: AMA DABLAM BASECAMP (4600MOH)

I dag skal vi avlegge Ama Dablam Basecamp et besøk. Dette er en lang og hard dag, for vi er nesten 10 timer på tur, men opplevelsen i basecampen er vel verdt slitet! Vi starter etter frokost med å bevege oss litt opp fra Pangboche, før vi fortsetter ned i dalen. Det er en flott etappe, og vi avslutter med en bratt stigning på ca. 700 høydemetere før vi når opp til Ama Dablam Basecamp. I tillegg til at denne basecampen har rykte på seg for å være den vakreste i hele Himalaya vil vi også få muligheten til å oppleve ekspedisjonslivet på nært hold. Ama Dablam er et fjell som klatres ofte, særlig på høstsesongen, noe som betyr at det er yrende liv i Basecampen og på fjellet. Middag får vi servert når vi er nede i Pangboche igjen. Turen opp tar rundt 4-5 timer, vi bruker rundt 2 timer i Ama BC og ca. 3 timer ned, så totalt er vi på tur 9-10 timer denne dagen.

DAG 9. HØYESTE BELIGGENDE BYEN - DINGBOCHE (4410MOH)

Vi skal videre opp i Khumbudalen, så vi legger tidlig i vei på dagens ettappe. Målet for dagen er Dingboche, den høyest beliggende byen med helårsbosetning i Khumbu. Underveis har vi nydelig utsikt til Ama Dablam. Vi får også flott utsikt til bla Mt. Everest, Lhotse og Island Peak som ligger der vakre og snøkledde. Dingboche ligger høyt (4410 moh), og her er vegetasjonen mildt sagt sparsom. Her lever de tradisjonelt for-, med- og av poteter i forskjellige varianter. Dingboche er et tettsted som ligger ved foten av dalen som går opp til Island Peak. Dagens etappe gir ca. 3 timers gange. 

DAG 10.  AKKLIMATISERINGSDAG I DINGBOCHE

I dag skal vi ha en aktiv akklimatiseringsdag her i potetland. Denne dagen kan brukes til klesvask, lese en god bok, slappe av eller bare utforske nærområdet med utsikt til blant annet Cho Oyu i Tibet. For å akklimatisere oss godt tar vi en liten tur opp på rundt 4800 moh og snuser inn litt tynn luft. Dette vil vi få god utbytte av når vi returnerer til den litt tykkere lufta i Dingboche. "Walk high - sleep low" kalles dette på fagspråket. For de som ønsker enda en liten spasertur i området så anbefales et besøk til sykehuset Himalayan Rescue Center. Dette sykehuset er verdifullt både for turister og nepalesere som får utfordringer på sin vei i Himalaya. Vi nyter kvelden på lodgen, og med dagens rolige tempo har vi krefter til både yatzy og kortspill rundt bordet på kvelden. 

DAG 11: SHERPAENES MINNESMERKER

Denne etappen byr på nok en fantastisk dag med vakker utsikt og hyggelig selskap. Vi går via landsbyen Doughla, og herfra passerer vi Chukpilhara hvor vi finner minnesmerkene til alle sherpaene som har mistet livet i Everest regionen. Der møter vi også Khumbu breen (isbreen fra Mt. Everest) og følger i praksis morenekanten av denne hele veien til Gorak Shep. Vi skal ikke helt til Gorak Shep i dag,  og kommer etterhvert til Lobuche (4930moh) hvor vi skal tilbringe natten. Her finner vi rommene på lodgen, og slapper av før det serveres nok en god middag. Dagens etappe gir ca. 7 timers gange.

DAG 12: EVEREST BASECAMP (5350MOH)

Vi våkner tidlig, for dette blir en lang og stor dag! Vi starter grytidlig fra Lobuche og går først til Gorak Shep for et måltid og en kort hvil. Etter pausen går turen inn til selveste Everest Basecamp. Turen er lang men det føles riktig å komme helt inn til selveste Khumbu isfallet som vi har lest om i all ekspedisjonslitteratur. Isfallet er minst like mektig som vi har forestilt oss, og vi tar en tur opp på morene/brekanten for et bedre inntrykk av den massive Khumbu breen i all sin prakt. Ekspedisjonene som klatrer Mt. Everest bruker Everest Basecamp på Nepalsiden for ekspedisjoner på vårparten, mens de bruker Everest Basecamp på Tibetsiden for ekspedisjoner på høsten. Det vil derfor variere hvor mange ekspedisjoner som befinner seg i Basecamp når vi er der inne. Uansett, besøket i Everest Basecamp er spennende og henger høyt for fjellentusiaster. I basecamp spiser vi lunsj før vi rusler tilbake til lodgen på Gorak Shep. Her får vi servert middag før vi mettet av intrykk finner soveposen. I morgen venter nok et høydepunkt! Dagens etappe gir ca. 7 timers gange. 

DAG 13: SOLOPPGANG PÅ KALA PATTAR (5545 MOH)

Gorak Shep er utgangspunktet for to store høydepunkt. I går besøkte vi Everest Basecamp. I dag er det Kala Pattar som er målet. Kala Pattar må være verdens flotteste utkikkspunkt. Selve toppen er en grushaug det tar 3 timer å bestige, så vi starter tidlig på morgnen. Ofte betyr det at vi starter i mørket med hodelykt som lyskilde og dunjakken for å holde varmen, det kan sammenlignes med en liten toppnatt. Høydeforskjellen fra Gorak Shep er på 380 høydemetre, så du må kanskje helt ned i kjelleren for å hente krefter. Men synet som møter deg når du står på toppen er formidabel og kan ikke beskrives med ord. Den kjedelige grushaugen har plutselig forvandlet seg til en fantastisk utkikksplass. Nå har vi 360 graders panoramautsikt over hele Himalaya, og rundt oss ruver 8000-meters toppene Lothse, Nuptse, Ama Dablam og Mt. Everest. Kameraet går varmt og humøret er på topp! Etter en liten stund snur vi og returnerer tilbake til Gorak Shep. Her spiser vi frokost før vi igjen snører støvlene og vandrer hele veien tilbake til Pangboche. I kveld er det nok en sliten men entusiastisk gjeng som samles rundt middagsbordet for å dele opplevelser. Dagens etappe gir ca. 7 timers gange uten toppturen før frokost.

DAG 14: RETUR TIL NAMCHE BAZAAR (3440 MOH)

Jo lavere vi kommer jo enklere vil vi kjenne at det blir å gå. Luften kjennes smørtykk og vi snur oss til stadighet for å suge til oss de siste inntrykkene av denne vanvittige fjellverdenen. Hvor mange bilder kan man egentlig ta av Ama Dablam? Svaret er ukjent, men de fleste vil nok svare mange! Denne turen gjør noe med deg. Og selv om vi gleder oss til pizza og ferske bakevarer i Namche Baazar er det også litt vemodig at fotturen nærmer seg slutten. Vi spiser lunsj underveis, og returnerer til Sherpafolkets hovedstad på ettermiddagen. Her har vi tid til å rusle rundt i butikker, markeder og på bakeriet før vi samles til middag. Dagens etappe gir ca. 6 timers gange.

DAG 15: SISTE DAG I FJELLENE -  LUKLA (2900 MOH)

Vi sier farvel til Namche Bazaar, og legger i vei på turens siste sjarmøretappe. Vi får et siste glimt av de majestetiske fjellene gjennom tretoppene, og fortsetter tilbake samme vei som vi kom. Over hengebroer og gjennom små landsbyer. I Lukla samles hele gjengen med lokale hjelpere og norske vandrere og det blir holdt en avskjedsfest med våre lokale venner. Dette blir siste natten på lodge i sovepose. I morgen venter Kathmandu. Dagens etappe gir ca. 6 timers gange.

DAG 16: TILBAKE I KATHMANDU (RESERVEDAG)

Vi er oppe før hanen galer. For flyvninger til og fra Lukla er det morgentimene som gjelder for det beste flyværet. Bagasjen er pakket, vi har sagt farvel til våre lokale venner og vi er på vei tilbake til Kathmandu. Fra den stille rolige fjellverdenen til kaotiske, mystiske Kathmandu. Det er nesten utrolig at det bare skiller en halvtimes flytur mellom disse to verdenene. Resten av dagen er det tid for å utforske denne spennende byen på egenhånd. Kathmandu er lett å bli fascinert av, og du bør ta deg tid til å gå deg bort i bakgatene og følge menneskestrømmen. Kanskje frister det med en fot- eller aromamassasje? Liker du å handle rimelige og morsomme varer så er Kathmandu et eldorado! Hotellivet fører oss sakte, men sikkert tilbake til vante vaner. Dusj, en god seng, TV, butikker og andre banaliteter virker i første omgang som luksus. (Dersom vi skulle bli forsinket fra Lukla så er dette en reservedag.)

DAG 17: KATHMANDU OG AVREISE

Lat dag, seriøs shopping eller sightseeing? Det er opp til deg. Det legges opp til sightseeing til Boudhanath stupa, Pashputinath tempelet og Durban square med lokal guide. Dette er inkludert i prisen, men valgfritt. Dersom vi rekker det tar vi også turen innom apetempelet sammen med de som ønsker å se dette. Tidlig middag spises på en av Kathmandus mange restauranter, eventuelt en snack på flyplassen. Transport til flyplassen om ettermiddagen og fly hjem.

DAG 18: TILBAKE PÅ GARDERMOEN

Snipp, snapp, snute... Alle eventyr har en slutt, men minnene fra denne turen vil sitte for evig.

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Du trenger stort sett klær som på en tur i fjellet hjemme. NB: På flyet til Lukla er det en vektbegrensning på 15kg! Pakk med derfor med hodet!

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Dersom du har utstyr som du kan tenke deg å gi bort før eller etter fjellturen er dette mulig. Det vil bli samlet inn og fordelt på en rettferdig og hyggelig måte. Det er selvfølgelig ingen tvang, men kun et tilbud dersom du har klær du ikke kommer til å bruke igjen etter turen. Dette kan legges igjen i Kathmandu.

Undertøy

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull for både kvinner og menn. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

Sokker

2 tynne innersokker, ull eller syntetiske. Tykke sokker, jo tykkere jo bedre. De tykke sokkene bør være av ull.

Ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. Dersom du liker superundertøy best kan du bytte ut ett sett, men vi anbefaler ull.

Fleecejakke

Denne må med, en, varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke som går utenpå alt annet tøy. Den må ha hette og gå ned over rumpa.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Turbukse

Til å bruke på de første etappene.

Shorts

Denne kan du få bruk for de første dagene. Eventuelt turbukse med avtakbare bein.

T-shorte/skjorte

Det kan være varmt de første dagene.

Hals/buff/støvmaske

Det kan stedvis være støvete på ruta, og da kan denne være fin å ha foran munnen.

Caps/solhatt

Solen kan være nådeløs, noe beskyttende på hodet er fint.

Lue

Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka. En ekstra lue kan være lurt.

Votter/Hansker

Tykke, varme og store votter/hansker

Vanter

Kan være godt å ha på ettermiddagen/kvelden, og ved dårlig vær i lavere strøk.

Fjellstøvler

Solide fjellstøvler med god plass til tykke sokker.

Teleskopstaver

De som kan deles i tre deler er lettest å ta med i bagen, utvendig lås er mest solid.

Stor bag/ryggsekk

Ca 100-140 liter. Vi anbefaler bag, men ryggsekk fungerer også.

Dagstursekk

35-45 liter. Brukes på fjellet og som håndbagasje på flyet. Du trenger en sekk som kan romme termos, 3 liter drikke, kamera og litt klær.

Sovepose

Det vil variere fra å være mildt til kaldt på natta underveis på turen.  Du bør velge en pose som tåler minimum minus -12°C, men ta helst vinterposen om du er usikker på hvor lett du fryser. Dårlig søvn gir dårlig akklimatisering!

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass.

Hodelykt

Husk nye batterier.

Drikkeflasker/camelback

1 (til 2) litersflasker med trekk, slik at de ikke fryser så lett, eventuelt camelback. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Saft/sportsdrikk

Vi må drikke mye på turen, så hvis du synes det kan være vanskelig å drikke mye vann, kan det være lurt at du tar med litt sportsdrikk eller saft som kan blandes ut med vann.

Snacks/godteri

Sjokolade, nøtteblanding eller kjeks er lurt å ha på noen av de litt lengre dagsetappene.

Vanntette pakkposer

Det er veldig greit å pakke i vanntette poser for å holde orden i baggen, for å holde alt tørt og for å redusere volumet på f.eks dunjakka. Plastposer med ziplock kan også være et alternativ.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter, antibac, 1-2 doruller til å bruke når vi går. I campene får vi papir.

Solkrem

Høy faktor, 25-50. Små tuber. Det er skarp sol i høyden. Husk stift til lepper og nese.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Halspastiller, det er fort gjort å få litt hoste.

Nesedråper – viktig for å åpne nesten ved forkjølelse

Paracet

Mageregulerende

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Vaksiner

Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor, ellers kan vi anbefale Sentrum reisemedisin (reisemedisin.no). Du bør kontakte din fastlege eller reisepoliklinikk i god tid (minst 4 uker) før avreise for råd og veiledning vedrørende nødvendige vaksiner og helseråd.

Reisedokumenter

Pass, flybilletter, forsikringsbevis og vaksinasjonskort. Husk kopi av alle dokumenter et annet sted i baggen.

Penger/kort

Det meste er dekt, men du må beregne ca. 200 dollar til tips og visum.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Sandaler

Til bruk i Kathmandu, eventuelt på tehusene.


TIPS: Vi anbefaler at du reiser i fjellstøvlene og med skalljakke og bukse. Dette er viktig utstyr for fjellturen som er vanskelig å finne lokalt, dersom bagasjen skulle komme på avveie. Husk å pakke fornuftig. Klær du ikke trenger i fjellet legges igjen i Kathmandu. 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss!

Det er desverre ingen ledige plasser igjen på denne turen. Men, vi kan godt sette deg opp på venteliste! Bare send en e-post til info@hvitserk.no eller ring 23 21 30 70.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Nepal

Type:

Høye fjell, fottur

Grad: