Tilbake til søkeresultater

Til topps i Alpene: Mont Blanc

Vi drar til Alpene for å bestige Mont Blanc. Vi har Chamonix som base, akklimatiserer oss godt og har den 4810 meter høye toppen som mål.

Alt var perfekt! Superhyggelige guider, som alltid smilte og lo, og med mange morsomme historier på lager. De viste et høyt profesjonelt nivå, og tilrettela på alle måter! Oppkjøringen og akklimatiseringen inneholdt alt av hva Chamonix hadde av vær, og da D-dagen kom, klinte Mont blanc til med en utsikt full av superlativer! Tusen takk for et fantastisk eventyr!— Asgeir, juni 2015

Mont Blanc er Alpenes og Vest-Europas høyeste fjell og i løpet av en uke skal vi bestige denne flotte toppen. Høyden, og til dels krevende snø- og værforhold gjør dette til en skikkelig bestigning! Det viktig å forberede seg godt, være i god form og ha kjennskap til (eller ihvertfall ikke være redd for) å bevege seg på is, snø og fjell, i til tider luftig terreng, med stegjern og isøks.

Vil du oppleve alpeklassikeren Mont Blanc med norsk turleder er dette turen for deg. En innholdsrik drømmeuke!

Vi møtes i Chamonix, og bruker de første dagene til å akklimatisere oss til toppstøtet. Vi bruker det velutbygde heissystemet rundt Chamonix, og kan fort komme opp i høyden og ta dagsturer derfra. Vi trener oss på bruk av isøks og stegjern, og blir kjent med utfordringene som står foran oss. Vi bor på ulike fjellhytter rundt Chamonix, og går akklimatiseringsturer herfra.

Toppnatten går fra Tete Rousse eller Gouter-hytta (NB: alternative ruter kan bli vurdert dersom forhold/logistikk tilsier det). Vi går opp Grand Couloir (teknisk enkel, men eksponert) mellom Tete Rousse og Gouter. Fra Gouter går vi opp på breen mot Dome Du Gouter og videre en eksponert rygg mot toppen. Det tar ca 7 timer opp og 3 timer ned til Gouter-hytta.

Med som guide på turen har vi en erfaren norsk tindevegleder. Det blir en liten gruppe, og vi har i tillegg ekstra lokale guider med på toppstøtet. 

NB: På grunn av problemer med booking av hytter må vi undersøke tilgjengelighet før vi kan bekrefte påmelding. meld deg på som vanlig, så vil vi ta kontakt for å bekrefte om du får plass på avgangen.

Turfakta

Historie

Mont Blanc (fransk) / Monte Bianco (italiensk), betyr Det Hvite Fjell, og er med sine 4810 moh Vest-Europas høyeste fjell. Fjellet ligger i de franske Alpene på grensen til Italia, og nær grensen til Sveits. Høyden varierer noe fra år til år med den vekslende snømengden på toppen. Isbreen på toppen kan være over 20 meter høy.

Mont Blanc ble førstebesteget 8. august 1786 av Jacques Balmat og Michel-Gabriel Paccard. Inntil Sovjetunionens oppløsning ble fjellet regnet som det høyeste i Europa, men dette er nå oftest regnet for å være Elbrus (5642 moh) i Kaukasus.

Italienere og franskmenn strides om dette fjellet. På italienske kart ligger toppen på grensen mellom de to landene, mens den på franske kart ligger klart inne i Frankrike.

Vanskelighetsgrad

Dette er en tur som krever god fysisk form og generell fjellerfaring. Vi bruker stegjern og isøks på toppstøtet, og det er viktig at du er komfortabel med bruken av disse, og ikke har høydeskrekk. Både på toppstøtet og under akklimatiseringsdagene kan du forvente bratt og luftig terreng, både på snø, is og fjell. 

Sikkerhet

Hvitserk legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute, skal du vite at du raskt får hjelp. Vi har 24t beredskap hjemme når noen er på tur, og vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og legger stor vekt på erfaring og forståelse for våre produkter.

Guidene våre har opplæring i førstehjelp og har et utvalg av medisiner og førstehjelpsutstyr til nødvendig behandling i fjellet.  Hvitserk har også et samarbeid med Turlegen.no som kan kontaktes ved behov for medisinsk rådgivning.

NB – Går du på faste medisiner, har kjente allergier eller lignende, må du alltid ha med deg dine personlige medisiner.

På denne turen har turleder siste ord når det gjelder rutevalg. Det kan av den grunn bli andre turvalg og akklimatiseringsturer enn det som står oppført i dag-for-dag-programmet.

Utstyr

Bruk utstyrslisten når du skal forberede deg til turen. Noe kan leies i Chamonix, men det er greit å ha kontroll på teknisk utstyr før man drar på tur!

Attraksjoner

 • Chamonix - alpehovedstaden
 • Bestigning av Mont Blanc

Innkvartering

Vi bor på dobbeltrom i Chamonix og på sovesaler på fjellhyttene.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Euro.

Tid & tidssoner

Ingen tidsforskjell.

Pass og visum

Du trenger pass når du reiser til Sveits/Frankrike.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no Vi anbefaler www.reiseklinikken.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av og under turen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tap av reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Erfaren, norsk guide
 • Lokale guider på toppstøtet, det er maks to gjester per guide
 • Tre netter i dobbeltrom i Chamonix
 • Fire netter på fjellhytter
 • Måltider markert i dag til dag programmet

Pris inkluderer ikke

 • Flybilletter tur/retur Oslo - Genève
 • Transport fra Genève til Chamonix
 • Måltider som ikke er markert i dag til dag programmet (Lunsj på fjellhyttene koster ca 15 Euro/Pers/Dag)
 • Alt av drikkevarer (NB: Også vann som må køpes på fjellhyttene. Dette kan koste opp mot 7-10 euro for 1,5 liters flaske)
 • Tog/buss/heiskort i Chamonix
 • Ekstra hotellovernattinger i Chamonix
 • Overnatting i enkeltrom
 • Personlig bekledning og klatreutstyr

Øvrig informasjon

Hvis du er i tvil om du kan være med på turen, ta kontakt med oss for en prat.

DAG 1 - ankomst chamonix

Vi møtes på hotellet på ettermiddag/kveld (Tidspunkt kommer i avreisebrev, men ca kl 16-18 er vanlig møtetid). Vi tar en presentasjonsrunde, går gjennom utstyr, og gjør oss klare til de neste dagene. Chamonix har en rekke sportsbutikker der du kan få ordnet det siste utstyret hvis det er noe du mangler. Vi spiser middag og blir kjent, pakker sekken, og gjør oss klar til en tidlig start neste dag.

-/-/-

dag 2 - Refuge Albert 1er

Vi tar bussen til le Tour, helt nord i dalen. Herfra rusler vi rolig oppover mot Refuge Albert 1er hvor vi skal tilbringe natten. Vi har nydelig utsikt sørover i dalen, og mot Mont Blanc i bakgrunnen. På ettermiddagen tar vi en tur ut på breen du Tour og øver på stegjernsteknikk, taulagsrutiner o.l.

F/-/M

Dag 3 - Tête Blanche

Vi gjør en "alpin start" som betyr tidlig opp og ut av hytta, og har nok en dag der vi prøver å venne kroppen til høyden. Kanskje bestiger vi Tête Blanche, Aiguille du Tour, eller krysser Col du Tour og går over til Triente . Overnatting på Albert Premiere eller Trienthytta.

F/-/M

dag 4 - Chamonix 

Vi returnerer til Chamonix for å pakke om, tørke klær, og gjøre oss klare for toppstøtet!

F/-/-

dag 5 - TETE rousse

Fra Les Houches tar vi gondolen opp til la Chalette. Herfra tar vi tog til Nid D'aigle. Deretter er det ca 2 1/2 - 3 timer rolig gange til Tete Rousse. Avhengig av hvordan værmeldingen ser ut, går vi kanskje videre til Goûter allerede i dag. Været og formen vår bestemmer fra hvilken hytte, og når vi tar toppstøtet. (NB: Vær- og føreforhold kan gjøre at gondol og/eller toget ikke går som vanlig, noe som betyr at vi må gå hele eller deler av disse etappene).

F/-/M

dag 6 - Refuge de l' Aguille du Goûter

Vi går opp Grand Couloir (teknisk enkel, men eksponert) mot Goûter-hytta, og ankommer rundt lunsj. Vi slapper av, lader batteriene, og gjør ferdig de siste forberedelser før en tidlig kveld.

F/-/M

dag 7 - mont blanc

Starten går tidlig! Vi begynner sakte, men sikkert opp breen mot Dôme Du Goûter. Derfra følger vi en eksponert rygg mot toppen. Her begynner forhåpentligvis sola å titte fram, og vi kan nyte en formidabel utsikt fra taket av Alpene! Det tar ca 7 timer opp, og 5 timer ned til Tete Rousse-hytta. Vi returnerer til Chamonix samme kveld, og tar en velfortjent middag på en av restaurantene i byen.

F/-/-

dag 8 - hjemreise

Etter frokost avsluttes turen. Drar du rett hjem til Norge, eller vil du utforske andre deler av Alpene først?

F/-/-

Grunnet vær og føreforhold kan dag-for-dagprogrammet endres. Hvis vær- eller andre forhold gjør det utrygt å bestige Mont Blanc vil hovedguiden i samråd med de lokale guidene finne alternative turer i området.

Måltider inkludert i prisen er indikert med F (frokost), L (lunsj) og M (middag).

Denne listen er ment som en retningslinje, for at vi skal ha det vi trenger uansett hva slags vær vi får på turen. Det er ikke meningen at du skal måtte kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før.

Ta kontakt med oss hvis det er noe du lurer på: 23 21 30 70 / info@hvitserk.no

Undertøy, over og under

Ull. Også en bokser/truse i ull/syntet.

Fleecejakke

Fleecejakka (200/300g) er et ”must” på alle turer, og brukes hele veien.

Skalljakke/ytterjakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Her er mye å velge mellom. Må tåle mye vind, ha god hette (med plass til klatrehjelmen under) og ikke bli våt i snø og sludd. Gjerne med ventilasjons-glidelås under ermene.

Skallbukse/ytterbukse

Glidelås i sidene er et alltid en fordel. Gore-Tex eller lignende er tingen.

Varme Votter/hansker

Type vindvott med innervott.

Hansker, fleece tynne

Greie å ha når du småfryser litt – det kan skje!

Sokker

Husk tørre sokker til reserve. Da forebygger du gnagsår.

Lue/buff

Godlua. Buff er et must, enten syntet eller ull.

Solbriller og skibriller (hvis det er dårlig vær)

Vi går mye på snø, så det må være kraftige solbriller med mørkt glass

Fjellstøvler

Det er viktig med stive, varme sko, for eksempel La Sportiva Nepal EVO/Cube eller lignedne. Sjekk at stegjernene sitter skikkelig på den aktuelle skoen. (Kan eventuelt leies i Chamonix - Ta kontakt)

Stegjern

NB: Stegjern av stål. (Kan eventuelt leies i Chamonix - Ta kontakt)

Klatresele

Vanlig sittesele for klatring/randone. (Kan eventuelt leies i Chamonix - Ta kontakt)

Isøks

Vanlig breøks. (Kan eventuelt leies i Chamonix - Ta kontakt)

1 stk 120 cm slynge + 1 stk prusik

Tauet til prusik bør være ca 120 cm langt før knuten knytes.

1 stk skrukarabin + 1 stk vanlig karabin

 

Klatrehjelm

(Kan eventuelt leies i Chamonix - Ta kontakt)

Dunjakke

Et must på en kald toppnatt

Dagstursekk

Ca. 40-50 liter

Solkrem

 

Drikkeflaske/Camelback

Vi har lange dager på fjellet og ingen garanti for at vi kan fylle underveis. Ta med nok til 2-3 liter. Camelback kan lett fryse på toppstøtet.

Personlig medisiner/ førstehjelpsutstyr

Sportstape, gnagsårplaster ol.

Hodelykt

 

Våtservietter og noe toalettpapir

 

Lakenpose

Til bruk på fjellhyttene.

Lite håndlke

Til bruk på fjellhyttene.

Ørepropper

Til bruk på fjellhyttene

Gåstav(er)

Ikke så vanlig å bruke i Norge, men det gjør akklimatiseringsturene lettere.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss!

Det er desverre ingen ledige plasser igjen på denne turen. Men, vi kan godt sette deg opp på venteliste! Bare send en e-post til info@hvitserk.no eller ring 23 21 30 70.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Frankrike

Type:

Høye fjell, fottur, klatring

Grad: