Tilbake til søkeresultater

Vårskitur fra Finse til Hardanger

Bli med på det som kanskje er Norges vakreste vårskitur! På tre dager går vi fra Finse, innom Demmevasshytta, og ender ved Hardangerfjorden - akkurat når fruktblomstringen er på sitt vakreste.

Denne turen var fantastisk flott, hyggelig reisefølge og erfarne guider. Her er det ingen ting å klage på. Bare fortsett i dette sporet så vil dere få enda flere fornøyde kunder. Håper jeg kan bli med dere en annen gang.— Tomas, mai 2016

Er dette Norges vakreste vårskitur? Vi starter på Finse, Bergensbanens høyest beliggende stasjon, går gjennom spennende brelandskap, på vei til Demmevasshytta som er Turistforeningens mest spektakulære overnattingshytte, og avslutter turen ved Hardangerfjorden – akkurat når fruktblomstringen er på sitt vakreste.

Mai er en fantastisk skimåned og i løpet av tre dager går vi fra vinterlandskapet på Finse, over Hardangerjøkulen, via Demmevasshytta og til våren og varmegradene i Simadalen i Hardanger. Vi går med lokalkjent guide og nyter det vakre vinterlandskapet på vei mot den grønne Simadalen og vakre Hardangerfjorden. I Simadalen avslutter de sprekeste av oss turen med et bad i den vårspreke elva, før vi tar minibuss tilbake over Hardangervidda til stasjonen på Ustaoset. Det er få om noen turer som vil gi deg et så bredt spekter av opplevelser som denne, hjertelig velkommen med på tur!

Guide/Turleder

Liten gruppe fra Norge med håndplukket, norsk, erfaren turleder fra Hvitserk.  Ved flere enn fem deltagere, har vi to guider.

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Dette er en forholdsvis tøff tur med to lange dagsetapper på ski, som avhengig av rutevalg og snøforhold er mellom 15 og drøyt 20 kilometer. Etappen fra Demmevasshytta til Simadalen går først på ski og så blir det en  bratt nedstigning på sti, dersom snøen har smeltet, eller en snødekt side ned mot dalbunnen, ca. 900 høydemetre på 2 km. Har du gått endel på ski i vinter og er gått fra hytte til hytte i fjellet om sommeren eller vinteren, er dette en fantastisk avslutning av skisesongen!

Turforberedelser

Du bør ha gått endel på fjellskiturer tidligere og beherske dagsetapper på drøyt 20 kilometer med sekk. I tillegg er det en fordel at knær og ankler fungerer godt ettersom nedstigningen til Simadalen er bratt.

Sikkerhet

Vi legger stor vekt på sikkerhet. Hvis uhellet først skulle være ute har vi et 24t sikkerhetssystem system ved sykdom og ulykker. Vaktansvarlig i Hvitserk kan kontaktes dersom noe skjer ute eller hjemme. Vi stiller store krav til våre samarbeidspartnere, og vi bruker de med mest erfaring og best forståelse av våre produkter.

Utstyr

Utstyrsliste sendes ut ved påmelding, men for denne turen kreves personlig turutstyr og skiutststyr (fjellski) for vinterfjellet. Overnatting skjer på hotell (Finse 1222) og Demmevasshytta (sovepose).

Attraksjoner

 • Hardangerjøkulen og Bergensbanens høyest beliggende stasjon i full vinterdrakt
 • Finse 1222
 • Demmevasshytta; omtalt som "juvelen" av hyttene i Turistforeningens hyttenettverk - hytta er et "bremuseum"!
 • Simadalen
 • Harangerfjorden

Innkvartering

Første overnatting på Finse 1222 i del av dobbeltrom (enkeltromstillegg 500 kroner). Ankomstdagen serveres felles tre-retters middag. Solid frokost og matpakkesmøring før avmarsj mot Demmevasshytta, der vi tilbringer andre natten. Demmevasshytta er en hytte i Turistforeningens hyttenettverk med enkel standard og flersengsrom (ta med sovepose). Her lager vi felles middag og felles frokost / nistepakke.

Finse er det kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen. Billetter kjøper du på www.nsb.no, eller direkte via Finse stasjon på finse.stasjon@nsb.no. Kommer du fra Oslo så kan det lønne seg å kjøre til Ustaoset eller Gol, og ta toget det siste stykket til Finse.

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Overnatting på Finse 1222 - inklusiv tre-retters middag, frokost og nistepakke
 • Overnatting på Demmevasshytta - inklusiv middag, frokost og nistepakke
 • Transport fra Simadalen og tilbake til Ustaoset stasjon
 • Lokalkjent guide

Pris inkluderer ikke

 • Transport til Finse ved ankomst og fra Ustaoset på returdagen. (Finse er kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen. Billetter kjøper du på www.nsb.no)
 • Eventuelt enkeltromstillegg; 300 kroner per natt
 • Drikkevarer til middagen på Finse 1222
 • Eventuell ekstra overnatting før og etter tur. Ta kontakt med oss hvis du ønsker tilbud på dette.

Øvrig informasjon

Den eneste måten å komme til Finse på, er ved å benytte toget. Sjekk www.nsb.no for rutetider.
Middag serveres kl 21.00 på kvelden (ankomstdagen). Dersom du kommer østfra, og vil ikke ta toget hele veien fra Oslo, er det gode parkeringsmuligheter på Gol og Ustaoset.

DAG 1: Oppmøte på kvelden

Vi møtes på Finse 1222, hotellet på Bergensbanens høyest beliggende stasjon om kvelden. Ettermiddagstogene fra Oslo og Bergen ankommer begge i 20-tiden, akkurat tidsnok for middag kl 21:00. Finse er kun mulig å nå med tog (eller ski..!) om vinteren, og dersom du ikke tar toget fra Oslo, er det fine parkeringsmuligheter på Ustaoset og Gol. Vi spiser en god fellesmiddag, blir kjent med hverandre og møter guiden. Vi gjennomgår turen og gjør oss klar til morgendagen før vi får en god natt søvn i det tradisjonsrike hotellet.

DAG 2: Finse til Demmevasshytta

Vi står opp tidlig og spiser en god frokost og smører nistepakker. Etter at vi har fordelt fellesmaten, strammer vi skistøvlene og begynner å gå over Finsevatnet – forhåpentligvis i strålende sol. Skituren går over Hardangerjøkulen og til Demmevasshytta, omtalt som Turistforeningens juvel. Den lille hytta har spektakulær beliggenhet på en fjellhylle ved brearmen Rembesdalskåkji – og utsikten fra utedoen er det lite som slår! Selve skituren er omtrent 15-20 kilometer, og vi tar lunsjpause underveis. Avhengig av vær- og snøforholdene – og ruta vi velger – tar skituren mellom 4 og 8 timer. På hytta er det et rikholdig og spennende fjellsportbibliotek og etter at vi har fyrt opp ovnen og funnet oss til rette, lager vi en god fellesmiddag. Overnatting skjer i flersengsrom – og vi må ha med sovepose.

DAG 3: demmevass til hardanger

Vi lager en felles frokost på hytta og finner en trygg rute over breen. Derfra går turen fra hvitt vinterlandskap i retning den knallgrønne Simadalen og Hardangerfjorden. Dagens skitur går fra 1307 moh og ned til fjorden, og er omtrent 15 kilometer lang. Den har noen bratte høydemeter ned i Simadalen som vi går til fots. Vi har med solide tursko/kraftige joggesko i sekken og de tøffeste av oss tar et bad i den vårspreke elva i Simadalen. I Simadalen møter vi minbussen som tar oss tilbake, først opp forbi Vøringsfossen og så over Hardangervidda til Ustaoset. Her avsluttes turen, og vi rekker togavgangene videre fra Ustaoset etter kl 18.30

UTSTYRSLISTE FRA FINSE TIL HARDANGER

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten - så undersøk værforholdene som er meldt først. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. Hvitserk stiller med nødvendig fellesutstyr for denne turen. 

 

Undertøy

 

1 sett ullundertøy

Velg undertøy ut i fra værmeldingen. 

Fleecejakke

God å ha om det er spådd kaldt. 

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Dunjakke

Dunjakke er godt om man sitter ute på kvelden

Overtrekksvotter/
vindvotter

 

Vanter

Kan vurderes 

Ski, skistøvler og staver

Fjellski, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene.

Skifeller

Helst korte. 

Gamasjer

Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

Sokker

2 par tykke innersokker og 2

par tykke sokker

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Rent skift med tøy

Bruk det samme som du ankommer Finse med? Da sparer du vekt!

Ullsokker/tøfler

Inne på Demmevasshytta.

Sovepose/lakenpose

På Finse bor vi på hotellet, men på Demmevasshytta trenger vi sovepose.

Du trenger ikke den største og tykkeste, vi fyrer godt i hytta.

Lue

Fint om den er vindtett

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

Slalåmbriller

Alternativt om det er spådd dårlig vær

Hodelykt

Husk friske batterier.

Ryggsekk

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-65 liter med muligheter for å feste skiene er anbefalt.

Drikkeflasker

2 en liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

Termos

1 liter. Ståltermos med stor åpning.

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, solkrem, våtservietter, antibac etc.

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, sportstape ol.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Toalettpapir

Pakk denne tørt.

Kompresjonsposer

Lurt for å redusere volumet til dunjakke ol. Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Plastposer m/Ziplock kan også fungere.

Penger/kort

 

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Ørepropper

Det kan ofte være lytt på hytta, så ørepropper anbefales.

Snacks Litt ekstra rasjonerer med nøtter, sjokolade etc.

Dagbøker

Bestill / meld interesse

Hyggelig at du vil på tur med oss. Vi skal gjøre alt vi kan for at du skal få en fantastisk turopplevelse!

Når du registrerer deg eller flere reisende, er det viktig at hver av de reisende legges inn med sin egen, personlige mailadresse. Legges flere reisende inn med den samme mailadressen blir det krøll i systemet. Ta derfor kontakt med oss dersom du skal registrere reisende som ikke har egen mailadresse.

Avreise: 10.05.2019
Retur: 12.05.2019
Påmeldingsfrist: 19.03.2019
Antall deltakere:4-12
Antall dager:3

Ledige plasser

Hovedreisende

Jeg ønsker å gi et bidrag til "ti kroner pr turdag"-prosjektet (bistandsprosjekt som støttes av Hvitserk og Stiftelsen Varde).
Jeg ønsker å støtte Hvitserks treplantingprosjekt i Masai Mara med 300 kroner for å kompensere for flyreisens miljøpåvirkning. Les mer om prosjektet HER.

Medreisende

Den eller de du fyller ut her, vil få en epost der de blir bedt om å fylle ut opplysningene vi trenger. Først når de har fylt ut denne informasjonen, kan vi bekrefte påmeldingen. Vær oppmerksom på at du ikke kan bruke din personlige mailadresse til dette – da hver enkelt gjest må ha sin egen mailadresse.

Legg til medreisende
Jeg ønsker å melde meg på nyhetsbrev og motta spennende turnyheter på e-post. For å se hvilken informasjon vi registrerer i forbindelse med nyhetsbrev og hvordan vi behandler denne informasjonen, se vår personvernerklæring
Jeg har lest og aksepterer reisebetingelsene
Jeg samtykker til at opplysninger jeg sender inn vil bli lagret og behandlet av Hvitserk & eventyrreiser AS, og at de kan bli delt med Hvitserks samarbeidspartnere der dette er nødvendig. For å lese mer om hvordan vi beskytter dine opplysninger, se vår personvernerklæring

Er du interessert i en av våre turer, men ikke vet sikkert om du kan være med, kan du melde din interesse. Vi holder deg da oppdatert om påmeldingsstatus på turen. Vi garanterer ikke plass på turen, og du må selv bekrefte påmeldingen når du eventuelt vet at du skal bli med. Turene våre blir ofte fulltegnet, og om du vil sikre deg plass på turen, må du trykke på BESTILL.

Det er få plasser pr tur, så når du har bestemt deg, er det like greit å sende oss en bestilling.

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur, kultur - natur

Grad: