Tilbake til søkeresultater

Vatnajøkull skiekspedisjon

Vatnajøkull er i volum Europas største isbre, landskapet er både voldsomt og dramatisk med aktive vulkaner, heftige bresprekker, Islands høyeste fjell og vakre bre innsjøer. Dette er en skiekspedisjon der utsikten fra teltet aldri er lik dagen før.

Vatnajøkull er målt etter volum Europas største bre, måler vi etter areal er den Europas nest største. (Austfonna på Svalbard er Europas største i areal.) Denne skiekspedisjonen byr på et variert og mektig landskap, brenavigeringen er krevende, været kan skifte på kort varsel og pulken skal dras opp et voksent antall høydemeter. Belønningen for å slite med pulken 750 høydemeter er å utforske det vulkanske området Grímsvötn og Öræfajökull caldera ( Europas største vulkan) utsikt til Islands høyeste fjell Hvannadalshnúkur (2110moh.) og Esjufjöll fjellene. Dersom været er med oss og vi har god glid på pulken kan det hende vi legger inn en bestigning av Hvannadalshnúkur underveis i turen. 

Under den 400-1000 meter tykke iskappen på Vatnajøkull ligger det flere aktive vulkaner og det var utbrudd fra vulkanen Grímsvötn så sent som i 2011, alle vulkaner på Island blir nøye overvåket. Kombinasjonen isbre og vulkaner skaper et vakkert landskap hvor is og ild har formet naturen gjennom tusner av år. En stor andel av islands befolkning får varmet opp husene sine med miljøvennlig vannbåren underjordisk varme og det er nesten obligatorisk å bade i varme kilder om man besøker Island. 

Turen starter og slutter i hovedstaden Reykjavik hvor ca 50 % av Islands befolkning på 300 000 har bosatt seg. Dette er en moderne by med mange spennende restauranter og attraksjoner, det er vel verdt å legge inn noen dager ekstra før eller etter tur for å oppleve Reykjavik og områdene rundt. 

Selv om denne turen er relativt kort i antall dager er dette en tøff tur, været på Vatnajøkull er uforutsigbart og terrenget er krevende. Det er en skiekspedisjon i miniformat. 

 

 

 

Turfakta

Vanskelighetsgrad

Dette er en krevende skitur som foregår i et relativt isolert område av Island. Vi kan få mye vær og vind, og det er en forutsetning at du har vært på vinterskiturer med overnatting i telt før. Du bør ha god kjennskap til det å gå med ski og pulk. Vi kommer til å gå på ski mellom 7-9 timer hver dag og tilbakelegge et sted rundt 130 - 150 km totalt. 

Turforberedelser

Turen er en skiekspedisjon, men selv om antall dager er ikke så mange som f.eks en Grønlandskryssing er det et krevende terreng og vær vi skal bevege oss inn i. Du må ha trent på å gå med pulk og være i god fysisk form, det kommer til å bli lange og krevende dager foran pulken og teltrutinene bør være innarbeidet før du drar ut på denne turen.  

Sikkerhet

Turen går med en erfaren guide og gruppen har med satelittkommunikasjon for å kontakte hjelp dersom dette skal være nødvendig. Hvitserk har 24/7 beredskap som guiden kan kontakte, Nødvendig førstehjelpsutstyr er med på turen.  

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. 

Attraksjoner

 • Grimsvotn
 • Øræfajøkull
 • Hvannadalshnukur, Islands høyeste fjell.
 • Reykjavik 

Innkvartering

Vi overnatter på gjestehus i Reykjavik og i Skaftafjell, resten av turen er teltovernattinger. 

Klima

Vil du se værmeldingen de nærmeste dagene fremover? Sjekk www.yr.no og fyll inn reisemålet.

Penger

Valutaen på Island er Islandske kroner med forkortelsen ISK. Det går greit å betale med kreditt- og betalingskort på Island, og kontanter kan tas ut med utenlandske kort i bankautomater, inkl. på flyplassen. Islandske kroner (ISK) kan imidlertid ikke veksles utenfor Island.

Pass og visum

Island er en del av Schengen-området, og det er derfor ikke formelt påkrevet å ha med seg pass når man reiser fra Norge. Et identitetsbevis trenger man imidlertid ved f.eks. innsjekking på fly eller hotell eller ved billeie, og da er pass det klart beste. Kun pass er gyldig som reise- og id-dokument utstedt av norske myndigheter og bekreftelse på norsk statsborgerskap. Ta derfor alltid med deg pass når du reiser utenlands.

Vaksinasjoner og helse

Vi anbefaler at du tar kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner som kreves for innreise dit du skal.

På enkelte av våre turer krever vi helseattest, og det er ditt ansvar å returnere helseattest innen 2 uker (3 uker der legeattest er påkrevet) etter påmelding på tur. Merk; det er ikke alle turer det er nødvendig med helseskjema. Får du ikke helseskjema tilsendt sammen påmeldingsbekreftelsen, så vil det ikke være nødvendig på din tur. 

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål (Feks kan du reise til Afrika hvis du knekker armen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å bestige Kilimanjaro og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisevilkår.

Pris inkluderer

 • Erfaren guide
 • Måltider som beskrevet i dag til dag programmet 
 • All overnatting på selve skituren
 • Transport fra Reykjavik til Vatnajøkull.
 • Transport fra Skaftafjell til Reykjavik
 • Fellesutstyr

Pris inkluderer ikke

 • Fly tur/retur Island (ta kontakt for tilbud)
 • Eventuell overnatting i Reykjavik etter tur
 • Drikke til måltider
 • Reiseforsikring

Øvrig informasjon

På denne turen er fly ikke inkludert for å gi større fleksibilitet dersom noen ønsker å være lengre på Island før eller etter tur. 

 

Dag 1 - oppmøte i Reykjavik

Vi møtes på hotellet i Reykjavik kl 14.00 for gjennomgang av turen, sjekk av utstyr og pakking av pulk. Dersom det er noen siste innkjøp som må gjøres ordner vi dette i løpet av ettermiddagen. På kvelden spiser vi middag sammen og blir kjent med hverandre. 

-/-/M

Dag 2 - Eventyret starter

Tidlig om morgenen blir vi plukket opp og transportert til Jökulheimar på vestsiden av Vatnajøkull. Vi kjører såkalte «super-jeeper» fra Reykjavik til snøen på breen og herfra starter turen med ski på bena. Vi går så langt som vi kommer før det er er på tide å slå opp leiren for første natt i teltet.

F/L/M

Dag 3 - oppoverbakke

Vi fortsetter med bestigningen opp til selve platået av Vatnajøkull og passerer Grímsvötn vulkanen og hytten som bærer samme navn på vei opp mot platået. Grímsvötner en aktiv vulkan og hadde utbrudd så sent som i 2011. Det er et spennende område som overvåkes tett av geologer for å kunne varsle nye utbrudd så tidlig og nøyaktig som mulig. Grimsvotn er egentlig en samling av innsjøer som er dekket av breens isdekke. Under dem ligger det svære magmakammeret til en kraftig vulkan, og innsjøen ligger i en høyde av 1725 meter. På grunn av at størstedelen av vulkanen ligger under Vatnajøkull, har de fleste utbrudd vært subglasiale. Vulkanutbrudd kan smelte nok is til å fylle Grimsvotnkalderaen med vann, og trykket kan i noen tilfeller bli stort nok til å plutselig løfte hele isdekket, noe som leder til at store mengder vann på kort tid flommer ut. 

F/L/M

Dag 4 - oppe på platået

Denne dagen har vi forhåpentligvis kommet oss godt opp på platået og vi følger breens rygg sørover mot Öræfajökull og over Hermannaskarð passet. I det fjerne kan vi nå begynne å skimte Islands høyeste fjell Hvannadalshnúkur på 2110 moh. 

F/L/M

Dag 5 - Europas største vulkan 

Når vi våkner i soveposen denne dagen har vi fingrene krysset for at sikten er god, vi skal ut på en vakker etappe fra Hermannaskarð passet over Snæbreið toppen (2040) rett inn til Öræfajökull caldera (Europas største Vulkan). Etter en lang dag foran pulken slår vi leir rett ved Hvannadalshnúkur (the White Giant). Her er det fantastisk vakkert!

F/L/M

Dag 6 - til toppen av Hvannadalshnúkur

Hvis været er ok, bestiger vi Hvannadalshnúkur rett etter frokost. Denne toppen er ikke teknisk vanskelig, men vi må gå med stegjern og isøks.  Etter fjellturen krysser vi Öræfajökull caldera, går forbi Rótarfjallshnúkur fjellet og ned Hnappaleið. Dette er en tradisjonell rute ned breen og vi går så langt vi kommer på snøen før vi må ta pulken på ryggen og gå videre til fots. Kanskje må vi gå 3-4 kilometer i enkelt terreng til fots, før vi hentes og kjøres til gjestehuset ved Skaftafjell. Denne natten bytter vi ut teltet med seng og frysetørket turmat med ordentlig middag. 

F/L/M

DAG 7 - RETUR TIL REYKJAVIK 

Etter frokost tar vi bussen tilbake til Reykjavik. Denne bussturen går gjennom Skaftafjell nasjonalpark som er et av de vakreste områdene på Island, det gjelder å holde øynenen åpne på turen for å ta inn det siste av Islands nydelige natur. Med pulken full av gode turminner tar vi farvel med hverandre, noen kanskje tar ekstra dager på Island og noen kanskje reiser rett hjem til hverdagen. 

F/-/- 

UTSTYRSLISTE VATNAJØKULL

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Den er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke på vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av det du har fra før. 

 

Undertøy

Vi anbefaler undertøy i ull til både kvinner og menn. . For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

2 sett ullundertøy

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag. 

Fleecejakke

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

Skalljakke

Gore-Tex eller tilsvarende. Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene. 

Skallbukse

Gore-Tex eller tilsvarende. Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.

Tynn vindjakke/Overtrekksjakke

For de varmeste dagene er det behagelig å ha på vindjakke istedenfor Gore tex. Ikke obligatorisk. 

Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

Dun-/fiberbukse 

fin å ha om du har lett for å fryse. Ikke obligatorisk.

Overtrekksvotter/vindvotter 

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter. Husk også varme innervotter. Husk reservevotter

Vanter 

Tynne vanter/hansker som tåler litt.

Balaklava

Eventuelt ansiktsmaske.

Lue

2 stk, en ull-lue/vindtett lue og en stor lue med pels. Ta også med en reservelue.

Hals/buff

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske. Bør være i ull. Lurt å ta med to.

Sokker 2-3 par tykke innersokker og 2-3 par tykke sokker 

Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.

Ski, skistøvler og staver 

Fjellski med stålkanter. Store trinser på stavene. Varme skisko. Ski må ha BC binding med manuell lukking

Skifeller 

Korte og eventuelt lange.

Gamasjer

Heldekkende klatregamasjer (Berghaus Yeti e.l) er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter. Anbafales om du ikke har skisko med integrert gamasj

Fotposer/Dunsko

Til bruk i teltet.

Sittesele

Lett, alpin sittesele. Tips: Petzl Altitude 

Stegjern

 

Breøks

lett breøks 

Søkestang 

 

Skrukarabiner

3 store skrukarabiner – store nok til å håndteres med votter.

1 liten skru karabin.

(1 stor og 1 liten skrukarabin brukes til pulkdrag/evt. mellom pulkene

Stor ryggsekk

75 liter eller større, må kunne bære ned alt siste dagen fra breen

Sovepose

Bør tåle minst -20°. Både dun og syntet er fint, husk å pakke den i en vanntett pose. En liner kan øke comfort-temperaturen.

Liggeunderlag

 

Det er viktig å sove godt. Thermarest NeoAir og Exped Downmat er gode alternativer. I tillegg bør du ha et liggeunderlag i celleplast underst. 

 

Arctic Bedding 

anbefales

Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass og sidebeskyttelse. Grad 4 glass

Slalåmbriller

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

Solkrem

Høy faktor

Matutstyr

Matskål med lokk, bestikk, kopp, termoser og  drikkeflaske. Husk trekk til vannflaskene dine

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

Tisseflaske

Le bare, men du vil oppdage hvor behagelig det er. 1-liter med stor åpning - Nalgene vannflasker fungerer bra. For jenter anbefales en tissetrakt, se www.freshette.com , www.go-girl.no eller send en mail til dame@tissetrakt.no 

Personlige medisiner

Plaster – Compeed, 1 rull med sportstape o.l. På apoteket selges noe som heter Tensoplast (eventuelt NorBind). Dette er et helt fantastisk gnagsår-plaster. Sitter som støpt på hele turen.

Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

Kompresjonsposer 

 Posene hjelper deg også å holde alt tørt og å holde orden på utstyret. Vi anbefaler at alt pakkes i vanntette kompresjonsposer for denne turen.

Bilstrikker

til å rigge pulken

Pulkbag

til å ha bagasjen din i oppå pulken

Skrivesaker

Vi anbefaler å skrive dagbok for å bevare alle minnene og opplevelsene man får på en tur som denne. En god bok er også fint å ha med.

Hodetelefoner

Musikk eller lydbok på øret kan være fint.

Kamera

Husk nok plass på minnebrikken.

Batterier

Til kamera, hodelykt etc.

Ørepropper

Mot snorking og blafring i teltduken.

Spesielle merknader om utstyr og klær på turen 

-  Det er viktig at klær og sovepose pakkes vanntett. 
-  Pulkene vil veie 35 - 45 kg. 
-  Fellesutstyr vil bli fordelt mellom deltagerne. 
-  Deltagerne fordeles i teltlag på to og to eller tre og tre. 
-  Matlaging og snøsmelting gjøres av det enkelte teltlag.

Vi har følgende felles- og sikkerhetsutstyr:
-  Telt
-  Pulk (pariserpulk)
-  Satellitt telefon 
-  Førstehjelp 
-  Snøspader 
-  Brenner 
-  Brennstoff 
-  Gryter
-  Mat
-  Breutstyr 
-  Toalettpapir

 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Island

Type:

Ekspedisjon

Grad: