Tilbake til søkeresultater

Vinterkurs på Finse

På hvite, vakre og kalde Hardangervidda har Hvitserk kurs i vinterfriluftsliv. I løpet av disse dagene lærer Hvitserks erfarne guider bort alle triksene du trenger for å være forberedt til Arktiske ski-eventyr!

Er kjempe fornøyd med helgas opplegg, den var veldig bra gjennomført fra start til slutt! Guiden vår Atle Trodal gjorde ein kjempe jobb!! Veldig inkluderende og profesjonell! Han kan anbefales!! Ellers så kjem eg nok tilbake ved ein seinere anledning! Tenker litt på nokre arktiske turer! — Arild, februar 2018

Har du et ønske om å lære mer om vinterfriluftsliv, eller kanskje drømmer du om å gå en skitur på Svalbard eller Grønland innen et år eller to? Vinterkurset er en fantastisk mulighet, spesielt laget for de av dere som drømmer om nettopp dette! Hvitserk stiller med turledere som har bred erfaring i kalde strøk, begge har gått lange skiturer i Norge og polare strøk.  Vi garanterer en innholdsrik og lærerik tur, bli med oss på en svært hyggelig langhelg på fjellet, og få en solid innføring i de rutiner som gjør vinterfriluftslivet enda finere. 

Vinter på Finse kan være vanvittig vakkert – men også kaldt og utfordrende. Været og forholdene avgjør den eksakte ruta vi velger å gå. Ett alternativ er å gå nordover fra Finse og over Såtehjellane, et terreng som det er vanskelig å orientere seg i, men landskapet er svært vakkert. Underveis får deltagerne prøvd seg på orientering, vi tar vi pauser der vi kan diskutere, få tips og opplæring i vinterfriluftsliv. Vi går så langt vi kommer, og tar oss tid til en god lunsjpause underveis, før vi finner fine teltplasser de to nettene vi bor ute.

På denne turen har vi maksimalt med 6 deltagere per guide og Hvitserk stiller med alt nødvendig fellesutstyr som telt, primus, pulkposer og pulk. Detaljert utstyrsbeskrivelse ligger som egen fane under kursets side.

På turen bor vi den første natten inne på Finse 1222, hotellet på Finse stasjon. Ankomstkvelden bruker vi på å forberede og planlegge turen. Deretter blir det to netter i telt.

I løpet av helgen skal vi igjennom følgende temaer:

 • Turplanlegging. Hvem, hva, hvor.
 • Bekledning og utstyr for vintertur
 • Telt og leirrutiner
 • Fyring av primus
 • Pakking av pulk
 • Orientering på vinterfjellet
 • Veivalg/bedømming av skredfare
 • Risikofaktorer som frostskader, hypotermi, brannskader, teltbrann etc

Guide/Turleder

Vi reiser i en liten gruppe med en erfaren guide fra Hvitserk.

Turfakta

Historie

Området rundt Finse har vært brukt som treningsområde for en lang rekke polarekspedisjoner og det er tykt med polarhistorie i veggene på Finse! 

Vanskelighetsgrad

Forholdene på Hardangervidda og kan være krevende i på vinteren. Det kan være kaldt og vind, men dersom du er interessert i å teste ut om skiekspedisjoner er noe for deg, og samtidig lære mer om vinterfriluftsliv, kan dette være en svært god mulighet. Selv om forholdene kan være tøffe, har også Hvitserk hatt treningssamlinger for Grønlandsfarerne våre i det samme området på omtrent samme tid - i vindstille, vakkert vintervær.

Utstyr

Hvitserk stiller med pulker, telt og fellesutstyr til matlaging. Deltagerne får en detaljert utstyrsliste over personlig turutstyr i god tid før avreise.

Innkvartering

Første overnatting på Finse 1222 i del av dobbeltrom (enkeltromstillegg 500 kroner). Ankomstdagen serveres felles tre-retters middag. Solid frokost og matpakkesmøring før den utendørs delen av kurset starter. 

Finse er det kun mulig å nå med tog. Alle togene på Bergensbanen stopper på stasjonen. Billetter kjøper du på www.nsb.no, eller direkte via Finse stasjon på finse.stasjon@nsb.no. Kommer du fra Oslo så kan det lønne seg å kjøre til Ustaoset eller Gol, og ta toget det siste stykket til Finse.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Forbehold

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag til dag programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Pris inkluderer

 • Erfarne Hvitserk-guider
 • Overnatting i dobbeltrom (1 natt) på Finse 1222.
 • All mat på tur, fra torsdag kveld til søndag morgen.
 • Turproviant / turmat når vi sover i telt.
 • Nødvendig fellesutstyr som primus, telt fra Hilleberg, pulkposer og pulker.

Pris inkluderer ikke

 • Tog t/r Finse.
 • Pulkdrag dersom det skal lånes pulk
 • Reise- og avbestillingsforsikring.
 • Eventuell alkoholholdig drikke eller mineralvann.

Øvrig informasjon

Er det tett opp til avreise, ta kontakt. Kanskje får vi deg med likevel.

 

Dag 1: oppmøte finse 1222

Finse er kun mulig å nå med tog, og vi samles på kvelden, etter at ettermiddagstogene fra Bergen og Oslo har kommet frem.  Finse 1222 er det ærverdige og tradisjonsrike hotellet på Bergensbanens høyest beliggende stasjon. Her får vi servert kvelds i peisestuen og møter guiden og de andre turdeltagerne. Vi bruker kvelden på å forberede turen, gå gjennom utstyret og fordele fellesutstyret og gjøre oss klar for nettene i telt. Vi overnatter i dobbeltrom (enkeltromstillegg 500 kroner) på hotellet.

Dag 2: Fra Finse og ut på telttur

Etter en god hotellfrokost, pakker vi ferdig pulkene og begynner å gå på tur. Været og forholdene avgjør ruta, og kvelden i forveien har vi studert kartet og lagt en plan for hvor vi har tenkt oss. Ett alternativ er å gå nordover fra Finse og over Såtehjellane. Dette er terreng som det er vanskelig å orientere seg i, men landskapet er svært vakkert. Alternativt bruker vi området rundt Sanddalsvannet og Klemsbu eller kanskje beveger vi oss opp på Hardangerjøkulen. Været bestemmer. Underveis tar vi pauser der vi får tips og opplæring i vinterfriluftsliv. Vi går så langt vi kommer, og tar oss tid til en god lunsjpause underveis før vi finner oss en fin teltplass og legger oss til for kvelden.

Dag 3: Ekspedisjonskurs

Vi fyrer opp primusene og spiser frokost, pakker deretter ned teltet og fortsetter skituren etter en forhåpentligvis komfortabel natt i telt. Sannsynligvis er vi ett sted der vi går helt alene i det vakre vinterlandskapet. Har vi skikkelig flaks kan det hende vi ser villrein eller fjellrev! Også denne dagen tar vi pauser der vi får tips og opplæring i vinterfriluftsliv.

Dag 4: Tilbake til Finse

Vi pakker ned teltet for siste gang og går den siste etappen mot Finse! Når vi ankommer Finse 1222, hotellet på Finse, får vi mulighet til å kjøpe oss noe å spise til hjemturen. Turen avsluttes i tid til at deltagerne kan rekke togene vest- eller østover med avgang etter kl 14:30.

UTSTYRSLISTE Vinterkurs på finse

Gå nøye gjennom utstyrslisten. Det er ment som en retningslinje, for at vi skal klare oss uansett hva vi møter på turen, samtidig må vi tenke vekten. Det er heller ikke meningen at du skal kjøpe mye nytt utstyr, sannsynligvis kan du bruke mye av  det du har fra før.

Undertøy 

Vi anbefaler minst en boksershorts i ull til både kvinner og menn. Menn kan med fordel ha en med windstopper i front. For kvinner anbefales også bh/sportstopp i ull.

     
2 sett ullundertøy 

Det er lurt med ullundertøy som ikke er for tykt, men heller bruke flere lag.

     
Fleecejakke 

Denne er veldig god å ha, en varm ullgenser kan også brukes.

     
Skalljakke Gore-Tex eller tilsvarende Må tåle mye vind, ha god hette og ikke bli våt i snø og sludd. Bør være litt romslig og gjerne med ventilasjonsglidlås under armene.      
Skallbukse Gore-Tex eller tilsvarende Seler kan være lurt for å holde snø og vind ute. Det er en fordel med lufteglidlåser langs sidene.      
Dunjakke

Du kommer til å trenge denne. En stor og god jakke er å anbefale. Den bør ha hette og gå ned over rumpa.

     
Overtrekksvotter/vindvotter      

Bør være romslige, og gå godt oppover underarmen. Må være myke og gi godt grep, selv med innervotter

     
Tynne hansker Godt å ha ved behandling av brenner m.m      
Ski, skistøvler og staver  Fjellski og tykke skisko, gjerne med stålkaner. Store trinser på stavene.      
Skifeller Korte eller lange. Velg korte om du har begge.      
Skismøring En blå ekstra og grønn, se på værmeldingen og ikke ta med hele smørekofferten.      
Gamasjer

Heldekkende gamasjer er ypperlige på alle slags støvler og anbefales. De både varmer og beskytter.

     
Spade

En ordentlig snøspade er viktig om vinteren

     
Sokker  2 par tykke innersokker og 2 par tykke sokker  Sokker, jo tykkere jo bedre, med god «spenst» som vil si at de ikke skal være gått flate. Og sjekk at det er minst 80% ull i de tykke. Innersokker kan være i ull eller syntet (liner). Nyere sokker tåler flere dager enn gamle.
Sandaler/tøfler Dette er fint å ha inne.
     
Bukse 

Lett bukse til bruk inne hvis du har plass i sekken, og ikke bare vil gå i stillongs.

     
 Balaklava  Varm og holder vind ute, eventuelt skjerf eller hals.      
 Lue  2 stk, i tilfelle du mister en. Fint om den er vindtett, men hvis den ikke er det bør du ha hette på jakka.      
Hals/buff 

Smart tøystykke som blant annet kan brukes som hals, lue og ansiktsmaske.

     
Solbriller

Gode, og solide solbriller med mørkt glass. Plastbriller er ok.

     
Slalåmbriller 

Dette trenger man i snøvær og sterk vind. Gir også god beskyttelse mot kulde.

     
Hodelykt

Husk friske batterier.

     
Ryggsekk 

God og romslig sekk med godt hoftebelte, brystspenne og polstring. En sekk på 50-60 liter er passe.

     
Drikkeflasker 

2 solide en liters flasker med trekk slik at de ikke fryser så lett. En tykk sokk gjør også nytten. En flaske bør kunne henge på sekken eller i beltet så det er lett å drikke. Nalgene flasker med stor åpning og isolasjonstrekk er det beste.

     
 Termos  1 liter ståltermos med stor åpning.      

Toalettsaker

Tannbørste, tannkrem, et lite håndkle, våtservietter etc.

     
 Personlige medisiner 

Plaster, compeed og sportstape. Vi vil vite om personlige medikamenter du bruker, i tilfelle noe skulle skje, jfr. påmeldingsskjema og reisevilkår.

     
 Antibac        
 Toalettpapir         
 Skrivesaker 

 

     
Penger/kort        
Kamera   Husk nok plass på minnebrikken      
Batterier Til kamera, hodelykt etc.      
Ørepropper 

Garanterer søvnen, anbefales.

     
Kart, kompass og kartmappe

1:50 000 kart over Finse

     
GPS Ta med hvis du allerede eier en      
Sovepose

Bør tåle -30. Dun er lettere enn kunstfiber, men er mer sårbar for fuktighet.

     
Pulk Vi låner ut pulk, men sele og drag må du ta med selv (se nedenfor).       
Duffelbag Ta med en duffelbag eller annen bag som er vannavstøtende til å ha utstyret ditt i pulken. Denne stropper vi fast i brettet med bagasjestrikkene.      
Drag og sele Du kan velge mellom å gå til innkjøp av egen pulksele og drag, eller benytte deg av en god ryggsekk (ca. 30-40 L med godt hoftebelte holder lenge) med hjemmelaget drag (tau). Lage selv? Ta med deg 2 skrukarabinere, 4-5m tau og en kniv - så lager dere det på Finse. Se gjerne vår ekspedisjonsskole for lange skiturer for ideer til drag: https://www.youtube.com/watch?v=c2x8vMEySCo&index=5&t=0s&list=PLaVmMMPHDbGMsOX7TfAvHkU7f6B7qJJAF        
Bagasjestrikker For å feste utstyret til pulken      
Skrukarabiner 2 store skrukarabiner      
Liggeunderlag  God isolasjon og liggekomfort er viktig.      
Lommekniv/verktøykniv 

Ta med hvis du allerede har en

     
Drikkeflasker Velg to solide plastflasker med stor åpning. En tykk ullsokk eller tilpasset trekk vil holde drikken flytende lenger.       
Drikkekopp/spisebolle/skje  Det beste og billigste er en rund plastbolle (0,8-1,0L).      
Pakkposer

Gjør det lett å holde klær og utstyr tørt og organisert.

     
Bivuakk sko

Om du har fotposer, bivuakk-sko e.l så er dette fint å bruke ved endt skitur

     

 

 

Dagbøker

Bestill / meld interesse

-

Bekreft bestilling

Feil. Kunne ikke finne denne orderen. Ta kontakt eller oppdater siden.

Nøkkelinfo

Land:

Norge

Type:

Skitur, kurs

Grad: