Tilbake til søkeresultater

Inca Trail, Machu Picchu, Cusco, Amazonas og Titicaca

På denne 18-dagers turen får du med deg det mest essensielle som fantastiske Peru har å by på. Vi starter med inkaenes gamle hovedstad Cusco. Her akklimatiserer vi oss et par dager før vi begir oss ut på legendariske Inca Trail frem til Machu Picchu.

Incatrail og Peru var helt fantastisk! Vi hadde en kjempefin lang uke :) Vi hadde tre forskjellige guider, en i Cusco, en på Inca trail og en i Lima og de var alle tre både kunnskapsrike og flinke til å tilpasse informasjonsmengden til den tid vi hadde til rådighet. På Inca trail fikk vi gå en god del alene med guiden og det var helt supert – føltes som om vi vare bare oss i hele fjellet. Flotte fjell.— Hanne & Einar, på tur i oktober 2016

Ikledd gode fjellstøvler, sekk og turklær får vi transport til startstedet for Inca Trail: Piscaycucho (km 82). Her møter vi bærerne våre, og sjekker inn i nasjonalparken. Så går startskuddet, og turen er i gang. De neste fire dagene skal vi bevege oss fra barskogsterreng, forbi små landsbyer, oppover i tropisk regnskog, over høye pass og dype daler. Stien er en del av inkaindianernes originale nettverk av stier, og varierer fra brede gode stier til bratte trapper og trange passasjer. Bagasjen blir fraktet av lokale bærere, og når vi ankommer teltleiren på ettermiddagen er teltene slått opp og det serveres te i messeteltet. Til middag tryller kokkene frem de lekreste tre-retterne på bord som er dekket med stearinlys, duk og bestikk. Til frokost blir du vekket med tilbudet om te eller kaffe på soveposekanten, før en bedre frokost serveres i messeteltet. Ja, det er lite som ligner det enkle teltrutiner med frysetørret mat som vi kjenner fra Norge. Dette er luksusleirliv!

Leirplassene er nøye valgt for å finne leirplassen med den flotteste utsikten, og færrest mulig andre turister. De fleste andre operatørene går Inca Trail på 3 dager/2 netter, mens vi velger 4 dager/3 netter. Dette gjør at vi har litt kortere dagsetapper, bor på de flotteste leirplassene og ofte unngår å "gå i kø" på stiene. Er det stjerneklart om kvelden lyser sydkorset opp over oss, og er det skyfritt om morgenen kan vi nye fantastisk utsikt fra frokostbordet.

Dag fire våkner vi opp i leirplassen Phuyupatamarca, som betyr "leirplassen over skyene". Vi vekkes i skumringen, og trekker opp på høyden. Så kommer soloppgangen. Sakte varmer de røde strålene den snødekte toppen av Mt Salkantay. Og vi nyter det hele med en kopp varm te og en kjeks. Så serveres frokosten, før vi fortsetter nedover i regnskogen. Nå nærmer vi oss målet. Vi skal ned. Regnskogen er trolsk. Vi går på originale Inkastier hvor det flere stedet er hugget trappetrinn inn i fjellet. Og så. Opp en høy, bratt trapp og rundt en sving. Så er vi der. Vi går igjennom Solporten, og der ligger det. Selveste Machu Picchu. Dette har vi drømt om lenge, og gledet oss til i løpet av fire dager på vandring. Synet og opplevelsen kan få tårene til å trille hos en voksen mann.

Vi går fra Solporten og nedover mot Machu Picchu. Kameraene går varme. Det er ettermiddag, det nærmer seg stengetid i Machu Picchu og de fleste av turistene har returnert til Cusco med toget. Det betyr at det er lite turister ved ruinene, og vi får noen flotte avstandsbilder av inkabyen. For å toppe opplevelsen velger vi nå å reise ned til den lille byen Aguas Calientes for en overnatting på hotell, en etterlengtet dusj, og en bedre middag. Så reiser vi opp igjen til Machu Picchu tidlig om morgenen på dag 5 for sightseeing med guiden før vi returnerer til Cusco samme ettermiddag med tog.

Men før Inca Trail unner vi oss noen dager i regnskogen ved Amazonas, hvor vi kan se alligatorer, tukaner, tapir og apekatter, og et planteliv du ikke ser noen annet sted på jordkloden!

Vi fortsetter deretter i buss til Puno, den lille byen beliggende ved Titicacasjøens bredder - og vi er nå på 3830 meters høyde. Vi skal selvsagt ut på bølgene og besøke de "flytende øyene" og overnatte hjemme hos en lokal familie før turen kommer til en ende og vi flyr hjemover via Lima og Amsterdam.

Bestille en tur: Inca Trail til Machu Picchu er strengt regulert. Daglig er det kun 500 personer som slipper inn på Inca Trail, og dette inkluderer lokale guider, bærere og hjelpere. I praksis er det altså ca 200 turister per dag. Dette betyr på ingen måte at vi går i kø, men heller at vi blir spredt utover stien og forebygger slitasje og ødeleggelser. Tillatelsene til å gå Inca Trail blir fort solgt ut, og i høysesong (juni - september) bør tillatelsene kjøpes opptil 10 måneder før avreise. Ellers i året bør man bestille minst 6 måneder før. Alle tillatelser må kjøpes ved at en av våre kontakter fysisk møter opp på kontoret i Cusco. Vi kan ikke garantere eller holde av tillatelser til turene våre, for alle tillatelser må kjøpes på navn. Navnendring godtas ikke. Vær derfor tidlig ute ved bestilling av din tur på Inca Trail.

For å bestille må du sende oss påmeldingsskjema og kopi av passet ditt. Det er viktig at all informasjon vi mottar fra deg stemmer overens med informasjonen i passet ditt. Fullt navn, passnummer, fødselsdato, dato passet er utstedt og når det løper ut.

Myndighetene i Peru slipper deg ikke inn på Inca Trail dersom du har kjøpt en tillatelse og det viser seg at du har oppgitt feil navn eller har skrivefeil i passinformasjonen. Dersom du får nytt pass må du huske å ha med deg det gamle passet som du søkte tillatelser på. Mister du, eller får passet ditt frastjålet, etter at du har kjøpt en tillatelse kan vi ikke lenger garantere at du slipper inn på Inca Trail. Disse betingelsene gjelder for alle som opererer med turer til Peru og Inca Trail.

Guide/Turleder

Turen arrangerer med engelsktalende lokal guide

Turfakta

Historie

Machu Picchu var Inkaenes siste skanse. Byen ble bygget under Inkaenes storhetstid på 1400-tallet og omfatter en rekke monumenter, templer og religiøse helligdommer. Selv om Machu Picchu i dag er den mest besøkte attraksjonen i Peru, regnes inkaenes hemmelige by som et av de mest fascinerende stedene å reise til.

Det originale Inkasti-nettverket strekker seg helt fra den nordlige delen av Argentina og Chile, og helt opp til Ecuador. Men det er området rundt Inkaenes gamle hovedstad Cusco som er mest kjent for Inkastiene. Her er det også et stort nettverk av stier, selv om vi som turister ofte snakker om den siste strekningen inn til Machu Picchu som "Inca Trail". Det er altså utallige flotte områder for fotturer rundt Cusco og Machu Picchu som også er gamle Inkastier.

Vanskelighetsgrad

Dagsetappene på Inca Trail ligger på ca 6–8 timer per dag i kupert terreng med en del lange opp- og nedstigninger. Tempoet bestemmer dere mye selv, i samråd med den lokale guiden. Inca Trail går i høyden og det er viktig å ta forhåndsregler for å unngå den verste høydeproblematikken. Underveis er det rom for å stoppe opp og nyte naturen, se på utsikten eller fotografere. 

Du bærer kun dagstursekken selv, resten av bagasjen blir transportert av lokale bærere. Jo bedre grunnkondisjon, jo mer utbytte får du av vandringen. Det er viktig å gå i et rolig tempo og passe på å få i seg mye væske, slik at man etter hvert tilpasser seg høyden på en god måte. Turen passer for ungdom og voksne som er vant med å gå i fjellet.

Vi anbefaler dette programmet med 4 dager/3 netter på Inca Trail. Dette er en dag mer enn de fleste andre operatører har. Det er kun 500 personer som får tillatelser til Inca Trail per dag. Dvs ca 200 turister, og resten lokale guider og bærere. Når 500 personer starter samtidig fra samme sted blir det ofte kø. Vi velger derfor å ha en overnatting mer enn de fleste av disse 500. Da kan vi legge oss i et rolig tempo helt bakerst i «køen» og ta noen avstikkere i området. Da havner vi ganske fort bak resten av turistene, og vil ikke oppleve å gå i kø. Vi overnatter på andre leirplasser enn de fleste andre, og blir liggende en halv dag bak de vi startet sammen med og en halv dag foran de som starter neste dag.

Dette betyr at vi ikke kommer ned til Solporten ved Machu Picchu ved soloppgang, men heller at vi overnatter og våkner opp i leiren Phuyupatamarka (leirplassen i skyene). Av mange Hvitserkgjester så omtales dette som verdens vakreste leirplass. Vi står opp her, nyter soloppgangen og går det siste stykket ned til Solporten og Machu Picchu. Da kommer vi til Machu Picchu på ettermiddagen. Vi reiser ned til Aguas Calientes for natten, og reiser opp igjen til Machu Picchu dagen etter. Da kan vi gjerne reise opp ved soloppgang, slik at vi får med oss dette også. Så har vi en ca 3 timers sightseeing i Machu Picchu med guide, før vi reiser tilbake til Cusco med toget.

Det er også viktig å legge merke til de strenge betingelsene for å bestille Inca Trail. De 500 tillatelsene er dessverre ikke mulig å forhåndsreservere. De må kjøpes på deres passdetaljer, og de er personlige så de kan ikke overdras til andre. Vær derfor tidlig ute med din Inca Trail bestilling.

Turforberedelser

Det er en stor fordel å ha vært mye på tur i fjellet. Du bør være turvant og i normalt god fysisk form for å delta. Lengre fotturer i marka og f.eks ”hytte til hytte” eller telttur i fjellheimen er god oppladning. Viktig er det også å ha det gøy på tur.

Forberedelser til turen øker utvilsomt utbyttet. Det er lurt å lese om landet og om turen du skal på før avreise. Det finnes en god del interessant litteratur om Inkariket og også gode reisehåndbøker. Nomaden bokhandel i Uranienborgveien i Oslo har bra utvalgt i reiselitteratur.

Utstyr

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. Pakk så lite og lett som mulig, ofte har folk med seg altfor mye. På flyet kan du totalt sjekke inn maks 23 kg. I forbindelse med flyreisen anbefaler vi at du pakker alt kamerautstyret ditt i håndbagasjen. I tillegg kan det være lurt å ha fjellstøvlene enten på beina eller som håndbagasje. Skulle bagasjen din bli borte underveis, er det de som er vanskeligst å erstatte. Du kan ikke ha mer enn 6 kg bagasje til fotturen (+ dagstursekken som du bærer selv). Det du ikke trenger i fotturen kan legges igjen på hotellet i Cusco. Som håndbagasje bruker du en dagstursekk til dine personlige ting som kamera og ellers det som du vil ha tilgjengelig i løpet av dagen. Hovedbagasjen fraktes av bærere, og det er viktig at bagasjen tåler den harde håndteringen den kan få

Attraksjoner

 • Inca Trail 
 • Machu Picchu
 • Cusco
 • Amazonas' regnskoger
 • Titicacasjøens flytende øyer

Innkvartering

Hotellene er av turistklassestandard; små, sjarmerende og rene. Under fotturen bor vi i romslige 2-mannstelt. Under vandringene er alle måltider inkludert. På fotturen har vi med vår egen kokk som tilbereder maten på en god og hygienisk måte. Måltidene i leirene spiser vi i medbrakt messetelt.

Klima

Peru har to sesonger; regntid og tørketid. Den tørre årstiden er mellom april og oktober. I den tørre perioden er det store temperaturforskjeller mellom natt og dag, og det kan fort komme en regnskur (selv i tørketiden). Når solen skinner på dagen er det ofte 20-25 plussgrader, mens temperaturen kan synke 10 grader ved litt overskyet vær. Om nettene kan det bli minusgrader, og selv inne på hotellene kan det bli temmelig kjølig. Den sørlige Stillehavskysten har tørt ørkenklima og det er en del dis i perioden fra juli til september. Inca Trail er stengt for vedlikehold i hele februar.

Penger

Lokalvalutaen heter Sol. US dollar er den eneste gangbare utenlandske valutaen som du bør ha med deg i kontanter, gjerne i småsedler. Med Visa-kort kan du ta ut USD i minibanken og veksle om til SOL på små lokale vekslingskontorer. De har ofte bedre kurs enn du får hos bankene. Det kan være vanskelig å få vekslet reisesjekker, og det er lurt å ikke ha for mye kontanter i tilfelle tyveri. Oppbevar pengene i et pengebelte innenfor buksene. En pose rundt halsen er et lett bytte for søramerikanske profftjuver. Kredittkort (Visa, Mastercard, Diners og American Express) kan brukes på de fleste større steder, men ta med kontanter for de mindre stedene.

Tid og tidssoner

Minus 6 timer. 7 timer ved sommertid i Norge.

Pass og visum

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. Sidene finner du på www.landsider.no

Du trenger ikke visum til Peru. Det er lurt å ta med seg en kopi av passet i tilfelle det skulle bli borte under reisen.

Vaksinasjoner og helse

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no. Vi anbefaler www.reiseklinikken.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av turen.

Forsikring

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tapt reisens formål. (F.eks kan du fint reise til Peru selv om du vrikker ankelen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å gå Inca Trail og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

Forbehold 

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Det er f.eks lokale myndigheter som styrer eksakt hvilken campplass vi blir tildelt på Inca Trail, selv om vi prøver å få de som står i programmet. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

Øvrig informasjon

Reiseperiode: mars til januar. I februar er Inca Trail stengt.

Pris fra kr 47.800,- per person når minimum 2 personer reiser sammen (2019). Se hva som er inkludert/ikke inkludert under.

Hvis du er for sent ute til å få lisens til Inca Trail, kan du likevel gjøre turen uten fjellvandringen. Se det alternative opplegget her - litt kortere og  litt rimeligere!

Pris inkluderer

 • Flyreise fra Norge til Lima tur/retur på økonomiklasse. (Avreise er også mulig fra Gardermoen, Torp, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund eller Trondheim.)
 • Innenriks flybilletter Lima - Puerto Maldonado - Cusco + Juliaca - Lima
 • Engelsktalende guide på alle turene og transfers + lokal fjellfører, kokk og bærere.
 • Inca Trail tillatelse
 • 4* hotell i Lima, jungellodge i Amazonas, privat overnatting på Titicaca, 3* hotell de andre stedene.
 • Overnatting i tomannstelt med liggeunderlag under vandringen.
 • Frokost alle dager, helpensjon i Amazonas og på Inca Trail
 • Tog fra Aguas Calientes til Cusco dag 13.
 • Buss fra Cusco til Puno
 • Campingutstyr med spisetelt, bord og stoler på Inca Trail

Pris inkluderer ikke

 • Tips til lokale hjelpere/guider. (Ca 120-150 USD)
 • Utgifter av personlig art.
 • Drikkevarer.
 • Måltider ikke nevnt i dagprogrammet.
 • Avbestillings – og reiseforsikring

 

DAG 1: AVREISE OSLO - LIMA 

Avreise fra Norge tidlig på morgenen, fremme i Lima om kvelden. Her blir dere møtt og får dokumenter og flybilletter for i morgen. Dere overnatter på hotell på flyplassen og hviler ut etter den lange flyreisen. Imorgen starter eventyret! 

dag 2: fra hovedstaden til regnskogen

Etter frokost på hotellet, går vi over gata til flyplassen igjen. Her tar vi et innenriksfly til Puerto Maldonado, hvor vi blir møtt og kjørt til lodgens kontorer hvor vi kan lagre all overflødig bagasje – vi må holde båten lettest mulig og trenger ikke alt fjellutstyret vårt i regnskogen! Vi kjører deretter til havnen og har en 2,5 timers båttur på elven, gjennom Infierno-bosetningen og inn i Tambopata Nasjonalpark. Ved ankomst til jungellodgen vår har vi et informasjonsmøte om lodgen og området rundt. Rommene har egne bad med varmt vann, myggnetting, samt elektrisitet og wifi frem til 22 på kvelden. Etter middag tar vi en tur for å speide etter caimanene som ofte ligger på lur ved elvebreddene, og vi kan se det lyse rødt i øynene deres i skinnet fra lyktene våre. (F, L, M)

DAG 3: i regnskogen

Etter frokosten har vi en utflukt til Condenado-sjøen, hvor vi kan utforske dyrelivet fra kanoen. Vi titter etter hoatzin-fuglen (også kalt stinkhøne), caimaner og otere. Etterpå tar vi en halvtimes vandring til canopy-tårnet, hvor vi har en flott utsikt over urskogen i Tambopata-parken, og vi speider etter tukaner, papegøyer og rovfugler. Tilbake til lodgen vår til lunchtider.

På ettermiddagen besøker vi en gård og deres etno-botaniske hage hvor du får lære om både populære og ukjente planter og vekster som ofte brukes som medisin, som Ajo-Sacha, Yuca de Venado, Uña de Gato, Charcot-Sacha, Para-Para og mye annet.

Etter middag blir det en nattevandring I jungelen. Det er etter mørkets frembrudd at pattedyrene er mest aktive, men de er vanskelige å få øye på. Atskillig vanligere er det å se de kvekkende froskene med sine merkelige former og farger. (F,L,M)

Dag 4: fugleliv og dyreliv I regnskogen

Tambopata-parken har et unikt skogsmiljø, og et yrende fugleliv. Spesielt for denne regionen er at mange av fuglene samles ved elvebreddene for å spise en egen type leire for å dekke saltbehovet og regulere fordøyelsen. Denne opplevelsen regnes som et høydepunkt for ornitologer verden over. Ved daggry har vi muligheten til å se dette med egne øyne. Kamuflert for fuglene kan vi se parakitter og papegøyer samle seg på leirebredden av elva for å spise, og med litt flaks kan vi se noen sjeldnere arter også.

I nærheten av campen vår skjer det noe lignende med noen helt andre skapninger. Her pleier ville regnskog-griser å duke opp i flokker fra fem til tyve stykker, for å spise leire utpå morgenen. Sjansen for å få se dette er rundt 15%, men vel verdt en 20 minutters fottur hver vei. Underveis kan man ofte se annet dyreliv som hjort, guaner og parakitter.

I løpet av dagen besøker vi også en paranøtteskog som i århundrer har blitt høstet for nøtter og eksportert rundt i verden. (F,L,M.)

dag 5: fra regnskogen til Cusco

Etter frokost reverserer vi reisen tilbake til Puerto Maldonado. Her tar vi et innenriksfly opp til Cusco, hvor vi blir møtt og kjørt til hotellet vårt, et enkelt og trivelig sted noen hundre meter fra hovedtorget Plaza del Armas. Alle rom har eget bad. Det er viktig å huske at vi nå er på 3300 meter over havet, og man kan merke den tynne lufta, så det er viktig å ta det mest mulig med ro disse første dagene. Ta det med ro, drikk mye vann og nyt det spennende landet.  (F)

dag 6: sightseeing i cusco

På formiddagen blir dere tatt med på en guidet sightseeing i Cusco, som inkluderer Soltempelet, San Pedro-markedet, kunstnerbydelen San Blas, og hovedtorget Plaza del Armas, hvor katedralen ligger. Ettermiddagen er til egen disposisjon. Gå på shopping på de fargerike markedene, nyt en kopp varm sjokolade i den lokale sjokoladebutikken eller bruk tiden til å gå på oppdagelsesferd i de mange, trange gatene. (B)

DAG 7: FRIDAG I CUSCO

En hel dag til fri disposisjon i trivelige Cusco. (Denne dagen kan droppes, men vi anbefaler på det sterkeste å bruke nok tid til å akklimatisere dere til høyden før dere begynner på Inca Trail!) (B)

Dag 8: den hellige dal 

Etter frokost drar vi til de viktige ruinene Sacsayhuamana med sine imponerende konstruksjoner som får deg til å lure på hvordan i all verden de fikk til dette uten moderne verktøy og maskiner. Deretter går turen til Inkaenes hellige dal, som fikk navnet fordi den var det mest fruktbare stedet, og inkakeiserens private eiendom, ikke en del av imperiet. Dere besøker det pittoreske markedet og ruinene i Pisac. Etter lunsj fortsetter dere videre gjennom dalen til Ollantaytambo, en liten by omgitt av et imponerende Inkafort. Denne dalen var et svært viktig landbruksområde i Inkatiden, noe som er tydelig med de mange ruinene på veien mellom Cusco og Machu Picchu. Overnatting i Ollantaytambo. (F, L)

dag 9: INCA TRAIL til HaTuNCHACA (3380 moh)

På morgenen besøker vi det fantastiske Inca-fortet i Ollantaytambo. Etter lunch reiser dere med buss til Piscaycucho (Km 82). Her møter dere bærerne som skal hjelpe til på turen, og dere starter vandringen på Inkastien. Turen går langs Urubambaelven og imponerende terrasserte hager fra Inkatiden. Vi passerer bosettingen i Llaqtapata, og etter ca 4 timer når vi leirplassen i Hatunchaca som er den siste befolkede landsbyen på stien, og tar en nærmere titt på Inca-byen rett ved campen vår. (F, L, M)

DAG 10: inca trail - HATUNCHACA (3400 MOH) - LLULLUCAPAMPA (3870 MOH)

Vi går langs elven Kusichaca med vakker natur. Inkastien snor seg gradvis oppover til indianerbyen Wayllabamaba som var den siste befolkningen i Inkatiden før Machu Picchu. Herfra går det brattere opp gjennom lier med regnskog. Vegetasjonen er tett, det er trolsk, vakkert og ganske tungt. Plutselig åpner landskapet seg, og vi slår leir på de fine gresslettene like under passet. Dagens vandring er på ca. 6 timer. Fra leiren ved Llullucapampa på 3870 moh er utsikten til fjellet Huayanay slående vakker.  (F, L, M)

DAG 11: inca trail  - LLULLUCAPAMPA (3870 MOH) - PHUYUPATAMARKA (3300 MOH)

Vi beveger oss over tregrensen. I dag blir den lengste dagen på turen. I løpet av formiddagen stiger vi relativt bratt opp til Warmiwanusqua-passet på 4200 moh. Herfra har vi flott utsikt både tilbake til Cusichadalen, ned mot Pacamayodalen og mot det snødekte Huayanay-massivet. Vi passerer ruinene av det sirkelformede Runkurukayfortet. I klart vær har vi kanskje fotturens fineste utsikt herfra. Videre går det bratt nedover til de flotte Sayacmarcaruinene. Perfekte inkastier fører oss nå gjennom vakker "fjelljungel" til vår flotte leir Phuyupatamarka etter å ha gjort unna ca 15 kilometer på ca 9 timer.  (F, L, M)

DAG 12: inca trail - PHUYUPATAMARKA (3300 MOH) - WINAY WANA - MACHU PICCHU - AGUAS CALIENTES

I dag skal vi ca. 1000 meter nedover. Snart får et glimt av Machu Picchu på avstand, der den ligger på en høy åsrygg mellom to spisse topper. Så går vi ned i tett jungel med vakre planter, orkideer, bambus og palmer. Vi spiser lunsj ved Winay Wana, de flotteste ruinene på Inca Trail. På gode stier traverserer vi fjellsiden, går opp trappene, runder hjørnet og før vi vet ordet av det er vi i Intipunku - Solporten. Endelig ligger Machu Picchu, inkaenes siste skanse under oss. I dag bruker vi ca 8 timer på vandringen. Vi blir kjørt i buss ned i dalen, til innkvarteringen vår for natten, et lite og enkelt hotell i Aguas Calientes. Her venter en etterlengtet dusj, kvelden til fri disposisjon (F, L)

DAG 13: AGUAS CALIENTES - MACHU PICCHU (2500 MOH) - CUSCO

Vi spiser tidlig frokost, og tar en av de første bussene opp igjen til Machu Picchu. Vi tilbringer formiddagen i denne utrolige ruinbyen sammen med guiden vår. Det blir også tid til å vandre rundt på egenhånd og la seg imponere av Inkaenes byggekunst. Om ettermiddagen drar vi tilbake til Cusco med tog og til hotellet vårt. (F)

dag 14: fra cusco til titicacasjøen 

Etter en veldig tidlig frokost setter vi oss på bussen fra Cusco til Puno. Dette er en moderne, fin buss med klimaanlegg, toalett, gratis drikke (te/kaffe/vann) og informasjon underveis. Underveis blir det stopp og guidede omvisninger på Andahuayllillas-kirken, Gudetempelet Raqchi og Pucara. Vi stopper i Sicuani og spiser lunsj, og passerer et pass på 4335 moh. Totalt tar turen rundt 10 timer inkludert de fire pausene. Ved ankomst i Puno blir vi møtt og skysset til hotellet vårt i gammel kolonistil, beliggende rett ved hovedtorget og katedralen i Puno.  Resten av dagen til fri disposisjon. (F, L) 

dag 15: utflukt på titicacasjøen

Dagens ekskursjon starter med at du hentes på hotellet etter frokost. Vi kjøres til havnen og går ombord på båten. Første stopp er de såkalt flytende øyene Uros. Det føles som om å gå på en vannseng, men det er helt trygt. Vi kan titte innom de lokale husene, og om du vil kan du ta en tur på en av de lokale små stråbåtene. Vi drar videre til den idylliske Taquile-øya, hvor du møter din vertsfamilie for det neste døgnet og får servert lunsj. I natt skal vi bo forholdsvis enkelt hjemme hos en familie på gjesterommet deres, og får sjansen til å bli en del av det lokale samfunnet. Du kan bruke ettermiddagen til å utforske øya sammen med din lokale, engelsktalende guide. (F, L, M)

dag 16: på titicaca

Etter frokost kan vi fortsette å utforske Taquile-øya. Du kan for eksempel vandre opp en smal sti som tar oss opp til landsbyen hvor det lokale Quenchua-folket bor. Turen tar ca 50 minutter og fører oss til hovedtorget hvor vi kan besøke det lokale markedet hvor folk byttehandler varer med hverandre. Men Taquiles hovedattraksjon er den strålende utsikten, og ikke minst de særpregede tekstilvarene som tilbys. Kameraet ditt vil nok få kjørt seg i dag! Etter lunch returnerer vi til havnen og tar båten tilbake til Puno, en tre timers tur, hvor vi ved ankomst i 16-tiden kjøres tilbake til hotellet. (F, L)

dag 17: hjemreise

Etter frokost transporteres vi til flyplassen i Juliaca, hvor vi tar flyet tilbake til Lima. Her bytter vi over til den internasjonale terminalen for å begynne den lange reisen hjemover. (F)

dag 18: vel hjemme igjen

Etter en mellomlanding i Amsterdam er vi tilbake i Norge utpå ettermiddagen, med minnekortet på kameraet fulle av flotte bilder og hjertet fullt av minner. 

(F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag inkludert) 

Dagbøker