Tilbake til søkeresultater

Machu Picchu, Cusco, Amazonas og Titicaca

På denne 14-dagers turen får du oppleve mange av Perus høydepunkter - fra Cusco til inkaindianernes Hellige Dal og den majestetiske og legendariske ruinbyen Machu Picchu - til dyreliv i Amazonas, før vi avslutter ved Titicacasjøen på 3800 moh.

Etter avreise fra Norge tidlig på morgenen, ankommer vi Perus hovedstad Lima samme kveld og overnatter på et hotell nær flyplassen. Neste morgen flyr vi videre for noen dager i regnskogen ved Amazonas, hvor vi kan se alligatorer, tukaner, tapir, papegøyer og apekatter, og et planteliv du ikke ser noen annet sted på jordkloden!

Så skal vi opp i høyden, til inkaindianernes gamle hovedstad Cusco beliggende på 3300 moh. Her bør vi ta det mest mulig med ro for å akklimatisere oss til høyden, men rekker en guidet omvisning i byen. Neste dag drar vi videre til den Hellige Dal, inkaenes mest fruktbare område med mange flotte ruiner. Så er det duket for turens høydepunkt - det sagnomsuste Machu Picchu. Synet og opplevelsen kan få tårene til å trille hos en voksen mann. Et besøk her er et minne for livet, og vi har både en guide som viser oss rundt og tid nok til å utforske området på egen hånd.

Vi fortsetter deretter videre opp i høyden igjen, med buss til den lille byen Puno, som ligger ved Titicacasjøens bredder på 3800 moh. Vi skal selvsagt ut på sjøen og besøke de "flytende øyene" og overnatte hjemme hos en lokal familie før turen kommer til en ende og vi flyr hjemover via Lima og Amsterdam.

Guide/Turleder

Turen arrangeres med engelsktalende lokale, dyktige guider.

Turfakta

HISTORIE

Machu Picchu var Inkaenes siste skanse. Byen ble bygget under Inkaenes storhetstid på 1400-tallet og omfatter en rekke monumenter, templer og religiøse helligdommer. Selv om Machu Picchu i dag er den mest besøkte attraksjonen i Peru, regnes inkaenes hemmelige by som et av de mest fascinerende stedene å reise til.

Det originale Inkasti-nettverket strekker seg helt fra den nordlige delen av Argentina og Chile, og helt opp til Ecuador. Men det er området rundt Inkaenes gamle hovedstad Cusco som er mest kjent for Inkastiene. Her er det også et stort nettverk av stier, selv om vi som turister ofte snakker om den siste strekningen inn til Machu Picchu som "Inca Trail". Det er altså utallige flotte områder for fotturer rundt Cusco og Machu Picchu som også er gamle Inkastier.

VANSKELIGHETSGRAD og TURFORBEREDELSER

Dette er en enkel tur som de aller fleste kan være med på. Noen korte vandringer, men ikke noe krevende. 

Forberedelser til turen øker utvilsomt utbyttet. Det er lurt å lese om landet og om turen du skal på før avreise. Det finnes en god del interessant litteratur om Inkariket og også gode reisehåndbøker. Nomaden bokhandel i Uranienborgveien i Oslo har bra utvalgt i reiselitteratur.

UTSTYR

Hvitserk stiller med alt fellesutstyr. Pakk så lite og lett som mulig, ofte har folk med seg altfor mye. På flyet kan du totalt sjekke inn maks 23 kg. I forbindelse med flyreisen anbefaler vi at du pakker alt kamerautstyret ditt i håndbagasjen. 

ATTRAKSJONER

 • Machu Picchu
 • Cusco
 • Amazonas' regnskoger
 • Titicacasjøens flytende øyer

INNKVARTERING

Hotellene er av turistklassestandard; små, sjarmerende og rene. 

KLIMA

Peru har to sesonger; regntid og tørketid. Den tørre årstiden er mellom april og oktober. I den tørre perioden er det store temperaturforskjeller mellom natt og dag, og det kan fort komme en regnskur (selv i tørketiden). Når solen skinner på dagen er det ofte 20-25 plussgrader, mens temperaturen kan synke 10 grader ved litt overskyet vær. Om nettene kan det bli minusgrader, og selv inne på hotellene kan det bli temmelig kjølig. Den sørlige Stillehavskysten har tørt ørkenklima og det er en del dis i perioden fra juli til september. Inca Trail er stengt for vedlikehold i hele februar.

PENGER

Lokalvalutaen heter Sol. US dollar er den eneste gangbare utenlandske valutaen som du bør ha med deg i kontanter, gjerne i småsedler. Med Visa-kort kan du ta ut USD i minibanken og veksle om til SOL på små lokale vekslingskontorer. De har ofte bedre kurs enn du får hos bankene. Det kan være vanskelig å få vekslet reisesjekker, og det er lurt å ikke ha for mye kontanter i tilfelle tyveri. Oppbevar pengene i et pengebelte innenfor buksene. En pose rundt halsen er et lett bytte for søramerikanske profftjuver. Kredittkort (Visa, Mastercard, Diners og American Express) kan brukes på de fleste større steder, men ta med kontanter for de mindre stedene.

TID OG TIDSSONER

Minus 6 timer. 7 timer ved sommertid i Norge.

PASS OG VISUM

Nordmenn trenger gyldig pass (normalt med gyldighet minimum 6 mnd etter hjemkomstdato). Se også gjeldende visumregler på UD sine landsider. Velg land, og se på innreisebestemmelser under Reiseinformasjon. Her finner du også annen nyttig informasjon. Sidene finner du på www.landsider.no

Du trenger ikke visum til Peru. Det er lurt å ta med seg en kopi av passet i tilfelle det skulle bli borte under reisen.

VAKSINASJONER OG HELSE

Ta kontakt med ditt legesenter for ytterligere informasjon om vaksinasjoner, eller sjekk www.vaksine.no. Vi anbefaler www.reiseklinikken.no

Hvis du er over 60 bør du ta en grundig legesjekk før turen. Gjør legen oppmerksom på at det dreier seg om en tur med fysiske anstrengelser og hvor vi beveger oss utenfor allfarvei. Det er viktig at du fyller ut alle deler av påmeldingsskjemaet (særlig der vi ber om informasjon om helse og allergier), og gir oss beskjed hvis det er noe vi må være oppmerksomme på i forkant av turen.

FORSIKRING

Du må ha en fullgod syke og ulykkesforsikring som også skal dekke en eventuell hjemtransport. Husk å medbringe bevis på reiseforsikringen på reisen.

Noen generelle ting å være oppmerksom på:

 • Enkelte forsikringsselskaper bruker antall meter over havet som et kriterium for hva forsikringen dekker, og om de kaller det en ekspedisjon eller ikke. Vær særlig oppmerksom på dette - og sjekk det nøye.
 • Noen forsikringsselskaper krever at man tegner en forlengelse hvis enkeltreisen går ut over en viss varighet.
 • Vær sikker på at forsikringen dekker det valgte geografiske område.
 • Noen forsikringsselskap har en øvre beløpsgrense på sin avbestilling - og sykeforsikring.

Vi anbefaler at du sjekker at din forsikring dekker følgende:

 • Avbestillingsforsikring - må tegnes samtidig med at reisen bestilles. Sjekk at totalsummen i avbestillingsforsikringen dekker totalsummen på turen din. Gjør den ikke det bør du kjøpe en tilleggs avbestillingsforsikring som dekker det øvrige beløpet. 
 • Reisegods
 • Ansvar
 • Forsinkelser
 • Tap av reisens formål.(Feks kan du fint reise til Peru selv om du vrikker ankelen før avreise. Men det vil kanskje ikke la seg gjøre å gå Inca trail og sove i telt. Derfor bør du ha en forsikring som dekker tap av reisens formål.)

FORBEHOLD 

Vi tar forbehold om endringer i priser. Dag for dag-programmet er veiledende og endringer kan forekomme. Vi viser forøvrig til våre generelle reisebetingelser.

ØVRIG INFORMASJON

Pris fra kr 40.700,- per person når minimum 2 personer reiser sammen (2019). Se hva som er inkludert/ikke inkludert under.

PRIS INKLUDERER

 • Flyreise fra Norge til Lima tur/retur på økonomiklasse.
  (Avreise er mulig fra Gardermoen, Torp, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Ålesund eller Trondheim)
 • Innenriks flybilletter Lima-Puerto Maldonada-Cusco + Juliaca-Lima
 • Engelsktalende guide på alle turene og transfers 
 • Overnatting i delt dobbeltrom på 4* hotell i Lima, jungellodge i Amazonas, privat overnatting på Titicaca, 3* hotell de andre stedene.
 • Frokost alle dager, helpensjon i Amazonas 
 • Tog fra Aguas Calientes til Ollantaytambo
 • Privat transport fra Cusco til Manu (Amazonas) og tilbake 
 • Buss fra Cusco til Puno
 • Båtutflukt på Titicacasjøen inkl. overnatting hos lokal familie 

PRIS INKLUDERER IKKE

 • Tips til lokale hjelpere/guider.
 • Utgifter av personlig art.
 • Drikkevarer.
 • Måltider ikke nevnt i dagprogrammet.
 • Avbestillings – og reiseforsikring
 • Enkeltrom (5300 kr)

DAG 1: AVREISE OSLO - LIMA 

Avreise fra Norge tidlig på morgenen, fremme i Lima om kvelden. Her blir dere møtt og får dokumenter og flybilletter for i morgen. Dere overnatter på hotell på flyplassen og hviler ut etter den lange flyreisen. Imorgen starter eventyret! 

dag 2: fra hovedstaden til regnskogen

Etter frokost på hotellet, går vi over gata til flyplassen igjen. Her tar vi et innenriksfly til Puerto Maldonado, hvor vi blir møtt og kjørt til lodgens kontorer hvor vi kan lagre all overflødig bagasje – vi må holde båten lettest mulig og trenger ikke alt fjellutstyret vårt i regnskogen! Vi kjører deretter til havnen og har en 2,5 timers båttur på elven, gjennom Infierno-bosetningen og inn i Tambopata Nasjonalpark. Ved ankomst til jungellodgen vår har vi et informasjonsmøte om lodgen og området rundt. Rommene har egne bad med varmt vann, myggnetting, samt elektrisitet og wifi frem til 22 på kvelden. Etter middag tar vi en tur for å speide etter caimanene som ofte ligger på lur ved elvebreddene, og vi kan se det lyse rødt i øynene deres i skinnet fra lyktene våre. (F, L, M)

DAG 3: i regnskogen

Etter frokosten har vi en utflukt til Condenado-sjøen, hvor vi kan utforske dyrelivet fra kanoen. Vi titter etter hoatzin-fuglen (også kalt stinkhøne), caimaner og otere. Etterpå tar vi en halvtimes vandring til canopy-tårnet, hvor vi har en flott utsikt over urskogen i Tambopata-parken, og vi speider etter tukaner, papegøyer og rovfugler. Tilbake til lodgen vår til lunchtider.

På ettermiddagen besøker vi en gård og deres etno-botaniske hage hvor du får lære om både populære og ukjente planter og vekster som ofte brukes som medisin, som Ajo-Sacha, Yuca de Venado, Uña de Gato, Charcot-Sacha, Para-Para og mye annet.

Etter middag blir det en nattevandring I jungelen. Det er etter mørkets frembrudd at pattedyrene er mest aktive, men de er vanskelige å få øye på. Atskillig vanligere er det å se de kvekkende froskene med sine merkelige former og farger. (F,L,M)

Dag 4: fugleliv og dyreliv I regnskogen

Tambopata-parken har et unikt skogsmiljø, og et yrende fugleliv. Spesielt for denne regionen er at mange av fuglene samles ved elvebreddene for å spise en egen type leire for å dekke saltbehovet og regulere fordøyelsen. Denne opplevelsen regnes som et høydepunkt for ornitologer verden over. Ved daggry har vi muligheten til å se dette med egne øyne. Kamuflert for fuglene kan vi se parakitter og papegøyer samle seg på leirebredden av elva for å spise, og med litt flaks kan vi se noen sjeldnere arter også.

I nærheten av campen vår skjer det noe lignende med noen helt andre skapninger. Her pleier ville regnskog-griser å duke opp i flokker fra fem til tyve stykker, for å spise leire utpå morgenen. Sjansen for å få se dette er rundt 15%, men vel verdt en 20 minutters fottur hver vei. Underveis kan man ofte se annet dyreliv som hjort, guaner og parakitter.

I løpet av dagen besøker vi også en paranøtteskog som i århundrer har blitt høstet for nøtter og eksportert rundt i verden. (F,L,M.)

dag 5: fra regnskogen til Cusco

Etter frokost reverserer vi reisen tilbake til Puerto Maldonado. Her tar vi et innenriksfly opp til Cusco, hvor vi blir møtt og kjørt til hotellet vårt, et enkelt og trivelig sted noen hundre meter fra hovedtorget Plaza del Armas. Alle rom har eget bad. Det er viktig å huske at vi nå er på 3300 meter over havet, og man kan merke den tynne lufta, så det er viktig å ta det mest mulig med ro disse første dagene. Ta det med ro, drikk mye vann og nyt det spennende landet.  (F)

dag 6: sightseeing i cusco

På formiddagen blir dere tatt med på en guidet sightseeing i Cusco, som inkluderer Soltempelet, San Pedro-markedet, kunstnerbydelen San Blas, og hovedtorget Plaza del Armas, hvor katedralen ligger. Ettermiddagen er til egen disposisjon. Gå på shopping på de fargerike markedene, nyt en kopp varm sjokolade i den lokale sjokoladebutikken eller bruk tiden til å gå på oppdagelsesferd i de mange, trange gatene. (B)

DAG 7: DEN HELLLIGE DAL

Etter frokost går turen til Inkaenes hellige dal, som fikk navnet fordi den var det mest fruktbare stedet, og inka-keiserens private eiendom, ikke en del av imperiet. Vi besøker det pittoreske markedet og ruinene i Pisac. Etter lunsj fortsetter vi videre gjennom dalen til Ollantaytambo, en liten by omgitt av et imponerende Inkafort. Denne dalen var et svært viktig landbruksområde i Inkatiden, noe som er tydelig med de mange ruinene på veien mellom Cusco og Machu Picchu. Overnatting i Ollantaytambo. (F, L)

DAG 8: Machu Picchu

På morgenen blir vi kjørt til togstasjonen og reiser med Machu Picchu Expedition Train til den lille byen Aguas Calientes. Herifra tar vi buss opp til Machu Picchu hvor vi får en tre-timers gudet omvisning på området. Deretter blir det tid til å utforske dette fantastiske stedet på egenhånd. Etter lunsj tar vi toget tilbake til Ollantaytambo og kjøres derifra til Cusco hvor vi overnatter. (F, L)

DAG 9: SIGHTSEEING I CUSCO

I dag får vi en morgenvisitt til de viktige ruinene Sacsayhuamana med sine imponerende konstruksjoner som får deg til å lure på hvordan i all verden de fikk til dette uten moderne verktøy og maskiner. Vi fortsetter til Qenqo, og er tilbake i Cusco ved lunsjtider – resten av ettermiddagen kan du jo benytte til å rusle rundt på egenhånd, eller slappe av på en av Cuscos trivelige caféer.  (F)

DAG 10: fra cusco til titicacasjøen 

Etter en veldig tidlig frokost setter vi oss på bussen fra Cusco til Puno. Dette er en moderne, fin buss med klimaanlegg, toalett, gratis drikke (te/kaffe/vann) og informasjon underveis. Underveis blir det stopp og guidede omvisninger på Andahuayllillas-kirken, Gudetempelet Raqchi og Pucara. Vi stopper i Sicuani og spiser lunsj, og passerer et pass på 4335 moh. Totalt tar turen rundt 10 timer inkludert de fire pausene. Ved ankomst i Puno blir vi møtt og skysset til hotellet vårt i gammel kolonistil, beliggende rett ved hovedtorget og katedralen i Puno.  Resten av dagen til fri disposisjon. (F, L) 

DAG 11: UTFLUKT PÅ titicacasjøen

Dagens ekskursjon starter med at du hentes på hotellet etter frokost. Vi kjøres til havnen og går ombord på båten. Første stopp er de såkalt flytende øyene Uros. Det føles som om å gå på en vannseng, men det er helt trygt. Vi kan titte innom de lokale husene, og om du vil kan du ta en tur på en av de lokale små stråbåtene. Vi drar videre til den idylliske Taquile-øya, hvor du møter din vertsfamilie for det neste døgnet og får servert lunsj. I natt skal vi bo forholdsvis enkelt hjemme hos en familie på gjesterommet deres, og får sjansen til å bli en del av det lokale samfunnet. Du kan bruke ettermiddagen til å utforske øya sammen med din lokale, engelsktalende guide. (F, L, M)

dag 12: på titicaca

Etter frokost kan vi fortsette å utforske Taquile-øya. Du kan for eksempel vandre opp en smal sti som tar oss opp til landsbyen hvor det lokale Quenchua-folket bor. Turen tar ca 50 minutter og fører oss til hovedtorget hvor vi kan besøke det lokale markedet hvor folk byttehandler varer med hverandre. Men Taquiles hovedattraksjon er den strålende utsikten, og ikke minst de særpregede tekstilvarene som tilbys. Kameraet ditt vil nok få kjørt seg i dag! Etter lunch returnerer vi til havnen og tar båten tilbake til Puno, en tre timers tur, hvor vi ved ankomst i 16-tiden kjøres tilbake til hotellet. (F, L)

dag 13: hjemreise

Etter frokost transporteres vi til flyplassen i Juliaca, hvor vi tar flyet tilbake til Lima. Her bytter vi over til den internasjonale terminalen for å begynne den lange reisen hjemover. (F)

dag 14: vel hjemme igjen

Etter en mellomlanding i Amsterdam er vi tilbake i Norge utpå ettermiddagen, med minnekortet på kameraet fulle av flotte bilder og hjertet fullt av minner. 

(F = Frokost, L = Lunsj, M = Middag inkludert) 

Dagbøker